ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΟ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Διαφωνούν Βηρυτός και Αραβες

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, που υιοθέτησε ομοφώνως το σχέδιο εκεχειρίας του Λιβανέζου πρωθυπουργού, για να ζητήσει τροποποιήσεις

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φ. Σινιόρα, εν μέσω ηγετών μελών του Αραβικού Συνδέσμου

Associated Press

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φ. Σινιόρα, εν μέσω ηγετών μελών του Αραβικού Συνδέσμου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στην έδρα του ΟΗΕ μεταβαίνει εσπευσμένα τριμελής αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τη χτεσινή του συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη λιβανική πρωτεύουσα. Στη Βηρυτό, ομοφώνως υποστηρίχτηκε το λιβανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σε ανοιχτή αντίθεση σε συγκεκριμένα σημεία με το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και αλληλοσυμβιβασμούς, ΗΠΑ και Γαλλία.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πρέσβεις Γαλλίας και ΗΠΑ, προβλέπει μεταξύ άλλων: «Τερματισμό των εχθροπραξιών, τερματισμό των επιθέσεων της "Χεζμπολάχ" και τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του Ισραήλ». Επίσης, σε επόμενη φάση σχεδιάζεται υιοθέτηση δεύτερης απόφασης που θα οδηγεί στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας και θα εξετάζει συγκεκριμένα την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης και το χαρακτήρα της.

Οπως αναμενόταν, ούτως ή άλλως, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης δεν ικανοποιεί τη λιβανική ηγεσία και κατ' επέκταση τον αραβικό κόσμο. Χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, κατά τη συνάντησή τους στη Βηρυτό, επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο Σινιόρα, με το οποίο, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, συμφωνούν οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το σχέδιο ψηφίσματος, ως έχει, ουσιαστικά επιτρέπει την παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων στο λιβανικό έδαφος, αλλά και τη συνέχιση των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων, που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζονται «αμυντικές» από το Τελ Αβίβ. Οι Αραβες υπουργοί υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο είναι «απαράδεκτο», γιατί τότε «τα ισραηλινά στρατεύματα είναι δύναμη κατοχής».

Η λιβανική θέση

Το σχέδιο Σινιόρα προβλέπει: Αμεση κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων πίσω από τη γραμμή των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των αγροκτημάτων Σεμπάα (που το Ισραήλ διατείνεται ότι είναι συριακό έδαφος), όπου ζητά να περάσει προσωρινά υπό την εποπτεία της δύναμης του ΟΗΕ, που ήδη υπάρχει στο Λίβανο. Η ισραηλινή απόσυρση θα συνοδευτεί, εντός 72 ωρών, από την ανάπτυξη στο νότιο Λίβανο των λιβανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε συνεργασία με μια μικρή δύναμη του ΟΗΕ, και μάλιστα γι' αυτό το λόγο, χτες, κλήθηκαν 15.000 Λιβανέζοι έφεδροι.

Και εφόσον, γίνουν αυτά, η λιβανική ηγεσία ζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων και δυνατότητα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, ενώ αποδέχεται την προοπτική αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ», αλλά ως ενδολιβανικό ζήτημα, που θα συζητηθεί στη βάση της συμφωνίας του Τάεφ (1989), όπου ορίζεται σαφώς η κατάθεση των όπλων «όλων των ενόπλων οργανώσεων, πλην των αντιστασιακών». Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου έχει επανειλημμένως τονίσει ότι όσο υπάρχει ισραηλινή κατοχή στο Λίβανο, τόσο η «Χεζμπολάχ» δεν είναι απλώς ένοπλη οργάνωση αλλά αντιστασιακή.

Τις θέσεις αυτές αναμένεται να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ (μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την τρέχουσα περίοδο) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι τρεις διπλωμάτες θα έχουν συνάντηση σήμερα με τους πρέσβεις Γαλλίας και ΗΠΑ, που έσπευσαν να τονίσουν ότι «θα εξετάσουν τις αραβικές ενστάσεις», με αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου να παραπέμπεται, το νωρίτερο, για σήμερα το βράδυ.

Επιμένει «ισραηλινά» ο Μπους

Ο Πρόεδρος Μπους, πάντως, αν και επανέλαβε ότι επιθυμεί «μια απόφαση το γρηγορότερο δυνατό», σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από το νότιο Λίβανο πριν την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, υποστηρίζοντας ότι «θα δημιουργηθεί κενό που θα αξιοποιηθεί από τη "Χεζμπολάχ"». Γίνεται αντιληπτό ότι η θέση αυτή βρίσκει εντελώς αντίθετους τους Αραβες και το Λίβανο, οπότε όλα είναι ανοιχτά.

Κατά τα άλλα, βέβαια, το σχέδιο χαρακτηρίστηκε «αρκετά επιτυχημένο» από τους εμπνευστές του ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επικράτησε μαραθώνιος διαβουλεύσεων αλλά και τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και σειράς ηγετών, όπως ο Πρόεδρος Πούτιν, ο Σουηδός και ο Ισπανός πρωθυπουργός, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ ο Μπλερ μετέφερε όλα τα λεγόμενα, στη συνέχεια, στον Πρόεδρο Μπους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε «ευτυχής» για την εκπόνηση του σχεδίου ψηφίσματος, ενώ η Κοντολίζα Ράις εκτιμούσε ότι πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα που δε θα οδηγήσει άμεσα σε τερματισμό όλων των εχθροπραξιών αλλά θα θέσει τις κατάλληλες βάσεις». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «στόχος είναι η συνολική επίλυση του προβλήματος», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δε θέλει να δει επί μακρόν τον ισραηλινό στρατό στο Λίβανο».

Ο Πρόεδρος Μπους επέμεινε στις κατηγορίες του κατά Συρίας - Ιράν, ζητώντας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σταθερότητα της περιοχής και να χαλιναγωγήσουν τη "Χεζμπολάχ"», στην οποία επέρριψε το σύνολο των ευθυνών της κρίσης. Οι δηλώσεις Μπους δεν ήταν παρά επανάληψη ανάλογης δήλωσης της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία εξέφρασε «ικανοποίηση» για το σχέδιο ψηφίσματος». Βέβαια, Ισραηλινοί αξιωματούχοι (όπως ο πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Αγιαλόν ή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάιμ Ραμόν) καθιστούσαν σαφές ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου απελευθερωθούν οι 2 Ισραηλινοί στρατιώτες και αναπτυχθεί η διεθνής δύναμη.

«Να εξετάσουν σοβαρά το σχέδιο ψηφίσματος, γιατί έχει αρκετά σημεία υπέρ του Λιβάνου», κάλεσε τη λιβανική και τις άλλες αραβικές ηγεσίες ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, αν και διαρροές τον έφεραν να πιέζει, όπως και ο Κινέζος ομόλογός του, «για τροποποιήσεις που θα καταστήσουν ελκυστικότερο το σχέδιο για το Λίβανο». Για «άδικο σχέδιο» μίλησε τόσο ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Λαριτζάνι, όσο και ο Σύρος ΥΠΕΞ, που υπογράμμισαν ότι «ουσιαστικά ικανοποιεί μόνο τις ισραηλινές θέσεις».

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντολή επέκτασης των επιχειρήσεων

Κόλαση πυρός από το ισραηλινό πυροβολικό

Associated Press

Κόλαση πυρός από το ισραηλινό πυροβολικό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΥΡΟΣ - ΧΑΪΦΑ.--

Εντολή περαιτέρω επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων στο λιβανικό έδαφος φέρεται να έδωσε η ισραηλινή ηγεσία, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Περέτζ επισκέφτηκαν, χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ και, σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξαν τους διοικητές να επιταχύνουν και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απομένει μέχρι να υπάρξει ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο, καθώς αυτό τίθεται ως όρος για τον τερματισμό των φονικών επιθέσεων από το Τελ Αβίβ. Απαντώντας, μάλιστα, στις επικρίσεις ορισμένων ευρωπαϊκών ηγεσιών για το κόστος των ισραηλινών επιχειρήσεων σε ζωές Λιβανέζων αμάχων, ο Εχούντ Ολμέρτ τόνιζε, εύστοχα ομολογουμένως, ότι «δεν μπορούν να νουθετούν το Ισραήλ όσοι, όταν έκαναν επίθεση στο Κόσσοβο σκότωναν 10.000 αμάχους, ενώ οι χώρες τους δεν είχαν δεχτεί ούτε έναν πύραυλο...».

Κατά τα τελευταία 24ωρα, ήδη, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν ανηλεώς τόσο διάφορες περιοχές στο νότιο και ανατολικό Λίβανο όσο και τα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο απολογισμός, ιδιαίτερα στο νότο, είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς η πλήρης καταστροφή του οδικού δικτύου δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία αλλά και σε ασθενοφόρα να σπεύσουν στην περιοχή. Χτες, μόνο, με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, στόχος έγιναν τα χωριά γύρω από τη Ναμπάτιγιε, η βόρεια Τύρος, καθώς και τα χωριά Γκαζίγιε και Γκασανίγιε, όπου συνολικά φαίνεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Μια γυναίκα τρέχει μέσα στα χαλάσματα, ενώ ο βομβαρδισμός μαίνεται στο Νότιο Λίβανο

Associated Press

Μια γυναίκα τρέχει μέσα στα χαλάσματα, ενώ ο βομβαρδισμός μαίνεται στο Νότιο Λίβανο
Ο τελικός απολογισμός της μέρας αναμένεται να αυξηθεί πολύ, καθώς αργά το βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη συνοικία Σίγια στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει 8όροφη πολυκατοικία που κατοικούνταν από 7 οικογένειες αλλά να προκληθούν ζημιές και σε γειτονικό κτίριο όπου φιλοξενούνται τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες από το νότο. Οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν τουλάχιστον 10 νεκρούς, ενώ αλλόφρονες πρόσφυγες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στα πάρκα της κεντρικής και βόρειας Βηρυτού.

Συνολικά, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 993 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 904 πολίτες και από αυτούς το 30% παιδιά κάτω των 10 ετών. Σημειώνεται ότι ο απολογισμός αυτός αναφέρεται μόνο στους καταμετρημένους νεκρούς, καθώς υπάρχει άγνωστος αριθμός ανθρώπων θαμμένων κάτω από ερείπια σε σειρά πόλεων που έχουν ισοπεδωθεί στο νότιο Λίβανο, και δεν είναι δυνατόν να προσεγγιστούν λόγω των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Χτες, στη Βηρυτό έφτασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκομμένο νότο, ενώ δεν έλειψαν οι σκληρές δηλώσεις σε βάρος του ισραηλινού στρατού. Επίσης, τόσο η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά», όπως και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και ραδιενεργό υλικό στις επιχειρήσεις του, το οποίο κατακάθεται στα κόκαλα και στους πνεύμονες, προκαλώντας καρκίνο αλλά και καρκινογενέσεις.

«Εχουμε πολλές μάχες ακόμη μπροστά μας»

«Δεν υποτιμήσαμε τη "Χεζμπολάχ" αλλά είναι γεγονός ότι δεν ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι γι' αυτό που επρόκειτο να συναντήσουμε» υποστήριζε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Γιόσι Κουπερβάσερ. Ο Ισραηλινός αξιωματικός τόνισε ότι «η "Χεζμπολάχ" απέχει πολύ από το να ηττηθεί» και εξέφρασε, εμμέσως, αυτό που η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ζητά από την κυβέρνηση πιεστικά: χρόνο και περισσότερους άνδρες στο έδαφος, καθώς, όπως δήλωνε, «δεν έχουν καταστρέψει πλήρως την υποδομή της γιατί προσπαθούμε να αποφύγουμε το πολιτικό κόστος»!

Ο Κουπερβάσερ μίλησε για 200 μαχητές της «Χεζμπολάχ» νεκρούς (51 δίνει η ίδια η οργάνωση) και παραδέχτηκε ότι γίνονται σκληρές μάχες. Δεν έκανε, όμως, αναφορά στην αποτυχημένη απόπειρα Ισραηλινών κομάντος να προσγειωθούν στην Τύρο, που στοίχισε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τη ζωή σε τουλάχιστον 2 Ισραηλινούς αξιωματικούς, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση πολλών ελικοπτέρων για να απεγκλωβιστεί η ομάδα από την περιοχή το Σάββατο το βράδυ.

Χτες το βράδυ, επιβεβαιώθηκε ότι άλλοι 3 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στο Μπιντ Τζμπάιλ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στρατιωτών, επισήμως, σε 61 ενώ 36 είναι οι νεκροί πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε, επιπλέον, ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της οργάνωσης στη Χάιφα. Η Κυριακή αποδείχτηκε η φονικότερη μέρα για την ισραηλινή πλευρά, καθώς από τις ρουκέτες της «Χεζμπολάχ» σκοτώθηκαν 3 πολίτες στη Χάιφα και 12 έφεδροι στρατιώτες στο Κφαρ Γκιλάντι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 160 άνθρωποι. Χτες 160 ρουκέτες είχαν πέσει στο έδαφος του Ισραήλ, ενώ την Κυριακή περισσότερες από 200.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να σταματήσει τώρα η δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA:

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο κείμενο το οποίο δικαιώνει τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του λαού του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μη συνεχίσει και να μην ψηφίσει αυτό το κείμενο, το οποίο καταδικάζει τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και να καταδικάσει τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.

Ολοι αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Ακρόπολη, αλλά και στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα με αφορμή τη "μαύρη" επέτειο του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα. Τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ισραήλ είναι διαχρονικά και ο λαός πρέπει να καταδικάσει αυτά τα εγκλήματα και να ζητήσει να σταματήσει τώρα η δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ και να αποχωρήσει τώρα το Ισραήλ από τα εδάφη τα οποία κατέχει».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Σχέδιο σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής

Ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», αναφερόμενος στην αμερικανο-γαλλική συμφωνία για το Λίβανο, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Το αμερικανο-γαλλικό σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απαράδεκτο, άδικο γιατί δικαιώνει την ισραηλινή επέμβαση και επιθετικό σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής. Εκφράζει τη συμφωνία Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή». Οι δήθεν διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών βρίσκεται στο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά και πώς θα γίνει το μοίρασμα από τη λεηλασία της περιοχής.

Η ΝΑΣ καλεί την κυβέρνηση να μη στηρίξει το άδικο αυτό ψήφισμα και να μη στείλει ελληνικά στρατεύματα με οποιαδήποτε ταμπέλα γιατί αυτά θα είναι δύναμη κατοχής.

Καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να σταθούν αλληλέγγυα στον παλαιστινιακό και λιβανέζικο λαό, καταδικάζοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις ισραηλινές επιδρομές.

Καλεί όλο το λαό να συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις για την 61η μαύρη επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ