ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ - ΝΑΣ - ΕΕΔΥΕ
Νέα απάντηση στο συνεχιζόμενο έγκλημα

Νέα συγκέντρωση την Τρίτη 1 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα και στις 8 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Σε νέες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, προχωρά το εργατικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα την Τρίτη 1 Αυγούστου.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλούν το λαό και τη νεολαία της Αθήνας, σε συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο, απ' όπου θα πορευτούν, για άλλη μια φορά, στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Θα διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του λιβανέζικου και του παλαιστινιακού λαού και θα απαιτήσουν:

  • Να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση.
  • Να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ.
  • Να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τη δική τους χώρα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε αντίστοιχη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, καλούν την Τρίτη 1/8 η ΝΑΣ, το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και οι Σύλλογοι Γυναικών. Το αγωνιστικό ραντεβού εκεί είναι στις 8 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πικετοφορία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ, την ερχόμενη Δευτέρα. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ, στα Τρίκαλα.


ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Κλιμάκωση επιχειρήσεων και προβληματισμός

Η σθεναρή αντίσταση των Λιβανέζων μαχητών αναγκάζει σε τακτικές κινήσεις, ενώ ανησυχία υπάρχει στους ιμπεριαλιστές γιατί φουντώνει η λαϊκή κατακραυγή ανά τον κόσμο

Τα παιδιά, τα πρώτα θύματα των εγκληματικών επιθέσεων του Ισραήλ

Associated Press

Τα παιδιά, τα πρώτα θύματα των εγκληματικών επιθέσεων του Ισραήλ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες, καθώς - και κατ' ομολογία τους - συναντούν πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από ό,τι περίμεναν, ενώ η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει το σφυροκόπημα του Νοτίου Λιβάνου, προκαλώντας αιματοχυσία μεταξύ των αμάχων και μη διστάζοντας να πλήξουν ακόμη και ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές.

Από την άλλη, σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται ότι η αντίδραση των λαών αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα. Οι αραβικές ηγεσίες, ακόμη και οι πλέον φιλοαμερικανικές, υπό την πίεση της κοινής τους γνώμης, αρχίζουν να ανεβάζουν τους επικριτικούς τόνους, ενώ απαλές διαφοροποιήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται και στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς η δυσαρέσκεια και η λαϊκή οργή αρχίζουν να φουντώνουν εξαιτίας του μακελειού που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιθέσεις.

Πλήγμα ακόμη και σε ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή

Ανελέητο ήταν το σφυροκόπημα της ισραηλινής αεροπορίας κατά του Νοτίου Λιβάνου και κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας. Επλήγησαν περισσότεροι από 130 στόχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, κατά τους Ισραηλινούς, 57 κτίρια που χρησιμοποιούσε ως αποθήκες όπλων η «Χεζμπολάχ». Τα περισσότερα πλήγματα δέχτηκαν στόχοι στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και η περίμετρος της πόλης Ναμπάτιγια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 6 αμάχους νεκρούς.

Χτες το μεσημέρι, ισραηλινή οβίδα έπεσε δίπλα και σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, αποτελούμενη από 150 οχήματα που μετέφεραν βοήθεια σε αποκλεισμένα χωριά έξω από την Τύρο. Στόχος ήταν, επίσης, να απομακρύνουν εκατοντάδες αποκλεισμένους αμάχους από την περιοχή. Τραυματίστηκαν ελαφρά ένας Ιορδανός εικονολήπτης και ο Λιβανέζος οδηγός του, καθώς και ένα παιδί. Στις έντονες επικρίσεις, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι είχε προειδοποιήσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να μην πραγματοποιήσει χτες την αποστολή γιατί δεν «ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί ασφαλές πέρασμα».

Την ίδια ώρα, σκληρές μάχες σημειώνονται λίγα χιλιόμετρα εντός του λιβανικού εδάφους. Οπως όλα δείχνουν, οι ισραηλινές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναδιπλώνονται προς τα πίσω και να ζητούν τη συνδρομή της αεροπορίας. Η πόλη Μπιντ Τζμπάιλ, που έχει γίνει θέατρο σκληρών συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει καταληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και φαίνεται ότι αβέβαιο είναι και το Μαρούν αλ Ρας, που, αν και έχει ανακοινωθεί ως ελεγχόμενο, βομβαρδίστηκε εκ νέου.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στις 17 ημέρες του πολέμου έχουν σκοτωθεί 200 μαχητές της «Χεζμπολάχ» και τουλάχιστον 16 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 50 ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν περιοχές γύρω από τις πόλεις Κιριάτ Σμόνα, Σάφεντ, Ρος Πίνα, Τιβεριάδα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Αναίμακτο ήταν και το πλήγμα σε εκκενωμένο όροφο νοσοκομείου και στη Ναχαρίγια. Το απόγευμα, η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι «αγνώστου τύπου» πύραυλος έπληξε περιοχή έξω από την πόλη Αφούλα, πολλά χιλιόμετρα νοτιότερα της Χάιφα και πιο κοντά στο Τελ Αβίβ. Η «Χεζμπολάχ» υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε 3 πυραύλους «Χάιμπαρ 1» και προειδοποίησε ότι «αρχίζει νέα φάση στον πόλεμο».

Υποκρισία υπό πίεση

Συρία και Ιράν συγκέντρωσαν τα «πυρά» των Μπους - Μπλερ που συναντήθηκαν, χτες, στο Λευκό Οίκο, ζητώντας από τις δύο χώρες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετάσχουν στην αποκλιμάκωση». Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι χρειάζονται «κατάλληλες συνθήκες» για άμεση εκεχειρία, αν και υπερθεμάτισε για την «τάχιστη ανάπτυξη δύναμης για να διασφαλιστεί κάποια σταθερότητα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπό το βάρος της κατακραυγής της βρετανικής κοινής γνώμης, διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, ζητώντας «άμεση κατάπαυση του πυρός μέσα από απόφαση του ΟΗΕ». Και οι δύο βέβαια επέρριψαν την ευθύνη στη «Χεζμπολάχ», με τον Μπλερ, όμως, να αποφεύγει να θέτει συγκεκριμένους όρους.

Ο Μπους, πάντως, εξέπληξε, ανακοινώνοντας την επάνοδο σήμερα στην περιοχή της Κοντολίζα Ράις. Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε δήθεν... οργή, για τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης, που υποστήριξε ότι στη διάσκεψη της Ρώμης, την Τετάρτη, το Ισραήλ «έλαβε πράσινο φως από την Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις επιχειρήσεις».

Την ανάγκη υιοθέτησης απόφασης του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός επανέλαβαν, χτες, το Παρίσι, αλλά και η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, χωρίς ούτε εδώ, όμως, να θέτουν το ζήτημα της συνολικής επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργεί η ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, διαμήνυσε, ενόψει και της σύσκεψης που συγκαλεί τη Δευτέρα ο ΟΗΕ για να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης, ότι «είναι πρόωρα τα της δύναμης αν δεν υπάρξει εκεχειρία» και ότι «οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περάσει από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ».


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210. 3305.219).
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια).
  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, συγκεντρώνοντας χρήματα. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα γραφεία της ΝΑΣ στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Υπεύθυνος: Γιάννης Κομνηνός, τηλ. 210 3302.078, 210 3301.106.
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντιισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, Τηλέφωνο 210.5238.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210.5243.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 08.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ