ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Στη λογική της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων

«Κατεξοχήν πολιτικό το πρόβλημα», σημείωσαν οι εκπρόσωποι ΝΑΣ και «Συμπαράταξης» στην ημερίδα για τους ελεύθερους χώρους του ΕΚΑ

Σε πομπώδεις διαπιστώσεις μπορεί να είναι καλοί, ωστόσο οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, συχνά ψηφίζουν από κοινού, αποφάσεις για την εκχώρηση ελεύθερων χώρων σε διάφορους εκπροσώπους του κεφαλαίου

Eurokinissi

Σε πομπώδεις διαπιστώσεις μπορεί να είναι καλοί, ωστόσο οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, συχνά ψηφίζουν από κοινού, αποφάσεις για την εκχώρηση ελεύθερων χώρων σε διάφορους εκπροσώπους του κεφαλαίου
Οι μεγαλόστομες διαπιστώσεις και η λογική της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων από τη μια, και η ανάδειξη των αιτιών της συρρίκνωσης των χώρων πρασίνου λόγω της επιχειρηματικής εκμετάλλευσής τους από την άλλη, ήταν οι δύο διαφορετικές λογικές που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με θέμα «Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας και η τύχη τους». Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των υποψήφιων υπερνομαρχών Αθήνας - Πειραιά και των υποψήφιων δημάρχων της πρωτεύουσας.

«Για μας το ζήτημα των ελεύθερων χώρων είναι κατεξοχήν πολιτικό», σημείωσε ο Θ. Κούτρας, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ. Και συμπλήρωσε: «Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων. Δε θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης κάθε πτυχή του περιβάλλοντος, οι παραλίες, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι».

Ο Στ. Λάμπρου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», επισήμανε ότι «τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αξιοποιώντας τη νομοθεσία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κερδοσκοπούν σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Περιοχές ολόκληρες - τόνισε - αλλάζουν χαρακτήρα και χρήσεις και με τη συμφωνία των δημοτικών αρχών που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ».

Την... κερκόπορτα της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων, άνοιξε ο Αργ. Ντινόπουλος, υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ, ο οποίος είπε ότι «καλό είναι να φτιάχνεις χώρους πρασίνου, αλλά με τι λεφτά θα γίνει η συντήρησή τους;». Από την πλευρά της η Δ. Αντωνάκου, εκπρόσωπος της Φ. Γεννηματά υπερνομάρχη Αθήνας -Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ, αναλώθηκε στο να κάνει «απολογισμό» για τα πεπραγμένα της διοίκησης.

Ο Γ. Πανούσης, υποψήφιος υπερνομάρχης με το ΣΥΝ, ζήτησε ακόμη και την... κατεδάφιση κτιρίων για την αύξηση των ελεύθερων χώρων, ξεχνώντας προφανώς πως η παράταξη του ΣΥΝ ψήφισε υπέρ της κατασκευής του μελλοντικού μεγαθηρίου του Βωβού στο Μαρούσι, σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας, υποψήφιος δήμαρχος με το ίδιο κόμμα, μίλησε επί αρκετή ώρα για την καταστροφή των ελεύθερων χώρων στην πόλη και τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν είπε, όμως, ότι οι διοικήσεις των δήμων που στηρίχτηκαν από το ΣΥΝ στις προηγούμενες εκλογές, ακολουθούν πιστά την πολιτική εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Τρεις φορές την ίδια υπηρεσία θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, που προετοιμάστηκε από το ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε από τη ΝΔ και στηρίχτηκε - στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - με ...συνέπεια από όλα τα αιρετά στελέχη του ΣΥΝ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Συνδέσμων, που ιδρύουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και οι οποίοι - σύμφωνα με τον Κώδικα - αποκτούν τη δυνατότητα επιβολής τελών, δηλαδή πρόσθετης φορολογίας, σε βάρος των κατοίκων των δήμων που είναι μέλη του Συνδέσμου.

Αυτοί οι Σύνδεσμοι, πέρα από την καθορισμένη συνεισφορά των δήμων - που είναι μέλη του - θα έχουν και τη δυνατότητα να καθορίζουν φορολογίες και να επιβάλλουν τέλη, με μία και μόνη προϋπόθεση: Να αναφέρονται στην απόφαση σύστασης του Συνδέσμου οι συγκεκριμένες υπηρεσίες για τις οποίες θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τέλη (άρθ. 199). Ετσι, εκτός από το κεντρικό κράτος και το δήμο, ο πολίτης-δημότης θα υπόκειται και σε μια τρίτη φορολόγηση, μέσα από το Σύνδεσμο.

Παράλληλα, υπάρχει διάταξη (άρθ. 203), σύμφωνα με την οποία ένας Σύνδεσμος μπορεί να επιβάλλει, με απλή απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων μελών του, απευθείας τέλη σε βάρος των κατοίκων των ΟΤΑ - μελών του για παρεχόμενες υπηρεσίες! Ανοίγει, έτσι, ένας ακόμη δρόμος παραπέρα χαρατσώματος των εργαζομένων, ενώ οι δημοτικές αρχές θα ...«νίπτουν τας χείρας τους» με την αιτιολογία ότι πρόκειται για απόφαση του Συνδέσμου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Ο ΕΣΔΚΝΑ θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιπλέον τέλη (δηλαδή, φόρους) για την υπηρεσία της καθαριότητας, την οποία έχουν ήδη πληρώσει δύο φορές οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για τρίτη πληρωμή, από τους εργαζόμενους, της ίδιας υπηρεσίας: Μία αυτή που παίρνει το κεντρικό κράτος μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, δεύτερη μέσω των «ανταποδοτικών» τελών καθαριότητας, όπου ενσωματώνεται και η αντίστοιχη εισφορά προς το Σύνδεσμο, και τρίτη η καταβολή του συγκεκριμένου τέλους.

Επιπλέον, ένας Σύνδεσμος μπορεί να επιβάλλει περισσότερα του ενός τέλη στους κατοίκους των δήμων που είναι μέλη του, αρκεί να επινοήσει τις «αντίστοιχες υπηρεσίες». Για παράδειγμα, ο ΕΣΔΚΝΑ θα μπορούσε, με βάση την παραπάνω διάταξη (άρθ. 203), να επιβάλει, με απλή τροποποίηση της συστατικής του απόφασης, επιπλέον τέλη, όπως, «Τέλος μεταφόρτωσης», «Τέλος διάθεσης αφυδατωμένης ιλύος» από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, κλπ. Το ίδιο φυσικά μπορεί να κάνει και κάθε άλλος Σύνδεσμος ΟΤΑ...

ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ημερίδα για το Περιβάλλον

«Αγωνιστική δράση για τη διάσωση του περιβάλλοντος στο νομό μας, κόντρα στην ασυδοσία του κεφαλαίου και την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», είναι το θέμα της εκδήλωσης - ημερίδας που διοργανώνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης αύριο Πέμπτη 6 Ιούλη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάδειξη των προβλημάτων του νομού. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Α31 της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Θα μιλήσουν: Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ, επίκουρος καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», Ζαχαρίας Σκούρας, πρόεδρος του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ, Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και Δημήτρης Πατουχέας, διδάκτορας του ΑΠΘ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι: Χορτιάτη Γιώτα Καναρά - Παπαγεωργίου, Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, Ελευθερίου - Κορδελιού Νίκος Καλπακίδης, Εχεδώρου Ανέστης Πετρίδης, Ευόσμου Βασίλης Τζήκας και Σταυρούπολης Σεραφείμ Δασκουλίδης.

Θριαμβολογούν για τα ΚΕΠ...

... αλλά ξεχνούν όσα έλεγαν

Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΠΑΣΟΚ θριαμβολογούν για τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), επειδή παρέχουν το αυτονόητο, εξυπηρετούν τον εργαζόμενο στις γραφειοκρατικές υποθέσεις, που το ίδιο το δημόσιο επιβάλλει. Το ίδιο συνέβη και χτες, σε εκδήλωση για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΚΕΠ Συντάγματος της περνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά, με την πρόεδρό της Φ. Γεννηματά και τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, να «ευλογούν τα γένια τους» για το ενδιαφέρον που έδειξαν στη λειτουργία του θεσμού. Μόνο που αυτό το ενδιαφέρον, είναι λειψό και μάλλον καθαρά επικοινωνιακό, αφού καμία ουσιαστική δράση δεν ανέλαβαν για την επίλυση δυο σοβαρών ζητημάτων, από τα οποία εξαρτάται άμεσα η σωστή λειτουργία ενός ΚΕΠ: Η πλήρης χρηματοδότησή του και η σταθερή δουλιά των εργαζομένων σε αυτό.

Αντίθετα, ως υπουργός Εσωτερικών, το 2004, ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν σαφής ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠ: «Οι υπηρεσίες θα κοστολογηθούν», δήλωνε. Και συμπλήρωνε: «Ενα κομμάτι της αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) θα πηγαίνει στη λειτουργία των ΚΕΠ και ένα κομμάτι θα γίνεται με αυτοχρηματοδότηση, λόγω του ότι οι υπηρεσίες θα κοστολογηθούν»...

ΣΥΣΚΕΨΗ με θέμα «Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση» διοργανώνουν σήμερα οι Γραμματείες της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μαγνησίας» (ΝΑΣ) της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Βόλου», (ΔΑΣ), της ΔΑΣ Νέας Ιωνίας και Ιωλκού. Η σύσκεψη θα γίνει, στις 8 μ.μ.,στο κέντρο «Θεόφιλος» (πλατεία Ρήγα Φεραίου), στο Βόλο. Θα μιλήσουν οι Απ. Νάνος, υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βόλου Απ. Παππάς, Νέας Ιωνίας Β. Λινάρδος και Ιωλκού Αντ. Βαΐτσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ