ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2006
Σελ. /24
Δεν ταιριάζει

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η αδιαφορία δεν ταιριάζει στην ανθρώπινη και ιατρική μας συνείδηση. Εμείς οι γιατροί του νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός", καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού, από το στρατό του Ισραήλ, με την ανοιχτή στήριξη του ιμπεριαλισμού ΗΠΑ και ΕΕ. Δεν εξισώνουμε θύμα και θύτη και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους λαούς της Μέσης Ανατολής».

Με το παραπάνω κείμενο 29 γιατροί του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» συνοδεύουν την προσφορά τους από 480 ευρώ προς το ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού και λοιπού ανθρωπιστικού υλικού για τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

Σε αντίθεση με την παραπάνω καθαρή θέση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ) κρατάει «ίσες αποστάσεις» και με ανακοίνωσή του «καταδικάζει κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται», ενώ καλεί τους οδοντιάτρους να καταθέσουν χρήματα σε κάποιο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών για αλληλεγγύη.

Ας ψαχτούν λοιπόν οι γιατροί να δουν ποιος έχει ήσυχη τη συνείδησή του με τον όρκο του Ιπποκράτη.

Η διαφορά...

«Δε θα συμφωνήσω ότι η διάσκεψη ήταν ένα φιάσκο. Πρώτα - πρώτα στη διάσκεψη εμφανίστηκαν οι γνωστές διακρατικές, ενδοϊμπεριαλιστικές, όπως λέμε εμείς, αντιθέσεις. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, οι ιμπεριαλιστές κατάφεραν κάτι: Πρώτον να κερδίσουν χρόνο, ώστε το Ισραήλ να επιχειρήσει την καταστροφή του Λιβάνου - είναι άλλο πράγμα αν θα το πετύχει, γιατί υπάρχει αντίσταση. Δεύτερον, να υπάρξει απόφαση για τη συγκρότηση μιας, τάχα, ειρηνευτικής δύναμης και μάλιστα δε διευκρίνισαν ποιος ο σκοπός, ποια η σύνθεση, ποια η αποστολή της. Αυτό δε λέγεται. Και τέλος, το πνεύμα που κυριάρχησε στη διάσκεψη ήταν η επίρριψη των ευθυνών στη "Χεζμπολάχ"». Αυτά δήλωσε προχτές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά με τη διεθνή διάσκεψη της Ρώμης, επιστρέφοντας από το Λίβανο και όχι ότι «όσον αφορά τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης, η Αλέκα Παπαρήγα τη χαρακτήρισε φιάσκο», όπως έγραψε η χτεσινή «Αυγή». Πιστεύουμε, ότι κατανοούν τη διαφορά...

Τι λέει ο ΕΔΟΕΑΠ;

Ολοι γνωρίζουν το συνεχώς διευρυνόμενο αλισβερίσι που γίνεται με προσωπικά δεδομένα. Διάφορες εταιρείες, που εμπορεύονται - με το αζημίωτο - αυτά τα στοιχεία, ξεφυτρώνουν σαν ...μανιτάρια.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, επειδή συνάδελφος κατάγγειλε στη στήλη τα παρακάτω: Την περασμένη Δευτέρα, δέχτηκε στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του τηλεφώνημα από κάποια κυρία, η οποία - αφού συστήθηκε - είπε πως τηλεφωνεί εκ μέρους της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (σ.σ. επικουρικό ταμείο δημοσιογράφων) και του ζήτησε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. Στην εύλογη απορία του, «πού βρήκατε τον αριθμό του σταθερού μου τηλεφώνου», απάντησε πως της το έδωσαν από τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. «Είστε σίγουρη;» επέμενε ο συνάδελφος. Εξίσου σίγουρη και η απάντηση: «Ναι».

Κατόπιν αυτού, ο συνάδελφος ζήτησε το όνομα της εταιρείας στην οποία δουλεύει η κυρία. Η τελευταία ξαφνιάστηκε και τον παρακάλεσε να περιμένει μισό λεπτό. Τελικά, μετά από περίπου 5 λεπτά «διάλειμμα» (τόσο κράτησαν οι διαβουλεύσεις με τους προϊσταμένους της), του είπε πως τηλεφωνεί από την εταιρία «ΑΞΙΟΝ ΠΛΑΝ».

Μια λεπτομέρεια και ορισμένα εύλογα ερωτήματα προς αρμοδίους.

Η λεπτομέρεια. Στο μενού «αναγνώριση κλήσης» αντί για τον αριθμό του τηλεφώνου της «ΑΞΙΟΝ ΠΛΑΝ», υπήρχε μόνον η ένδειξη «ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

Τα ερωτήματα: Τι λέει για όλ' αυτά η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ; Τι έχει αναλάβει να κάνει η «ΑΞΙΟΝ ΠΛΑΝ»;

Οι γαλάζιες «εξαγωγές»...

Αυξήθηκαν κατά 24% οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δήλωσε τις προάλλες όλο καμάρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Και είναι μεν αυτό αλήθεια, αλλά το γεγονός οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε συγκυριακούς λόγους. Για παράδειγμα, το 2004, λόγω των μεγάλων ζημιών στην αγροτική παραγωγή, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των φρούτων και λαχανικών ήταν 259,9 εκατ. ευρώ και το 2005 ανέβηκε στα 458,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο λάδι ήταν μόλις 27,1 εκατ. ευρώ το 2004 και το 2005 ανέβηκε στα 270,2 εκατ. ευρώ. Σ' αυτά τα προϊόντα οφείλεται και η - επαναλαμβάνουμε συγκυριακή - αύξηση των εξαγωγών.

Από την άλλη, το έλλειμμα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο έφτασε τα 2 δισ. ευρώ και παραμένει το μεγαλύτερο από το 2003 και πριν, παρότι μειώθηκε κάπως σε σύγκριση με το 2004. Και το σοβαρότερο: Μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο το 2005 οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η αξία των τελευταίων έφτασε τα 5,4 δισ. ευρώ, όταν το 2004 ήταν 5,2 δισ. ευρώ και το 2003 4,9 δισ. ευρώ.

Λένε τίποτα όλ' αυτά στον κ. Μπασιάκο και την κυβέρνηση της ΝΔ;..


Τα (ανθ)υγιεινά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ τίποτε ορισμένοι και γκρινιάζουν για τα «πολιτιστικά μέτρα» της κυβέρνησης, τα οποία αποκαλούν «φοροεπιδρομή», «νέα φορολογία» και άλλα τέτοια.

Μα δεν είναι προφανές ότι τα πάντα γίνονται μετά από εισήγηση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου να καλυτερέψει η υγεία μας και το επίπεδο ζωής;

Ας τα αναλύσουμε τα μέτρα ένα - ένα: Αυξάνεται ο φόρος των τσιγάρων, προφανώς για να μην καπνίζουμε. Αυξάνεται η τιμή του ρεύματος, για να μην κρατάμε ανοιχτό το φως και ξενυχτάμε, έτσι ώστε να σηκωνόμαστε νωρίς και κεφάτοι.

Γίνονται αυξήσεις στην κινητή τηλεφωνία, προκειμένου φυσικά να μην επηρεαζόμαστε από την ακτινοβολία των κινητών και να έχουμε μεταξύ μας ζωντανή και, επομένως, καλύτερη επικοινωνία. Οχι όλη την ώρα «μπλα - μπλα» στο κινητό.

Εν κατακλείδι έχουμε μια κυβέρνηση που μας φροντίζει και μας σκέφτεται κι εμείς παραπονιόμαστε από πάνω. Αχαριστία...

Βέβαια, υπάρχει και το θέμα των μισθών που δεν αυξάνονται, ενώ όλα τα άλλα πάνε προς τα πάνω. Ομως ας μην είμαστε βιαστικοί. Ολα θα γίνουν με τον καιρό κι όταν αποδώσουν τα «αναπτυξιακά» μέτρα...

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ «παράνομα κέντρα κράτησης» ζητά ο ΟΗΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προφανώς δεν εννοεί μόνο το Γκουαντάναμο, αλλά και όλα όσα έχουν σκορπίσει οι Αμερικανοί ανά τον πλανήτη.

Αναρωτιόμαστε, όμως, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δε συμμορφωθούν (που δε θα συμμορφωθούν), τι ακριβώς θα γίνει; Μήπως θα συγκροτηθεί καμία πολυεθνική δύναμη, για να πάει να απελευθερώσει τους κρατούμενους; Εστω όσους δε βαρύνονται από μια - έστω - τυπική κατηγορία;

Μάλλον όχι, γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν εντάσσεται στις «τρομοκρατικές οργανώσεις», ούτε στις «χώρες του κακού». Για ποιο λόγο, άλλωστε; Επειδή, παρακολουθεί, απάγει, βασανίζει, σκοτώνει, βομβαρδίζει, καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και καταστρέφει;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολιτική - «μπουρλότο»

Οταν μια κυβέρνηση γνωρίζει πως σε μια πόλη υπάρχει μια τοξική βόμβα και δεν κάνει τίποτα για να διασφαλίσει τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, τότε το λιγότερο έχει την πολιτική ευθύνη για το ατύχημα που μπορεί να προκληθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης γνώριζε απ' τον Ιούνη πως στο εργοστάσιο εμπορίας διαλυτών ΧΥΜΑ ΑΕ - όπου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στο Λαύριο - λειτουργούσαν 4 παράνομες δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας. Γνώριζε, από έγγραφο που της είχε κοινοποιήσει η νομαρχία Ανατολικής Αττικής, πως οι δεξαμενές λειτουργούσαν με πλαστή άδεια. Ηταν ενήμερη πως η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε άθλιες συνθήκες. Μάλιστα, για το θέμα είναι σε εξέλιξη Ενορκη Διοικητική Εξέταση από τις 4 Νοέμβρη του 2005.

Η κυβέρνηση δεν είναι ένοχη μόνο επειδή τήρησε σιγήν ιχθύος για το θέμα, αλλά και γιατί αποδέχτηκε την ποινή - χάδι της νομαρχίας στην επιχείρηση. Το θέμα «ξεπεράστηκε» «απλά» με μια προθεσμία ενός έτους, για να αντικαταστήσει η ΧΥΜΑ ΑΕ τις πλαστές άδειες και να «διορθώσει» τις εγκληματικές συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου. Παράλληλα, επιβλήθηκε και το πρόστιμο - κοροϊδία των 1.170 ευρώ! Τα παραπάνω στοιχεία - τα οποία αποκάλυψε ο «Ρ» τις δύο προηγούμενες μέρες - αποτελούν ωμή πρόκληση για κάθε εργαζόμενο.

Είναι πρόκληση, γιατί η ζωή και η υγεία του λαού δεν είναι διαπραγματεύσιμο προϊόν καμιάς εταιρείας και καμιάς κυβέρνησης. Δεν μπαίνει στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» που αφήνουν και λειτουργούν τοξικές βόμβες μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Το ότι δε θρηνήσαμε θύματα είναι ευτύχημα, υπάρχει όμως και ένα «δυστύχημα»: Λειτουργούν πολλές ΧΥΜΑ ΑΕ ανά τη χώρα και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό. Δεν είναι καινούριο πως το αστικό κράτος έχει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων. Γι' αυτό κάνει τα «στραβά μάτια» ακόμη και στις κάθε λογής παρανομίες των μεγάλων συμφερόντων. Το επιχειρηματικό κέρδος αποτελεί την πρώτη «αξία» στον καπιταλισμό, μακράν όλων των άλλων και το καπιταλιστικό κράτος - μαζί και ο κρίκος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - καθώς και οι κάθε λογής πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έχουν αναλάβει την ανάλογη διαχείριση των κοινών. Ετσι, ώστε οι επιχειρηματίες να κερδίζουν σε βάρος των εργαζομένων. Να μεγαλώνει συνεχώς η εκμετάλλευση και η καταπίεση, αλλά να μην αμφισβητείται η πρωτεύουσα «αξία» του κέρδους.

Ο,τι και να γίνει από εδώ και πέρα στην υπόθεση της ΧΥΜΑ ΑΕ θα είναι μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου. Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι - και απ' αυτό το περιστατικό - να αντιληφθούν πως το κέρδος των επιχειρήσεων έρχεται σε σύγκρουση με τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα. Να αντιληφθούν πως οι όποιες ΧΥΜΑ ΑΕ είναι συστατικό μέρος και πραγματικότητα του καπιταλιστικού συστήματος και όχι ευθύνη κάποιων «κακών επιχειρηματιών». Δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» κεφάλαιο. Υπάρχει μόνο κεφάλαιο που θέλει να μεγιστοποιεί συνεχώς την κερδοφορία του και δεν το ενδιαφέρει αν τα κέρδη του κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Και υπάρχουν και οι πολιτικοί υπηρέτες του, είτε λέγονται νομάρχες είτε δήμαρχοι που στις επικείμενες εκλογές πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ