ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Υπέρ της διευρυμένης αυτονομίας της Καταλωνίας

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος

Associated Press

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Με ποσοστό 73,9% ενέκριναν οι κάτοικοι της Καταλωνίας το νέο καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, ενώ κατά ψήφισε το 20,8% και το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία έφτασε το 49%.

Το δημοψήφισμα θεωρείται το τελικό βήμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενέκρινε νέα εκδοχή σχέσης και κατανομής πολιτικών εξουσιών μεταξύ της Ισπανίας και της Καταλωνίας. Τώρα το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας θα έχει αυξημένες εξουσίες σε θέματα φορολογίας και θα αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τη μετανάστευση.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ευρεία υποστήριξη» που έδειξαν οι Καταλανοί ψηφοφόροι και τόνισε ότι το νέο καθεστώς θα φέρει «μεγαλύτερη αναγνώριση της ταυτότητας» της Καταλωνίας, η οποία, όπως είπε, θα διαθέτει ένα «καλύτερο εργαλείο» για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της.

Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο, κατηγορεί τον Ισπανό πρωθυπουργό πως θέλει να «διαμελίσει» ή να «βαλκανιοποιήσει» την Ισπανία, ενισχύοντας τις εξουσίες των αυτόνομων περιφερειών της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Μετά από 5 ημέρες άγριων εχθροπραξιών με τουλάχιστον 100 νεκρούς - αρχής γενομένης από την έκρηξη νάρκης με στόχο λεωφορείο με 64 νεκρούς, σχεδόν όλους αμάχους, έως χτες, όταν σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες επίσης από νάρκη - η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα υπό τον Πρόεδρο Μαχίντα Ρατζαπάξε κάλεσε για... «επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών». Τώρα πια είναι κάπως αργά, καθώς η εκεχειρία ισχύει μόνον επί χάρτου και ο εμφύλιος έχει αναζωπυρωθεί.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δύο μικρά κορίτσια βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από την πυρπόληση κατοικιών σε συγκρούσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων στο ομόσπονδο Ινδικό κρατίδιο Γκουτζάρατ με πάνω από 200 συλλήψεις, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία. Νωρίτερα, ένας ινδουιστής νεαρός είχε δολοφονηθεί σε αγορά - ενέργεια που αποδόθηκε σε μουσουλμάνους.

ΓΚΟΥΤΖΑΡΑΤ (ΙΝΔΙΑ).-- Η εφημερίδα «Times of India» αποκάλυψε ότι σύζυγοι «ενοικιάζουν τις συζύγους τους» σε μέλη ανώτερων καστών στο Γκουτζάρατ λόγω της έλλειψης γυναικών! Ως ενδεικτική «τιμή» της απίστευτης αυτής «ενοικίασης» η εφημερίδα «Τάιμς» της Ινδίας παρουσίασε μια περίπτωση ενοικίασης για 8.000 ρουπίες, ή 174 δολάρια/μήνα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν γίνει στην Ινδία περίπου 10 εκατομμύρια αμβλώσεις σε εγκύους που κυοφορούσαν θηλυκά έμβρυα, καθώς μεγάλα τμήματα της ινδικής κοινωνίας θεωρούν τα κορίτσια βάρος, λόγω της μεγάλης προίκας που πρέπει να πληρώσουν για να τα παντρέψουν.

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-- Την έναρξη «στενότερων οικονομικών σχέσεων» με τη Δημοκρατία του Κονγκό (Μπραζαβίλ) και την Γκάνα ανήγγειλε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο που πραγματοποιεί από το Σαββατοκύριακο και μέχρι τις 24 του μήνα περιοδεία στην Αφρική. Επόμενοι σταθμοί του: Ν. Αφρική, Αγκόλα, Ουγκάντα και Τανζανία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι Σομαλοί ισλαμιστές που ελέγχουν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας, κατήγγειλαν χτες την Αιθιοπία πως παραβίασε μέρος του σομαλικού εδάφους στη μεθόριο αμφοτέρων χωρών. Παράλληλα, διπλωμάτες της Αφρικανικής Ενωσης και της ΕΕ συμφώνησαν χτες στην αιθιοπική πρωτεύουσα να στείλουν ομάδες ειδικών για να μελετήσουν τις συνθήκες στη Σομαλία προ της ανάπτυξης ειρηνευτικής αποστολής...

ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ.-- Η κυβέρνηση του Μπουρούντι και οι αντάρτες των Εθνικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης (FNL) υπέγραψαν στην πρωτεύουσα της Τανζανίας συμφωνία εκεχειρίας για τερματισμό των 13χρόνων εμφύλιων συγκρούσεων.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Ενας 36χρονος Αυστραλός αρχιτέκτονας πακιστανικής καταγωγής κρίθηκε χτες ένοχος από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας. Είναι ο τρίτος που καταδικάζεται στην Αυστραλία μετά τη θέσπιση τρομονόμου.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Αρχισε χτες στη Γενεύη η πρώτη, σύνοδος του νέου 47μελούς Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που αντικατέστησε την ανάλογη επιτροπή του διεθνούς Οργανισμού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αποχώρησε έπειτα από έξι χρόνια «υπηρεσίας» στην κυβέρνηση Μπους ο υπ' αριθμόν δύο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Ζέλικ, προσχωρώντας στον επενδυτικό οίκο «Goldman Sachs Group Inc». Ο Ζέλικ επιθυμούσε την προαγωγή του σε υπουργό Οικονομίας, όμως δεν προτάθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο που επέλεξε τον Χένρι Πάλσον, στέλεχος της «Goldman Sachs». Ο Ζέλικ πριν από τη μετακίνησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Φλεβάρη του 2005 είχε διατελέσει αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΠΟΕ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών πλημμύρισαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στη Ρουμανία, ενώ αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις τα επόμενα 24ώρα.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες στη Δανία έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες γράμματα με ύβρεις και απειλές από νεοναζί που αυτοαποκαλούνται ««εθνικοσοσιαλιστές της Βόρειας Γιουτλάνδης» και τους ζητούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία φιλοξενεί από το 1996 το μοναδικό ραδιοσταθμό του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος των νεοναζί στην Ευρώπη.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Διεργασίες για κυβέρνηση συνασπισμού

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «SMER» αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στη Σλοβακία, λαμβάνοντας το 29,14% των ψήφων και 50 έδρες, σχεδόν το ένα τρίτο των 150 συνολικά εδρών της Βουλής. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία προσέγγισε το 54,67%.

Αλλα 5 κόμματα κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η «Δημοκρατική και Χριστιανική Ενωση» του μέχρι τώρα πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα έλαβε το 18,3% και 31 έδρες, το «Εθνικό Κόμμα» έλαβε το 11,73% και 20 έδρες, το «Κόμμα του Ουγγρικού Συνασπισμού» συγκέντρωσε το 11,69% των ψήφων και 20 έδρες, το «Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία» συγκέντρωσε το 8,79% και 15 έδρες και το «Κίνημα των Χριστιανοδημοκρατών» το 8,31% και 14 έδρες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 5% για να αντιπροσωπευτεί στο Κοινοβούλιο, αφού έλαβε το 3,88% των ψήφων. Σε δηλώσεις του Προέδρου του ΚΚ Σλοβακίας, Γιόζεφ Σεφτς, την Κυριακή το βράδυ, επισημάνθηκε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να δελεάσουν τους ψηφοφόρους και πως από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Πρόσθεσε δε ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος για να εκτιμήσουν συνολικά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Ιβάν Γκασπάροβιτς ανέθεσε στον ηγέτη του «SMER» Ρόμπερτ Φίκο το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο οποίος ξεκίνησε τις συνομιλίες με τα κόμματα που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο. Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει μέσα σε 30 μέρες από την επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κουρδικός ανταρτοπόλεμος

ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ.- Τρεις αντάρτες που φέρονται να ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σκότωσαν χθες δυνάμεις του τουρκικού στρατού στην Ανατολία, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τούρκοι στρατιώτες με την υποστήριξη αεροσκαφών επιτέθηκαν σε ομάδα 13 Κούρδων ανταρτών στην επαρχία Τούντζελι και σκότωσαν τρεις από αυτούς, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού στρατού. Στην περιοχή έφθαναν ενισχύσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την Κυριακή, δώδεκα βαγόνια μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν από έκρηξη βόμβας, την οποία οι αρχές επέρριψαν σε Κούρδους αντάρτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ