ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αρχισε ο χορός των αμερικανικών κυρώσεων

Ο Ουγο Τσάβες με τον Ε. Μοράλες

Associated Press

Ο Ουγο Τσάβες με τον Ε. Μοράλες
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η είδηση προκαλεί δικαιολογημένη αναστάτωση στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και οργή στη Λατινική Αμερική... Ο λόγος η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις, απαγορεύοντας την πώληση όπλων στη χώρα αυτή με το αιτιολογικό ότι δε συνεργάζεται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάρλα Τζόνσον.

Σύμφωνα με την Τζόνσον, λόγος των κυρώσεων είναι η ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις «φιλικές σχέσεις» που διατηρεί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, με την Κούβα και το Ιράν, δύο χώρες που, κατά τις ΗΠΑ, «υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Ενας επιπλέον παράγοντας, σύμφωνα με την άποψη των ιμπεριαλιστών είναι ότι ο Τσάβες δεν κατάφερε να σταματήσει τους αριστερούς αντάρτες της Κολομβίας από το να χρησιμοποιούν το έδαφος της Βενεζουέλας.

Χρονική σύμπτωση τάχα ότι μόλις λιγότερο από 24 ώρες πριν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες από τη βρετανική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για «προσωπική επίσκεψη» και κάλεσε τους λαούς ν' αντισταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που προχωρήσουν στο «παράφρονο σχέδιό τους» και επιτεθούν στο Ιράν και χαρακτήρισε «δειλές» τις κυβερνήσεις των χωρών που δεν ήγειραν αντιρρήσεις στην «αμερικανική αυτοκρατορία» κατά τον πόλεμο του Ιράκ.

Εξάλλου, η Βενεζουέλα γνώριζε πολύ καλά τη στρατηγική των ΗΠΑ και ουκ ολίγες φορές έχει προειδοποιήσει - εδώ και μήνες - ότι οι ΗΠΑ θα στραφούν εναντίον της με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Ο Πρόεδρος Τσάβες παρότρυνε επίσης το ακροατήριό του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λονδίνο να αγωνιστούν για τη «νέα σοσιαλιστική τάξη πραγμάτων»... ενώ απηύθυνε νέα προειδοποίηση ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράν η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχτεί στα ύψη, φτάνοντας ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Τσάβες δήλωσε ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, διακόπτοντας την παραγωγή πετρελαίου.

ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ
Αμετακίνητος στην εθνικοποίηση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Αλ. ΦΩΤΑΚΗ).--

«Το θέμα δεν είναι να γίνει ανακατανομή της φτώχειας, αλλά να ανακτήσει ο λαός της Βολιβίας τους φυσικούς πόρους της χώρας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την εθνικοποίηση». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, έκανε σαφές στην ΕΕ, ότι δε θα υπαναχωρήσει σε πιέσεις και εκβιασμούς, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους, ότι στόχος του είναι να πάψει η χώρα του να είναι επαίτης και να μπορεί αντεπεξέρχεται στις ανάγκες της.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ευρωβουλευτές της ομάδας του ΕΛΚ, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην αίθουσα, κατά την ομιλία του Ε. Μοράλες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ίδιος σημείωσε ότι δε σχολιάζει απουσίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτοί που δεν ήθελαν να τον ακούσουν, είναι υποστηρικτές της διαμόρφωσης ενός κλίματος απομόνωσης, περιθωριοποίησης και ταπείνωσης του λαού της Βολιβίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας του ανήκει στο λαό της Βολιβίας, ο οποίος πρέπει να έχει και τον έλεγχο της εκμετάλλευσής του και αυτό αποτελεί τη δική του δέσμευση. Προειδοποίησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η περίοδος της αποικιοκρατίας τελείωσε οριστικά. Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ και τους αποικιοκράτες σαν κύριους υπαίτιους της επεξεργασίας με χημικά της κόκας, τη διακίνησης των ναρκωτικών, τον πλουτισμό τους από αυτά και ζήτησε να υποστηριχτούν οι αυτόχθονες ιθαγενείς, καθώς και να αναγνωριστούν οι φυσικές ιδιότητες των φύλλων της κόκας και να εμποδιστεί η μετατροπή τους σε ναρκωτικές ουσίες.

Δήλωσε σταθερός υποστηρικτής της ειρήνης και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ, ζήτησε όμως όσοι έβλαψαν τη χώρα να πάνε στη δικαιοσύνη και να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ειρηνική επανάσταση του λαού της Βολιβίας.

ΡΩΣΙΑ
Εφυγε από τη ζωή ο Αλεξάντρ Ζινόβιεφ

Στις 10 Μάη έφυγε από τη ζωή στα 84 χρόνια ο Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ρώσους συγγραφείς, κοινωνιολόγους, μαθηματικούς και φιλοσόφους. Ο «δρόμος» της ζωής του κινήθηκε από την απόρριψη του σοβιετικού συστήματος και τη διαγραφή του από το ΚΚΣΕ, το 1976, και τη φυγή του από την ΕΣΣΔ, το 1978, έως την πλήρη αναστροφή, μετά από μια 20ετία, των απόψεών του, κάτι που στη σημερινή Ρωσία τον κατέταξε μεταξύ των φανατικότερων οπαδών του σοβιετικού συστήματος στο χώρο της ρωσικής διανόησης. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η υπεράσπιση δεν ξεκινούσε από την αφετηρία του μαρξισμού - λενινισμού, αφού ο συγκεκριμένος διανοούμενος δήλωνε πως «ποτέ στη ζωή του δεν ήταν μαρξιστής και κομμουνιστής».

Είναι ίσως ο μόνος από τους επιφανείς Σοβιετικούς «αντιφρονούντες», της περιόδου του «ψυχρού πολέμου», που πλήρως μετάνιωσε για την αντισοβιετική στάση του και μάλιστα ζήτησε επίσημα συγνώμη (!) γι' αυτήν από το ρώσικο λαό. Σ' αυτό ανήκει η φράση «σημαδεύαμε τον κομμουνισμό και πετύχαμε τη Ρωσία». Με επιθετικότητα απαντούσε στην αντισοβιετική προπαγάνδα για τις «διώξεις» και τα «Γκούλαγκ», δηλώνοντας πως σωστά κι ο ίδιος το 1939 είχε συλληφθεί, αφού οργάνωνε ομάδα με στόχο τη δολοφονία του Στάλιν. «Τι έπρεπε να κάνουν, να μας δώσουν παράσημο;» είχε απαντήσει σε μια σχετική ερώτηση το 2005. Μετά το 1990 υπεράσπιζε με πάθος τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, όσο και τις ανθρωπιστικές αξίες που χαρακτήριζαν το σοβιετικό σύστημα.

Ο Αλ. Ζινόβιεφ με σκληρά λόγια είχε μιλήσει για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανές έγκλημα». Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι «το βασικό παγκόσμιο "κακό" είναι η ατομική ιδιοκτησία. Κι αν η ανθρωπότητα δεν την ξεπεράσει, θα καταστραφεί».

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Αλ. Ζινόβιεφ.


Ι.Π-Ε.Β.

ΗΠΑ - ΛΙΒΥΗ
Αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την αποκατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Λιβύη ανακοίνωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δηλώνοντας «ευτυχής» για μία απόφαση, που, όπως είπε, «είναι απτό αποτέλεσμα» της «ιστορικής απόφασης» της Λιβύης (το 2003) για αποκήρυξη της «τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής». Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ράις ανακοίνωσε πως το όνομα της Λιβύης θα αφαιρεθεί και από τη λίστα των χωρών «που στηρίζουν την τρομοκρατία» και από εκείνη των χωρών «που δε συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας»...

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλαχμάν Σαλγκάμ, σχολίασε από την πλευρά του πως πλέον «ανοίγει νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, λέγοντας πως είναι «αποτέλεσμα αμοιβαίων συμφερόντων, συμφωνιών και κατανόησης».

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Λιβύης είχαν ανασταλεί από το 1980 (επί προεδρίας Ρίγκαν) με πρόσχημα πως η Τρίπολη «στηρίζει την τρομοκρατία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Εκδηλώσεις με το συγκρότημα «Tercer Mundo Grupo Cubano» συνδιοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας κι Αλληλεγγύης μαζί με άλλους μαζικούς φορείς.

  • Σήμερα Τρίτη 16 Μάη, στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στις 8 μ.μ. Θα παρευρεθεί ο Χ. Ε. Ερνάντες, πρέσβης της Κούβας.
  • Αύριο Τετάρτη 17 Μάη, στο κέντρο «Πολύκεντρο», στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ελλησπόντου Νομού Κοζάνης, στις 8.30 μ.μ.
  • Την Πέμπτη 18 Μάη, στην πλαζ Αρετσούς, στο Δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ.
  • Την Παρασκευή 19 Μάη, στους κήπους του Πασά, στο Δήμο Αγίου παύλου Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ