Το «θαύμα» της «παγκοσμιοποίησης» στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού
H «μετανάστευση» πολλών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού συνοδεύτηκε από υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Σήμερα, λοιπόν, στις χώρες αυτές υπολογίζεται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι «ζουν» με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και 330 εκατομμύρια με αμοιβή μικρότερη από ένα δολάριο την ημέρα!
Ενώ λοιπόν η φτώχεια και η ανεργία θερίζουν, κυριολεκτικά, τα κέρδη των πολυεθνικών πολλαπλασιάζονται με ασύλληπτους ρυθμούς. Το 2005 οι οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού σημείωσαν ανάπτυξη 6,2%, ποσοστό το οποίο εκφράζει κατά το 90% και πλέον την αύξηση των καθαρών επιχειρηματικών κερδών. Αντίθετα, την ίδια χρονιά, η απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 1,4%, δηλαδή στην πραγματικότητα μειώθηκε.
Το ξεζούμισμα των εργαζόμενων, συνδυασμός της ασυδοσίας των πολυεθνικών και της έλλειψης οποιασδήποτε προστασίας από το κράτος, αποτυπώνεται και στο μέγεθος της «παραγωγικότητας». Παραδείγματος χάριν, στο Πακιστάν και την Ινδία, από το 1990 μέχρι σήμερα, η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 84%. Ομως στο ίδιο διάστημα οι μισθοί στο Πακιστάν μειώθηκαν κατά 8,5% και στην Ινδία κατά 22%!
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σχεδόν δυο φορές περισσότερο και αμείβονται λιγότερο... Αλλο ένα «θαύμα» της «παγκοσμιοποίησης», προς δόξαν των «τεσσάρων ελευθεριών» του κεφαλαίου.
Μια άλλη πτυχή αυτής της κατάστασης αφορά στην ανεργία των νέων, κάτω των 25 ετών. Υπολογίζεται ότι το 2005 στην Ασία 41,6 εκατομμύρια νέοι αυτής της ηλικίας (το 48% των νέων ανέργων όλου του κόσμου) ήταν άνεργοι. Ο κίνδυνος της ανεργίας για ένα νέο είναι τρεις φορές μεγαλύτερος απ' ό,τι για έναν μεγαλύτερο.
Ο βαθμός της εκμετάλλευσης των εργαζομένων εκφράζεται ασφαλώς και στο ωράριο της εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί, λοιπόν, ότι παρά την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, οι ώρες εργασίας αντί να μειωθούν αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι έξι χώρες με τα μεγαλύτερα ωράρια εργασίας είναι ασιατικές. Σε Μπαγκλαντές, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη το ωράριο ξεπερνά τις 50 ώρες την εβδομάδα!
Η υπόθεση στην οποία ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού φέρεται να άσκησε εκβιασμό στη γαλακτοβιομηχανία «ΜΕΒΓΑΛ» για να την απαλλάξει από πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, έφερε στην επιφάνεια τα σκάνδαλα, τους μηχανισμούς της παραγωγής τους και τις σχέσεις ηθικής και πολιτικής στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, μια παράλληλη ιστορία εκτυλισσόταν στις ΗΠΑ με πρωταγωνίστρια την πολυεθνική «Γκλάξο Σμιθ», μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου. Η «Γκλάξο Σμιθ» κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι από τα τέλη της δεκαετίας του '80 φοροδιαφεύγει συστηματικά, παραβιάζοντας τους φορολογικούς νόμους των ΗΠΑ.
Μετά από πολυετή διαπραγμάτευση, η υπόθεση παραπέμφθηκε στα φορολογικά δικαστήρια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η «Γκλάξο Σμιθ» θα έπρεπε να πληρώσει 14-15 δισεκατομμύρια δολάρια για φοροδιαφυγή στο διάστημα 1989- 2005.
Την περασμένη Τρίτη, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία και οι κυβερνητικές αρχές κατέληξαν σε «εξωδικαστικό διακανονισμό», σύμφωνα με τον οποίο η «Γκλάξο Σμιθ» θα πληρώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η υπόθεση θα «κλείσει» οριστικά!
Στην «ελληνική περίπτωση» έχουμε έναν ανώτατο κρατικό υπάλληλο που φέρεται να «μεσολαβεί» για να αποφύγει μια εταιρεία ένα βαρύ πρόστιμο. Στην «αμερικανική περίπτωση» αναλαμβάνει το ίδιο το κράτος το ρόλο του «μεσολαβητή». Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, έχουμε τη νομιμοποίηση μιας κλοπής, ενός εγκλήματος κατά του «δημοσίου συμφέροντος». Με με μια «μίζα» που πηγαίνει είτε στην τσέπη του «επίορκου» υπαλλήλου, είτε στο ταμείο του «ουδέτερου» αστικού κράτους.
Και το ερώτημα είναι: Η κότα κάνει το αυγό, ή το αυγό την κότα;
ΕΕ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Ανοδο σε δωδεκάμηνη βάση σημείωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δεύτερο τρίμηνο του 2006. Το έλλειμμα ανήλθε σε 22,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα του 2005 ήταν 19,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα των 36,7 δισ. ευρώ.
ΗΠΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5% από τον Ιούνη (η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση κατά το τελευταίο έτος) και έφτασε στο ποσό - ρεκόρ των 68 δισ. δολαρίων και έναντι προβλέψεων για έλλειμμα ύψους 65,5 δισ. δολαρίων.
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΞΑΓΟΡΑ Η διοίκηση της ελεγχόμενης από το γαλλικό κράτος «Γκαζ ντε Φρανς», ανακοίνωσε ότι επιμένει στην πρότασή της για την εξαγορά της επίσης γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας «Σουέζ». Η «Γκαζ ντε Φρανς» είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και βρίσκεται στο στάδιο της ιδιωτικοποίησης, αφού η κυβέρνηση ντε Βιλπέν επιμένει στον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου από το 80% στο 34%. Μια απόφαση, που προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις των εργαζομένων.