Στο Πολυτεχνείο και τα πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θράκης
Στο φόντο των αναδιαρθρώσεων που προωθούν ιδιωτικοποίηση, την υποβάθμιση και την όξυνση των ταξικών φραγμών στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα από τις αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πραγματοποιούνται σήμερα οι πρυτανικές εκλογές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αύριο στο Πανεπιστήμιο Αθήνας.
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Πανεπιστημιακών, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η Πανεπιστημονική Κίνηση Συνεργασίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών και οι αγωνιστικές παρατάξεις των εργαζομένων στα δύο ιδρύματα στηρίζουν τους παρακάτω συνδυασμούς:
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο συνδυασμός με υποψήφια πρύτανη την Διδώ Γιόβα, καθηγήτρια Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον Δημοσθένη Μπαρτζώκα και τον Ευάγγελο Γαζή, καθηγητές Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.
Αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας ο συνδυασμός με υποψήφιο πρύτανη τον Γιώργο I. Σίσκο, αναπληρωτή καθηγητή Οδοντιατρικής και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους: Αγγελική Θ. Αραπογιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κώστα Δ. Μπουντόλο, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Ευαγγελία Η. Ξηρουχάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής.
Αντίστοιχα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι παραπάνω παρατάξεις καλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα να εκφραστεί στις πρυτανικές εκλογές με άκυρο ή λευκό, καθώς σημειώνουν ότι τα υποψήφια σχήματα κινούνται στη λογική της «διαχείρισης» και της «συναίνεσης» απέναντι στις αναδιαρθρώσεις, όπως φαίνεται από τις διακηρύξεις τους και από τη μέχρι τώρα πρακτική τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος των κοινών εξορμήσεων, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού ΑΕΙ βρέθηκαν χτες στα εργοστάσια «Μινέρβα» και «Παπουτσάνης»
Στο διάλειμμα ο χώρος του εστιατορίου στη «Μινέρβα» γέμισε από την πρωινή βάρδια. «Τα Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ με το ΠΑΜΕ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να "οργώσουν" τους τόπους δουλιάς και να ενημερώσουν για το νέο νόμο - πλαίσιο και τις γενικότερες ανατροπές στο χώρο των ΑΕΙ, με την πεποίθηση ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη», σημείωσε ο Δημήτρης Στάππας, τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Είμαστε παιδιά λαϊκών οικογενειών και οι αυριανοί σας συνάδελφοι. Οι προωθούμενες αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο, που θα κορυφωθούν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα προσθέσουν νέα βάρη στο εισόδημα της εργατικής οικογένειας, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα των σπουδών και την αξία των πτυχίων, θα εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Γι' αυτό και πρέπει από κοινού να δώσουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, που στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δυνάμεις εκείνες που προπαγανδίζουν το "ευρωπαϊκό όραμα" για την Παιδεία».
«Θα φτάσουμε στο σημείο να μας διδάσκει η "Γιούρομπανκ" εργατικό δίκαιο (!) και η "Μάικροσοφτ" πληροφορική» σημείωσε ο αντιπρόσωπος του Συντονιστικού, μεταφέροντας την πείρα και από το δικό του πανεπιστήμιο. «Μας λένε ότι οι αλλαγές γίνονται για να νοικοκυρευτεί το Πανεπιστήμιο. Μιλάνε για νοικοκύρεμα αυτοί που έφεραν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο χάλι που βρίσκεται, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, εκεί όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, δείχνουν πού πραγματικά θέλουν να πάνε τα πράγματα: να αποκλείσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης από τα Πανεπιστήμια, να ενσωματώσουν πλήρως την εκπαίδευση στην κερδοφορία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου».
Ανάλογο ήταν το κλίμα και στον «Παπουτσάνη», όπου η συζήτηση με τους εργάτες συνεχίστηκε και μετά το διάλειμμα, στο χώρο της παραγωγής. «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είναι αμέτοχη στις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές» πρόσθεσε ο Νίκος Ξουράφης, θυμίζοντας ότι θέλουν να αναγορεύσουν την «ακαδημία» εργατοπατέρων που έφτιαξαν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ανακοίνωσε επίσης ότι το σωματείο και το ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν τις περιοδείες με τα Συντονιστικά, ενώ την Παρασκευή θα συμμετέχει σε σύσκεψη που καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά για το ίδιο θέμα.
Στο πλαίσιο της κοινής δραστηριότητας ΠΑΜΕ και Συντονιστικών, θα γίνουν εξορμήσεις από εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές:
Σήμερα Τρίτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στο καπνεργοστάσιο «Παπαστράτος», αύριο Τετάρτη στο εργοστάσιο «Αρέβα», την Πέμπτη 18/5 στη «Βάκενχουτ», το απόγευμα της Πέμπτης σε λαϊκές συνοικίες της Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Νέα Ιωνία, Πετρούπολη) και τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν σε άλλους μαζικούς εργασιακούς χώρους.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας προχώρησαν χτες το πρωί οι απόφοιτοι Ιατρικής εξωτερικού (από χώρες εκτός ΕΕ), με κύρια αιτήματα να υπάρχει καθορισμένη εξεταστέα ύλη στο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για την αναγνώριση του πτυχίου και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να γίνει αδιάβλητο και δίκαιο το σύστημα των εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι Ιατρικής του εξωτερικού προχωρούν για τέταρτη φορά σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί η επόμενη για τις 29 Μάη.
Σε συνάντηση που είχαν χτες αντιπροσωπεία των αποφοίτων με τον υφυπουργό Παιδείας εκείνος απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει καθορισμένη ύλη για αυτή την εξεταστική, με το πρόσχημα ότι «υπάρχουν πιέσεις από τους καθηγητές Ιατρικής» και «υπάρχει κωλυσιεργία λόγω των πρυτανικών εκλογών», πράγμα που για τους αποφοίτους μεταφράζεται σε συνέχιση του εμπαιγμού τους από την κυβέρνηση, που προεκλογικά υπόσχονταν ότι θα λύσει αυτά τα προβλήματα.
Σε συλλαλητήριο την Παρασκευή, 19 Μάη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και συνεχείς κινητοποιήσεις όλη τη βδομάδα καλούν Συντονιστικά Αγώνα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Σήμερα, στις 12:30 το μεσημέρι προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ενώ την Πέμπτη 18 Μάη θα προχωρήσουν σε συμβολικό «κλείσιμο» δρόμων της Αθήνας και μαζικές εξορμήσεις.