ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
Σελ. /32
Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε...

Κώστας Βιδάλης

Δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»

Δολοφονήθηκε άγρια, το κορμί του το έκαναν κομμάτια και το πέταξαν στα σκυλιά.

Τη δολοφονία οργάνωσαν οι Αγγλοι και εκτέλεσε η συμμορία του Σούρλα.

Ο Βιδάλης είχε πάει στη Θεσσαλία να κάνει ρεπορτάζ για το όργιο τρομοκρατίας, στο οποίο είχαν επιδοθεί οι συμμορίες όλων αυτών, που, αφού συνεργάστηκαν με τους ναζί, αναθάρρησαν μετά την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ και συνέχισαν το έργο τους, υπό την προστασία πλέον των Αγγλων.

Κανένας «εμφύλιος» δεν είχε αρχίσει ακόμα. Είχαν αρχίσει, όμως, οι άνθρωποι να παίρνουν ξανά το δρόμο για το βουνό διωκόμενοι. Αυτοί οι διωκόμενοι συγκρότησαν αργότερα τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Ξαναπήραν τα όπλα ενάντια στο νέο κατακτητή, που ήρθε για να εδραιώσει την αστική κυριαρχία.

Χρειάστηκε να μπουν στον πόλεμο - γιατί πόλεμος ήταν, καθαρός πόλεμος - και οι Αμερικανοί, για να μπορέσει, τελικά, η αστική τάξη να κερδίσει στρατιωτικά και μόνο στρατιωτικά αυτόν τον πόλεμο.

Και γιορτάζει έκτοτε τη νίκη της, καθώς, πράγματι, έχει λόγους να χαίρεται γιατί γλίτωσε...

Στις 12 Φλεβάρη του 1946, ένα χρόνο μετά τη «Βάρκιζα», ο επίσημος απολογισμός της φασιστικής τρομοκρατίας καταγράφει: 100.000 καταδιωκόμενους δημοκρατικούς πολίτες. 84.931 κρατούμενους ή κρατηθέντες. 31.632 κακοποιημένους και βασανισμένους. 6.671 τραυματισμένους. 6.567 ληστείες κυρίως εναντίον δημοκρατικών πολιτών. 572 επιδρομές σε γραφεία και τυπογραφεία. 165 δηλωμένους βιασμούς γυναικών. 1.289 δολοφονημένους δημοκράτες. 206 συμμορίες μοναρχοφασιστών. Σ' αυτόν τον απολογισμό δεν αναφέρονται 300.000 πολίτες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, διωκόμενοι, τα χωριά τους.

Οταν ο Πρετεντέρης αναφέρεται στο δικαίωμα των νικητών που «έσωσαν τον τόπο» να θυμούνται, αναφέρεται στο δικαίωμα της αστικής τάξης να πανηγυρίζει.

Αυτοί είναι οι νικητές.

Το ΚΚΕ δεν έχει κανένα λόγο να «γιορτάζει». Και δε γιορτάζει.

Το ΚΚΕ τιμά με περηφάνια όλους αυτούς, που σήκωσαν κεφάλι κι έδωσαν σ' αυτόν τον αγώνα την ίδια τους τη ζωή.

Αυτοί που, κατά τον Πρετεντέρη, έχουν δικαίωμα να γιορτάζουν είναι αυτοί που κρέμαγαν κεφάλια ανταρτών στους φανοστάτες στα Τρίκαλα...

Ο Πρετεντέρης και η τάξη που εκπροσωπεί ζουν ακόμα με τον τρόμο τού τι θα είχε συμβεί αν... Εχουν κάθε λόγο να φοβούνται.

Και μεις κάθε λόγο να αντλούμε δύναμη από το παράδειγμα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Για να 'ρθει η μέρα, που η χώρα θα μπορεί να ζήσει χωρίς τους αστούς, είτε αυτοί εκφράζονται καθαρά ως συμμορία που συνεχίζει να βάφει τα χέρια της με αίμα εργατών (δες το σημερινό πρωτοσέλιδο «Ριζοσπάστη»), είτε ως «πρετεντέρηδες» της ...δημοσιογραφίας των μεγαλοεκδοτών.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ

ΟΤΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ: «Με τρικ προσπαθεί να μειώσει την ανεργία η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να αποκαταστήσει τα γαλάζια παιδιά μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων. Τα στοιχεία αυτά φέρνει στο φως το ΠΑΣΟΚ που μιλά για "μαγείρεμα" της εγγεγραμμένης ανεργίας και για κομματικοποίηση του ΟΑΕΔ» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» Η ΑΓΟΡΑ; «Ολο το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο της αγοράς, στο έλεος των μεγαλοεργολάβων και κάτω από την καταθλιπτική επίδραση των μεγαλομανιακών επεμβάσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων» (η όψιμη δήλωση Αλαβάνου, στην «ΑΥΓΗ»).

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ: «Ο "μεγάλος συνασπισμός" της καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ κατέληξε χτες ύστερα από ολονύχτιες συνομιλίες σε συμφωνία συμβιβασμού για ένα από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του (...) συγκεκριμένα τη μείωση του μέσου ονομαστικού φορολογικού συντελεστή από 39% σε 30% για όλες τις εταιρίες εισηγμένες και μη. Στόχος είναι η άμβλυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των εταιριών (..) οι εισφορές για τους μισθωτούς θα αυξηθούν» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ; «Καμία αλλαγή δε θα γίνει στο νόμο του υπουργείου Παιδείας για το βαθμολογικό όριο του δέκα, που θα ισχύσει φέτος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας το οποίο χαρακτήρισε "περίεργα" και "αδικαιολόγητα" τα δημοσιεύματα περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα της βαθμολογικής βάσης και εισόδου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βάση» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζουμε ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ για πάντα!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε τροχιά εκλογών θέτει η κυβέρνηση την οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΕΧΑΣΤΕ τα μπάνια, σφιχτείτε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φοροδιαφυγή 52 δισ. ευρώ και μίζες 400 εκατομμύρια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ από κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ και στο ποδόσφαιρο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ το ελληνικό ποδόσφαιρο

ΤΑ ΝΕΑ: Στην εξέδρα μετά τις γκάφες Ορφανού

Η ΑΥΓΗ: Μηχανογραφίες για το «10»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σκούζουν ακόμα τα σκυλιά

«Χρειάζεται μεγάλη δόση ανοησίας για να γιορτάζουν ένα καταστροφικό γεγονός, όπως ένας εμφύλιος πόλεμος, όχι αυτοί που τον κέρδισαν, αλλά αυτοί που τον έχασαν! (...) αν αυτοί γιορτάζουν το λάθος τους, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουν στους άλλους το δικαίωμα να γιορτάσουν το σωστό (...) και αν είναι να θυμόμαστε, το δικαίωμα στη μνήμη το έχουν κατ' αρχάς αυτοί που πολέμησαν για να σώσουν τον τόπο τους, που νίκησαν και που δικαιώθηκαν από την Ιστορία» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Και ζητούν δηλώσεις μετανοίας

«Δυστυχώς στο ΚΚΕ δεν έλαβαν τα μηνύματα της εποχής και οργάνωσαν μια "γιορτή μίσους" στο Γράμμο - Βίτσι. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων χαρακτήρισε τον εμφύλιο στον οποίο μετείχε ο Δημοκρατικός Στρατός "δίκαιο ταξικό αγώνα" και την ένοπλη πάλη "αποτέλεσμα της κρατικής βίας και τρομοκρατίας". Αμετανόητος ο άνθρωπος» (ο Μανώλης Κοττάκης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Κάθε συνειρμός επιτρέπεται

«Η όμορφη 15χρονη Αμπίρ Κασίμ Χαμζά είχε παραπονεθεί στη μητέρα της ότι στο σημείο ελέγχου που καθημερινά ήταν υποχρεωμένη να διασχίζει, οι Αμερικανοί στρατιώτες την παρενοχλούσαν. Στις 11 Μαρτίου η Αμπίρ Κασίμ Χαμζά βιάστηκε και δολοφονήθηκε, ενώ οι γονείς και η αδελφή της, που ήταν παρόντες, εκτελέστηκαν (...) τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο της Μαχμουντίγια στις 12 Μαρτίου. Την επομένη, ένας άνδρας που δήλωσε ότι είναι συγγενής παρουσιάστηκε και πήρε τις σορούς για να τις θάψει. Μια ώρα μετά εμφανίστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες και ζητούσαν τα πτώματα, ενώ στη συνέχεια σάρωσαν την περιοχή αναζητώντας τον τόπο της κηδείας. Δεν τον βρήκαν. Τώρα οι συγγενείς έδωσαν το πράσινο φως για την εκταφή και την ιατροδικαστική εξέταση» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ