Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1η του Μάη

Σικάγο, 1886. Θεσσαλονίκη, Μάης του '36. Καισαριανή, Πρωτομαγιά του 1944. Μια ιστορία 120 χρόνων, με αμέτρητους κορυφαίους στη συνέχεια σταθμούς, γεμάτη από σκληρές αναμετρήσεις με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του, για το δίκιο της εργατικής τάξης, με θύματα χιλιάδες εργάτες και λαϊκούς αγωνιστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό είναι το βαρύ, ιστορικό φορτίο που φέρνει μαζί της η 1η Μάη, βάζοντας επιτακτικά το καθήκον σε κάθε εργάτη και υπάλληλο τη Δευτέρα να συμμετέχει στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε 69 συνολικά πόλεις.

Η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται σε συνέχεια των δυναμικών αγώνων που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και αναδεικνύεται σε κρίσιμο σταθμό στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές του. Η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται σε βάρος των δικαιωμάτων της. Μόλις τον περασμένο Ιούλη, με το νόμο 3385/05 ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, ένα από τα κεντρικά αιτήματα των εξεγερμένων εργατών του Σικάγο, δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, στο έδαφος που έστρωσαν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η εκμετάλλευση στους χώρους δουλιάς βαθαίνει, σαν αποτέλεσμα της δίψας και της ανάγκης του κεφαλαίου να αυξήσει την υπερκερδοφορία του. Αυτή την ανάγκη εξυπηρετεί κάθε αντεργατικό νομοθέτημα της κυβέρνησης, η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, η «εργασιακή ειρήνη» που διακηρύσσουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι όλοι τους συνένοχοι για την εντεινόμενη φτώχεια και ανέχεια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών των ανθρώπων του μόχθου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία της ντροπής ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις στις αρχές του μήνα, με την οποία καταδίκασαν τους εργαζόμενους στην «αύξηση» του 0,77 ευρώ στους μισθούς και το μεροκάματο, βάζοντας πρόσθετα εμπόδια στη μάχη των εργαζομένων για ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις. Η μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ αποτελεί την καλύτερη απάντηση στη Σύμβαση του αίσχους. Θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα για την απόσπαση κατακτήσεων μέσα από τις κλαδικές Συμβάσεις, μετά και την πετυχημένη απεργία των ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στις 13 του Απρίλη.

Με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν και δίνουν μέχρι και την τελευταία μέρα τη μάχη για την απεργία της 1ης Μάη, τον ταξικό γιορτασμό της και την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων. Στέκονται στην πρωτοπορία και αυτής της μάχης, αναδεικνύοντας το μοναδικό δρόμο που μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες εργατών και υπαλλήλων, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους, να ανοίξει το δρόμο για ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το δρόμο της ταξικής συσπείρωσης, της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ