ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εσμιξαν εργατιά και τέχνες

Λένε πως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Δέκα το πρωί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Ανάμεσα σε γερανούς, γκρίζους κάβους και χτυπημένα από το χρόνο σκαριά, δεκάδες μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ναυπηγοξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι... εργάτες στα ναυπηγεία. Πρόσωπα σκαμμένα, χέρια ροζιασμένα από τη σκληρή δουλιά.

Η χτεσινή εικόνα ήταν μαγική. Είχε χιλιάδες «χρώματα», χιλιάδες «μυρωδιές»... Ανάμεσα στα έργα ζωγραφικής, τις φωτογραφίες, τα γλυπτά, τις κατασκευές, τα χαρακτικά - «καθρέφτης» της ζωής και της βιοπάλης τους - οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Ζώνης, με τις φόρμες της δουλιάς, γέμισαν το χώρο όπου ογδόντα καλλιτέχνες παρουσιάζουν δημιουργίες τους, εμπνευσμένες από το μόχθο και τον αγώνα τους.

Στην Εργατική Πρωτομαγιά και στους αγώνες αφιερώθηκε η χτεσινή, πρωινή στάση εργασίας, των εργαζόμενων στη Ζώνη. Μια μέρα - σταθμός του εργατικού κινήματος, που συνοδεύτηκε από τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων και φωτογραφίας. Εκθεση, που οργάνωσαν τα σωματεία της Ζώνης και που επιβεβαιώνει ότι ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική τέχνη ο μόχθος, οι συνθήκες εργασίας, τα προβλήματα και ο διεκδικητικός αγώνας της εργατικής τάξης.

«Η έκθεση και οι εκδηλώσεις στη Ζώνη», τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Τσουμπρής (μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ), «δείχνουν ότι οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη ξέρουν ν' αγωνίζονται, αλλά και να πραγματοποιούν τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την εργοδοσία και το κεφάλαιο. Τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο έβαλαν στόχο να πάρουν πίσω κατακτήσεις δεκαετιών. Ομως, η εργατική τάξη αντιστέκεται και θα αντισταθεί ακόμη περισσότερο. Θα παλέψει να διευρύνει τις κατακτήσεις της, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος».

Στην απεργία και τη συγκέντρωση της ερχόμενης Δευτέρας, στο Εργατικό Κέντρο, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Παύλος Πουντίδης (μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων), ενώ ο Βασίλης Μπίνος (μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ναυπηγομαραγκών), τόνισε πως «η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή του εργάτη και σηματοδοτεί νέους αγώνες».

«Και σήμερα, όπως και στο παρελθόν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, «μέσα στο εργατικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές: Εκείνη που πάντα πήγαινε χέρι - χέρι με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις και εκείνη που έδωσε το αίμα της για τα δικαιώματα των εργατών». Τέλος, ο πρόεδρος Αμμοβολιστών, Γιάννης Δεληγιάννης, είπε: «Η Πρωτομαγιά, μέρα γιορτής της εργατικής τάξης, μας θυμίζει ότι οι αγώνες είναι πάντα επίκαιροι».

Εκ μέρους των συμμετεχόντων στην έκθεση καλλιτεχνών, η Εύα Μελά επισήμανε ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά στη χώρα μας γίνεται μια έκθεση μέσα σε εργασιακό χώρο, που θα λειτουργεί την ώρα της δουλιάς. Θέλουμε αφ' ενός να γνωρίσουμε τη ζωή στη Ζώνη, να τιμήσουμε μ' αυτόν τον τρόπο την εργατική τάξη και αφ' ετέρου να έχουμε μια άμεση συνομιλία μ' αυτό το κομμάτι της εργατιάς που βρίσκεται εδώ μέσα».

Στη βραδινή εκδήλωση - εγκαίνια της έκθεσης για το κοινό, η βροχή δεν απέτρεψε τον κόσμο να επισκεφτεί το χώρο της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους, φίλοι, κάτοικοι της περιοχής ξεναγήθηκαν στην έκθεση. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν για πρώτη φορά μπροστά σε εικαστική δημιουργία. Σχόλια και χαμόγελα κάθε φορά που αναγνώριζαν στις φωτογραφίες συναδέλφους τους ή μέρη του χώρου δουλιάς τους. Δυστυχώς, η αδιάκοπη βροχή στάθηκε αιτία να αναβληθεί η προγραμματισμένη συναυλία των: Νίκου Τάγκα - Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που σημείωσε στον «Ρ»: «Ως ιδέα και ως εκτέλεση, η σημερινή έκθεση δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών πατάει γερά στα πόδια του. Η εργατική τάξη βοηθάει ώστε και οι καλλιτέχνες να στέκονται πιο ρεαλιστικά στην πραγματικότητα, στη ζωή και τους αγώνες. Οι εκδηλώσεις στη Ζώνη δείχνουν ότι μπορεί να κάνει πολλά το συνδικάτο και πέρα απ' τα εργασιακά».

Επίσης, παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο υποψήφιος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη Παναγιώτης Γιαννακόπουλος κ.ά.

Σήμερα μέσα στη Ζώνη (αν ο καιρός το επιτρέψει) θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις: 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα: «Οι εργαζόμενοι και ο ελεύθερος χρόνος». 9 μ.μ. παράσταση σύγχρονου χορού, από τους «Coan». 9.30 μ.μ. ο θίασος «Τέττιγες» με την παράσταση «Υπό το βλέμμα του Μποστ» (πρόκειται για έξι διαχρονικά σατιρικά μονόπρακτα του Μποστ).

ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μετάθεση εργαζόμενης υπέρ μεγαλοσυμφερόντων

Πολιτικό - οικονομικό σκάνδαλο στην Παλαιόπολη με θύμα την πολιτιστική κληρονομιά και την αρχαιολόγο που την υπερασπίζεται

Αδικη και αυθαίρετη απόφαση, που εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, χαρακτηρίζει τη δυσμενή μετάθεση της εφόρου Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Γαρουφαλιάς Μεταλληνού, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Παρά την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου να παραμείνει στη θέση της, λόγω των προσόντων και της πολύχρονης εμπειρίας της, η έφορος μετατέθηκε επειδή επικαλέστηκε τον αρχαιολογικό νόμο αναφορικά με δύο οικόπεδα (το ένα είναι το παλιό εργοστάσιο Δεσύλλα) που βρίσκονται στη Γαρίτσα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης Κέρκυρας, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρχαιοτήτων και η ανάγκη αρχαιολογικής ανασκαφής.

Η ΝΕ σημειώνει πως η έφορος «δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιστεί τον αρχαιολογικό χώρο». Ομως, ο υπουργός ανακάλεσε την υπογραφή του στην απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Αντικαταστάθηκε ακόμη και ο έμπειρος ωρομίσθιος αρχαιολόγος που συμμετείχε στην αρχαιολογική έρευνα στα οικόπεδα!

Να σημειωθεί ότι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβρη, άλλαξε το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής για να διευκολυνθεί η οικοδόμηση, μέσω της αλλαγής των συντελεστών δόμησης. Η απόφαση στάλθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο υποχρεούται να λάβει και γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Προφανώς, όμως, πρώτα έπρεπε να απομακρυνθεί... η «ενοχλητική» αρχαιολόγος.

«Η κυβέρνηση προχωρά στην επανίδρυση του κράτους με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των αδηφάγων μεγαλοοικονομικών συμφερόντων, που μπροστά στο κέρδος και στην προώθηση των σχεδίων τους δε διστάζουν να ισοπεδώσουν όποιον αντιστέκεται και υπερασπίζεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Η ΝΕ καλεί τους Κερκυραίους να «καταδικάσουν την πολιτική εμπορευματοποίηση της γης που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να καταψηφίσουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές τις δημοτικές παρατάξεις που με τη στάση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων διευκολύνουν τα σχέδια υποβάθμισης της περιοχής της Γαρίτσας, προωθώντας τα μεγαλοσυμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών. Να συσπειρωθούν σε μέτωπο δράσης ενάντια στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, ακυρώνοντας με την πάλη και δράση την παραπάνω απαράδεκτη απόφαση και τα σχέδια που επεξεργάζονται για την περιοχή της Γαρίτσας οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες».

Αφιερώματα στον Γ. Ρίτσο

Πρωτομαγιά του 1909 γεννήθηκε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος. Ανήμερα της φετινής Πρωτομαγιάς θα τιμήσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας τη γέννηση του ποιητή, παρουσιάζοντας στο θέατρο «Απόλλων», τη «Σονάτα του σεληνόφωτος». Η σκηνοθεσία είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θέμι Μουμουλίδη, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού. Τη Γυναίκα με τα μαύρα ερμηνεύει η Λυδία Φωτοπούλου. Τραγουδά ο Κώστας Θωμαΐδης. Στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου. Η παράσταση θα παιχτεί στις 6μ.μ., 9μ.μ. και μετά τα μεσάνυχτα.

  • Από την Πάτρα ξεκινά την Πρωτομαγιά το συναυλιακό αφιέρωμα της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στον Γιάννη Ρίτσο,με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μπάση, Μαρία Δημητριάδη και «Τρίφωνο». Ακολουθεί συναυλία στον Ωρωπό (19/5) με το ίδιο πρόγραμμα, στο Βόλο (24/5) με μουσική και τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο (ερμηνεύουν Δημήτρης Μπάσης, Μαριλένα Λευκιμμιάτη), στην Ανάβυσσο (4/6) με τους Γλυκερία και Δ. Μπάση κ.ά. Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι ο μουσικός εκδοτικός οίκος «Ρωμανός» κυκλοφόρησε δύο νέες εκδόσεις με τις παρτιτούρες του «Επιτάφιου» του Μ. Θεοδωράκη: «Επιτάφιος για σόλο κιθάρα» και «Επιτάφιος για πιάνο και φωνή».
Εμπορευματική... Ακαδημία Τεχνών

Εντός τριμήνου θα συνταχθεί σ/ν για την Ακαδημία Τεχνών, όπως ανακοινώθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας για το θέμα.

Οι Γ. Βουλγαράκης και Μ. Γιαννάκου αποφάσισαν τη σύσταση κοινής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, «μετά την κατάθεση επεξεργασμένων πορισμάτων των επιτροπών θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου προς τον κ. Βουλγαράκη και με δεδομένες τις δρομολογημένες εξελίξεις» για το θέμα.

Οι «δρομολογημένες εξελίξεις» είναι η παρουσίαση (αρχές του περασμένου Φλεβάρη) από τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, των προτάσεων των προαναφερόμενων επιτροπών για τη μορφή και το περιεχόμενο της Ακαδημίας. Ωστόσο τότε, το μόνο που δόθηκε ήταν μία σελίδα υπογραμμένη από τις επιτροπές, που περιείχε αόριστες «γενικές αρχές» περί του εγχειρήματος. Δηλαδή, το «ζουμί» όσων είχε πει ο Π. Τατούλης, εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική. Ο Π. Τατούλης μίλησε για εμπλοκή «χορηγών» στην Ακαδημία και απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρχουν δίδακτρα, είπε «είναι τεχνικό θέμα», που θα το δει η νομοπαρασκευαστική!

Ουσιαστικά, η Ακαδημία Τεχνών θα υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου στον πολιτισμό, με μετατροπή της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εμπορευματικό «προϊόν» και τη σύνδεση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με την «αγορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ