ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο επίκεντρο η πορεία κατοχής του προτεκτοράτου...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τίθεται σήμερα το Κοσσυφοπέδιο καθώς έχει προγραμματιστεί η τακτική ενημέρωση του σώματος από τον απερχόμενο ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο Σόρεν Τζέσεν Πέτερσεν, Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεσή του ο Τζέσεν-Πέτερσεν θα επικροτήσει τις «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της κυβέρνησης του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου (ο οποίος χτες συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις). Αναμένεται να αποφύγει τις αναφορές στα δεινά που αντιμετωπίζει η σερβική μειονότητα, κάνοντας αντ' αυτού συστάσεις για εφαρμογή ήπιων (απονευρωμένων στην ουσία) κριτηρίων περί της λεγόμενης δημοκρατίας και ασφάλειας. Δεν αποκλείεται να κάνει σαφείς νύξεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου, μιας που είναι ένας απ' τους γνωστούς υποστηριχτές της...

Θα ακολουθήσει προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία (στα τέλη τρέχοντος μηνός) και τον Ιούλη θα ξαναγίνει ενημέρωση του Σ.Α. του ΟΗΕ από τον Μάρτι Αχτισαάρι (ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο). Ο Αχτισαάρι αναμένεται να προτείνει έναρξη των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών για το καθεστώς του προτεκτοράτου.

Προχτές, πάντως, η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα επέκρινε, για πρώτη φορά ανοιχτά, την ΕΕ για την πολιτική «της διαρκούς επιβολής όρων», χαρακτηρίζοντάς τη «βαθύτατα εσφαλμένη» και φορέα «μόνον αρνητικών αποτελεσμάτων»... Οι ανοιχτές επικρίσεις του Κοστούνιτσα στην ΕΕ θεωρούνται προϊόν της ραγδαίας αύξησης της δύναμης του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Β. Σέσελι (με δημοτικότητα που αγγίζει πλέον το 40%) και των «θετικών μηνυμάτων» που φέρεται να έλαβε ο Σέρβος πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Με το βλέμμα στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση

Ο βολιβιανός λαός διεκδικεί να βαθύνουν οι αλλαγές και στηρίζει τη νέα κυβέρνηση με τον Μοράλες

Associated Press

Ο βολιβιανός λαός διεκδικεί να βαθύνουν οι αλλαγές και στηρίζει τη νέα κυβέρνηση με τον Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ.-

Η καταπολέμηση της φτώχειας, στη φτωχή χώρα της Νότιας Αμερικής, είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες, μετά το πρόγραμμα εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και της αναδιανομής γης.

Το οικονομικό πρόγραμμα του σχεδίου για τη σταδιακή καταπολέμηση της φτώχειας ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον υπουργό Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Κάρλος Βιγιέκας, που ανακοίνωσε συνάμα την επένδυση περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα προγράμματα υποδομής και εργασίας με πρώτο στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας την πρώτη πενταετία. Τα χρήματα που θα επενδυθούν θα προέλθουν κυρίως από τα κέρδη των προσφάτως εθνικοποιημένων φυσικών πόρων και κυρίως του φυσικού αερίου καθώς και από διεθνή δανεισμό και ξένες επενδύσεις.

Η ταχύτητα με την οποία προωθούνται οι ριζικές αλλαγές στη Βολιβία, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εγχώρια ολιγαρχία, και την πολιτική και την οικονομική. Οι αντιδράσεις των μεγαλοκτημόνων και οι παραστρατιωτικές ομάδες που συστήνουν, είναι χαρακτηριστικό του πολέμου που μαίνεται εντός της Βολιβίας. Γεγονός που έφερε και ως παράδειγμα ο ίδιος ο Μοράλες και ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους με αφορμή το δημοψήφισμα και την εκλογική διαδικασία για τη Σύσταση της Συνταγματικής Συνέλευσης, στις 2 Ιούλη. Η Συντακτική Συνέλευση θα αποτελέσει το κύριο όργανο προώθησης και θέσπισης των ριζικών αλλαγών που ήδη προωθούνται.

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Οι ΗΠΑ απειλούν για... πιθανή βαλλιστική δοκιμή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Νέες απειλές εκτόξευσαν χτες οι ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας, με αφορμή... πιθανή βαλλιστική δοκιμή του διηπειρωτικού πυραύλου «Ταεποντόνγκ-2».

Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε χτες βράδυ «πολύ σοβαρό ζήτημα και προκλητική ενέργεια» την ενδεχόμενη βορειοκορεατική βαλλιστική δοκιμή. Νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δημοσιοποίησε πως η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη πιθανών «αντιποίνων» σε περίπτωση πραγματοποίησης της βαλλιστικής δοκιμής και ότι έχει ξεκινήσει σειρά διαβουλεύσεων με συμμάχους της στη νοτιοανατολική Ασία... Οι πρώτες κινήσεις Ιαπωνίας και Αυστραλίας επαλήθευσαν τις δηλώσεις Μπόλτον. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι προειδοποίησε πως σε περίπτωση πραγματοποίησης της βορειοκορεατικής βαλλιστικής δοκιμής, το Τόκιο «ίσως απαντήσει σκληρά» μετά από συνεννόηση με την Ουάσιγκτον. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ κάλεσε τον Βορειοκορεάτη πρέσβη στην Καμπέρα για να εκφράσει τις ανησυχίες της κυβέρνησής του...

Την ίδια ώρα, η ΛΔ Κορέας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες Αμερικανών, Ιαπώνων και Αυστραλών περί πιθανής βαλλιστικής δοκιμής, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση «είναι δικαίωμά της να έχει έναν πύραυλο που μπορεί άμεσα να σταματήσει τις παράτολμες συνεχείς κατασκοπευτικές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών» πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της.

Ας σημειωθεί πάντως πως ο υποκριτικός «εκνευρισμός» της Ουάσιγκτον για τους δήθεν κινδύνους και «προκλήσεις» που ελλοχεύει η πιθανή βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας σημειώνονται μόλις λίγες μέρες αφότου οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν βαλλιστική δοκιμή ανάλογου πυραύλου (τύπου «Μίνιτμαν») από την αεροπορική βάση Βαντενμπέργκ στην ατόλη Κατζελιέν του Ειρηνικού...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στόχος η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Επόμενος στόχος της Βενεζουέλας στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι η εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) ως μη μόνιμο μέλος, ώστε να μπορεί να εξισορροπεί κάποιες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανσίκο Αρίας Κάρδενας. Στόχος όμως που θα είναι εξαιρετικά δύσκολος στην επίτευξή του, εξαιτίας της επιθετικής στάσης και της πολεμικής των ΗΠΑ.

Εντούτοις, «ας υπάρξει ένα κράτος που επιδιώκει την ισορροπία, τη δικαιοσύνη και τον εκδημοκρατισμό, ώστε να υπάρξει κάποιος αντίλογος και ενδεχομένως να αντισταθμίσει αποφάσεις του ΣΑ προς όφελος περισσοτέρων κρατών της υφηλίου», δήλωσε ο Κάρδενας προς το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα». Η εκλογή ενός κράτους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στο ΣΑ - που αποτελείται από 5 μόνιμα μέλη και 10 μη μόνιμα, με γεωγραφική εκπροσώπηση και διετή θητεία - προς αναπλήρωση της Αργεντινής που λήγει η θητεία της στα τέλη του χρόνου, αναμένεται τον προσεχή Οκτώβρη κατά τη διάρκεια της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Η επανεκλογή της Βενεζουέλας στο ΣΑ σε μία τελείως διαφορετική εποχή και με κυβέρνηση με αντιιμπεριαλιστική ατζέντα, θα αντιμετωπίσει τη λυσσαλέα εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνεχίζουν το βρώμικο πόλεμο εναντίον της μπολιβαριανής κυβέρνησης συνολικά, με την εκστρατεία υπονόμευσης και δυσφήμισης που έχει εξαπολύσει παγκοσμίως, ενώ ήδη ασκεί αφόρητες πιέσεις προς τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να ψηφίσουν υπέρ μιας άλλης υποψηφιότητας, αυτή της Γουατεμάλας.

«ΝΟΚΙΑ» - «ΖΗΜΕΝΣ»
Συγχώνευση μεγαθηρίων

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η ισχύς εν τη ενώσει στο κυνήγι του κέρδους και του αδυσώπητου ανταγωνισμού για τη «Ζίμενς» και τη ΝΟΚΙΑ, δύο μεγαθήρια έτσι κι αλλιώς στο χώρο των τηλεπικοινωνιών καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγχώνευση των θυγατρικών τους μονάδων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Με τη συγχώνευσή τους, ΝΟΚΙΑ και «Ζίμενς» που αυτή τη στιγμή είναι στην 4η και 6η θέση αντιστοίχως στην παγκόσμια αγορά, θα δημιουργήσουν μία εταιρία (Nokia Siemens Networks) με ετήσιες πωλήσεις 15,8 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να «χτυπήσουν» την ηγετική δύναμη του κλάδου, τη σουηδική «Ericsson». Σύμφωνα με το «Bloomberg», η νέα εταιρία θα ανήκει εξίσου (50%-50%) στη «Nokia» και την «Siemens», ενώ θα χρησιμοποιηθεί κυρίως η υποδομή της ΝΟΚΙΑ στη Φινλανδία όσον αφορά στην παραγωγή. Η εμπορική συναλλαγή αναμένεται να κλείσει πριν από την 1 Γενάρη 2007 και θα αποτελέσει αντικείμενο έγκρισης των αρμοδίων αρχών ενώ η συνδυασμένη εταιρία θα έχει μερίδιο 21% στην αγορά ασύρματου υλικού ύψους 65 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που η «Ericsson» ελέγχει το 26% της αγοράς.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι και άλλες εταιρίες του κλάδου «συνδυάζουν» τις δραστηριότητές τους. Η γαλλική «Alcatel» συμφώνησε τον Απρίλη να αγοράσει την αμερικανική «Lucent Technologies», με ανταλλαγή μετοχών αξίας 13,4 δισ. δολαρίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ