ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Η χωματερή άνοιξε, τα σκουπίδια μένουν

Εκτός λειτουργίας τα 64 από τα 120 απορριμματοφόρα

Ηταν την προηγούμενη βδομάδα που ο δήμαρχος Αθήνας ωρυόταν κατά των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους επειδή είχαν κλείσει τη χωματερή, με προφανή στόχο να κατασκευάσει «ενόχους» για τα σκουπίδια στην πόλη ή -καλύτερα- να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών για τα σκουπίδια που προϋπήρχαν της κινητοποίησης των εργαζομένων και εξακολουθούν να υπάρχουν. Μια βόλτα στις γειτονιές της πόλης, αρκεί να επιβεβαιώσει την υποκρισία του Δ. Αβραμόπουλου, αλλά και το θράσος του να ζητήσει τότε την εισαγγελική παρέμβαση εναντίον, όπως έλεγε, «μιας μικρής ομάδας εργαζομένων που κρατούν αιχμάλωτους τέσσερα εκατομμύρια Αθηναίους».

Χθες οι εργαζόμενοι ήταν κανονικά στη θέση τους και η χωματερή ανοιχτή. Κι όμως τα σκουπίδια εξακολουθούσαν να «διακοσμούν» τους δρόμους της Αθήνας - ενώ οι αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης του Δήμου λένε ότι την Τετάρτη θα έχουν μαζευτεί. Η κατάσταση, πάντως, αυτή κρατά παραπάνω από μήνα και όπως προκύπτει από λόγια παραγόντων της διοίκησης του Δήμου, αλλά και τα ίδια τα γεγονότα, ο μόνος υπεύθυνος είναι η ίδια η Δημοτική Αρχή. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε πως σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στο Γενάρη (δηλαδή πολύ πριν την κινητοποίηση των συμβασιούχων), ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ηλ. Κορομάντζος, είχε παραδεχτεί πως «μετά δυσκολίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες καθαριότητας της πόλης».

Αυτήν ακριβώς την αδυναμία επιχείρησε να συγκαλύψει ο Δ. Αβραμόπουλος, όταν επιτέθηκε κατά των εργαζομένων πως «θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Ο ίδιος επιχείρησε να στρέψει ακόμα και τους δημότες εναντίον των συμβασιούχων, θυμίζοντάς τους πως αυτοί πληρώνουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Απέκρυψε, βέβαια, πως ό,τι πληρώνουν κάθε φορά οι δημότες το αποφασίζει η Δημοτική Αρχή, η οποία και εισπράττει τα χρήματα για να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες. Και σίγουρα αυτές δεν ανταποκρίνονται στην αύξηση κατά 9% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που επέβαλλε φέτος η Δημοτική Αρχή.

Το πρόβλημα θυμίζουμε πως ξεκίνησε από την απαξίωση του στόλου των απορριμματοφόρων, που φαίνεται να συνεχίζεται. Από τα 120 απορριμματοφόρα που έχει ο Δήμος, τα 64 είναι σε αχρησία. Παρότι ο Δήμος έχει δύο συνεργεία στην αρμόδια διεύθυνση μηχανολογικού, η Διοίκησή του, με τη συναίνεση των παρατάξεων της Μ. Δαμανάκη και του Δ. Μπέη, επέλεξε να αναθέσει απευθείας την επισκευή και συντήρηση των απορριμματοφόρων στις κατασκευάστριες εταιρίες (ΕΛΒΟ και ΚΑΟΥΣΗΣ), οι οποίες ακόμη - άγνωστο επίσης παραμένει το πότε - δεν τα έχουν παραδώσει.

Η μια εξ αυτών, η ΕΛΒΟ - όπως είχε θυμίσει ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδής - σε προηγούμενες επισκευές που είχε αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου, υπήρξε ασυνεπής.

Φαίνεται πως ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και τρέχει τώρα η Δημοτική Αρχή να προμηθευτεί 50 νέα απορριμματοφόρα, την αγορά των οποίων η ίδια είχε ματαιώσει στο παρελθόν.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑμΕΑ
Ευρεία απήχηση στο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ

Οι εκλεγμένοι σύνεδροι της παράταξης ήταν 15, ενώ οι υποψήφιοι που υποστήριξε πήραν από 80-116 ψήφους

Εληξε και τυπικά την Κυριακή το μεσημέρι το 4ο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Συνέδριο που οι οργανωτές του τελικά το ήθελαν προεκλογική πασαρέλα της κυβέρνησης αλλά και «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα ανομήματα της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας.

Οι μονόλογοι του προέδρου Γ. Βαρδακαστάνη ξεπέρασαν τις πέντε ώρες, ενώ ο λόγος στους συνέδρους δόθηκε ουσιαστικά μόνο για τρεις ώρες. Το ήθελαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» - παρότι οι αποφάσεις του πάρθηκαν μόλις απ' το ένα τέταρτο των συνέδρων - για απαλλαγή «από πάσαν αστικήν και ποινικήν ευθύνην των διοικούντων την Συνομοσπονδία τα τελευταία χρόνια», όπως αναφέρθηκε. Ετσι ερμήνευσε την ψήφιση του οικονομικού απολογισμού από το ένα τέταρτο των συνέδρων ο πρόεδρος του συνεδρίου και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Σουργιαδάκης .

Ευρύτερη αποδοχή είχαν στους ανάπηρους συνέδρους και γονείς και κηδεμόνες -τους πραγματικούς εκφραστές του αναπηρικού κινήματος- οι θέσεις που προέβαλλε η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ-ΑμΕΑ) για τα μεγάλα προβλήματα των αναπήρων στη χώρα μας. Αυτό εκφράστηκε και στην ψηφοφορία για τα νέα όργανα της Συνομοσπονδίας.

Οι εκλεγμένοι σύνεδροι της ΕΣΚ ήταν 15, ενώ οι υποψήφιοι που στήριξε πήραν από 80 έως 116 ψήφους (το σύνθετο αντιδραστικό υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ήταν αυτό που της στέρησε την εκπροσώπηση στο νέο Γενικό Συμβούλιο).

Τριώδιο με ... ζουρνάδες

Το τριώδιο της Αποκριάς άνοιξαν προχτές την Κυριακή στην Αθήνα, οι «Μπούλες και οι Γιανίτσαροι» της Νάουσας, που έφθασαν στην Αθήνα με «ζουρνάδες και νταούλι» για το αποκριάτικο έθιμο της περιοχής τους, που έχει την προέλευσή του στα βάθη των αιώνων και διατηρείται με σεβασμό απ' τους κατοίκους της Νάουσας.

Οσοι Αθηναίοι βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα είδαν έκπληκτοι τα χορευτικά δρώμενα με τη μοναδική μουσική των ζουρνάδων του Βαγγέλη Ψαθά. Και ήταν πολλοί εκείνοι που ακολούθησαν τις «Μπούλες και τους Γιανίτσαρους» στην Πλάκα, μέσω της οδού Ερμού.

Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την παρουσίαση σχετικής καλαίσθητης έκδοσης με δύο CD με χορούς και πατινάδες από το Λύκειο Ελληνίδων που αφορούν το μοναδικό αυτό αποκριάτικο έθιμο των Ναουσαίων

Αύριο η πίτα των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 -'44 θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο και ώρα 12.30.

Η γιορτή θα γίνει στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, όροφος 1ος. Το ΔΣ του Συνδέσμου θα υποδεχτεί με ιδιαίτερη χαρά τα μέλη και τους καλεσμένους, στην ετήσια αυτή γιορτή των αντιστασιακών δημοσιογράφων.

Ρατσιστικές αντιλήψεις για τα ΑμΕΑ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν.  Γκατζή για τον αποκλεισμό των ΑμΕΑ από το διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού στις τράπεζες

Τον απαράδεκτο αποκλεισμό των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) από τον πρόσφατο διαγωνισμό που προκήρυξε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την πρόσληψη 1.149 ατόμων στις τράπεζες, παρά τις διακηρύξεις, αλλά και τις δεσμεύσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου.

«Η προκήρυξη του διαγωνισμού επαναφέρει απαρχαιωμένες ρατσιστικές αντιλήψεις, αφού προβλέπει την υγεία, αρτιμέλεια και τη φυσική καταλληλότητα των υποψηφίων, με συνέπεια να αποκλείονται τα ΑμΕΑ», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογραμμίζει ότι την ίδια ώρα μια σειρά Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ) με προσφυγές τους επιχειρούν να κάνουν προσλήψεις επίσης με την εξαίρεση των ΑμΕΑ.

Καταλήγοντας, ο Ν. Γκατζής ρωτά την υπουργό Εσωτερικών ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για τις προσλήψεις στις τράπεζες, να επαναδιατυπωθεί με πρόβλεψη για τη συμμετοχή σ' αυτόν των ΑμΕΑ και να σταματήσει κάθε ενέργεια των ΔΕΚΟ για αποκλεισμό των ΑμΕΑ από τις προσλήψεις που πραγματοποιούν.

Αναβρασμός στη δημόσια υγεία

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της υγείας καθώς οι γιατροί του ΙΚΑ όλης της Ελλάδας απεργούν από χτες Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη 23 του Φλεβάρη, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ - 3 μ.μ) για την Πέμπτη 24 του Φλεβάρη και Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ την ίδια μέρα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η ΕΙΝΑΠ εκτιμώντας τη σοβαρότητα των προβλημάτων του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας και την άρνηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει θετικά μια σειρά δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, προχωράει στη στάση εργασίας και στη Γενική συνέλευση, όπου θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της.

Αντίστοιχα, οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών, την εξομοίωση των αποδοχών των γιατρών ΙΚΑ μ' εκείνες των γιατρών των κρατικών νοσοκομείων και τη θέσπιση ιατρικού μισθολογίου. Τέλος, ζητούν τη ριζική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης για να αρθεί το αδιέξοδο στη δημόσια περίθαλψη. Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας.

Την πλήρη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, «των οποίων τα γνωστά προβλήματα λιμνάζουν από ετών, παρά το γεγονός ότι είναι δίκαια πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας», εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Προσκλητήριο κινητοποιήσεων από τους αξιωματικούς

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας καλούν από την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί τα μέλη τους, οι Ενώσεις Αξιωματικών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, σε μια προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης να προωθήσει στη Βουλή την τροπολογία για τις μισθολογικές αυξήσεις.

Η τροπολογία αυτή, που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό περίπου με 14 δισεκατομμύρια δραχμές, είχε την έγκριση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, αλλά «κόλλησε» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει ότι η δαπάνη που προκαλείται είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή αν θεσμοθετηθεί θα ανοίξει το δρόμο για αναπροσαρμογή και των συντάξεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετη δαπάνη περίπου 12 δισ. δραχμών. Εντύπωση πάντως προκάλεσε μια δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Δ. Αποστολάκη, που δημοσιεύτηκε χτες στο «Βήμα» και έκανε λόγο για υπογραφή της τροπολογίας σήμερα Τρίτη.

Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους καταγγέλλουν τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην προώθηση της τροπολογίας, και καλούν τα μέλη των ΔΣ των πρωτοβάθμιων οργανώσεων στην πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ερχόμενη Δευτέρα έξω από τη Βουλή. Εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, οι κινητοποιήσεις, όπως ανακοίνωσαν χτες, θα είναι διαρκείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ