ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΩΝΗΣ
Απάντηση στη βρώμικη δίωξη

Πρωτοβουλίες την ερχόμενη βδομάδα για τις μηνύσεις κυβέρνησης - ΟΑΕΔ σε βάρος των μουσουλμάνων ανέργων

Τη συντονισμένη αγωνιστική τους απάντηση προετοιμάζουν τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στη βρώμικη επίθεση που έχει οργανωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΟΑΕΔ σε βάρος εκατοντάδων μουσουλμάνων ανέργων της Ζώνης, οι οποίοι διώκονται ποινικά επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά το εποχικό επίδομα των ...746 ευρώ του 2005! Οπως αποφασίστηκε από τις διοικήσεις των σωματείων, από την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει αγωνιστικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Απασχόλησης και στον ΟΑΕΔ και έπεται δυναμική συνέχεια, με αίτημα να πάψει η δίωξη και το εποχικό επίδομα να καταβάλλεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους της Ζώνης.

Η ποινική δίωξη ξεκίνησε με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκης προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 16 Σεπτέμβρη του 2005 σε βάρος 240 μουσουλμάνων ανέργων με τη χαλκευμένη κατηγορία ότι «παρανόμως ελάμβαναν το εν λόγω επίδομα και παρανόμως αιτούνται την καταβολή του για το διάστημα του έτους 2005 με την υποβολή νέων αιτήσεων». Στόχος της επίθεσης αυτής είναι να σταματήσει οριστικά η καταβολή του εποχικού επιδόματος - που αποτελεί κατάκτηση 16 ετών - συνολικά για τους εργαζόμενους της Ζώνης.

Αυτό φαίνεται και από το πρόσχημα που προβάλλει ο Βερναδάκης σε βάρος των 240 μουσουλμάνων, ότι κατά διαστήματα οι εργαζόμενοι αυτοί δε δούλευαν στην Ελλάδα και έτσι «δήλωσαν ψευδώς» ότι δικαιούνται το επίδομα. Ομως είναι πασίγνωστο πως όλοι οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης κατά καιρούς στέλνονται από τους εργολάβους που εδρεύουν στη Ζώνη στο εξωτερικό (από ναυπηγεία της Ευρώπης μέχρι της Ασίας) για να εκτελέσουν επισκευαστικές εργασίες σε πλοία.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Αντεργατικό μένος από τη δημοτική αρχή

Ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος, αφού έκοψε εκδικητικά τις καλοκαιρινές άδειες, τώρα επιχειρεί να ποινικοποιήσει και τους αγώνες των εργαζομένων

Οι αγώνες των εργαζομένων είναι αυτοί, τους οποίους στην πραγματικότητα έχει βάλει στο στόχαστρο ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Κορυδαλλού
Οι αγώνες των εργαζομένων είναι αυτοί, τους οποίους στην πραγματικότητα έχει βάλει στο στόχαστρο ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Κορυδαλλού
Με την ποινικοποίηση των αγώνων και την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να ανακόψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι του δήμου από την περασμένη βδομάδα. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, κάνοντας χειροπιαστό και στον τελευταίο δημότη της πόλης και συνολικά της χώρας το αντιλαϊκό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, στέλνει τους εργαζόμενους του δήμου στα δικαστήρια, επειδή διεκδικούν να πληρωθούν τον ιδρώτα τους και να πάρουν τις προγραμματισμένες από το Μάη καλοκαιρινές τους άδειες, τις οποίες ανέστειλε με το «έτσι θέλω».

Η δημοτική αρχή του Στ. Χρήστου ανακοίνωσε στις 14 του Ιούλη ότι αναστέλλονται «μέχρι νεωτέρας» οι προγραμματισμένες και εγκεκριμένες από το Μάη άδειες των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, της τεχνικής υπηρεσίας και του πράσινου. Η ανακοίνωση ήρθε να συμπληρωθεί στις επί εφτά μήνες απλήρωτες υπερωρίες, στις οφειλόμενες άδειες του 2005 και τα ρεπό, στην εφαρμογή σε βάρος εργαζομένων της μερικής απασχόλησης, στην έλλειψη προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού. Από τους εκπροσώπους της διοίκησης του δήμου, ειπώθηκε ορθά - κοφτά προς τους εργαζόμενους, στη διάρκεια συνάντησης, ότι η αναστολή των αδειών «είναι η απάντηση - όπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου - της Διοίκησης του Δήμου στις κινητοποιήσεις» που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι της καθαριότητας το προηγούμενο διάστημα και πάλι διεκδικώντας να πληρωθούν.

Τρίωρες στάσεις εργασίας

Οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Συλλόγου τους, ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη 18 Ιούλη επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας. Ο δήμαρχος, κλιμακώνοντας την επίδειξη αυταρχισμού και τρομοκρατίας με την έναρξη των στάσεων, κατέθεσε αίτηση αξιώνοντας να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές. Το πρώτο δικαστήριο είχε καθοριστεί για την περασμένη Τετάρτη 19 Ιούλη, όμως αναβλήθηκε και θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα 24 του μήνα, ενώ ο Σύλλογος έχει κηρύξει για την Τρίτη 25 Ιούλη νέα στάση εργασίας από τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι.

Και δεν είναι μόνον η επίθεση που έχει εξαπολύσει ο δήμαρχος σε βάρος των εργαζομένων. Ο ίδιος είναι πρωτεργάτης στην υλοποίηση κάθε αντιλαϊκού μέτρου από τη φορομπηξία μέχρι την ιδιωτικοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου.

Η τρομοκρατία θα πέσει στο κενό

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Κορυδαλλού Κώστας Σπέης δήλωσε σχετικά: «Η Δημοτική Αρχή εκλεγμένη με το ΠΑΣΟΚ, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, τα διογκώνει και τα αυξάνει. Αντί να καταβάλει τα δεδουλευμένα και όλα όσα οφείλει, να καλύψει τις ελλείψεις στο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες και να κατατάξει στις οργανικές θέσεις τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν από τον ΑΣΕΠ, κλιμακώνει τον αυταρχισμό, στέλνοντας το σωματείο και τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να ποινικοποιηθούν οι αγώνες μας. Εμείς στέλνουμε το μήνυμα ότι θα πέσει και αυτή η επιχείρηση τρομοκρατίας στο κενό, όπως και οι προηγούμενες. Οι αγώνες μας θα ενταθούν και θα κλιμακωθούν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

«ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ»
Τρομοκρατική παραπομπή συνδικαλίστριας

Την Επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/1982 χρησιμοποιεί η εργοδοσία του «Σικιαρίδειου Ιδρύματος» για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, παραπέμποντας στην παραπάνω επιτροπή την πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων, Ηλιάδα Κανά.

Αφού τελείωσε η σχολική περίοδος, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού Σωματείου που λειτουργεί και διευθύνει το «Σικιαρίδειο» «διαπίστωσε» ότι η πρόεδρος του Σωματείου εκτελεί πλημμελώς τα καθήκοντά της και παρέπεμψε την περίπτωσή της στο άρθρο 15, η οποία πρέπει να αποφασίσει για την απόλυσή της. Το «Σικιαρίδειο Ιδρυμα» παρέχει Ειδική Αγωγή σε Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και ο «φιλάνθρωπος» εργοδότης επιχείρησε να υποχρεώσει την παραπάνω εργαζόμενη να εκτελέσει αλλότρια καθήκοντα.

Την ανάκληση της απόφασης παραπομπής ζητά, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο των εργαζομένων, επισημαίνοντας: «Οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και κατασκευασμένες και ο μόνος σκοπός που έχουν είναι ο εκφοβισμός των εργαζομένων, επειδή διεκδικούν την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων, καθώς και η εκδίκηση στο πρόσωπο της προέδρου. Το γεγονός ότι το "Σικιαρίδειο" επέλεξε να εφαρμόσει αυτήν την εχθρική για τους εργαζόμενους απόφαση κατά της προέδρου του σωματείου μέσα στο καλοκαίρι, που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν, δείχνει πολλά».

Για την υπόθεση ορίστηκε δικάσιμος τη Δευτέρα, 24.7.2006, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Απλήρωτοι για μήνες

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο Καθαριότητας Ζακύνθου, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Τάκης Τσιόγκας.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι βουλευτές, παρά τις επανειλημμένες επισχέσεις εργασίας, οφείλεται στους εργαζόμενους το ποσό των 750.000 ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη οργή προκαλεί το ότι «ορισμένοι δήμαρχοι της Ζακύνθου αντί να σκύψουν στο πρόβλημα που τους αφορά άμεσα, αφού είναι μέλη του Συνδέσμου, οργανώνουν με πρόσχημα την τουριστική κίνηση απεργοσπαστικούς μηχανισμούς». Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως «οι εργαζόμενοι είναι θύματα μιας πολιτικής που έχει οδηγήσει το Σύνδεσμο στη χρεοκοπία. Παρά τα υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει από τους Ζακυνθινούς, η διοίκηση του Συνδέσμου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) εμπαίζει τους εργαζόμενους. Δε φτάνει που αναγκάζονται να δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, δουλεύουν και χωρίς να πληρώνονται».

Οι βουλευτές ρωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και να σταματήσουν οι απεργοσπαστικές ενέργειες, που επιπλέον δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον με την ανεξέλεγκτη απόρριψη των σκουπιδιών στο νησί.

Συναυλία αλληλεγγύης για τους απολυμένους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΒΦΛ τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο χώρο του εργοστασίου, με τον γνωστό καλλιτέχνη Λάκη Χαλκιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ