Associated Press |
Από την προχτεσινή περίεργη επίθεση στο Σαντρ Σίτι στα περίχωρα της Βαγδάτης |
Σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί σχετικά με τη μαζική απαγωγή εργαζομένων από εγκαταστάσεις του υπουργείου Βιομηχανίας, στο Τάζι, την Τετάρτη. Η ιρακινή αστυνομία υποστηρίζει ότι απήχθησαν περισσότεροι από 85 και ότι χτες, μετά από επιδρομή σε αγρόκτημα, απελευθέρωσε 17. Την πληροφορία για το αγρόκτημα φέρεται να την έλαβε από έναν εργαζόμενο που γλίτωσε, «επειδή δήλωσε σουνίτης», κάτι που παραπέμπει σε ενδο-κοινοτικά θρησκευτικά κίνητρα. Διαφορετική είναι η εκδοχή του υπουργείου, που υποστηρίζει ότι απήχθησαν 64 εργαζόμενοι, εκτελέστηκαν 2, απελευθερώθηκαν 30 και κρατούνται ακόμη 15.
Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε ότι επικράτησε «σχετική ηρεμία» στη Βαγδάτη με 2 επιθέσεις, 2 νεκρούς και 25 τραυματίες, κυρίως πολίτες σε υπαίθριες αγορές. Αλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως και 4 Αμερικανοί στρατιώτες στην επαρχία Ανμπάρ. Τέλος, στη Μοσούλη, 3 πολίτες δολοφονήθηκαν, χτες, αυξάνοντας τον αριθμό των δολοφονημένων πολιτών, χωρίς προφανή λόγο, μέσα στη βδομάδα σε 25. Οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για συμμορίες.
Ερευνες διεξάγει η ισραηλινή αστυνομία μετά το δημοσίευμα της «Χααρέτζ», σύμφωνα με το οποίο Ισραηλινός επιχειρηματίας εγκαταστημένος στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την ελβετική επιχείρηση «Kodo», που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, παρέχουν τεχνολογικό εξοπλισμό ασφαλείας καθώς και σχετική εκπαίδευση στους Κούρδους του Ιράκ. Τον περασμένο Δεκέμβρη, η «Γιεντότ Αχρονότ» είχε γράψει ότι ισραηλινές εταιρίες λειτουργούν μισθοφορικά για λογαριασμό των Κούρδων και συχνά εμπλέκονται και σε μάχες κατά κατοχικών. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απαγορεύσει κάθε εμπορική δραστηριότητα στο Ιράκ, αλλά, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν μπορεί να επέμβει στην ιδιωτική πρωτοβουλία».
ΚΑΜΠΟΥΛ και ΝΤΟΥΜΠΑΪ.- Η «διεθνής κοινότητα» πρέπει να βρει έναν επαρκέστερο τρόπο να «αντιμετωπίσει την τρομοκρατία»: το πρόταγμα αυτό του λεγόμενου προέδρου του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι - που σημειώθηκε ενώ άλλοι τέσσερις στρατιώτες των ΗΠΑ έβρισκαν το θάνατο σε μάχη με πολεμιστές ταλιμπάν και την ίδια μέρα που δημοσιοποιήθηκε ένα μήνυμα του φερόμενου ως δεύτερου τη τάξει στην αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι - δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τους γεωπολιτικούς στόχους της Ουάσιγκτον για τη ΝΑ Ασία. Διότι ο Καρζάι στάθηκε σε σημεία-κλειδιά της αμερικανικής στρατηγικής: τις «πηγές της τρομοκρατίας», και ειδικά σε γειτονικές περιοχές. «Τις περασμένες τρεις βδομάδες εξακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα. Θέλουμε να τεθεί ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση», είπε. «Πρέπει να σταματήσουμε τις πηγές χρηματοδότησης, εκπαίδευσης, εξοπλισμού και ηθικής υποστήριξης», πρόσθεσε - μια τοποθέτηση που «φωτογραφίζει» το Πακιστάν, αλλά όχι μόνον.
Στο μεταξύ στην Κανταχάρ σημειώνονταν χτες νέες μάχες στις οποίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συμμαχικές (βλ. κατοχικές) και αφγανικές (βλ. δωσιλογικές) δυνάμεις σκότωσαν 7 ταλιμπάν και συνέλαβαν άλλους 10. Και, στην επαρχία Νουριστάν, του νοτίου Αφγανιστάν, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες έβρισκαν το θάνατο και άλλος ένας τραυματιζόταν στη διάρκεια επιχείρησης. Το 2006 αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο για τις δυνάμεις κατοχής: πάνω από 47 Αμερικανοί στρατιώτες και 18 ακόμη άνδρες του ΝΑΤΟ και της ISAF έχουν σκοτωθεί φέτος στο Αφγανιστάν χωρίς να υπολογιστούν οι χτεσινές απώλειες.
Ολα αυτά, ενώ κατά σατανική σύμπτωση (;) ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο Αιγύπτιος που φέρεται να είναι το υπ' αριθμόν 2 στέλεχος της οργάνωσης - ομπρέλας που είναι γνωστή ως αλ Κάιντα, καλούσε με μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο, τους Αφγανούς να πυκνώσουν τις γραμμές των μουτζαχεντίν και να αγωνιστούν εναντίον των «εισβολέων». «Απευθύνομαι στους μουσουλμάνους αδελφούς μας στην Καμπούλ που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια μια νέα απόδειξη των εγκλημάτων που διαπράττουν οι αμερικανικές δυνάμεις ενάντια στον αφγανικό λαό... Μην εμπιστεύεστε αυτούς τους άπιστους εισβολείς ή τους πράκτορές τους που θέλουν να σας μεταμορφώσουν σε καταπιεσμένους, σκλαβωμένους ανθρώπους. Καλώ τους μουσουλμάνους στην Καμπούλ και το Αφγανιστάν να ενωθούν για χάρη του Θεού εναντίον των ξένων δυνάμεων... τους καλώ να αντισταθούν στην κατοχή των απίστων και να κάνουν το καθήκον τους, υπερασπιζόμενοι την πίστη και την τιμή τους», ανέφερε.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΕΤΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-
Η «διγλωσσία», αν όχι η προκλητικότητα, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των χθεσινών εμφανίσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Εχούντ Ολμέρτ, κατά τη διάρκεια της πρώτης ολιγόωρης, και επί της ουσίας, αποκλειστικά κοινωνικής συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, στο περιθώριο φόρουμ στην Πέτρα της Ιορδανίας, του εξέφρασε «τη θλίψη του για τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων».
Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι «οι παλαιστινιακές επιθέσεις στο Ισραήλ και οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού δεν μπορούν να εξισωθούν, γιατί ο ισραηλινός στρατός δε σκοπεύει να βλάψει αθώους». Για να δεσμευτεί, σε ομιλία στην Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες αργότερα, ότι «οι ισραηλινές επιθέσεις θα συνεχίσουν και θα ενταθούν, αν χρειαστεί κατά τρομοκρατών», προφανώς όπως οι 17 άμαχοι νεκροί των τελευταίων βδομάδων, μεγάλος αριθμός των οποίων είναι παιδιά.
Από την πλευρά του, ο Αμπάς, αποφεύγοντας το έντονο ύφος, επανέλαβε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις «είναι καταστροφικές για τις όποιες προσπάθειες ειρήνευσης».
Συναυλία επρόκειτο να δώσει, αργά χθες, στο πρώτο ισραηλινο-αραβικό χωριό του Ισραήλ, Νέβε Σαλόμ, όπου κατοικούν οικειοθελώς εβραίοι και Παλαιστίνιοι μαζί για να αποδείξουν ότι οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, ο πρώην μπασίστας των «Πινκ Φλόιντ», Ρότζερ Γουότερς. Ο Γουότερς επέλεξε να παίξει μόνον εκεί, παρά τις οικονομικές απώλειες, και δεν παρέλειψε να επικρίνει έντονα την πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους και το διαχωριστικό τείχος.
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη σφαγή αμάχων στο Αφγανιστάν
Τις «γενικές και φιλόδοξες ...προσδοκίες» του (!) διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, για τη δολοφονία τουλάχιστον 17 ατόμων, μεταξύ των οποίων αθώα παιδιά, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών σε χωριό της αφγανικής περιφέρειας Παντζουάι από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Για του λόγου του αληθές, ιδού το πόνημα του Συμβουλίου:
«Η ΕΕ προσδοκά γενικά ότι όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη θα σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς και τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, όπως επίσης ότι θα προστατεύσουν σε κάθε περίπτωση τον άμαχο πληθυσμό, μεταξύ αυτών και τα παιδιά, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, που αναφέρονται στην προώθηση της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και αυτές που αφορούν τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις».
Είναι προφανές πως ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικές εκφράσεις και ευχές, επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την ίδια στιγμή που τα στρατεύματα των χωρών - μελών της ΕΕ, μαζί με των ΗΠΑ, δολοφονούν το λαό του Αφγανιστάν!
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Κινητικότητα επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, τις επόμενες μέρες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, να μεταβεί εκ νέου στην Τεχεράνη, προκειμένου να συζητήσει με τον κύριο διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι. Οι δύο άνδρες είχαν μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη και, όπως διαρρεόταν από ευρωπαϊκές πηγές, η νέα επίσκεψη Σολάνα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 6 Ιούλη.
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνιζε, εμμέσως, ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ερήμην των υπολοίπων εμπνευστών του «πακέτου», απλώς «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα βοηθούσε πολύ αν η απάντηση της Τεχεράνης δινόταν μέχρι τα τέλη Ιούνη». Στις 29 Ιούνη θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών του G8 για να προετοιμάσουν την αντίστοιχη Συνάντηση Κορυφής στις 15 - 17 Ιούλη.
Στο θέμα αναφέρθηκε, χθες, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος εκτίμησε ότι «όντως η ιρανική ηγεσία εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση που της έχει γίνει». Ο Ανάν συμπλήρωσε ότι «το πιθανότερο είναι μην υπάρχει ιρανική απάντηση μέχρι τη Σύνοδο του G8», σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι από μόνο του αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό.