ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΝΑΣ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ολοήμερη πανεξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά

Με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Γιάννη Μανουσογιαννάκη, στελέχη από το μαζικό κίνημα «όργωσαν» χτες το πρώτο λιμάνι

Από τη χτεσινή πανεξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη χτεσινή πανεξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά
Από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, από τη μια άκρη του έως την άλλη, βρισκόταν υπό την πολιορκία των δυνάμεων των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Πειραιά και των δημοτικών κινήσεων.

Με ντουντούκες, την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ακτοπλοΐα, τα φυλλάδια της ΝΑΣ, οι δυνάμεις των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πλαισιωμένες με στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, τον ευρωβουλευτή του Κόμματος και ναυτεργάτη Γιώργο Τούσσα, αλλά και στελέχη του ΠΑΜΕ, εξαπέλυσαν «έφοδο» ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, για να δαχτυλοδείξουν τον ένοχο για τη δραματική εικόνα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Ξεκίνησαν στις 6.30 το πρωί από τα πλοία «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ» και «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ». Εξαπλώθηκαν σε όλο το λιμάνι, από την Ακτή Μιαούλη μέχρι τη Δραπετσώνα, «πιάνοντας» κάθε σημείο όπου είχαν προγραμματιστεί αφιξο-αναχωρήσεις πλοίων.

Δεν υπήρξε επιβάτης από τους χιλιάδες που όλη τη μέρα χτες πηγαινοέρχονταν στο λιμάνι, που να μη γίνει δέκτης της καταγγελίας της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει γνώμονα την αύξηση του εφοπλιστικού κέρδους. Δεν υπήρξε επιβάτης, που να μην ακούσει ότι ταξιδεύουν με καράβια που τα πληρώματά τους είναι επιστρατευμένα από τη ΝΔ, όπως ήταν και το καλοκαίρι του 2002 από το ΠΑΣΟΚ. Που να μη δεχτεί το κάλεσμα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, για την ανάπτυξη ισχυρού μαζικού κινήματος, που θα διεκδικεί ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φτηνές, απρόσκοπτες, σύγχρονες και ασφαλείς με πληρώματα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ενώ, αναδεικνύοντας την πραγματική λύση για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού, έδειξαν σε όλους ότι η προοπτική των αγώνων θα πρέπει να είναι το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο δημόσιος Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με πλοία που θα είναι ιδιοκτησία αυτών που τα χρυσοπληρώνουν, λαϊκή περιουσία.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συνεργός την επιχείρηση φίμωσης

Καταγγελία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» για το κατέβασμα πανό της ΝΑΣ από συνεργεία του Δήμου

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταγγέλλουν τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων για την προσπάθεια φίμωσης της φωνής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που άρχισε να εξελίσσεται από προχτές με το κατέβασμα των πανό της ΝΑΣ στις περιοχές των Κάτω Πατησίων και του Κολωνού από συνεργεία του Δήμου.

Στις διαμαρτυρίες της ΝΑΣ οι υπεύθυνοι του Δήμου Αθηναίων δήλωσαν ψευδώς ότι τα πανό δεν τα κατέβασε συνεργείο του Δήμου. Τα πανό ωστόσο βρέθηκαν στην αποθήκη του Δήμου και διαπιστώθηκε ότι τα κατέβασε συνεργείο του Δήμου.

«Η προσπάθεια αυτή της Δημοτικής αρχής έρχεται να προστεθεί στη συστηματική αποσιώπηση των δραστηριοτήτων της ΝΑΣ και της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" από την πλειοψηφία των ΜΜΕ», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο παρατάξεις.

«Είναι φανερό ότι οι θέσεις, οι προτάσεις και η δράση μας στο πλευρό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενοχλούν τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις και τους υποψηφίους τους που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Οι δυνάμεις αυτές θα επιθυμούσαν να περιοριστεί η εκλογική μάχη σε μια ανούσια κοκορομαχία εντυπώσεων και δημόσιων σχέσεων, έτσι ώστε να μην τεθεί για συζήτηση μπροστά στο λαό η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν από κοινού οι λεγόμενοι "μονομάχοι"», συνεχίζει η ανακοίνωση, και οι δύο παρατάξεις καταλήγουν:

«Απαιτούμε από τη Δημοτική αρχή του Δήμου Αθήνας να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της προεκλογικής δραστηριότητας της ΝΑΣ και των αγωνιστικών ψηφοδελτίων. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε με κάθε τρόπο στην πράξη την ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάδοση των θέσεων και των απόψεών μας, για τον επιπλέον λόγο ότι το κατέβασμα των πανό της ΝΑΣ είναι και παράνομο».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΤΖΙΦΑΣ

Εκλέχτηκε με τη στήριξη της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε ως «ανεξάρτητος». Σε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις και τις πολιτικές που εφάρμοσε, είχε την αμέριστη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

  • Μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, εφάρμοσε στην πράξη την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Την τελευταία 4ετία, το 60% των εργαζομένων στο δήμο απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου.
  • Το πολυδιαφημιζόμενο κολυμβητήριο του δήμου είναι απρόσιτο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αφού αναγκάζονται να πληρώνουν 35 ευρώ το μήνα για τη χρήση του. Μάλιστα, έχει παραχωρήσει κλειστό χώρο του κολυμβητηρίου σε ιδιώτη για τη λειτουργία καφετέριας.
  • Επέβαλε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ύψους 60 ευρώ το μήνα.
  • Δε διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από την πενιχρή κρατική επιχορήγηση, ούτε τα 20 εκατ. ευρώ των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων. Αντίθετα, αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 25% την τελευταία τετραετία και επέβαλε προσαυξήσεις σε φόρους που δεν είχαν εισπραχθεί.
  • Επιπλέον κατέφυγε στη μέθοδο του δανεισμού, με αποτέλεσμα το χρέος του δήμου να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα προχώρησε σε δανεισμό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ από ιδιωτική τράπεζα, με όρους που υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζομένων της Μεταμόρφωσης.
  • Εκχώρησε σε τρεις ιδιώτες μεγάλους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονταν για χώροι πρασίνου και πλατείες.
  • Εχει εκχωρήσει σε ιδιώτη την εκμετάλλευση του σκεπαστού χώρου της Αττικής οδού.
  • Δε συντάχθηκε με το μαζικό κίνημα στη διεκδίκηση της δημιουργίας του προαστιακού σταθμού σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης, αλλά και των 16.000 εργατών που απασχολούνται στο ΒΙΟΠΑ.
  • Προχώρησε στη δημιουργία δημοτικής αστυνομίας.
  • Λειτουργεί δημοτικά ιατρεία με γιατρούς εθελοντές, υποκαθιστώντας την ευθύνη του κράτους για δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
  • Διοργανώνει ακριβοπληρωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μακριά από την ερασιτεχνική δημιουργία και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας για πολιτισμό.
  • Πριμοδότησε για προβολή του ίδιου και της δημοτικής αρχής τις εκδρομές των σχολείων και των ΚΑΠΗ του δήμου, χωρίς να διεκδικήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρησιμοποιώντας τα έσοδα του δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη.
ΕΘΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ
Αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή

Την πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Δημοτολογίου σε 32 Δήμους και Κοινότητες της χώρας προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο που υπέγραψε και έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Νάκος. Στην Εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο στόχος του Εθνικού Δημοτολογίου αφορά την ενοποίηση όλων των τοπικών Δημοτολογίων της χώρας σε μία ενιαία κεντρική βάση δεδομένων, η οποία θα τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών. Στην πιλοτική πρώτη φάση που ξεκινάει από το Σεπτέμβρη έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν 32 δήμοι και κοινότητες της χώρας, των οποίων τα Δημοτολόγια θα εισαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα όλοι οι ΟΤΑ Α' Βαθμού, οι οποίοι από τώρα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες, όπως η συμπλήρωση και διόρθωση των στοιχείων του Δημοτολογίου τους, η καταχώριση στο μηχανογραφικό σύστημα όλων των οικογενειακών μερίδων που έχουν ανοιχτεί σ' αυτούς, όπως επίσης και η πιστή τακτοποίηση και αρχειοθέτηση των τηρουμένων χειρογράφων στοιχείων.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Σήμερα, Σάββατο 22 Ιούλη

- Περιοδεία στη Λαϊκή Αγορά Νάουσας, στις 9 π.μ., με τον Χρ. Τρεμπελή, υποψήφιο νομάρχη της ΝΑΣ για το νομό Ημαθίας.

Αύριο, Κυριακή 23 Ιούλη

- Περιοδεία στις Μάνδρες στις 8.30 μ.μ., και στον Παντελεήμονα του Κιλκίς στις 9 μ.μ., με τον Κώστα Χαλίτσιο, υποψήφιο νομάρχη της ΝΑΣ.

- Περιοδεία στα στέκια νεολαίας στη Βέροια, στις 12 το μεσημέρι με τον Χρήστο Τρεμπελή, υποψήφιο νομάρχη με τη ΝΑΣ για το νομό Ημαθίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ