Νότης Μαυρουδής |
Το Συμπόσιο, που ολοκληρώνεται στις 24/9, εντάσσεται στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ουσία στην άποψη της δημοτικής αρχής της Νίκαιας για τον πολιτισμό. Αποψη που ξεφεύγει από τη γνωστή συγκυρία του «συναυλιακού» πολιτισμού των Δήμων.
Το θέμα του Συμποσίου μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού η Νίκαια «γεννήθηκε» ως οικισμός από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής τραγωδίας, ενώ σήμερα ο ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να «γεννά» νέους ξεριζωμούς. Η σημασία της διοργάνωσης έγκειται και στο ότι οι δημιουργοί προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη «μαγεία» της μεταμόρφωσης άψυχων υλικών σε έργα τέχνης, ενώ έχουν και οι ίδιοι τη σπάνια ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Είναι φανερό πως πρόκειται για μια διαδικασία ακριβώς στην αντίπερα όχθη του τρέχοντος αστικού ακαδημαϊσμού. Οπως σημειώνει και η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, Εύα Μελά, οι καλλιτέχνες δεν ήρθαν για να δείξουν έργα τους, αλλά για να συνδημιουργήσουν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο συμπόσιο εκ μέρους της Ελλάδας είναι οι ίδιοι μετανάστες.
«Οσο αυξάνει ο θαυμασμός του δυτικού κόσμου - και κυρίως των ΗΠΑ - για τους αρχαίους πολιτισμούς, τόσο εντείνεται η λεηλασία, η κλοπή και η καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων διεθνώς»! Αυτή τη διαπίστωση κάνει το Μουσείο Μπενάκη στο δελτίο Τύπου για την αναγγελία της έκθεσης με τίτλο «H Κλοπή της Ιστορίας», που θα φιλοξενηθεί στο Παράρτημα του μουσείου στην οδό Πειραιώς, από 13/9 - 22/10.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται «το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, η έκταση της αρχαιοκαπηλίας διεθνώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» και μας «ταξιδεύει» από τη λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης μέχρι την πώληση αρχαίων αντικειμένων από την Ελλάδα σε οίκους δημοπρασίας των ΗΠΑ. Τα κείμενα που τη συνοδεύουν έχουν γραφτεί από τον αρχαιολόγο Δρ Νιλ Μπρόντι (Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ), τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη και τον δημοσιογράφο Πίτερ Γούτσον, ενώ συμμετέχουν με εργασίες τους περισσότεροι από 100 αρχαιολόγοι και ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε φέτος το καλοκαίρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου ενώ μέρος της θα παρουσιαστεί και στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κορίνθου και της Νεμέας. Πάντως την παραγωγή και οργάνωση της έκθεσης έχει κάνει ιδιωτική εταιρεία, ενώ υποστηρίζεται από την ΕΕ. Συνδιοργανωτές είναι το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η ΛΖ' Εφορεία Αρχαιοτήτων (Κόρινθος), η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεργάτες είναι ένας αμερικανικός οργανισμός και μία κυπριακή εταιρεία, υποστηρίζεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Οι «χορηγοί» είναι μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του (τραπεζικού και όχι μόνο) μεγάλου κεφαλαίου.
Αραγε όλοι αυτοί θα αναδείξουν τους πραγματικούς υπεύθυνους και της πολιτιστικής λεηλασίας στον πλανήτη;
Με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης, η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης εξέδωσαν το βιβλίο «Μοδίστρες και μοδιστρική στην Ξάνθη - χρυσά βραχιόλια και χαμένες βέρες» των Βασίλη Δ. Αϊβαλιώτη και Σοφίας Δ. Αδαμαντίδου, που παρουσιάζει δεκάδες μοδίστρες της Ξάνθης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, μεταξύ των οποίων ονόματα - μύθους του μοδιστρικού κόσμου.
Εγκαινιάζεται αύριο (31/8), στις 8.30 μ.μ., στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη Σύρου, η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου με τίτλο «Αιγαίου Οναρ». Περιλαμβάνει 40 πίνακες ποικίλων διαστάσεων «κυκλαδίτικης θεματολογίας» με επίκεντρο τη Σύρο. Μέρος των πινάκων εστιάζεται στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης «Απόλλων» - κόσμημα του 19ου αιώνα - καθώς και στις διάφορες σημαντικές όπερες που παρουσιάστηκαν εκεί. Επίσης ασχολείται με πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας της Σύρου. Η έκθεση συνδυάζει τοπία από διάφορα νησιά του Αρχιπελάγους, μαζί με στιγμιότυπα της λυρικής τέχνης, της μυθολογίας και της ιστορίας, αποδοσμένα με χιούμορ και φαντασία μέσα από την ιδιότυπη τεχνοτροπία της καλλιτέχνιδας. Διάρκεια μέχρι 30/9. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη.
To ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, σήμερα, στο θέατρο Βράχων «Μ. Μερκούρη», στον Υμηττό, το έργο του Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο». Μία απολαυστική κωμωδία, με απρόβλεπτες διασκεδαστικές ανατροπές και εκπληκτικές καταστάσεις, μεταπλασμένη σε πολιτικο-κοινωνικής σάτιρας μιούζικαλ, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1950. Σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Μανόλη Μανουσάκη, χορογραφίες Πέτρου Γάλλια, φωτισμοί Παντελή Πετράκη, στίχοι Γιάννη Καλαντζόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Μανόλης Σορμαΐνης, Στέλιος Καλαθάς, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Δέσποινα Ψαρροπούλου, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Βασιλάκης. Η παράσταση θα δοθεί και την Παρασκευή στο θέατρο Πέτρας.