Eurokinissi |
Στη συμφωνία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και ότι:
«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε: (...) Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους».
Για εκείνη τη συμφωνία, που είχε εμφανιστεί σαν «επιτυχία» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, και που η ΝΔ («το κείμενο περιέχει ορισμένες αρχές προς την ορθή κατεύθυνση», έλεγε η Ρηγίλλης) και ο ΣΥΝ («βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου) τη χαιρέτιζαν «δειλά», το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημείωνε:
«Το κείμενο που υπογράφτηκε από τους Κ. Σημίτη - Σ. Ντεμιρέλ δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες. Αντίθετα, γεννά σοβαρές ανησυχίες, γιατί:
1. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε (Σύνοδος του ΝΑΤΟ για επέκτασή του, σε εξέλιξη η δημιουργία πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης κατά των λαών, ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για το Αιγαίο κ.ά.) μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε για να επιλύσει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για να προωθήσει τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", ειδικότερα την αμερικανοποίηση του Αιγαίου, την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.
2. Στο κοινό ανακοινωθέν περιέχονται διακηρύξεις περί σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου κλπ., ταυτόχρονα όμως υπάρχουν σημεία, τα οποία η τουρκική πλευρά μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει, π.χ. η διάταξη του κειμένου περί "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων της κάθε χώρας στο Αιγαίο".
3. Τα παραπάνω διφορούμενα στοιχεία μπορούν να ανοίξουν το δρόμο ενός διαλόγου "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", ο οποίος, στα πλαίσια του γνωστού αμερικανικού σχεδίου, εξυπηρετεί και τις επεκτατικές επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης».
*
Αυτά έλεγε το ΚΚΕ τότε για την περιβόητη «Συμφωνία της Μαδρίτης». Το αν είχε δίκιο ή άδικο έχει απαντηθεί από τις εξελίξεις...
1815. Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στις 3 Ιούλη, ο Λουδοβίκος 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.
1838. Γεννιέται ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, κατασκευαστής σκληρών αερόστατων με επίμηκες σχήμα, που πήραν (το 1900) το όνομά του.
1889. Στο Μισισιπή, ο Τζον Σάλιβαν νικά τον Τζέικ Κίλρεϊν, στον τελευταίο στον κόσμο αγώνα μποξ βαρέων βαρών χωρίς γάντια.
1967. Πεθαίνει η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι. Αφησε εποχή με το ρόλο της στην ταινία «Οσα παίρνει ο άνεμος».
1994. Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο ηγέτης, από το 1948, της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουγκ.
1997. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία από έξι σημεία, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, έρχονται τώρα τα στελέχη του κόμματός του να προπαγανδίσουν την «ιδέα». Εξ αυτών η υπεύθυνη του Tμήματος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Αποστολάκη, η οποία απαντώντας (την Κυριακή στο «Βήμα») στο ερώτημα «ναι ή όχι» στα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια, ιδού πώς απάντησε:
«Είναι ένα στοίχημα το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε»!
Εμείς από την πλευρά μας «στοιχηματίζουμε» πως τέτοιες και αντίστοιχες δηλώσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Ετσι αρμόζει στα κόμματα που κατέχουν στο πολιτικό σύστημα ρόλο... «Τζόκερ» του μεγάλου κεφαλαίου.
«Πετύχαμε πολλά, μπορούμε περισσότερα... Ταλαιπωρία, γραφειοκρατία, ουρές, αδιαφορία έδωσαν τη θέση τους σε μια υπερνομαρχία με ανθρώπινο πρόσωπο, λειτουργικούς χώρους, γρήγορη εξυπηρέτηση, με έμφαση στην προστασία του καταναλωτή, με ευαισθησία προς το περιβάλλον, με προτεραιότητα στον πολιτισμό».
Είναι απόσπασμα από το λογύδριο - απολογισμό του «έργου» της ως υπερνομάρχου που έκανε η κ. Φ. Γεννηματά.
«Τουρίστρια» θα πείτε σε αυτή την πόλη η κυρία υπερνομάρχης, την ακούσατε μια φορά πριν 4 χρόνια κι άλλη μία τώρα, μιας και βγήκε σεργιάνι και ξαναζητάει την ψήφο σας. Και πράγματι, από τους «τουρίστες» δεν περιμένεις να γνωρίζουν και πολλά για το πώς ζουν οι «ιθαγενείς». Λίγο «μέτρο», όμως, δε θα έβλαπτε...
«Επειδή κάποιοι έμποροι αύξησαν την τιμή στα ραπανάκια δε σημαίνει ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά. Για ποια ακρίβεια του ευρώ μιλάμε;»!
Η δήλωση είναι του κυρίου ο οποίος πριν μερικά χρόνια αποφάσισε το... διπλασιασμό του μισθού του!
Είναι του κυρίου που και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε ένα ύψιστο συμβολισμό των πολιτικών τους «διαφορών» (!), τον διατηρούν στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ναι, ναι, του κ. Γκαργκάνα είναι η δήλωση...
Την περασμένη Τρίτη, 4η του Ιούλη, ήταν η εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι όπως διαβάσαμε στον Τύπο, υποδεχόμενος την κ. Μπακογιάννη που έσπευσε στη δεξίωση που παρατέθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρεσβευτής κ. Τσαρλς Ρις, της επαναβεβαίωσε ότι «όπως έχει πει και ο πρόεδρος Μπους, η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ».
Η χαρά που πήραμε δεν περιγράφεται...