ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Προκλητικός εξωραϊσμός της αντιαγροτικής κυβερνητικής του πολιτικής

Motion Team

Στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική αποτυπώνεται έντονα η αγωνία του να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική αγροτική πολιτική της ΝΔ, με την οποία ταυτίζεται απόλυτα όχι μόνο στους στρατηγικούς στόχους αλλά και στη διαχείρισή τους.

Στόχος αυτής της επίπλαστης διαφοροποίησης είναι η εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτών και η υφαρπαγή των ψήφων τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά και στις επερχόμενες βουλευτικές.

Βασικά εργαλεία αυτής της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ είναι ο εξωραϊσμός της αγροτικής του πολιτικής όταν ήταν στην κυβέρνηση και ειδικότερα το 2003 που είχε την προεδρία στην ΕΕ και ξεκίνησε η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η προβολή των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί στους μικρομεσαίους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά χωρίς να αναφέρει τις πραγματικές αιτίες. Και οι υποσχέσεις για συνέχιση της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής, περιτυλιγμένες με μπόλικες κολακείες και κάποιες παροχές-ψίχουλα για να φαντάζουν φιλολαϊκές.

Ξαναζεσταμένη η ίδια εκσυγχρονισμένη σούπα

Ως βασικά επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές του θέσεις αναφέρονται:

-- Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ (νέα ΚΑΠ)

-- Η εξασφάλιση των κοινοτικών γεωργικών κονδυλίων μέχρι το 2013

-- Η ισότιμη ένταξη των μεσογειακών προϊόντων στη νέα ΚΑΠ

-- Η αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα από 700 σε 820 χιλιάδες τόνους.

-- Η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε ανταποδοτικό ταμείο συνταξιοδότησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτών.

Από τα παραπάνω φερόμενα ως επιτεύγματα φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμα και σήμερα θεωρεί θετική τη νέα ΚΑΠ, που με την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή θα μειώσει δραστικά το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική παραγωγή (από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 70% και η τευτλοκαλλιέργεια κατά 40%). Θα αυξήσει τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας και τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Θα επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Θα αυξήσει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, στους οποίους θα εξασφαλίζει φθηνή πρώτη ύλη, εγχώρια ή εισαγόμενη. Θα συρρικνώσει τη μεταποιητική βιομηχανία, θα αυξήσει την ανεργία και θα καταδικάσει σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την ύπαιθρο.

Αυτές τις συνέπειες συνειδητά τις παραβλέπει το ΠΑΣΟΚ επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών και επειδή συμφωνεί με τον καταμερισμό εργασίας που επιβάλλει στη γεωργία της χώρας μας η ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ.

Για να αποπροσανατολίσει όμως τους αγρότες ισχυρίζεται ότι με τη νέα ΚΑΠ η αγροτική παραγωγή θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς και θα στραφεί προς τα ποιοτικά προϊόντα.

Οι ισχυρισμοί όμως αυτοί είναι αβάσιμοι και υποκριτικοί. Και αυτό γιατί η αγορά ζητάει ζωοκομικά προϊόντα η παραγωγή των οποίων θα μειωθεί με τη νέα ΚΑΠ επειδή θα συρρικνωθεί η κτηνοτροφία, όπως άλλωστε γίνεται όλα τα χρόνια που η χώρα μας είναι στην ΕΕ, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενώ το επιχείρημα της ποιοτικής γεωργίας είναι τουλάχιστον υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό επειδή το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, νομιμοποίησε τη νοθεία του ελαιόλαδου με σπορέλαια, υπερψήφισε το αίτημα της Γερμανίας για χρησιμοποίηση ζάχαρης στην οινοποίηση, κ.ά.

Η εξασφάλιση των κοινοτικών κονδυλίων για τη γεωργία μέχρι το 2013, για την οποία καυχιέται το ΠΑΣΟΚ, είναι πέρα για πέρα αβάσιμη. Και αυτό γιατί επί της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε στην ΕΕ οι ονομαστικές και όχι οι πραγματικές επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων μέχρι το 2013 να είναι ίσες με το μέσο όρο της τριετίας 2000-2002. Δηλαδή, να αποδεκατίζονται από τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσια ποσοστά μεγαλύτερα του 3%. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θεωρούν ότι με τη νέα ΚΑΠ διασφαλίστηκαν τα γεωργικά κονδύλια μέχρι το 2013 επειδή αποφασίστηκε τα ονομαστικά και όχι τα πραγματικά κονδύλια που θα δίνονται στη γεωργία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην περίοδο 2006-2013 να είναι ίσα με αυτά που θα δοθούν το 2006 προσαυξημένα κατά 1% το χρόνο. Συνειδητά όμως δε λένε ότι η προσαύξηση αυτή είναι πολύ μικρότερη από τον αντίστοιχο πληθωρισμό που θα είναι υπερδιπλάσιος της προσαύξησης και, το κυριότερο, δε λένε ότι με αυτά τα κονδύλια θα καλύπτεται σταδιακά και το υπόλοιπο 70% των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων των δέκα νέων χωρών που εντάχθηκαν το 2004 στην ΕΕ. Και αυτό γιατί κατά την ένταξη αυτών των χωρών συμφωνήθηκε οι κοινοτικές επιδοτήσεις να δίνονται σταδιακά ξεκινώντας με το 25% τον πρώτο χρόνο ένταξης για να φτάσουν στο 100% το 2013, με αποτέλεσμα το 2006 να έχουν φτάσει στο 30% και να υπολείπεται το 70% για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνειδητά δε λένε ότι συμφώνησαν τα γεωργικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού από 45% το 2006 να μειωθούν στο 35% το 2013.

Ολα αυτά τα παραβλέπει το ΠΑΣΟΚ και εστιάζει την κριτική του στις επιπλέον απώλειες των αγροτικών ενισχύσεων κατά 2,2% που αποφασίστηκαν το 2005 με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, με στόχο να καλυφθούν και τα αγροτικά προϊόντα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που θα ενταχθούν το 2007 στην ΕΕ.

Οσον αφορά στην ισότιμη ένταξη των μεσογειακών προϊόντων που τάχα έγινε με τη νέα ΚΑΠ, πρέπει να πούμε ότι αυτό έγινε με τη γνωστή από τον Α. Παπανδρέου μέθοδο του αστερίσκου, όπου εκφράστηκε η ευχή να έχουν και αυτά την ίδια μεταχείριση με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Αν ήθελε το ΠΑΣΟΚ να έχουν την ίδια μεταχείριση και τα μεσογειακά προϊόντα θα αναθεωρούσε το 2003 τους κανονισμούς τους, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα. Δε θα τα ξεχώριζε εκφράζοντας μια ευχή για το μέλλον, όπως άλλωστε τα είχε ξεχωρίσει και η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992. Τότε το ΠΑΣΟΚ, που ήταν αντιπολίτευση, έκανε κριτική στη ΝΔ επειδή ξεχώριζε τα μεσογειακά προϊόντα, τώρα όμως λέει ότι ο διαχωρισμός που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2003 είναι καλός επειδή συνοδεύτηκε με μια γενικόλογη ευχή.

Για την αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα από 700 σε 820 χιλιάδες τόνους το ΠΑΣΟΚ δε λέει ότι οι ανάγκες της χώρας μας ξεπερνούν τους 1.400 χιλιάδες τόνους, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες γάλατος εβαπορέ εισαγόμενου. Δε λέει επίσης ότι συμφώνησε οι επιδοτήσεις να μη δίνονται στους 820 χιλιάδες τόνους ούτε στους 700 χιλιάδες αλλά στους 630 χιλιάδες τόνους που ήταν η ποσόστωση το 1992. Και το κυριότερο, δε λέει ότι η αύξηση αυτή δόθηκε σαν αντάλλαγμα της δραστικής μείωσης των θεσμικών τιμών του γάλατος που θα εκφραστεί και στην τιμή που πωλούν το γάλα τους οι αγελαδοτρόφοι.

Οσον αφορά στον ΟΓΑ, πράγματι το ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε σε ανταποδοτικό ταμείο συνταξιοδότησης των αγροτών καταργώντας οποιαδήποτε κοινωνικά χαρακτηριστικά είχε. Στα πλαίσια αυτής της μετατροπής κατάργησε σταδιακά σε 25 χρόνια το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης με αποτέλεσμα όταν ολοκληρωθεί η αλλαγή η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών (πάνω από το 82%) να παίρνει την ίδια με την προνοιακή περίπου σύνταξη παρά το γεγονός ότι θα έχει πληρώσει για 35 χρόνια εισφορές. Θεσμοθέτησε για πρώτη φορά εισφορά των αγροτών και των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και μετέφερε αυθαίρετα από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ τους εργάτες γης για να μειωθούν δραστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και να περικοπούν αντίστοιχα οι ασφαλιστικές παροχές και τα δικαιώματα των εργατών γης.

Ασφαιρη κριτική στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ

Στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ η κριτική προς την κυβέρνηση της ΝΔ εστιάζεται σε θέματα διαχείρισης, όπως άλλωστε έκανε και η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, επειδή συμφωνούν απόλυτα στις βασικές επιλογές που απορρέουν από την ΚΑΠ. Αλλά και στα θέματα διαχείρισης - διαπραγμάτευσης πολύ δύσκολα μπορούν να διαπιστωθούν διαφορές.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν είχε εναλλακτική πρόταση στον κανονισμό της ζάχαρης, που θα της έδινε περισσότερα ανταλλάγματα, γι' αυτό είπε ένα ξερό «όχι». Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την κατάργηση της τευτλοκαλλιέργειας και την κατάρρευση της ζαχαροβιομηχανίας και διαφωνεί με τα ανταλλάγματα που τα θεωρεί λίγα σε σχέση με αυτά που τάχα πήραν άλλες χώρες.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί δικαιολογημένα τη ΝΔ ότι έβαλε το βαμβάκι υπό την επιτήρηση του ΠΟΕ με συνέπεια το 2010 να έχουμε νέα αναθεώρηση του κανονισμού και νέα περικοπή των επιδοτήσεων, αλλά συμφωνεί με τον ΠΟΕ και κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί και να μπει σε εφαρμογή ο γύρος της Ντόχα. Μάλιστα, σαν μια βασική δικαιολογία για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ αναφέρει την προσαρμογή της στη νέα γεωργική συμφωνία του ΠΟΕ.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί δικαιολογημένα τη ΝΔ γιατί αποδέχτηκε το 50% των επιδοτήσεων του καπνού από το 2010 να μεταφερθεί στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα. Ομως, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κατ' αρχήν την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα και τον θεωρεί σαν εναλλακτική λύση στη συρρίκνωση της γεωργίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Τον ενίσχυσε με τη μεταφορά σημαντικών κονδυλίων από τον πρώτο πυλώνα. Δηλαδή, με περικοπές στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, τη γνωστή «Διαφοροποίηση», κατά την οποία από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που το σύνολο των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων ξεπερνά τα 5.000 ευρώ το χρόνο το 5% μεταφέρεται στο δεύτερο πυλώνα. Και το κυριότερο, το ΠΑΣΟΚ, και ο αρχηγός του, καμώνεται πως δε γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Ιούνη του 2001 αποδέχτηκε «τη σταδιακή εξάλειψη των ενισχύσεων στον καπνό με ταυτόχρονη θέσπιση μέτρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών εισοδηματικών πόρων και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους καπνεργάτες και τους καπνοκαλλιεργητές». Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν στην κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας και καμώνονται ότι τσακώνονται για τα ανταλλάγματα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην παράγραφο των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρονται τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα στα οποία πρέπει να στηριχτεί η αγροτική οικονομία, δε συμπεριλαμβάνεται ο καπνός που είναι το παραδοσιακότερο και εξαγωγικότερο προϊόν της χώρας.

Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ δικαιολογημένα τη ΝΔ γιατί δέχτηκε να γίνει συζήτηση για το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων το 2007-2008. Ομως, και το ΠΑΣΟΚ σε άλλη παράγραφο των προγραμματικών θέσεων συμφωνεί να γίνει αυτή η συζήτηση πριν το 2013, με την προϋπόθεση ό,τι καταληχθεί να εφαρμοστεί μετά το 2013, πράγμα το οποίο υποστηρίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Ξέρει όμως το ΠΑΣΟΚ πως ό,τι καταληχθεί θα εφαρμοστεί άμεσα γι' αυτό προσποιείται ότι διαφωνεί. Αλλωστε και η νέα ΚΑΠ με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ εφαρμόστηκε ένα χρόνο πριν λήξει η προηγούμενη αναθεώρηση, που έγινε με τη γνωστή «Ατζέντα 2000».

Μια από τα ίδια

Ο εξωραϊσμός της αγροτικής πολιτικής που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση και η προσπάθειά του να αποδώσει όλες τις αρνητικές συνέπειες στο λαϊκισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων που τάχα κλόνισαν την εμπιστοσύνη των αγροτών στην ΚΑΠ μαζί με την άσφαιρη κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ προδικάζουν τη συνέχιση της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής αν το ΠΑΣΟΚ γίνει ξανά κυβέρνηση.

Στις προτάσεις τους οι προγραμματικές θέσεις επισημαίνουν σαν το βασικότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας το μικρό κλήρο, ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει με τη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες. Μάλιστα, για να διευκολυνθεί αυτή η συγκέντρωση προτείνεται η δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης Αγροτικής Γης στις περιφέρειες, οι οποίοι θα ενοικιάζουν και θα επινοικιάζουν την αγροτική γη με στόχο να εξασφαλίζουν στους μεγαλοαγρότες φθηνή γη.

Το μεγάλο πρόβλημα της στρεβλής σύνθεσης της αγροτικής παραγωγής, όπου η ζωική παραγωγή υπολείπεται της φυτικής, οι προγραμματικές θέσεις το προσπερνάνε με ιδιαίτερη επιδεξιότητα, τονίζοντας ότι με τη νέα ΚΑΠ θα προσαρμοστεί η αγροτική παραγωγή στις ανάγκες της αγοράς που τάχα ζητάει ποιοτικά προϊόντα. Παραβλέπουν όμως συνειδητά ότι με τη νέα ΚΑΠ θα επιδεινωθεί η σχέση ζωικής - φυτικής παραγωγής σε βάρος της ζωικής που ζητάει η αγορά και ότι η χώρα μας όπως και άλλες χώρες της ΕΕ κρασιά ανώτερης ποιότητας τα πηγαίνουν στην απόσταξη.

Τους αγροτικούς συνεταιρισμούς οι προγραμματικές θέσεις τους θεωρούν απαραίτητους με την προϋπόθεση ότι θα εκσυγχρονιστούν και θα ασχολούνται με τη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων και όχι με την παραγωγή τους. Δηλαδή, δε συμφωνούν με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Σαν εκσυγχρονισμό των συνεταιρισμών θεωρούν τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα συνεργάζονται με το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, που σημαίνει κυριαρχία των μεγαλοαγροτών και των συμφερόντων τους στους συνεταιρισμούς. Θέσεις που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2810/2000, τον οποίο προεκλογικά η ΝΔ υποσχέθηκε ότι δε θα τον αλλάξει επειδή τον βρήκε αρκετά φιλελεύθερο, παρά το γεγονός ότι για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους δεν τον είχε ψηφίσει.

Οι υποσχέσεις των προγραμματικών θέσεων για αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα (ηλικιακή ανανέωση, μόρφωση, κατάρτιση, κ.ά.) έχουν μηδαμινή αξία επειδή παρόμοιες υποσχέσεις έχουν δοθεί πολλές φορές και στο παρελθόν και έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα. Παρά τα προγράμματα των νέων αγροτών και πρόωρων συντάξεων η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού επιδεινώθηκε. Παρά τα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης το 83% του αγροτικού πληθυσμού είναι απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης. Το σχετικά καινούριο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην επιστημονική και τεχνική στήριξη των αγροτών είναι ότι αυτή θα γίνεται κατά προτεραιότητα από τους μη κρατικούς φορείς (διαπιστευμένους γεωτεχνικούς), όπως προβλέπει η νέα ΚΑΠ. Δηλαδή, αρμοδιότητες που είχε το δημόσιο θα εκχωρηθούν στους ιδιώτες.

Για τα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών και ειδικότερα το συνταξιοδοτικό δεν προσθέτουν τίποτα το ουσιαστικό οι προγραμματικές θέσεις. Δεν προτείνουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές επειδή με το νόμο για τον ΟΓΑ που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει όλες οι αντιδραστικές αντιλαϊκές επιλογές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να τις περάσουν και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Ψηφοθηρικά και εκτός κειμένου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η αγροτική σύνταξη για κάθε ζευγάρι συνταξιούχων θα πρέπει να φτάσει τα 800 ευρώ το μήνα. Δεν είπε όμως πότε πρέπει να γίνει αυτό, και δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται σε ζευγάρι συνταξιούχων και όχι σε συνταξιούχο για να φαίνεται μεγάλη η σύνταξη. Για να φαίνεται φιλολαϊκή η πολιτική του κατηγόρησε δικαιολογημένα τη ΝΔ για τις αυξήσεις-ψίχουλα που έδωσε για δύο χρόνια στις αγροτικές συντάξεις. Απέκρυψε όμως ότι οι αυξήσεις που έδωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία 1994-2004 ήταν ίδιες με αυτές που έδωσε στα δύο χρόνια η ΝΔ. Μάλιστα, την απόκρυψη αυτή την έκανε με έναν ταχυδακτυλουργικό τρόπο με επιλεκτική αναφορά της προεκλογικής αύξησης των 30 ευρώ το μήνα που έδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2003 στις αγροτικές συντάξεις, παραβλέποντας ότι στη δεκαετία 1994-2004 οι αγροτικές συντάξεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 120 ευρώ το μήνα, δηλαδή, σε μέση ετήσια βάση κατά 12 ευρώ το μήνα.

Στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνεται η αναξιοπιστία του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικότερα της ΓΕΣΑΣΕ που κατά την εκτίμησή τους οφείλεται στην απαρχαιωμένη οργανωτική του δομή και όχι στον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματικό στην προσπάθειά του να ενσωματώσει τους μικρομεσαίους αγρότες στην ΚΑΠ και να υπονομεύσει τους αγώνες τους. Προτείνεται η οργανωτική του αναπροσαρμογή και η επιμονή του στην ίδια αντιαγροτική πολιτική, πιστεύοντας ότι με τις αλλαγές αυτές θα μπορέσει να χειραγωγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να λειτουργήσει σαν δούρειος ίππος στο αγροτικό κίνημα.

Η διακήρυξη των προγραμματικών θέσεων «ότι η ΚΑΠ είναι χρήσιμο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής και όχι κυρίαρχη πολιτική στον αγροτικό χώρο», αποτελεί ανέξοδο λεονταρισμό που στόχο έχει να συγκαλύψει τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ και τον αρνητικό για τη χώρα μας καταμερισμό εργασίας που επιβάλλει στην αγροτική οικονομία. Αποτελεί μια προσπάθεια να αθωώσει την ΚΑΠ και να ενοχοποιήσει τη ΝΔ, πράγμα το οποίο έκανε και η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ομως, είναι πια γνωστό ότι με την ΚΑΠ είναι ευθυγραμμισμένη η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ο όποιος διαχωρισμός στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών για μικροκομματικά ψηφοθηρικά οφέλη.

Από την προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση, την άσφαιρη κριτική στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις προγραμματικές θέσεις διαπιστώνεται αβίαστα ότι η αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ταυτόσημη με την αγροτική πολιτική της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια της αγροτικής πολιτικής που εφάρμοσε όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Οχι ξανά το ίδιο λάθος

Αυτή την πολιτική που ήθελαν να διώξουν από το παράθυρο οι μικρομεσαίοι αγρότες καταψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, την έφεραν από την πόρτα ψηφίζοντας τη ΝΔ.

Γι' αυτό δε θα πρέπει να ξανακάνουν το ίδιο λάθος.

Αν ενδιαφέρονται για την επιβίωσή τους, για την αγροτική οικονομία της χώρας, το μέλλον της υπαίθρου και των παιδιών τους οφείλουν να πάρουν οριστικό διαζύγιο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ.

Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και στο ΚΚΕ και μαζί με την πάλη τους για την προώθηση και λύση των άμεσων αιτημάτων τους να συμβάλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών.

Για την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής που θα αναπτύσσει πολύπλευρα την αγροτική οικονομία αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Θα έχει ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης τους παραγωγικούς Συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών που θα στηρίζονται ολόπλευρα από το κράτος. Και θα αντιμετωπίζει όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να κάνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες ένα βήμα στο μέλλον. Να αντισταθούν στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν καταψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΣΥΝ.

Να συσπειρωθούν στα ψηφοδέλτια του αγώνα και της προοπτικής που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι αγωνιστές αγρότες που πρωταγωνίστησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ*
*Ο Γιάννης Σφυρής είναι υπεύθυνος του Αγροτικού Τμηματος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ