Καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή τα κροκοδείλια δάκρυα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στο Βόλο
Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Βόλου επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, για να εκφράσει τη συμπάθειά του στους πλημμυροπαθείς, ενώ έκανε λόγο για ευθύνες που υπάρχουν, αποδίδοντάς τες στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε τοπικούς άρχοντες και άλλους τρίτους, σαν να μην ξέρει τίποτα το ΠΑΣΟΚ για τα 20 χρόνια που κυβερνούσε...
Αποστομωτική απάντηση στην υποκρισία και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως της κυβέρνησης της ΝΔ, δίνει με σχετική ανακοίνωσή της για τις καταστροφές η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, που, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει:
«Πραγματικά, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Βόλο. Ερχεται να ανακαλύψει ότι δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα!!! Ερχεται να εγκαλέσει τη ΝΔ και να μας ξαναπεί ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση! Κυβερνήσεις υπάρχουν κ. Παπανδρέου, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι πολιτικές τους είναι αντιλαϊκές. Δε νοιάζονται για τα προβλήματα του λαού, δεν κάνουν έργα αναγκαία για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Ενώ, στην ίδια ρότα κινήθηκαν και τα πρασινο-γάλαζα στελέχη τα προηγούμενα χρόνια. Είναι άμοιροι ευθυνών οι κύριοι Πιτσώρης, Σκοτινιώτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πάνω από μια 10ετία, καθώς και τα άλλα στελέχη του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;», τονίζει η ανακοίνωση για να προσθέσει: «Η υποκρισία, ο καιροσκοπισμός, η αναλγησία, έχουν και αυτά τα όριά τους».
Αναφερόμενη στις ευθύνες της ΝΔ σχετικά, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα:
«Τεράστιες είναι οι ευθύνες που έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και οι τοποτηρητές της, νομάρχης και δήμαρχοι (κκ Πρίντζος, Μήτρου κ.ά.). Είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν, σε κάθε τέτοια περίπτωση (πλημμύρες, χιονοπτώσεις κλπ.) επαναλαμβάνουν τη δικαιολογία "τι να κάναμε, ήταν ακραία τα καιρικά φαινόμενα". Να τους θυμηθεί ο λαός αύριο στις τοπικές εκλογές και να τους "περιποιηθεί" κατάλληλα».
Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, τέλος, αφού επισημαίνει πως οι καταστροφές είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας των κυβερνώντων και των τοποτηρητών τους, στην πόλη και το νομό, για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, συνεχίζει:
«Για άλλη μια φορά απαιτούμε:
1. Την άμεση και ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση όλων εκείνων που έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες και τις διακοπές ρεύματος, στις περιουσίες τους και τις καλλιέργειες. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να κηρυχτεί ο νομός πλημμυρόπληκτος για να δοθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις.
2. Την άμεση αποκατάσταση στο οδικό δίκτυο (αστικό και αγροτικό).
3. Ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας. Να ξεκινήσουν άμεσα έργα, που θα θωρακίζουν την περιοχή από τις πλημμύρες και γενικότερα από τα φυσικά φαινόμενα, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους».
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Η εμπειρία δείχνει ότι για να μη μείνουν στα συρτάρια τα παραπάνω, χρειάζεται η αγωνιστική κινητοποίηση του λαού. Ενα πρώτο βήμα πρέπει να γίνει αύριο, με την καταψήφιση των μαυρογιαλούρων του δικομματισμού και την υπερψήφιση των ριζοσπαστικών και αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλους ριζοσπάστες και προοδευτικούς ανθρώπους».
Στενότερη συνεργασία και συστηματοποίηση του ευρωμεσογειακού διαλόγου αποφάσισε χτες η άτυπη υπουργική σύνοδος των οκτώ μεσογειακών χωρών της ΕΕ, υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στο Λαγονήσι.
Ενα από τα κύρια θέματα της συζήτησης που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν ο συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης». Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία κοινής ακτοφυλακής. Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως προχωρούμε προς την υλοποίηση αυτής της ιδέας και η συνεργασία μεταξύ των λιμενικών των διαφόρων χωρών αναμένεται να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας ότι τα χρήματα που θα δοθούν πρέπει να βγουν από τον «κοινό ευρωπαϊκό κορβανά». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα και χιλιάδες νησιά, ότι δέχεται λαθρομετανάστες απ' όλο τον κόσμο και είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει μόνη της το οικονομικό βάρος για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων. Κατά τα λοιπά, από τις εργασίες της συνόδου προέκυψαν οι παρακάτω αποφάσεις:
Η υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και για το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν εφαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από την ΕΕ. «Εχετε προσπαθήσει πολλές φορές να με κάνετε να χρησιμοποιήσω τη λέξη "βέτο" και δε θα το κάνω συνειδητά», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Και υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες μέσα στην ΕΕ και τουρκικές ανειλημμένες υποχρεώσεις, με πρώτη την υποχρέωσή της να τιμήσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Είμαστε σε μια φάση εσωτερικών διαδικασιών. Γίνονται προσπάθειες από τη φινλανδική προεδρία, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο κάποιων ιδεών. Αυτή τη στιγμή συζητώνται με διάφορα εμπλεκόμενα μέλη. Η Ελλάδα πιστεύει ότι μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 7ης Νοεμβρίου θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».
«Σε μια αντικειμενική καταγραφή των όσων έγιναν και αυτών που δεν έγιναν, αποφεύγοντας συστάσεις προς τους 25», θα περιοριστεί η επικείμενη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου σε θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν σκοπό να πιέσουν την Αγκυρα για την άμεση λήψη αποφάσεων, όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού.
Οπως διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, την Πέμπτη, η έκθεση, που έπρεπε να είχε ήδη δημοσιοποιηθεί κατά τον τρέχοντα μήνα και πήρε αναβολή για τις 8 Νοέμβρη, θα είναι μια καταγραφή των γεγονότων, με «αυστηρή» διάθεση προς την Αγκυρα, χωρίς ωστόσο καμία εισήγηση επί του πρακτέου...
Ο Ολι Ρεν μίλησε και για το σχέδιο της Φινλανδικής Προεδρίας, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν το απορρίπτει μέχρι τώρα, παρ' όλ' αυτά Αθήνα και Λευκωσία δεν επιθυμούν τη διασύνδεση των δύο θεμάτων.
Ωστόσο, ο Επίτροπος φρόντισε να υπενθυμίσει τη δέσμευση των Βρυξελλών, για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα - γεγονός που συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους και νομιμοποιεί την κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα - σημειώνοντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί, με κάποιο τρόπο.
Καταλήγοντας ο Επίτροπος ...θυμήθηκε να αναφερθεί και στην καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην Τουρκία αναφορικά με τις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,αναγνώρισε το πρόβλημα, το οποίο και απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους. Οπως επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει εκ νέου επιτάχυνση των διαδικασιών, μετά και τις εκλογές του προσεχούς έτους.