ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Μην τους χαρίσεις τίποτα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Χτες, οι μεν δήλωναν πως ο χάρτης θα 'ναι μπλε στις νομαρχίες.

Οπως προχτές οι άλλοι δήλωναν ότι ο χάρτης θα 'ναι πράσινος στους δήμους.

Σου λένε, δηλαδή, πως δε χρειάζεται καν να πας να ψηφίσεις.

Εχουν αποφασίσει αυτοί για σένα.

Εχουν φροντίσει να φτάσεις στην κάλπη με ήδη δουλεμένο το μυαλό για το τι πρέπει να ψηφίσεις, ώστε όλα να μείνουν ως έχουν.

Και συ στη μέση μοιραίος και άβουλος. Οπως, δήθεν, μοιραία είναι η αύξηση των επιτοκίων, και κάτι σαν αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο η ακρίβεια. Στο τέλος σε λένε και κακομοίρη που δεν μπορείς να βρεις ποιος είναι ο σωτήρας σου.

Σηκώσου!

Δες το! Είναι απλό! Είναι ο καπιταλισμός που θέλουν να παραμείνει αδιατάρακτος. Αυτός αυξάνει τις τιμές. Αυτός τα επιτόκια. Αυτός καθηλώνει τα μεροκάματα. Είναι οι πολιτικοί υπερασπιστές του οι δυνάστες σου. Εχουν όνομα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κι από κοντά συμπλήρωμα - ανάχωμα ο ΣΥΝ. Και συ δεν έχεις ανάγκη κανένα σωτήρα. Τα χέρια σου να 'ναι καλά. Και το μυαλό σου χωρίς λοβοτομή.

Αρπαξ' τον "απ' το λαιμό" αυτόν από τη ΝΔ και τον άλλο απ' το ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει επάγγελμα το ρουσφέτι και εμφανίζονται μπροστά σου σαν κυνηγοί της διαφθοράς.

Στείλ' τον από κει που 'ρθε αυτόν τον τύπο του Συνασπισμού, που την ώρα που παριστάνει το "κίνημα", σου λέει και πως δε φτάνουν τόσες χιλιάδες μπάτσοι, πρέπει να αποκτήσει και η νομαρχία τους δικούς της, για την ασφάλεια των πολιτών τάχα μου, ώστε να μην ξέρεις από πού σου έρχεται η σφαλιάρα.

Την ώρα που αυτοί ζωγραφίζουν μπλε και πράσινο το χάρτη (ήδη οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν οργάνωσαν ούτε μία πολιτική συζήτηση πέντε μήνες τώρα, οργανώνουν πάνελ για μετά την κάλπη και θέμα το χρώμα του χάρτη) εσύ να μετράς ξανά και ξανά την τσέπη σου.

Να θυμάσαι και τους μπλε και τους πράσινους που ξανά και ξανά απαγόρεψαν τις αυξήσεις στους μισθούς, την ίδια ώρα που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν με χίλιους τρόπους στο κεφάλαιο.

Να ξέρεις πως πράσινος και μπλε χάρτης σημαίνει πιο βαθιά υποταγή.

Ρίξ' το κόκκινο! Κι αυτό δε φτάνει. Βρες κι άλλους. Κάθε ώρα, κάθε λεπτό είναι πολύτιμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΗΔΗ ΤΟ ΧΑΡΤΗ: «Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη, ενώ η τελευταία εκτίμηση της Ρηγίλλης είναι πως στις νομαρχίες η Νέα Δημοκρατία θα έχει και πάλι την πλειοψηφία (...) Επιπλέον νομοί θα έχουν "μπλε" χρώμα στο χάρτη» (η αναφορά στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥΣ: «Τις πρακτικές προσλήψεων που χρησιμοποιούν ορισμένοι δήμαρχοι παρακάμπτοντας την αρχή της αξιοκρατίας και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ κατήγγειλε χθες από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος» (η είδηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΕ ΒΑΡΑΕΙ: «Η υπερνομαρχία για να δικαιώσει την ύπαρξή της πρέπει να αποκτήσει αποκλειστικές αρμοδιότητες υπερτοπικού χαρακτήρα, όπως σε ζητήματα ασφαλείας των πολιτών (...) είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πανούσης» (στην «ΑΥΓΗ»).

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ: «Δεν εξήγησε ο κ. Αντώναρος με ποιους υπολογισμούς έβγαλε το 47,3%. Οι δάσκαλοι αποδεικνύουν ότι το μαγείρεψε ανακατεύοντας με την επικοινωνιακή κουτάλα μεικτές με καθαρές αποδοχές, οπότε φούσκωσε το ποσοστό, για να προκληθεί αντίδραση από τους άλλους εργαζόμενους» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ... «Οι δάσκαλοι με τρεις εβδομάδες απεργία πέτυχαν αυτό που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση. Να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους (...) Από τους 70.000 δασκάλους απεργούν περίπου 49.000, από τους οποίους παρακρατούνται για κάθε εβδομάδα απεργίας περί τα 350 ευρώ την εβδομάδα. Δηλαδή, συνολικά μένουν στα ταμεία του κράτους 17.150.000 ευρώ την εβδομάδα. Μετά από τρεις εβδομάδες απεργίας το ποσό αυτό έχει ήδη ανέλθει σε 51.450.000 ευρώ» (οι υπολογισμοί στο «ΒΗΜΑ»).

...ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ: «Με δανεικά κάνουν απεργία οι δάσκαλοι. Ωρες είναι οι Τράπεζες να αρχίσουν να δίνουν ...απεργοδάνεια» (ο Χρήστος Κεχαγιάς στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ για τα προβλήματα της Παιδείας

ΕΘΝΟΣ: ΒΡΗΚΑΝ τον ...δάσκαλό τους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ μελετά το υπουργείο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κούρασε η ακραία απεργία

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΕΞΟΔΟΣ χωρίς αυξήσεις

Η ΑΥΓΗ: Αγωνιώ, Απεργώ, Αντέχω

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ και από τους δασκάλους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ Αλογοσκουφιάτικα...

ΤΑ ΝΕΑ: Είστε πλούσιοι; Φέρτε πίσω 6 δισ. ευρώ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ της ΕΛ.ΑΣ. σε φίλαθλο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το τρίγωνο των Βερμούδων στην Εφορία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αλμα 1,91% με ξένες εντολές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δεν είναι «φαινόμενο», είναι καπιταλιστική αγορά

«Η καθημερινή ειδησεογραφία, αλλά και η εμπειρία από την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αποδεικνύει ότι οι ανατιμήσεις είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, το οποίο δημιουργεί αλλεπάλληλα προβλήματα σε βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών και επιτείνει τα αδιέξοδα εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι βλέπουν ότι οι αποδοχές τους επιτρέπουν την αγορά όλο και λιγότερων αγαθών».

Τίποτα «μοιραίο»

«Και παράλληλα μ' αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα, έρχονται συχνά πλέον, όπως για παράδειγμα χθες και ενδεχομένως και στο τέλος του χρόνου, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που μοιραία οδηγούν σε αντίστοιχες αυξήσεις τα δικά μας τραπεζικά επιτόκια για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, προκαλώντας έτσι πρόσθετες οικονομικές δυσκολίες σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών, οι οποίοι δε βλέπουν με ποιον τρόπο θα καταφέρουν ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς

«Χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, η οικονομική πραγματικότητα γίνεται όλο και ζοφερότερη για τον Ελληνα εργαζόμενο. Και το χειρότερο είναι πως, όσο κι αν ψάξει, δε βλέπει ποιος με ποιον τρόπο θα του προσφέρει κάποια βοήθεια για ν' αντιμετωπίσει τα οικονομικά αδιέξοδα, που όλο και μεγαλώνουν λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των κοινωνικά εγκληματικών οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης».

(τα αποσπάσματα είναι από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ