ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χρυσοφόρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος

Κερδοφόρες οι 7 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ τα προ φόρων κέρδη παρουσίασαν αύξηση 22,4% το 2005

Κάθε τέσσερα χρόνια οι επιχειρηματίες που επενδύουν το κεφάλαιο κάνουν απόσβεση των κεφαλαίων τους καθώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν διασφαλίσει τους καλύτερους όρους για τη δραστηριότητά τους και έτσι οι εφτά στις δέκα επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της «HELLASTAT ΑΕ», που έδωσε χτες στη δημοσιότητα - και συμπληρώνουν εκείνα του περασμένου Γενάρη - η αποδοτικότητα των κεφαλαίων κινείται σταθερά γύρω στο 25% την τελευταία πενταετία (βλ. Πίνακα). Δηλαδή, αν κάποιος το 2001 επένδυσε 100 ευρώ στο τέλος του χρόνου είχε κέρδος 24,4%. Ετσι στα τρία επόμενα χρόνια αποσβέστηκαν τα 100 ευρώ που επενδύθηκαν.

Το 2005 η αξία της αγοράς έφτασε στα 1,34 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 12,18% (έναντι 13,94% το 2004), σημειώνεται στην έκθεση και τονίζεται: «Τα προ φόρων κέρδη του κλάδου διαμορφώθηκαν στο ύψος των 108,53 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη άνοδο κατά 22,4% (19,9% την περίοδο 2004/2003), γεγονός που οφείλεται στη σημαντική βελτίωση του αντίστοιχου περιθωρίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 8,9% το 2004 σε 10,9% το 2005. Επισημαίνεται ότι η ελκυστική αυτή εικόνα οφείλεται στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες, αυξάνοντας την κερδοφορία τους σχεδόν κατά 40%, συγκεντρώνουν το 66% των συνολικών κερδών, ισχυροποιώντας τη θέση τους από το 2004, όταν και κατείχαν το 58% των κερδών του κλάδου. Σε αυτή την τάση συντελεί και η οριακή κάμψη της κερδοφορίας των μικρότερων μονάδων (-0,9%), δείγμα της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο γιγαντισμό των μεγάλων παικτών».

Αυξημένη συγκέντρωση

Ο κλάδος, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση, με τους «δέκα μεγαλύτερους παίκτες» να κατέχουν το 58% περίπου της αγοράς. «Παράλληλα, τονίζει, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα επενδυτικά προγράμματα των ιδιωτικών ομίλων στον τομέα της ανανέωσης και απόκτησης σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επέκτασης εγκαταστάσεων, εξαγοράς μικρότερων περιφερειακών κλινικών και ίδρυσης κλινικών και διαγνωστικών κέντρων σε επαρχιακές πόλεις και σε αγορές του εξωτερικού».

Η έκθεση διατυπώνει χωρίς περιστροφές ότι οι κύριες αιτίες για την έκρηξη του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι:

  • Η απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας, που έθεσε τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, σε ένα περιβάλλον που ο δημόσιος τομέας παραδοσιακά εμφανίζει αδυναμίες ανταπόκρισης.
  • Η διάδοση των ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
  • Η εισαγωγή νέων ιατρικών μεθόδων στη διάγνωση, τη χειρουργική και την περίθαλψη, εξελίξεις που συνεπάγονται την ανάγκη αυξημένων επενδύσεων.

Καταγράφεται δηλαδή πως το κράτος αφ' ενός εξασφαλίζει το θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης και αφ' ετέρου αφήνει «παρθένο έδαφος» για το κεφάλαιο την υγεία μέσω της επενδυτικής απραξίας και της ταυτόχρονης απαξίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστική συγκέντρωση την Παρασκευή

Αύριο είπε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος ότι θα απαντήσει σχετικά με τα αιτήματα των εποχικών εργατών στα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που του έθεσαν στη χτεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, με επικεφαλής τους προέδρους Τ. Τσιόγκα, Π. Τσίχλη και Δ. Θεοδώρου. Την Παρασκευή, στη Λάρισα, οι εποχικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με αφορμή και την επίσκεψη στην πόλη του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη.

Οι εποχικοί υπάλληλοι στις κονσερβοποιείες στη Λάρισα, οι οποίοι προχώρησαν την περασμένη βδομάδα σε κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ, διεκδικούν:

  • Ενταξη στο Νόμο 1836/89 όπου είναι ενταγμένα όλα τα εποχικά επαγγέλματα και να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές αυτού του νόμου όπως οι άλλες κατηγορίες των εποχικών.
  • Τροποποίηση της εγκυκλίου του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 ώστε να χαρακτηρίζονται εποχικοί όλοι αυτοί που εργάζονται εποχικά στις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας - διαλογητήρια - ψυγεία - τυροκομεία - Βιομηχανία Ζάχαρης - σπαστήρες καρυδιών, αμυγδάλου - ελαιουργεία - εκκοκκιστήρια - τοματοπολτού - κατεψυγμένων φρούτων - λαχανικών κλπ. και να παίρνουν με 100 ένσημα Ταμείο Ανεργίας όλοι και όχι να εξαιρούνται με βάση την παραπάνω εγκύκλιο οι περισσότεροι.
  • Για φέτος όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν Ταμείο Ανεργίας να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ όπως και το 2004.
ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤ
Δεν τους καίγεται καρφί

Τα πλοία τους ταξιδεύουν ανενόχλητα, με την έγκριση του ΔΣ του Ταμείου

Παράμετρος της εχθρικής για τα ναυτεργατικά συμφέροντα πολιτικής που συνδιαμορφώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί και η λεηλασία στην οποία έχουν επιδοθεί οι εφοπλιστές σε βάρος του ΝΑΤ. Προχτές η πλειοψηφία της διοίκησης εκτελώντας εξόφθαλμη εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, έδωσε έγκριση για να αρμενίζουν ανενόχλητα δύο κρουαζιερόπλοια («ΔΗ ΕΜΕΡΑΛΝΤ» και «ΠΕΡΛΑ») του εφοπλιστή Λοΐζου, όταν ο εφοπλιστής, παραβιάζοντας ακόμα και αυτόν τον κατάπτυστο νόμο 3409 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα οποία χαρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εφοπλιστών αυτής της κατηγορίας πλοίων, δεν έχει καταθέσει ούτε την προβλεπόμενη τραπεζική εγγυητική επιστολή!

Η πλειοψηφία του ΝΑΤ εξέδωσε πιστοποιητικό «μη οφειλής» προκειμένου να ανανεωθεί η ελευθεροπλοΐα που για το πλοίο «ΕΜΕΡΑΛΝΤ» έληξε στις 17 Σεπτέμβρη, ενώ για το «ΠΕΡΛΑ» λήγει στις 30 Σεπτέμβρη! Και όχι μόνο αυτό. Στον ίδιο εφοπλιστή ανήκει και το πλοίο «ΚΟΡΑΛ» (πρώην «ΤΡΙΤΩΝ» της προηγούμενης εταιρείας Λοΐζου - Ποταμιάνου), το οποίο οφείλει ως «ΤΡΙΤΩΝ» στο ΝΑΤ ένα εκατομμύριο ευρώ. Το πλοίο αυτό έχει αλλάξει από την έκδοση του φιλοεφοπλιστικού νόμου τέσσερις φορές σημαία, παραβιάζοντας τα πάντα. Η τελευταία αλλαγή σημαίας έγινε τον περασμένο Μάρτη, στο λιμάνι του Περάματος, οπότε ύψωσε σημαία Κύπρου. Και αντί να του απαγορευτεί ο απόπλους, το πλοίο με ευθύνη προσωπικά του υπουργού Κεφαλογιάννη απέπλευσε πειρατικά!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε παραπλανητικούς ελιγμούς κατέφυγαν οι τραπεζίτες στη χτεσινή τέταρτη συνάντηση με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης. Πρότειναν «αύξηση» 5,8% στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο, που μειώνεται στο 2,5% στα τελευταία κλιμάκια. Μεσοσταθμικά υπολογίζεται ότι και πάλι προτείνουν «αύξηση» 3,5% αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται υψηλότερη από ό,τι είναι. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιφυλάχτηκε να απαντήσει στη νέα συνάντηση που θα γίνει την επόμενη Τρίτη.

ΙΓΜΕ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης του ιδρύματος και την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Για δεύτερη ημέρα χτες οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης η πολιτική ηγεσία του οποίου αρνήθηκε και πάλι να συναντηθεί μαζί τους. Σήμερα το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί.

ΛΑΡΙΣΑ: Ενα ακόμη εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί στη Λάρισα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αλβανικής καταγωγής 21χρονου Πατάλ Αλγκός, που εργάζεται ως διανομέας έτοιμου φαγητού σε κρεπερί της πόλης. Το μηχανάκι που οδηγούσε ο 21χρονος την ώρα της διανομής συγκρούστηκε με ΙΧ. Ο νεαρός εργαζόμενος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι διανομείς έτοιμου φαγητού, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της εργαζόμενης νεολαίας, κινούμενοι στο κυκλοφοριακό χάος των πόλεων και στη βιάση τους για να προλάβουν τις παραγγελίες, ώστε να μη χάσουν τη δουλιά τους, αρκετές φορές διακυβεύουν και τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι.

Οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους του Λιβάνου και της Παλαιστίνης κατέθεσαν στο ΠΑΜΕ οργανώσεις και εργαζόμενοι εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους. Μεταξύ άλλων, στο ΠΑΜΕ αποδόθηκαν 500 ευρώ, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Μέσης Ανατολής 100 ευρώ, από την Αρτεμη Μπλάνα 50 ευρώ και από τον Θεόδωρο Παναγόπουλο 50 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ