Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επισημοποιήθηκε το προξενιό

Το ημιεπίσημο προξενιό μεταξύ του ΣΥΝ και του Γιάννη Δημαρά, υποψήφιου δημάρχου Πάτρας, «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, επισημοποίησε προχτές, με την επίσκεψή του στην Πάτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Μάλιστα, ο Αλ. Αλαβάνος αποκάλεσε την παράταξη του κ. Δημαρά «συνδυασμό ευαίσθητων πολιτών» και τόνισε πως αυτό το σχήμα είναι σε θέση να χτυπήσει το ...δικομματισμό!

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Γ. Δημαράς δηλώνει ότι η ψήφος στο συνδυασμό του δεν είναι ψήφος καταδίκης στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!!! Επιπρόσθετα, ο Γ. Δημαράς, για τον οποίο τόσα διθυραμβικά ακούστηκαν από τα χείλη του κ. Αλαβάνου, είναι: Αυτός ο οποίος με τον πιο επίσημο τρόπο ζήτησε το «χρίσμα» για την υποψηφιότητά του, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ.

Αυτός που απολαμβάνει τη σκανδαλώδη εύνοια του ημερήσιου Τύπου της Πάτρας, καθώς προβάλλεται, έναντι των υπολοίπων, από αφετηριακή βάση, τουλάχιστον σε ... υπερδιπλάσιες δόσεις και με τον αγωνιστικό συνδυασμό ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά» σχεδόν εξοβελισμένο. Αυτός ο οποίος διατέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κι έβαλε τις βάσεις να γίνει το λιμάνι της Πάτρας Ανώνυμη Εταιρεία. Οι υπηρεσίες του αυτές, φαίνεται, πως, πέρα από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, εκτιμήθηκαν και από τον ΣΥΝ, που στο πρόσωπό του είδαν - όπως κι ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης στην πόλη - το καλύτερο δυνατό ανάχωμα εγκλωβισμού της δυσαρέσκειας και της λαϊκής αγανάκτησης απέναντι στη ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά».

Δημαγωγική συμπαράσταση...

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη «στήριξη και συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για ένα καλύτερο σχολείο για τα παιδιά μας, για μια Παιδεία με αξιώσεις για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες».

Σίγουρα η αλληλεγγύη είναι ένα όπλο στον αγώνα των εργαζομένων και των καταπιεζομένων, αλλά έχει αξία όταν αυτή εκφράζεται με ανιδιοτέλεια και όχι δημαγωγικά. Και στην περίπτωση της ΕΣΑμεΑ δεν ισχύουν αυτοί οι όροι. Διότι η ηγεσία της, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη της, «ξέχασε» να διαμαρτυρηθεί για τα Ειδικά Σχολειά που είναι κλειστά και χιλιάδες άτομα με Ειδικές Ανάγκες αποκλείονται απ' τη μόρφωση.

Ομως, η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ δεν έχει καμιά αναστολή μπροστά στη δημαγωγία - αρκεί να εξυπηρετεί, και να υπηρετεί, την κούφια αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ...

Δεν πέφτουμε στην παγίδα τους

Φανταστείτε την αντίδραση ενός ανέργου εάν ακούσει απ' τους υποψήφιους «οραματιστές» αυτοδιοικητικούς άρχοντες να του λένε πως την επομένη των εκλογών ο δρόμος του σπιτιού του θα είναι καθαρός. Φανταστείτε μια οικογένεια, που είναι καταχρεωμένη επειδή δεν τα βγάζει πέρα, πώς θα αντιδράσει εάν της τάξουν ότι η πλατεία κοντά στο σπίτι της θα είναι καλά φωτισμένη. Ως εδώ φτάνουν τα «προικιά» που χαρίζουν οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι πως πρέπει να 'ναι βρώμικοι οι δρόμοι και στα σκοτάδια οι πλατείες, μα πάει πολύ να κονταίνουν τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου ως εδώ. Παίζουν κυριολεκτικά με τον πόνο μας. Καλός ο καθαρός ο δρόμος αλλά η φαμίλια θέλει φαΐ και πρέπει να 'χει μεροκάματο και μισθό καλό. Τα παιδιά θέλουν μόρφωση χωρίς ξεπούλημα των γονιών τους. Πώς μπορεί, λοιπόν, να ανθίσει το χαμόγελο, να ζωντανέψει η γειτονιά όταν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων, και των μεταναστών, αντιμετωπίζουν ανεργία ή ανασφάλεια στη δουλιά, φθηνά μεροκάματα, όταν οι θάνατοι και οι αναπηρίες από τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται;

Τάζουν, όπως όλοι ακούμε και βλέπουμε, μια ζωή ...παραδεισένια μετά τις εκλογές και προσπαθούν να μας παρασύρουν σε μια εικονική πραγματικότητα, λες και δε ζούμε σε αυτή τη χώρα. Τάζουν «οράματα» με το τσουβάλι για πόλεις ανθρώπινες, τα πασπαλίζουν και με μπόλικη χρυσόσκονη και μας τα σερβίρουν με «λαμπερούς υποψηφίους». Ο λαός, όμως, ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζει πως πουλάνε ψέματα για να συγκαλύψουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Αυτή η πολιτική κάνει το ένα τέταρτο των Ελλήνων να είναι κάτω απ' το όριο της φτώχειας και, παράλληλα, τα κέρδη του κεφαλαίου να εκτοξεύονται σε αστρονομικά ύψη. Φουσκώνει τα νούμερα της ανεργίας αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο.

Ξέρουμε πως σήμερα το σχολείο πολλαπλασιάζει τους ταξικούς φραγμούς και νέα παιδιά πετιούνται έξω απ' το Λύκειο. Γνωρίζουμε πως η παραπαιδεία ανθίζει και πως έχουν ανοίξει την πόρτα των σχολείων στην επιχειρηματική δράση. Μπροστά στα μάτια μας η Ανώτατη Εκπαίδευση πωλείται σε τιμή ευκαιρίας, ενώ ήδη οι ιδιώτες την ελέγχουν με διάφορους τρόπους. Ξέρουμε πως σήμερα η Υγεία αποτελεί κι αυτή πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Βιώνουμε την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και ματώνει ο γονέας για να βρει το «φακελάκι» για να σωθεί το παιδί του. Βλέπουμε πώς στηρίζεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Οπου και να έχουν βρεθεί οι αγωνιστικοί συνδυασμοί συνεργασίας τα παραπάνω δεν αμφισβητούνται απ' την πλειοψηφία των εργαζομένων. Δε φτάνει όμως η διαπίστωση. Χρειάζεται να σταθούμε μπροστά στην κάλπη και να κάνουμε το βήμα στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Μόνο έτσι θα ανησυχήσουν, μόνο έτσι θα ταρακουνηθούν. Η αγωνιστική ψήφος σίγουρα την επομένη των εκλογών θα δυσαρεστήσει κάποιους. Θα δυσαρεστήσει τον ΣΕΒ, τα επιτελεία της αστικής τάξης και τα κόμματά της, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει.

Απλά φανταστείτε πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί εάν δούνε τη λαϊκή οργή να εκφράζεται στην κάλπη. Αξίζει τον κόπο να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους αξιοποιώντας τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Μόνο έτσι μπορεί ν' ανοίξει ένας άλλος δρόμος και να ανθίσουν χαμόγελα...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Κάλυψη στους «φακελάκηδες»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ποιος προμήθευσε με έγγραφα και φωτογραφίες διαδηλωτών τον κ. Μπαλάσκα - (σ.σ. τον "ατσίδα" αστυνομικό που μίλησε για επαγγελματίες "διαδηλωτάκηδες" του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κ.ο.κ.) - και τις περιφέρει στα κανάλια; Γίνεται κανονικά δηλαδή σήμερα παρακολούθηση των διαδηλωτών και φακέλωμά τους;». Στο εύλογο ερώτημα που έθεσε χτες ο συντάκτης του «Ρ», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά προσποιήθηκε τον ανήξερο και στη συνέχεια εμφανίστηκε «αγανακτισμένος» επειδή κατηγορείται η κυβέρνηση για παρακολουθήσεις διαδηλωτών. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Ευ. Αντώναρος απέφυγε να καταδικάσει τις δηλώσεις του εν λόγω αστυνομικού και κυρίως την παρουσίαση εγγράφων της Ασφάλειας με φακελωμένους διαδηλωτές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ότι χαίρει «υψηλής προστασίας». Μετά από επίμονες ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «όποιος χρησιμοποιεί έγγραφα παρανόμως ή παρατύπως είναι ασφαλώς καταδικαστέος», λες και το θέμα ήταν το παράτυπο και όχι η ουσία, δηλαδή το φακέλωμα των διαδηλωτών από την Ασφάλεια.

Περί αυτού όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, αφού ακόμα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, σε έλεγχο που πραγματοποίησε, διαπίστωσε τις κάμερες-χαφιέδες να δουλεύουν κανονικά σε πλατείες, δρόμους και πεζόδρομους...

Διδάσκοντας την εξαγορά...

Τα ρουσφέτια κι οι εκβιασμοί των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις σχολές - που λαμβάνουν χώρα με τις πλάτες μερίδας του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού - καταγγέλλονται συνεχώς από την Πανσπουδαστική ΚΣ. Υπάρχουν όμως κάποιοι που το 'χουν «τιμή τους και καμάρι τους» να καλλιεργούν πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στους φοιτητές και τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ!

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας, για παράδειγμα, η ΠΚΣ κατήγγειλε με συνέντευξη Τύπου ότι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ παίζουν το ρόλο της Γραμματείας, αναλαμβάνουν τις εγγραφές των πρωτοετών και έτσι φτιάχνουν ...πελατολόγιο, μετατρέποντας το σύλλογο σπουδαστών σε μεσιτικό γραφείο ρουσφετιού και εξυπηρέτησης. Απέναντι στις καταγγελίες της ΠΚΣ, ο πρόεδρος του ΤΕΙ απάντησε (σε τοπική εφημερίδα) ότι «λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ίδρυμα ζητήθηκε η συνδρομή όλων των φοιτητικών παρατάξεων, μεταξύ των οποίων και της ΠΚΣ, να βοηθήσουν στη διαδικασία εγγραφής των νέων σπουδαστών»! Δηλαδή, αντί να ζητάει το απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία του ιδρύματος, βάζει τις παρατάξεις να δουλεύουν δωρεάν ως διοικητικοί υπάλληλοι, τις «εξαγοράζει» στην ουσία, προσφέροντάς τους ως πελατολόγιο τους νέους σπουδαστές! Είναι κι αυτό ένα μέσο χειραγώγησης, αλλά και καταρράκωσης της αξιοπρέπειας των νέων παιδιών. Και μάλιστα μέσα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ντροπή!

Είναι γνωστό ότι η ΠΚΣ δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε τέτοια παζάρια. Αντίθετα θα τα ξεσκεπάζει και θα τα πολεμά πάντα.

Τα ευρωτραπεζικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΟΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ πώς γίνεται να σημειώνονται τόσο πολλές και απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ταράζοντας τον ήδη ανήσυχο ύπνο των εκατομμυρίων δανειοληπτών αυτής της χώρας.

Δυστυχώς, αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά τους». Οτι ανεβαίνει ...κατεβαίνει και στην περίπτωση για την οποία μιλάμε ακριβώς το ανάποδο. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι μισθοί (που συνεχώς κατεβαίνει η αγοραστική τους αξία) και το κόστος ζωής (που μονίμως ανεβαίνει).

Σας βεβαιώνουμε, πάντως, ότι και τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριχνε τα επιτόκια, δεν το έκανε για να αποκτήσει ο μέσος Ελληνας (ή ο Γάλλος, ο Φινλανδός, ο Ισπανός) σπίτι ή αυτοκίνητο. Ούτε για να ανεβάσει το επίπεδο ζωής των λαών, γενικά.

Αλλους είχαν στο μυαλό τους οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και αυτούς ακριβώς προστατεύουν τώρα με την αύξηση των επιτοκίων και - πιστέψτε μας - θα κάνουν ό,τι χρειαστεί γι' αυτό, ανεξαρτήτως του κόστους που θα υπομείνει ο κοσμάκης.

Πάντως, οι τράπεζες - όπως διαβάζουμε - ετοιμάζουν διάφορα σχέδια, προκειμένου να νιώσει ασφαλής ο «πελάτης» και να συνεχίσει να δανείζεται. Ποντάρουν, βλέπετε, στα σίγουρα και συγκεκριμένα στην ανέχεια του μισθωτού και του συνταξιούχου.

«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ δε σημαίνει ασυδοσία», δήλωσε χτες ο Δημήτρης Σιούφας, που μπορεί ως υπουργός Ανάπτυξης να έχει ...υποχρέωση να το πιστεύει δημοσίως, πλην, όμως, πρέπει να είναι και ο μόνος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, τι άλλο πρέπει να γίνει, πόσα άλλα πρέπει να πάθει ο καταναλωτής, για να γίνει σαφές ότι ελεύθερη αγορά σημαίνει μόνον και αποκλειστικά ασυδοσία;

Οσο για τις περίφημες αναβαθμίσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού και Ενέργειας σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, ως μέτρο που θα σταματήσει την ασυδοσία της αγοράς, μόνο χαμόγελα μπορούν να προκαλέσουν.

Μήπως δεν έχουμε δει τι γίνεται στους χώρους που υπάρχουν «συνταγματικά κατοχυρωμένες» ανεξάρτητες αρχές, όπως αυτούς των Επικοινωνιών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

«Φαρμακερές» συμβουλές

«Μπορείτε να λειτουργήσετε ως σύμβουλοί μας» απάντησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Διονύση Φιλιώτη, που από το βήμα του Συνεδρίου του «ECONOMIST» ζήτησε οι φαρμακοβιομήχανοι να έχουν «ενεργό συμμετοχή και σύμπραξη στην καλή διαχείριση των οικονομικών των ταμείων και των νοσοκομείων, στο νοικοκύρεμα των οικονομικών και την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας».

Με δεδομένο ότι πριν το αίτημα του προέδρου του ΣΦΕΕ - που κυρίως καλύπτει τις πολυεθνικές του φαρμάκου - ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα «δημόσια συστήματα Υγείας οφείλουν πλέον να φέρουν έσοδα στην εθνική οικονομία και όχι απλώς αποτελούν μαύρες τρύπες» καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η αποδοχή της πρότασης της διαχείρισης απ' τους φαρμακοβιομήχανους. Αυτοί ξέρουν και έσοδα να φέρουν και προπάντων να φέρνουν κέρδη. Σύμφωνα με την έρευνα της «HELLASTAT» (Γενάρης του 2006), οι πολυεθνικές του φαρμάκου στη χώρα αυξάνουν τα κέρδη τους με σταθερό ρυθμό, κατά 17,3% την εξεταζόμενη τριετία, ανερχόμενα σε 330,52 εκατ. ευρώ το 2004 και αυξημένα κατά 15,6% (μέσος όρος ανά εταιρεία) σε σχέση με το 2003!

Ηδη οι Ελληνες πολίτες πληρώνουν το 45-47% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Μετά την αποδοχή των... φαρμακερών συμβουλών πού θα φτάσουν;

«Ανάπτυξη» με ΣΔΙΤ θέλει ο Μπουτάρης

Σε συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων του κεφαλαίου αναδεικνύεται ο Γιάννης Μπουτάρης. Και με τις θέσεις του αποκαλύπτει ποια είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματίζεται να υπηρετήσει από τη θέση του δημάρχου την οποία διεκδικεί. Μια Αυτοδιοίκηση που, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, θα παραδώσει τις δραστηριότητες και την περιουσία της ως νέο δώρο στην ποδιά του κεφαλαίου για να διατηρήσει και να αυξήσει την κερδοφορία του. Μια Αυτοδιοίκηση που θα ενθαρρύνει και θα συναινεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως η Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ).

Στο όνομα της κερδοφορίας, όλα στο σφυρί. Αυτό διαλαλεί ο Γ. Μπουτάρης. Και δηλώνει στήριξη στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ στην, γαλλικών συμφερόντων, πολυεθνική εταιρεία που ήδη έχει βάλει στο χέρι μέρος των μετοχών της και εξετάζει τη σαρωτική επέλασή της στην Εταιρεία. Στη συνάντηση που είχαν προχτές ο Γ. Μπουτάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Σκόδρας, αναφέρθηκαν στη διαχείριση των αποβλήτων μετά τον βιολογικό καθαρισμό και συμφώνησαν ότι με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποβούν κερδοφόρα τόσο για την Εταιρεία όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης γενικότερα. Και αυτή η διαχείριση συμφώνησαν πως πρέπει να παραδοθεί στην εταιρεία «ΣΟΥΕΖ».

Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει εμπειρία από τη μέχρι τώρα πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Αποτυπώνεται στην τσέπη του, αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Αποτυπώνεται στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες της ΕΥΑΘ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας για την Παιδεία

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα της Παιδείας στην Ελλάδα. Και κρατά αυτός ο αγώνας και πρέπει να κρατήσει. Η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της έχει επιχειρήσει με κάθε τρόπο να κάμψει τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα που καίνε το χώρο της εκπαίδευσης. Από την προκλητική στάση της, να μοιράσει ένα πενιχρό επίδομα σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις (και να το δώσει τελικά ολόκληρο στους εκπαιδευτικούς το 2009), μέχρι την καταστολή και τη δικαιολόγηση της σιδηρογροθιάς, η κυβέρνηση πέρασε τώρα στο δρόμο δήθεν της «ευθύνης» και της «συνέπειας»... Λέει, δηλαδή, ότι «δεν αντέχει η οικονομία» τις όποιες παροχές προς τους εργαζόμενους και ότι θα εφαρμόσει με συνέπεια την πολιτική της λιτότητας για τους εργαζόμενους και των ατελείωτων παροχών προς τις επιχειρήσεις. Θέλει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών προσδοκώντας να δημιουργήσει έτσι, κλίμα παραίτησης και ηττοπάθειας, για να τους οδηγήσει προς τη λογική ότι «δε βγαίνει τίποτα»...

Τις επιθέσεις της κυβέρνησης, συνοδεύει με τη στάση του και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου, κάλεσε αόριστα τον πρωθυπουργό να κάνει κάποιο βήμα ως προς τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, αν αυτοί δεχτούν την «αξιολόγηση», το βασικό μοχλό δηλαδή, για την κατηγοριοποίηση σχολείων και την ιδιωτικοποίησή τους, την ακόμη μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Ουσιαστικά, πρότεινε στον πρωθυπουργό να εξαγοράσει τους εκπαιδευτικούς με μερικά ψίχουλα! Παράλληλα, η όποια τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, περιορίζεται στα κονδύλια και σκόπιμα δεν τοποθετείται για τις αναδιαρθρώσεις που αλλάζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αφού συμφωνεί πλήρως με αυτές.

Οι πολύπλευρες πιέσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς τους εκπαιδευτικούς δείχνουν στην πραγματικότητα ότι αυτή που πιέζεται είναι η πολιτική τους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν με κάθε τρόπο να βγάλουν αλώβητη την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους που υπαγορεύει: σχολεία με χορηγούς ακόμη και με επιχειρηματική δραστηριότητα, σχολεία για την «ελίτ» και σχολεία για την «πλέμπα», ένταση των ταξικών φραγμών και της παραπαιδείας από το Δημοτικό ακόμα, σκόρπιες και ανορθρολογικές γνώσεις που κάνουν «κιμά» τα μυαλά των παιδιών...

Γι' αυτό και είναι κρίσιμη ώρα για τον αγώνα των εκπαιδευτικών, για να βάλουν στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών τους τα ζητήματα του περιεχομένου της εκπαίδευσης, να συμπορευτούν με τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους, να συμβάλλουν ώστε να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, όλου του λαού, ο αγώνας για τη μόρφωση των παιδιών του. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών αναδεικνύουν ακριβώς αυτή την ανάγκη, γνωρίζοντας καλά ότι τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση δεν μπορούν να την αναζητήσουν μέσα στα όρια της κυρίαρχης πολιτικής. Η ελπίδα βρίσκεται στη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα. Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι, την επόμενη βδομάδα, έχουν την ευκαιρία να στείλουν ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ: Να τους καταδικάσουν και στην κάλπη των τοπικών εκλογών.

«Βρώμικη πολιτική»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Λάρισας έκανε αναφορά στον εισαγγελέα, ζητώντας να διερευνηθούν καταγγελίες για «ύποπτες, μαζικές και επιλεκτικές μεταδημοτεύσεις» από γειτονικούς δήμους στο Δήμο Λάρισας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγιναν από την παράταξη του δημάρχου, που πρόσκειται στη ΝΔ, για την εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ανεξαρτήτως αν και κατά πόσον αληθεύει η συγκεκριμένη καταγγελία, είναι γεγονός ότι στις τοπικές εκλογές χρησιμοποιούνται, από υποψηφίους του δικομματισμού, εκτός από «θεμιτά» και αθέμιτα μέσα στον «αγώνα» για την κατάληψη δημαρχιακών και νομαρχιακών θώκων. Και δεν είναι μόνον οι «ύποπτες μεταδημοτεύσεις», αλλά και άλλες «βρώμικες μέθοδοι». Είναι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί για την αλλοτρίωση των συνειδήσεων και την καταπάτηση της ελεύθερης εκλογικής βούλησης των ψηφοφόρων. Είναι το ρουσφέτι, ακόμα και ο χρηματισμός, για την εξαγορά ψήφων. Κι αυτά γίνονται από τους υποψήφιους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «πολιτεύονται» με τα ίδια μέσα.

Οσοι, όμως, από τους ψηφοφόρους της Λάρισας νιώθουν να προσβάλλονται από αυτήν τη «βρώμικη πολιτική», έχουν τον τρόπο να απαντήσουν. Ας «μαυρίσουν» και τον υποψήφιο της ΝΔ και τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κι ας ρίξουν την ψήφο τους στο ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο, με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγι Παπαστεργίου. Ετσι, θα κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους και, κυρίως, θα έχουν μια Δημοτική Αρχή, που θα παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα και για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα αντικαταστήσει αυτήν η οποία «βρώμισε πατόκορφα»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ