ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ξεκίνησε η γιορτή ταξικής αλληλεγγύης

Εργάτες από όλο τον κόσμο «ενώθηκαν» χτες στο πάρκο ΦΙΞ, όπου «άνοιξαν» οι πύλες των πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ

Ξεκίνησε η γιορτή. Μια γιορτή ταξικής αλληλεγγύης με ανθρώπους που αν καταλάβουν τη δύναμή τους «θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς», από τη μια στιγμή στην άλλη. Εργάτες Ελληνες, Αλβανοί, Κούρδοι, Πολωνοί, Πακιστανοί, Ρώσοι, εργάτες από κάθε γωνιά του κόσμου, γλεντούν από χτες στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307). Τραγουδούν με μια φωνή σε όλες τις γλώσσες. Συζητούν για τον κοινό τους αγώνα, μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας ανοίγουν προοπτική.

Ενάντια στην αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, η οποία επιδιώκει το διαχωρισμό Ελλήνων και ξένων εργατών, απαντούν με την ενότητά τους. Ενωμένοι, λοιπόν, γιατί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν έχει ούτε πατρίδα, ούτε χρώμα, ούτε θρησκεία. Εργάτες που η ζωή τους αποτελεί εμπόρευμα στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς τους», εμπόρευμα για το κεφάλαιο και δεν το ανέχονται! Αντιδρούν, αγωνίζονται!

Ανθρωποι που η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, αλλά και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Η γιορτή που συνεχίζεται σήμερα και αύριο. Ολοι πρέπει να βρεθούν εκεί!

Κοινός αγώνας για την Παιδεία

Η πρώτη μέρα ήταν γεμάτη μελωδίες απ' την παράδοση του Κουρδιστάν και της Αλβανίας, από πολιτιστική δημιουργία λαϊκή. Ο κόσμος πηγαινοερχόταν στα περίπτερα των 35 συλλόγων και κοινοτήτων μεταναστών και συζητούσαν για τα κοινά τους προβλήματα. Δοκίμαζαν τις γεύσεις των παραδοσιακών εδεσμάτων από κάθε χώρα και άκουγαν τους ήχους των λαϊκών συγκροτημάτων. Δεν ήταν εκεί τυχαία, ήταν εκεί για να συζητήσουν ό,τι τους απασχολεί, ό,τι τους πλήττει και τους στερεί δικαιώματα απ' τη ζωή τους.


Η χτεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στην Παιδεία. Στην εκδήλωση με τίτλο «Δημόσια Δωρεάν - Λαϊκή Παιδεία για όλους τους νέους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις», παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για την εκπαίδευση των μεταναστών απ' τον Κώστα Σμπόνια, εκπαιδευτικό και υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το δίγλωσσο σχολείο, στο πρόγραμμα του οποίου πρέπει να εμπεριέχεται και η μητρική γλώσσα, καθώς και η Ιστορία της πατρίδας του κάθε μετανάστη.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν το «άνοιγμα» της εκδήλωσης, όπου δύο κοριτσάκια από την Αλβανία και την Πολωνία διάβασαν ποιήματα από τις πατρίδες τους. Ιδιαίτερο στοιχείο η παρουσία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που μοίραζαν προκηρύξεις μεταφρασμένες σε διάφορες γλώσσες.

Η γιορτή συνεχίζεται σήμερα. Μέρα αφιερωμένη στην ανάγκη ένταξης των μεταναστών στα συνδικάτα, στην ανάγκη της δράσης τους με ταξική κατεύθυνση, μέσα κι από το ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στις 9 το βράδυ, θα είναι ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά.

Το τριήμερο ολοκληρώνεται αύριο, με αφιέρωμα στη νεολαία.


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Ενωμένοι να αντισταθούμε»

«Ταξικά είναι τα προβλήματα, με ταξικό τρόπο τα αντιμετωπίζουμε σε κάθε περίπτωση. Ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά σημασία το χρώμα, το φύλο, το θρήσκευμα ανάμεσα στους εργάτες σε όλο τον κόσμο». Τα παραπάνω τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» χτες, στο χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις του 6ου τριημέρου για Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Τόνισε πως «το ΚΚΕ πάντα υποστήριζε και στήριζε, πρωτοστατούσε και πρωταγωνιστεί στην πάλη για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Κι όταν εμείς μιλάμε για προβλήματα των εργαζομένων, δε χωρίζουμε τους Ελληνες εργάτες από τους μετανάστες εργάτες και άλλους εργαζόμενους». Ξεκινάμε από την αρχή ότι η εργατική τάξη είναι ενιαία και, συνεπώς, και τα προβλήματά της είναι κοινά».

«Στηρίζουμε - συνέχισε - τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών. Οχι μόνο για τη δουλιά, αλλά και αυτά της εκπαίδευσης των παιδιών τους και των ίδιων των μεταναστών. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους ιδιαίτερα για τα κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν, ξεκινώντας από την Κοινωνική Ασφάλιση και ένταξη στη ζωή, σε όλες τις πτυχές της». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία και χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας όλων των εργαζομένων. Ενας αγώνας κοινός, γιατί κοινός είναι ο εχθρός. Και είναι ο εχθρός των εργατών όλου του κόσμου. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ιμπεριαλισμό».

Ξεκαθάρισε ότι «ο καπιταλισμός, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η δίψα των καπιταλιστών για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, είναι η αιτία για τη φτώχεια και δυστυχία ντόπιων και μεταναστών εργατών σε όλο τον κόσμο. Για τις στρατιές των ανέργων, τις κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες, για την ένταση του αυταρχισμού, του ρατσισμού και εθνικισμού, για την υποδαύλιση εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών διαφορών, για τις εμφύλιες συγκρούσεις και πολέμους. Η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι η αστική τάξη σε κάθε χώρα, εφαρμόζει την ίδια σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό, στη νεολαία».

Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα παλέψει «για τη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων που παρεμποδίζουν τη νομιμοποίησή τους. Για την κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Για αύξηση μισθών, ημερομισθίων και ίση αμοιβή για ίσης αξίας δουλιά. Για δημόσιες αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας για όλους. Για να μαθαίνουν τα παιδιά των μεταναστών, μέσα από το δημόσιο σχολείο, τη γλώσσα τους, την ιστορία και τον πολιτισμό τους και να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και σε ενήλικους μετανάστες».

«Να μη χάσουμε άλλο χρόνο, ενωμένοι να αντισταθούμε, να οργανωθούμε στα ταξικά συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις, στο χώρο δουλιάς, στον τόπο κατοικίας, παντού», κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ