ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Εκθετη η κυβέρνηση για την προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για το αδίκημα της αρπαγής κατά συρροή και συναυτουργία (κακούργημα)

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και τα στοιχεία που έρχονται από τις εισαγγελικές αρχές είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, η οποία εδώ και μήνες εφαρμόζοντας την γκαιμπελίστικη τακτική, «πες πες κάτι θα μείνει», αρνούνταν κατηγορηματικά ότι έγιναν απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών και χαρακτήριζε το γεγονός «ανύπαρκτο».

Οπως ανέφερε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός, από την προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα πρωτοδικών Ν. Δεγαΐτη προκύπτει ότι τον περασμένο Ιούλη έγιναν απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της αρπαγής κατά συρροή και συναυτουργία (κακούργημα).

Οι απαγωγές έγιναν από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, χωρίς να τηρηθεί ίχνος νομιμότητας. Μέχρι τώρα, έχουν εξεταστεί συνολικά οκτώ υπάλληλοι της ΕΥΠ, εκ των οποίων οι έξι πρόβαλαν άλλοθι, ενώ για τα υπόλοιπα δύο επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ θα γίνει περαιτέρω έρευνα. Στη χτεσινή συνέντευξη επισημάνθηκε επίσης ότι ο Βρετανός Ν. Λάνγκμαν δεν κλήθηκε να καταθέσει, επειδή καλυπτόταν από διπλωματική ασυλία.

Οι απαγωγές έγιναν μερικά εικοσιτετράωρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7-7-2005 στο Λονδίνο και πραγματοποιήθηκαν σε Ομόνοια, Πετράλωνα, Οινόφυτα και Γιάννινα.

Βέβαια, η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό διά του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη διέψευδε κατηγορηματικά οποιοδήποτε συμβάν για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών και κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Μάλιστα, κάποιοι από τους απαχθέντες Πακιστανούς μετανάστες έχουν καταγγείλει ότι πιέστηκαν για να πάρουν πίσω τις καταγγελίες που έχουν με τις καταθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλ. Παπαρήγα στις 11 Γενάρη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους «ότι οι απαγωγές των Πακιστανών έγιναν και σ' αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη δύο φορές έχει υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες συμφωνίες αφορούν και τη δράση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και βρετανικών στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές ανέφερε ότι μέχρι τέλος του Μάη θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη για τις συνθήκες θανάτου του Ι. Τσαλικίδη. Επίσης, ο ανακριτής Γ. Ακτύπης που διενεργεί την κύρια ανάκριση διόρισε τρεις πραγματογνώμονες και έχει εξετάσει μέχρι τώρα 18 μάρτυρες.

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα Tor-M1 ο Δ. Λινός ανέφερε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον απόστρατου αξιωματικού για νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επίσης, για τις ενέργειες των μη πολιτικών προσώπων είπε ότι δεν είναι αυτοτελείς, αφού τελούσαν εν γνώσει και είχαν εγκριθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

Υπήρξε παρέμβαση Μπλερ;

Την ύπαρξη τηλεφωνικής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ με τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου για το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών, επικαλέστηκε χτες στο κεντρικό δελτίο του «ΑΛΦΑ», ο Γ. Τράγκας.

Ο σχολιαστής του τηλεοπτικού σταθμού υποστήριξε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα των Πακιστανών μεταναστών και της πιθανής εμπλοκή τους με δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ δήλωναν χτες ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ, αλλά μόνο επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζ. Στρο. Μια επικοινωνία, που είχε δημοσιοποιήσει ο Ν. Αθανασάκης στις 3 Γενάρη του 2006, στη διάρκεια της οποίας όπως ο ίδιος είχε δηλώσει: «Αυτό το οποίο έχω απ' τη συνομιλία με τον κ. Παπανδρέου, είναι ότι δε συμμετείχαν Βρετανοί στην ανάκριση». Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν χτες στη Λοζάνη και κάθε επικοινωνία μαζί του, για το συγκεκριμένο θέμα ήταν... δύσκολη.

4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ & ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Ασκηση πιέσεων από τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό

ΒΙΕΝΝΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Επισήμως θέμα της 4ης Συνόδου των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής που άρχισε χτες στη Βιέννη, είναι «η ενίσχυση των στρατηγικών τους σχέσεων, του εμπορίου και της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας». Εντούτοις, η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της Βολιβίας, καθώς και οι πολλαπλές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη της Λατινικής Αμερικής μονοπωλούν το ενδιαφέρον, και κατά τους αναλυτές θα επισκιάσουν οποιουδήποτε είδους διαβούλευση ή συνομιλία.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Οι 25 ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ μαζί με τους ομολόγους τους της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας συναντώνται από χτες με τους 33 ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (ALC). Η τριήμερη σύνοδος ξεκίνησε επισήμως χτες το μεσημέρι με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 60 χωρών. Μοναδικός απών εκ των ηγετών των χωρών ο Φιντέλ Κάστρο. Εξάλλου ο ηγέτης Κούβας δεν ήταν παρών ούτε στην προηγούμενη σύνοδο ΕΕ - ALC, που είχε πραγματοποιηθεί στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού πριν 2 χρόνια. Σύνοδος που σημαδεύτηκε από την τρομακτική καταστολή εναντίον διαδηλωτών και κινημάτων, με δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος Κάρλος Λάγκε ηγείται της κουβανικής αντιπροσωπείας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας από την Τετάρτη.

Πρωταγωνιστές αυτής της 4ης Συνόδου οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Βενεζουέλας, Εβο Μοράλες και Ούγο Τσάβες Φρίας.

Πιο «ευάλωτος» ο Εβο Μοράλες, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής δύναμης της Βολιβίας, που είναι πολύ μικρή, αλλά και του διατάγματος της Πρωτομαγιάς όπου εθνικοποιούνται οι φυσικοί πόροι της χώρας. Κίνηση που προκάλεσε «σοκ» σύμφωνα με το ΒΒC στους κόλπους της ΕΕ, καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες «δραστηριοποιούνται» στη Βολιβία, όπως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «Repsol», «Total» και «BP».

Το χορό των πιέσεων άνοιξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, όπου λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος εξήρε το παράδειγμα της Χιλής ως «σοβαρής και μοντέρνας χώρας της περιοχής», παρουσία της προέδρου της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για μια εποχή αλλαγών στη Νότια Αμερική, σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει ότι η διαδικασία αλλαγής πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ευρώπη. «Βασικοί στόχοι πρέπει να είναι η εμπέδωση της Δημοκρατίας και η καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας: «Το δεύτερο εξαρτάται από το πρώτο» κατέληξε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Χιλής ως «μοντέρνας και σοβαρής χώρας, όπου θέλουν τις ισπανικές επιχειρήσεις».

Μία πρώτη απάντηση έλαβε από τον ίδιο τον Εβο Μοράλες που σε συνέντευξή Τύπου από τη Βιέννη καταρχήν διευκρίνισε ότι είναι «δικαίωμα της Βολιβίας να διαχειρίζεται τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, χωρίς να χρειάζεται να ζητά την άδεια κανενός». Επίσης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους «αποζημίωση» προς τις ξένες εταιρίες, καθώς «δεν έγινε κατάσχεση». Ενώ όταν ρωτήθηκε περί δημοκρατίας εξήρε το παράδειγμα της Κούβας: «Η Κούβα είναι κράτος υπό αποκλεισμό, καταδεικνύει με το παράδειγμά της, πώς μία χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με αξιοπρέπεια και κυριαρχία», κατέληξε ο Εβο Μοράλες.

Μέχρι στιγμής, ο Ούγο Τσάβες, δεν έχει κάνει δηλώσεις αν και έχει γίνει ήδη γνωστό ότι θα μιλήσει αύριο και στην «εναλλακτική» σύνοδο, που πραγματοποιείται στην αυστριακή πρωτεύουσα. Στην εναλλακτική αντισύνοδο, οι διαδηλωτές θα οργανώσουν και ένα «λαϊκό δικαστήριο» για να δικάσουν συμβολικά τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες.

Τέλος, ο ΟΗΕ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να εξάγουν ασφάλεια» στη Λατινική Αμερική «βοηθώντας την περιοχή αυτή που πλήττεται από ανασφάλεια, βία και αδικία»!!!

Τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το πόρισμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφερόμενο στο θέμα, με ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών, αν και αποκαλύπτει μέρος της αλήθειας, φανερώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για τα δήθεν αντιτρομοκρατικά μέτρα και τις μυστικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει με ΕΕ και ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό και το ΠΑΣΟΚ συνυπεύθυνο και υπόλογο. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε αποφασιστική πάλη για την κατάργηση των αντιδημοκρατικών - τρομοκρατικών μέτρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ