ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
«Τουριστική προοπτική» οι... μπίζνες

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική ανάπτυξη ως αναπόσπαστο στοιχείο της λαϊκής οικονομίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος στο συνέδριο και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης

ΠΑΡΟΣ (Της απεσταλμένης μας Χρ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ).-

Την ανάπτυξη της χώρας μέσα από ένα νέο... τουριστικό δόγμα, όπως νοείται η δημιουργία σύγχρονων υποδομών που συνδυάζουν, ανάμεσα σε άλλα, τις επιχειρηματικές επισκέψεις με την αναψυχή, ψάχνει η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Στο θεματικό συνέδριο για την «τουριστική προοπτική», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες στην Πάρο, κρίθηκε «αναγκαία» η ανάπτυξη της Νέας Τουριστικής Οικονομίας, δηλαδή η προώθηση έργων και υποδομών, τύπου Ολυμπιακών Αγώνων, που στερούν χώρους από το λαό και τους παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα το αίτημα, στην κεντρική εισήγηση που παρουσιάστηκε χτες στο συνέδριο είναι: Βασικές και ειδικές υποδομές του νέου τουρισμού και του ελεύθερου χρόνου, δηλαδή μαρίνες, εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, επιχειρηματικά κέντρα κλπ. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΕΝΑΕ ζήτησε τη δημιουργία αποτελεσματικών δομών διοίκησης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με ενισχυμένη τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, ζητείται μεν η καθημερινή σύνδεση των νησιών προς το κέντρο, αποφεύγεται όμως αυτό να συνδεθεί με την ανάγκη για δημόσια ακτοπλοΐα, με φτηνό για το λαό εισιτήριο.

Στην αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να κάνουν διακοπές, ως αποτέλεσμα της μείωσης του εισοδήματός τους και του υψηλού κόστους μεταφοράς των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών - οι οποίες οργανώνονται με βάση την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών - αναφέρθηκε, χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ το χτεσινό συνέδριο, ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης. Ο ίδιος έκανε σαφές πως «στον καπιταλισμό η ικανοποίηση της ανάγκης για διακοπές είναι εξ ολοκλήρου εμπορευματοποιημένη».

«Η αξιοποίηση της χρήσης γης - συμπλήρωσε - μετατρέπει σε εμπόρευμα ακόμα και φυσικές αξίες, όπως ο ήλιος, η θάλασσα, η πολιτιστική κληρονομιά». Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε βάρος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Οπως συμπλήρωσε, οι μεγάλες αυτές μονάδες αποτελούν εργαστήρια υλοποίησης αντεργατικών μέτρων, κάνοντας σαφές πως η κυβερνητική πολιτική όχι μόνο δε διασφαλίζει την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά στοχεύει στην παραπέρα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Αναφερόμενος δε στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως όσο τα καράβια είναι ιδιοκτησία των εφοπλιστών, τόσο τα προβλήματα για το λαό, για τα νησιά, για τους ναυτεργάτες, θα οξύνονται.

Καταλήγοντας ο Γ. Μανουσογιαννάκης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική ανάπτυξη ως αναπόσπαστο στοιχείο της λαϊκής οικονομίας, με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να αποτελούν δημόσιο αγαθό. «Προϋπόθεση γι' αυτό - τόνισε - είναι η ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της».

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι λόγω υπερκορεσμού

Τις ευθύνες κυβέρνησης, ΕΣΔΚΝΑ και Νομαρχίας Δ. Αττικής κατάγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Σκηνές σαν αυτήν, της κατολίσθησης την Καθαρά Δευτέρα του 2003 κινδυνεύουν να ξαναζήσουν οι εργαζόμενοι στη χωματερή Α. Λιοσίων

Eurokinissi

Σκηνές σαν αυτήν, της κατολίσθησης την Καθαρά Δευτέρα του 2003 κινδυνεύουν να ξαναζήσουν οι εργαζόμενοι στη χωματερή Α. Λιοσίων
Σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Α. Λιόσια λόγω του υπερκορεσμού του, και ενώ το σωματείο τους έχει κάνει σχετικές καταγγελίες, η κυβέρνηση δείχνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα...

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Νάκος ισχυρίστηκε ότι... δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χώρο της χωματερής, την ευθύνη του οποίου έχει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και όχι το υπουργείο! Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έχει λάβει καμία καταγγελία και ανέφερε ότι η Ερώτηση είναι ανεπίκαιρη γιατί από την προηγούμενη Δευτέρα η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται σε γειτονικό χώρο του Δήμου Φυλής.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες εποπτείας για την ασφάλεια των εργαζόμενων και όσων κάνουν χρήση του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος και είπε ότι παρά τους ισχυρισμούς του υφυπουργού όλη η Ελλάδα έγινε μάρτυρας την Καθαρά Δευτέρα του 2003 μεγάλης κατολίσθησης στη χωματερή, όπου μόνο από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, υπάρχει καταγγελία από το σωματείο εργαζομένων όπου επισημαίνονται οι άμεσοι κίνδυνοι για την ασφάλεια των εργαζόμενων, λόγω της υπέρβασης του μέγιστου επιτρεπόμενου υψομέτρου των απορριμμάτων.

Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, παρά το έγγραφο που πήρε από το σωματείο εργαζομένων, δεν προχώρησε στη λήψη μέτρων, τόνισε ο Αντώνης Σκυλλάκος, και συνεχίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ με την ανοχή της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Καταλήγοντας είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την κατάσταση στη χωματερή και ζήτησε να κληθεί το Πολυτεχνείο να κάνει πραγματογνωμοσύνη για να ησυχάσουν οι εργαζόμενοι.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαϊκό κίνημα

Η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη
Η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη
Κάλεσμα στο λαό των Καμινίων με την ψήφο του να ανακόψει την κούρσα του δικομματισμού και να ψηφίσει ενιαία σε δήμο και νομαρχία, στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΝΑΣ και της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», απηύθυνε προχτές το βράδυ η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος της πόλης, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Καμίνια μαζί με τον υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο Πειραιά της ΝΑΣ Λευτέρη Σκαρόπουλο.

Αναφερόμενη στους εκπροσώπους του δικομματισμού στον Πειραιά (Αγραπίδης, Φασούλας, Μίχας και Σπυρίδων) τόνισε ότι οι προτάσεις τους είναι υποκριτικές και αναξιόπιστες, αφού οι ίδιοι είναι εγγυητές για την υλοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η οποία γεννά τα λαϊκά προβλήματα.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά την πολιτική που ακολούθησε ο Χρ. Αγραπίδης στον δήμο και τη στάση που κράτησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτης, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπου όλοι ήταν άφαντοι, τόνισε πως «η ανοχή τους τρέφει», πως «αυτοί έχουν φύγει πολύ μακριά από τις ανάγκες του κόσμου και τα οράματά του για το μέλλον και το μέλλον των παιδιών του» και πως «στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που είναι η μοναδική αξιόπιστη πρόταση απέναντι στο δικομματισμό, την επόμενη μέρα θα παλέψουμε μαζί με το λαϊκό κίνημα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση».

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Σκαρόπουλος τόνισε ότι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων πρέπει να αλλάξει όσο γίνεται πιο γρήγορα παντού. «Θέλουμε να μειωθεί η δύναμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και να ενισχυθούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια», πρόσθεσε. «Θέλουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση που δε θα χαρατσώνει το λαό και θα διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε, επισημαίνοντας ότι κριτήριο επιλογής για τον κόσμο πρέπει να είναι ποιο κόμμα στηρίζει τον κάθε συνδυασμό και τι στάση κρατάει το κόμμα αυτό απέναντι στα λαϊκά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ