ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Τα νεότερα στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Το χρώμα της επανάστασης και το χρώμα των ριάλιτι

το χρήμα που αρπάχτηκε και το χρήμα που εξαγόρασε

το χρέος όσων εξεγείρονται και το χρέος όσων προσβλέπουν στις εξεγέρσεις

προτεραιότητα στο χρέος

γιατί ο πόλεμός τους μας αφορά. Οχι για την τιμή του πετρελαίου, ούτε για τις αυταπάτες ότι υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Ισα ίσα που οι αντιθέσεις τους είναι που φέρνουν ακόμα πιο κοντά τον πόλεμο.

Μας αφορά, λοιπόν, γιατί, μ' όση «διπλωματία» κι αν τον ντύσουν, όπως κι αν τον ονομάσουν, είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που έρχεται όλο και πιο κοντά και μόνο νέα δεινά φέρνει στους λαούς της περιοχής.

Αν χτες διαδηλώναμε μια, τώρα - εδώ το χρέος - ξανά και ξανά στη διαδήλωση. Οπως θα κάνουμε και στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς με το ΠΑΜΕ, που βεβαίως και θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία, γιατί ακριβώς εργάτης δε σημαίνει μόνο αίτημα για αύξηση στο μεροκάματο.

Γιατί αυτοί όπου πατούν αφήνουν πίσω τους μόνον αίμα. Είτε από τις βόμβες τους, είτε από την εξέγερση που προκαλεί η παρουσία τους. Και κανένας δεν ξεχνά πως άντε να αλλάξουν οι έμποροι του πολέμου, δεν αλλάζει η πολιτική τους αν δεν ανατραπούν ως σύστημα.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι επώνυμοι της «αδέσμευτης» δημοσιογραφίας, που βαφτίζουν τρομοκράτη όποιον ταράζει την ησυχία της αυλής και ψάχνει, λέει, ο πρόεδρος του σωματείου να βρει ποιοι είναι. Μια μέρα να σταθεί απέναντι απ' την πρεσβεία, θα τους δει να μπαινοβγαίνουν. Δεν κρύβονται.

Κατά τ' άλλα, ακόμα και με τα δικά τους στοιχεία, ένα προκύπτει: Αυτοί τρελό χρήμα από τη δουλιά των εργατών και οι εργάτες όλο πιο σκληρά, όλο πιο φτηνά. Αυτό σημαίνει αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ασχετο: Οταν, ως ΠΑΣΟΚ, σε παίρνουν χαμπάρι ακόμα και οι δικοί σου δημοσιογράφοι και σου κάνουν πλάκα για τις δήθεν διαφορές σου με τη ΝΔ, προκύπτει ένα ζήτημα για όλους όσοι συνεχίζουν να μένουν κολλημένοι εκεί. Είναι καιρός πια που δεν αναγνωρίζονται κοψοχέρηδες μετά γνώσεως...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΡΩΜΑ - ΧΡΗΜΑ - ΧΡΕΟΣ

ΑΙΜΑ ΟΠΟΥ ΠΑΤΟΥΝ: «Με αίμα βάφτηκε η αποχώρηση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ από το Ιράκ» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ: «Η Ολμπράιτ που ισοπέδωσε τη Σερβία διαφωνεί τώρα με το βομβαρδισμό του Ιράν. Τι έγινε; Δεν έχει εξασφαλίσει... μπόνους για το αίμα; (το σχόλιο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΛΗΝ ΤΗΣ «ΑΥΛΗΣ»: «Η γενικευμένη αντιαμερικανική υστερία, στα όρια του ρατσισμού, αποτελεί μέγα πρόβλημα για τη χώρα» (ο Ρ. Σωμερίτης στο «ΒΗΜΑ»).

ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ: «Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς θόρυβος με δημοσιογράφους που φέρεται να βρίσκονται σε λίστες μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών και ότι έλαβαν σε άγνωστο χρονικό διάστημα διάφορα χρηματικά ποσά (...) ορισμένα από τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στις λίστες περιλαμβάνονται "βαρύγδουπα" ονόματα» (ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΡΙΑΛΙΤΙ»: «Νεαροί διαδηλωτές δίνουν μάχες τις τελευταίες εβδομάδες με τον βασιλικό στρατό και την αστυνομία του Νεπάλ (...) παρατηρώντας την κάλυψη των διαδηλώσεων από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γίνεται αναπόφευκτη σύγκριση με την κάλυψη που είχε δοθεί στην "πορτοκαλί" επανάσταση της Ουκρανίας το 2005 ή με τη "ρόδινη" επανάσταση της Γεωργίας το 2003. Τι συμβαίνει; Τελειώσανε τα χρώματα; Τα μέσα ενημέρωσης είχαν χαρακτηρίσει εκείνα τα γεγονότα επαναστάσεις (...) κι ας μην ήταν στην πραγματικότητα παρά ενορχηστρωμένες εξεγέρσεις με δυτική παρέμβαση (...) αντίθετα, οι ταραχές στο Νεπάλ είναι μαζικές και βίαιες και γίνονται είτε απουσιάζουν είτε βρίσκονται μπροστά ρεπόρτερ για να τραβήξουν φωτογραφίες (...) φαίνεται πως εμείς στη Δύση νιώθουμε πιο άνετα με τις προσεκτικά σχεδιασμένες "επαναστάσεις" που είδαμε τα τελευταία δύο τρία χρόνια στην Ευρώπη - και που απέσπασαν αμέσως την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Οφις - παρά με την οργή των μαζών που λένε "Φτάνει πια!"» (ο Ρούσσος Βρανάς στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά των λαών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ νεύρων και ενέργειας

Η ΑΥΓΗ: Φρενάρουν τις ΗΠΑ Γερμανία, Ρωσία και Κίνα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νάρκη στο Ασφαλιστικό η τροπολογία για την Κλωνατέξ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ με αιχμή το ασφαλιστικό

ΤΑ ΝΕΑ: Φορολογική βόμβα για το μαύρο χρήμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νοσηρή έξαρση της φοροδιαφυγής πλήττει τη χώρα

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ για λιγότερους φόρους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε νευρική κρίση οι αγορές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ καθηγητές και δάσκαλοι

Η ΧΩΡΑ: 6.700 θέσεις για γυναίκες - μακροχρόνια άνεργους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 6.700 ΝΕΕΣ θέσεις εργασίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ εξπρές για 3.000 γιατρούς

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΕΙ ΝΑ ΛΑΔΩΣΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Η ERICSSON

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κέρδη και ζημιές

«Το 2005 τα κέρδη στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 33,8%, ενώ τα κέρδη των εμπορικών τραπεζών κατά 91,9% έναντι του 2004. Σε αντιδιαστολή οι αποδοχές των αμειβομένων με τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς αυξήθηκαν κατά 4,9% (...) παράλληλα το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον επιχειρηματικό τομέα υποχώρησε σε 2,3% το 2005 από 2,7% το 2004» (στοιχεία Γκαργκάνα στο «ΒΗΜΑ»).

Συναγωνίζονται, δε διαφέρουν

«Είναι φανερό πια ότι το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να μιλάει για την ταμπακέρα, γιατί δεν την έχει βρει ακόμα. Δεν έχει βρει απαντήσεις πειστικές που να το διαφοροποιούν από τη ΝΔ, γι' αυτό ψάχνεται από την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τις ελεύθερες απολύσεις μέχρι την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, βάζοντας πάντα και ολίγη από κοινωνική προστασία, σιγουριά και ασφάλεια. Κι όλα αυτά προσπαθώντας να πατήσει και στη βάρκα του όσο το δυνατόν λιγότερου κοινωνικού εκλογικού κόστους» (ο Π. Σιώκος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ολα υπό έλεγχο

«Αλτ! Πού πηγαίνετε με αυτά τα έντερα και τις συκωταριές;» (τίτλος για την αγορά στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ