ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου των εφοπλιστών

Να κάνει το μαύρο άσπρο για τις συνέπειες από την απελευθέρωση επιχείρησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους αποτελεί το νέο φιλοεφοπλιστικό παραλήρημα του Μ. Κεφαλογιάννη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά ενάντια στην απελευθέρωση)
Πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους αποτελεί το νέο φιλοεφοπλιστικό παραλήρημα του Μ. Κεφαλογιάννη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά ενάντια στην απελευθέρωση)
Ο υπουργός των εφοπλιστών, ο Μ. Κεφαλογιάννης, χτες «ξαναχτύπησε»! Την ίδια στιγμή που οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων διανύουν τον πέμπτο μήνα υπό το κατάπτυστο καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης, ο Κεφαλογιάννης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και προκειμένου να καλύψει - όμως τελικά ανεπιτυχώς - την αντιλαϊκή επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, δε δίστασε να αναλάβει μπροστά στους ναυτιλιακούς συντάκτες το ρόλο του πράκτορα των ακτοπλόων εφοπλιστών. Προσπάθησε, για λογαριασμό των αφεντικών του, να αντιστρέψει τη «μαύρη» πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση σε βάρος των νησιωτών, των εργαζομένων, συνολικά του επιβατικού κοινού, με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και την εκτίναξη σε δυσθεώρητα ύψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ναύλων.

Μέσα σε ένα φιλοεφοπλιστικό παραλήρημα, επαναλάμβανε μονότονα: «Είμαστε ευτυχείς για την πορεία της απελευθέρωσης. Πέτυχε κατά τρόπο απόλυτο», «αν και το πετρέλαιο έχει αυξηθεί, οι τιμές έχουν καθηλωθεί», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ναυτιλιακών συντακτών, οι οποίοι είδαν να γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού του υπουργού. Επιδεικτικά «έκλεινε τα αυτιά» στα συγκεκριμένα στοιχεία, ακόμα και αποκόμματα εισιτηρίων που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι και τα οποία αποδείκνυαν την «τρελή κούρσα» προς τα πάνω που κάνουν οι τιμές των εισιτηρίων, ενώ μοίρασε στη διάρκεια της συνέντευξης τη γνωστή ...λίστα που έχει συντάξει με τις δήθεν προσφορές των εταιριών!

Μάλιστα, συνεχίζοντας το ...«έργο» της απελευθέρωσης - το οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - εξήγγειλε ότι απελευθερώνονται όλα τα λιμάνια του Ιονίου, της Σαμοθράκης, της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης, όπου συμπεριλαμβάνονται και πορθμειακές γραμμές. Εφτασε στο σημείο να δηλώσει ψευδώς ότι η επέκταση της απελευθέρωσης σε πλοία από 650 gt και κάτω, όπως είναι αυτά που εκτελούν τις πορθμειακές γραμμές, προβλέπεται από τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση που του τέθηκε, δηλαδή αν προβλέπει ο κανονισμός την απελευθέρωση σε αυτά τα πλοία, ήταν: «Βεβαίως»!

Ομως, τα όρια της αυτογελοιοποίησης ξεπέρασε ο Κεφαλογιάννης και στις απαντήσεις του σχετικά με το εκτρωματικό προσχέδιο νόμου του ΥΕΝ για την ίδρυση «Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης ΑΕ». Ο υπουργός απαίτησε να του πούνε και «μπράβο» επειδή ...«προσπαθούμε να αντλήσουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, 8 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούν να πληρώνονται κιόλας οι άνθρωποι και να μετεκπαιδεύονται και σε άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να τους βοηθήσουν να βρουν δουλιά»!

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απολύθηκαν δυο γιατροί

Πρωτοφανής απόφαση, με την οποία κρίνονται άγονες οι θέσεις όπου υπηρετούσαν μέχρι τώρα!

Στην πράξη άρχισαν να εφαρμόζονται οι αντιδραστικές ρυθμίσεις για τις προσλήψεις των νοσοκομειακών γιατρών που ξεκίνησαν με τη διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» του νόμου 2889/2001 και συνεχίστηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τον 2889/2001 του τότε υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, καθιερώθηκε ότι για να μονιμοποιηθεί ένας γιατρός στο δημόσιο σύστημα Υγείας έπρεπε να κριθεί τρεις φορές - και όχι μια φορά με την πρόσληψή του, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Η πρώτη κρίση γινόταν άμεσα με την πρόσληψη. Η δεύτερη μετά την πρώτη πενταετία και η τρίτη μετά τη δεύτερη πενταετία. Επί υπουργίας του Κώστα Στεφανή, καταργήθηκε η τρίτη κρίση και ο γιατρός μονιμοποιείται στο σύστημα.

Ο θεσμός των πενταετιών χρησιμοποιήθηκε για να απολυθούν δυο γιατροί στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους γενικούς γιατρούς Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη και Δημήτριο Βουτυράκο, που υπηρετούν ως επιμελητές Β' στο Περιφερειακό Ιατρείο Γερακαρούς, που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης. Οι θέσεις αυτές επαναπροκηρύχτηκαν για δεύτερη θητεία (δηλαδή πενταετία) και οι παραπάνω γιατροί ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι. Παρότι υπήρχαν υποψήφιοι, το Συμβούλιο Κρίσης Γιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) Μακεδονίας έκρινε τις δυο θέσεις ως άγονες - δηλαδή, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτές από κανέναν! Ετσι, οι δυο γιατροί απολύονται αντί της αυτονόητης μονιμοποίησής τους και στην πράξη καταργούνται και οι δυο θέσεις των γιατρών, αφού κρίθηκαν ως άγονες.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Ηδη, 3.000 κάτοικοι των χωριών Γερακαρού, Βασιλούδη και Αδραμέρη του νομού Θεσσαλονίκης, με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, απαιτούν να παραμείνουν οι δυο γιατροί στο Περιφερειακό Ιατρείο Γερακαρούς. Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, ελλείψεις που με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασιάζονται, μια και οι κενές θέσεις δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες περίθαλψης.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Προσαρμογές στην εμπορευματοποίηση

Οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη μετεξέλιξη του Συντονιστικού Οργάνου του Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) σε Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στην πράξη αποτελούν διαχειριστική προσαρμογή στους νέους σχεδιασμούς για τη διαμόρφωση στη χώρα εφτά Υγειονομικών Περιφερειών, αντί για 17 Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) - που ισχύουν τώρα.

Το ΣΟΤΥ δημιουργήθηκε με απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη (ΦΕΚ Β', Αρ. Φύλλου 571) για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια με το νόμο 3370/2005 συστήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΚΕΠΙΧ-ΣΟΤΥ), το οποίο μεταξύ των άλλων είχε το συντονισμό των υπηρεσιών υγείας του Δημόσιου (συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών των νομαρχιών και των δήμων) και του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα με το ΕΚΕΠΥ θα δημιουργηθούν, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, και «τέσσερα Περιφερειακά Κέντρα (σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο) με αρμοδιότητες σύμφωνες με τις εφτά υγειονομικές περιφέρειες». Πρόκειται για ένα διαχειριστικό, πυροσβεστικό όργανο που επιχειρεί να αντικαταστήσει τη γύμνια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την επείγουσα ιατρική.

Το ΕΚΕΠΥ θα στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και αποσπάσεις, όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς όμως να αναφέρει χρονοδιάγραμμα και αριθμό του απαραίτητου προσωπικού.

Ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία δήλωσε ότι το ΑΣΕΠ θα κάνει γενική προκήρυξη 1.920 θέσεων με γενικό διαγωνισμό και όχι επιμέρους στα νοσοκομεία, όπου θα εφαρμοστεί ο λεγόμενος κυλιόμενος πίνακας επιλογής.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Οξύνουν την άθλια επίθεση

Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ συγκαλεί για την επόμενη Τετάρτη 12 Ιούλη η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) - θέτοντας ζήτημα «δυσλειτουργίας» της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στόχος να αφαιρέσουν από τις ταξικές δυνάμεις, τη ΔΑΣ ΟΤΑ, τις θέσεις του γενικού γραμματέα και του οργανωτικού γραμματέα, τις οποίες κατέχει στο πλαίσιο του αντιπροσωπευτικού - αναλογικού προεδρείου.

Την προηγούμενη βδομάδα οι παρατάξεις της συναίνεσης επιχείρησαν να υλοποιήσουν το στόχο τους, δρομολογώντας τη διάλυση και επανασυγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε να αφήσουν απ' έξω τους εκπροσώπους της ΔΑΣ ΟΤΑ. Ομως η μέθοδός τους ήταν τόσο ολοφάνερα άθλια που φαίνεται ότι αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική. Η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι προσπάθειες αυτές δεν είναι καινούριες ούτε αποσπασματικές. Εμπνευστής η ηγεσία του εργατοπατερισμού που στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ απείλησε (!) το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με «κυρώσεις», επειδή τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης. Καταλήγοντας επισημαίνει ότι θα συνεχίσει σταθερά να αποκαλύπτει το ρόλο τους, θα επιμείνει στο συντονισμό των εργαζομένων και τη συσπείρωσή τους στη γραμμή του ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα για την απόκρουση των άθλιων απειλών και μεθοδεύσεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ