Στα πλαίσια «επανίδρυσης του κράτους», η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει στην εκμετάλλευση των ιδιωτών (με ΣΔΙΤ), επιπλέον: 2 δικαστικά μέγαρα, 3 φυλακές, 6 πανεπιστημιακά κτίρια και 31 σχολικές αίθουσες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των δημόσιων υποδομών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω της ληστρικής μεθόδου των «Συμπράξεων» Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αξιοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σαν ένα από τα εργαλεία για την «επανίδρυση του κράτους». Στη χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τις ΣΔΙΤ, αποφασίστηκε η ανάθεση κατασκευής και συντήρησης σε ιδιώτες 2 νέων Δικαστικών Μεγάρων (σε Πάτρα και Ηράκλειο), 3 νέων φυλακών (σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Κορινθία), 6 νέων πανεπιστημιακών κτιρίων (σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου) και 31 νέων σχολικών μονάδων (αυτή τη φορά στην Κεντρική Μακεδονία). Οι ιδιώτες, αφού κατασκευάσουν τα παραπάνω έργα, θα τα εκμεταλλευτούν στη συνέχεια για 25 χρόνια, με αδρά βέβαια αμοιβή.
Πόσο θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στους ιδιώτες για την κατασκευή και συντήρηση των συγκεκριμένων έργων, δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό. Αυτό θα το μάθουμε, αφού πρώτα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών. Στη σχετική ανακοίνωση, πάντως, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής, αναφέρεται πως το προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής του νέου «πακέτου» - στο οποίο προστίθεται ένα επιπλέον 20%, που δικαιολογείται ως κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών - ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προσθέσουμε και το ...εύλογο κέρδος των ιδιωτών - επιχειρηματιών, έχουμε μια ενδεικτική μόνο προσέγγιση για το πόσο θα μας στοιχίσει το νέο αυτό κυβερνητικό εγχείρημα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας... Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, στην κατασκευή των δύο δικαστικών μεγάρων και των τριών φυλακών, οι ιδιώτες - κατασκευαστές θα δημιουργήσουν και εμπορικά κέντρα, καθώς και χώρους στάθμευσης, τους οποίους, βέβαια, θα εκμεταλλεύονται αναλόγως.
Ειδικότερα τα νέα έργα, τα οποία θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των «ΣΔΙΤ» - με χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση από ιδιώτες και στη συνέχεια εκμετάλλευση για 25 χρόνια - είναι τα ακόλουθα:
Σημειώνεται, πως η κυβέρνηση προβλέπει από τώρα ότι το κόστος των παραπάνω έργων, θα μπορεί να προσαυξηθεί κατά 20% από αυτό που προϋπολογίζεται σήμερα, με το σκεπτικό «του κόστους βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών»!
Αρνήθηκαν να προσυπογράψουν παράνομη απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου και... τους μετακίνησαν
Στην άρνησή τους να «συμμορφωθούν με τις υποδείξεις» αποδίδουν η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών και η Ενωση Δασολόγων τη δυσμενή μετακίνηση - μετάθεση δύο συναδέλφων τους, από το Δασαρχείο Ιωαννίνων σε θέσεις των Δασαρχείων Μετσόβου και Κονίτσης αντίστοιχα. Πρόκειται για τους δασολόγους Χρ. Λαγό και Π. Μακαρώνα, οι οποίοι αρνήθηκαν να γνωματεύσουν υπέρ της παραχώρησης 120 στρεμμάτων δασικής έκτασης για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Δήμο Ελληνικού του Νομού Ιωαννίνων.
Να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη έκταση ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε τη δημιουργία ΧΥΤΑ, ωστόσο για να προχωρήσει το έργο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά να έχει δοθεί και σχετική έγκριση από το αρμόδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Επιπλέον, ως προς το χαρακτήρα της έκτασης αυτής κάτοικοι της περιοχής και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, προσκομίζοντας στοιχεία που αφενός αποδεικνύουν ότι η έκταση δεν είναι δασική αλλά ένα τουλάχιστον τμήμα της κανονικότατο δάσος και αφετέρου ότι η έκταση δεν είναι δημόσια, αλλά κοινοτική. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, οι δύο δασολόγοι έπραξαν το καθήκον τους, αρνούμενοι να προσυπογράψουν μία παράνομη απόφαση. Αποτέλεσμα της αξιοπρεπούς τους στάσης ήταν να σταλούν σε άλλες υπηρεσίες, ώστε να είναι λιγότερο... ενοχλητικοί.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), τονίζεται ότι «η λογική της εκπαραθύρωσης συναδέλφων επειδή δε "συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις", που επιπρόσθετα είναι και παράνομες, μας μεταφέρει σε άλλες εποχές. Καταγγέλλουμε ευθέως την πρακτική την οποία ακολουθήσατε, για την οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα νόμιμα σε βάρος σας μέτρα, από την προϊσταμένη σας αρχή και ζητάμε την άμεση ανάκληση των πράξεών σας».
Διαψεύστηκε χτες και από τις δυο εταιρείες η φημολογία για την εξαγορά σημαντικού ποσοστού μετοχών της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ από το ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό ΛΟΥΚΟΪΛ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων, οι δυο πλευρές συζητούσαν για την εξαγορά ποσοστού μετοχών από 5% έως και 50%.
Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ανακοίνωσε χτες ότι «κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το βασικό μέτοχο της εταιρείας, δεν υφίσταται συμφωνία για τη συμμετοχή της ρωσικής Lukoil στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΑΕ». Από την πλευρά της, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, η ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε: «Η Lukoil δηλώνει επίσημα ότι τέτοια πληροφόρηση είναι ανακριβής και παραπλανά τους συμμετέχοντες στην αγορά».
Στην υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων στηρίζεται η εκτέλεση και του φετινού (έτους 2006) κρατικού προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία στο 8μηνο Γενάρη -Αυγούστου 2006 τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν αύξηση 8,8%, τη στιγμή που οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι πριμοδοτούνται με νέες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις. Τα έσοδα του Δημοσίου στο 8μηνο του 2006 έφτασαν σε 31,2 δισ. ευρώ (από 28,68 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 8,8%.
Ειδικά για το μήνα Αύγουστο του 2006, η εμφανιζόμενη αύξηση διαμορφώνεται σε 5%. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των φοροελέγχων για το μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με αυτά ελέγχθηκαν 1.354 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 697 ελέγχονται για τουλάχιστον μία παράβαση.
Το ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώνεται σε 51%. Κατά την προσφιλή τακτική του, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα και λίστα με κατηγορίες φοροπαραβάσεων που διαπιστώθηκαν σε τουριστικές περιοχές, χωρίς όμως και να κατονομάζουν τις εν λόγω επιχειρήσεις. Πρόκειται για υποθέσεις μη καταχώρισης πελατών σε βιβλίο κίνησης μεγάλου ξενοδοχείου, μη έκδοση αποδείξεων λιανικής, μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ κ.ά.
Λουκέτο έβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο ασφαλιστικές εταιρείες με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος έκανε δεκτή σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης. Πρόκειται για την «Αμυνα ΑΕΓΑ» και την «Ιντερ Ελλάς ΑΑΕ Οδικής Βοήθειας και Ζημιών». Σημειώνεται ότι καμία από τις δύο εταιρείες δε δραστηριοποιούνταν στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου έναντι τρίτων.
Ακόμη, επιβάλλεται στην εταιρεία «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» να διακόψει τη διάθεση του ασφαλιστικού προϊόντος «εφ' άπαξ καταβολής και εγγυημένης απόδοσης» με την επωνυμία «Mega Asset» καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις σχετικής υπουργικής απόφασης για τέτοιου είδους προγράμματα όσον αφορά στη διάρκειά τους. Η εταιρεία όριζε διάρκεια δέκα ετών, ενώ η απόφαση ορίζει ότι πρέπει να είναι επτά χρόνια. Στην εταιρεία θα επιβληθεί, όπως ανακοινώθηκε, το προβλεπόμενο πρόστιμο, ενώ ζητείται η αναπροσαρμογή των συμβολαίων που βρίσκονται σε ισχύ.