ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Κραυγαλέα αντιασφαλιστική συμμαχία

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
Ενα ακόμα αντιασφαλιστικό «πανηγύρι» έχουν στήσει στις πλάτες των εργαζομένων από κοινού οι βιομήχανοι, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με στόχο τη δραστική μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις εκείνες του 3029/02 που το ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβε να εφαρμόσει. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και στα Επικουρικά Ταμεία.

Για τα μεν ΒΑΕ, η σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση συζητιέται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου επιβεβαιώνεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο η αντιασφαλιστική συμπόρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι να κουτσουρευτεί δραστικά από 1/1/2008 η λίστα των ΒΑΕ, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση κατά πέντε χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεών τους. Για όσους πεταχτούν εκτός της λίστας μετά την 1/1/2008, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης επεκτείνεται αυτόματα από τα 60 στα 65 χρόνια. Ενώ για τους ήδη ενταγμένους στα ΒΑΕ, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν άλλα ράμματα για τη γούνα τους: ή θα δεχτούν εκβιαστικά τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, ή θα απολυθούν.

Το ΠΑΣΟΚ συνηγορεί, αφού ο δικός του νόμος είναι αυτός που μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή. Το ίδιο και η ΓΣΕΕ, που μέχρι σήμερα κρατάει σιγή ιχθύος για το ζήτημα των ΒΑΕ, επιδοκιμάζοντας στην ουσία την πλήρη εφαρμογή του 3029/02 που με τη δική της συναίνεση διαμορφώθηκε, αφού εξαργύρωσε στο τραπέζι του διαλόγου τους μεγαλειώδεις πανεργατικούς αγώνες ενάντια στο νόμο Γιαννίτση που προηγήθηκε.

Στόχος η παραπέρα μείωση των συντάξεων

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωράει και στην εφαρμογή του σκέλους εκείνου του 3029/02 που αναφέρεται στα Επικουρικά Ταμεία. Μάλιστα, σπεύδει να ολοκληρώσει άμεσα την αντιδραστική ενοποίηση των 51 Επικουρικών Ταμείων που υπάρχουν σήμερα, καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους μέσα σε διάστημα τριών μηνών να καταθέσουν τις θέσεις τους για το ζήτημα. Ο στόχος και εδώ είναι ξεκάθαρος: αξίωση προς τα κάτω των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μείωση των επικουρικών συντάξεων και παράδοση της περιουσίας των Ταμείων στο μεγάλο κεφάλαιο, γιγάντωση της ιδιωτικής ασφάλισης παράλληλα με τη λειτουργία των λεγόμενων επαγγελματικών Ταμείων. Ζητούμενο για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο παραμένει η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης του μισθού στα χρόνια της σύνταξης. Γεγονός που θα σημάνει τη μείωση των συντάξεων για χιλιάδες εργαζόμενους, άσχετα με το ποια τελική μορφή θα πάρει η ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων στο τέλος.

Κανείς δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνυπευθυνότητα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα σε βάρος των εργαζομένων. Ηδη, στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να δηλώσει την αμέριστη στήριξή της στην πλήρη εφαρμογή του 3029/02, αλλά και στο προωθούμενο «ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης» που στόχο έχει να προσθέσει έναν ακόμα μηχανισμό συγκάλυψης της ανεργίας.

Ταξική απάντηση σε όλα τα μέτωπα

Η πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, η στάση της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, είναι εχθρική και επικίνδυνη για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Η αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν στην επίθεση ένα ισχυρό ταξικό κίνημα είναι επιτακτική όσο ποτέ. Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν το πάνω χέρι στους εργαζόμενους, θα συμβάλουν στην ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των αγώνων, στην κατάργηση κάθε αντιασφαλιστικής νομοθεσίας, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η συσπείρωση στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, η μάχη μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, αναδεικνύεται σαν μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, το Ασφαλιστικό και η στάση των κομμάτων αποτελούν βασικό κριτήριο ψήφου και για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Η καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ που με την τακτική του ευνοεί την αντιασφαλιστική επίθεση, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης, θα συμβάλει αποφασιστικά στον αγώνα για την απόκρουση της νέας επίθεσης.


Περ. Κ.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ
Μια ακόμη πλευρά της επίθεσης

Αποκαλυπτικό για την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων το παράδειγμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων

Η αντιασφαλιστική πολιτική, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της οποίας διαγκωνίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντανακλάται και στην υποστελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων, που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση, η οποία επικρατεί στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), όπου το 50% των εργαζομένων δουλεύουν με «ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως εξηγεί στο «Ρ» ο Πέτρος Βαμβακάς, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και της διοίκησης του ΤΕΑΥΕΚ, λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να περιμένουν ακόμα και ...20 μήνες (!) μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, μέχρι να εισπράξουν την πρώτη σύνταξη.

Η Ελευθερία Καστρινού, συνταξιούχος του κλάδου, καταγγέλλει ότι, αν και έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει εισπράξει το μηνιαίο οικογενειακό επίδομα, όχι μόνο μέσα στο 2006, αλλά ούτε και το 2005! Πρόκειται για επίδομα που χορηγείται κανονικά σε μηνιαία βάση, σε όσους γονείς έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν.

Μέχρι σήμερα, μόνον οι 80-85 από τις συνολικά 160 περίπου οργανικές θέσεις που προβλέπονται, καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Στις υπόλοιπες απασχολούνται εργαζόμενοι από προγράμματα STAGE, για 6 ή 8 μήνες. Η κατάσταση αυτή αντανακλά την «τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα τη συχνή καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, στην καταβολή επιδομάτων κτλ.», τονίζει ο Π. Βαμβακάς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας των αρμοδίων είναι πως, για να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα μηχανογράφησης στην υπηρεσία, χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια.

Η άθλια κατάσταση αναδεικνύει ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης οδηγούν όχι μόνο στο πετσόκομμα εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, αλλά και στην ανεπαρκή εξυπηρέτηση όσων απευθύνονται σε αντίστοιχες υπηρεσίες, καθώς οι «ελαστικοί» υπάλληλοι απολύονται και αντικαθίστανται από νέους, πριν καταφέρουν καν να μάθουν το αντικείμενο της δουλιάς.


Α.Μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στη δίνη αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Η... ευρωενωσιακή πορεία της Τουρκίας έχει ήδη αρχίσει να κάνει ορατές τις συνέπειες στην ήδη δύσκολη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ζωή στη γείτονα χώρα. Η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε βάρος των Τούρκων εργαζομένων αντανακλάται στο νέο νόμο «για την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Γενική Ιατρική Ασφάλεια» που πρόσφατα επικύρωσε το Κοινοβούλιο. Ο νέος νόμος ευθυγραμμίζεται με το δόγμα περί «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας -ανταγωνιστικότητας» που προωθεί κάθε διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός (π.χ. ο ΟΟΣΑ του οποίου είναι μέλος και η Τουρκία), όπως έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο:

  • Ανεβαίνουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που φτάνουν πλέον στα 65, για άνδρες και γυναίκες. Καταργείται η χρονική διαφορά (2 χρόνια) στη συνταξιοδότηση της εργαζόμενης γυναίκας.
  • Συνεχίζεται η σταδιακή παράταση του εργάσιμου βίου, όπως έχει αρχίσει εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι το 1999, οι εργαζόμενες κατοχύρωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης - με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 5.000 ενσήμων - στα 20 χρόνια εργασίας, οι εργαζόμενοι αντίστοιχα στα 25 χρόνια. Μετά το 1999, ορίστηκαν ως κατώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης τα 58 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες.
  • Ο νέος νόμος ανεβάζει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων που χρειάζεται να συγκεντρώσει κανείς για να συνταξιοδοτηθεί από τα 7.000 στα 9.000. Μέχρι το 1999, το όριο ήταν στα 5.000.
  • Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων, όπως έχει γίνει 14 (!) ακόμα φορές μέσα στα τελευταία 6,5 χρόνια. Η νέα αύξηση υπολογίζεται στο 33%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης - από το 1999 - περίπου στο 1,8%.

Με το νέο νόμο χάνουν ουσιαστικά το δικαίωμα στη σύνταξη όσοι καλύπτουν θέσεις μερικής, εποχιακής και «ελαστικής» απασχόλησης, αφού είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Μόνο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» - δεν καταγράφονται πουθενά - υπολογίζονται στα πέντε εκατομμύρια. Ενώ οι άνεργοι καλύπτουν το 19% του πληθυσμού.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ