Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα η Δύση
Associated Press |
Από την ώρα της ψηφοφορίας |
Συντριπτική εμφανίζεται να είναι η επικράτηση των «μεταρρυθμιστών», υποστηρικτών του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Παρασκευή. Η διεθνής κοινότητα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων των ιρανικών εκλογών και έσπευσε να τονίσει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η επικράτηση των «μεταρρυθμιστών» στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης του Ιράν.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, από τον πρώτο γύρο των εκλογών, οι «μεταρρυθμιστές» συγκεντρώνουν 152 από τις 290 έδρες της ιρανικής Βουλής, εξασφαλίζουν, δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία. Καθολική, σχεδόν, είναι η επικράτησή τους στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, σε αυτήν της Τεχεράνης, όπου φέρονται να έχουν εξασφαλίσει τις 28 από τις 30 έδρες, ενώ αναλόγου εμβέλειας είναι η επικράτησή τους στις πόλεις Ισπαχάν, Σιράζ, Αχβάζ αλλά και Μασχάντ, που μέχρι πρότινος, ήταν προπύργιο των «συντηρητικών» Σιιτών μουσουλμάνων.
Το «Μέτωπο Συμμετοχής», του οποίου ηγείται ο Μοχάμαντ Ρεζά Χαταμί, αδελφός του Ιρανού Προέδρου, εξασφαλίζει 132 έδρες, στη νέα Βουλή, τα υπόλοιπα «προοδευτικά» ανεξάρτητα κόμματα 20 έδρες, και οι «συντηρητικοί», που υποστηρίξαν σε μεγάλο βαθμό το κόμμα των «Υπηρετών της Οικοδόμησης» του πρώην Προέδρου Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, μόλις 44 έδρες. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την εκλογή του από τον πρώτο γύρο και θα συμμετάσχει και στο δεύτερο, σε αντίθεση με τον Ρεζά Χαταμί, που εκλέχτηκε με ιδιαίτερη άνεση. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, στην κάλπη προσήλθε το 83% των 38,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Η εκλογική διαδικασία κύλησε, γενικά, σε ήρεμο κλίμα και τη μόνη δυσάρεστη εξαίρεση αποτελούν τα επεισόδια που ξέσπασαν, την Κυριακή μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, στις πόλεις Σούσα και Σαντεγκάν της νοτιοδυτικής ιρανικής επαρχίας του Κουζιστάν, ανάμεσα σε οπαδούς των «συντηρητικών» και την αστυνομία. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την εκλογή του «μεταρρυθμιστή» υποψηφίου, τον οποίο κατηγόρησαν για εξαγορά ψήφων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια σε δημόσια κτίρια, σε τράπεζες και στο αστυνομικό τμήμα και δέχθηκαν βροχή από δακρυγόνα, αλλά και σφαίρες από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν.
«Στη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση», εκτίμησε ότι θα βοηθήσει η διαμόρφωση νέου πολιτικού σκηνικού στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Μιχαέλις, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Γιόσκα Φίσερ αναμένεται να μεταβεί στο Ιράν στις αρχές Μάρτη. Εξίσου θετικές ήταν οι αντιδράσεις της Μόσχας, της Αγκυρας, της Λισαβόνας, που προΐσταται του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς όλοι υποστήριξαν ότι η επικράτηση των «μεταρρυθμιστών» εξασφαλίζει στον Πρόεδρο Χαταμί την κοινοβουλευτική κάλυψη που χρειάζεται, για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του.
Θετική ήταν και η αντίδραση των αραβικών ηγεσιών, οι οποίες, όμως, απέφυγαν να προβούν σε επίσημες δηλώσεις. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι αραβικές χώρες «βλέπουν» με ιδιαίτερη προσμονή την έξοδο του Ιράν από τον απομονωτισμό και τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά παραμένουν επιφυλακτικές τόσο απέναντι στον καθεστώς της Ισλαμικής Επανάστασης, όσο και απέναντι στη στάση που προτίθεται να τηρήσει, στο εξής, η Τεχεράνη στη διένεξη που έχει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 3 νησιά. Η επιφύλαξή τους φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, ακόμη και με την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ο Ιρανός Πρόεδρος δεσμεύεται τόσο από το Συμβούλιο των Φρουρών, που ελέγχεται από τους «συντηρητικούς», όσο και από το θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ.
Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα χαρακτήριζε αισιόδοξα τα μηνύματα της κάλπης για το μέλλον του Ιράν και την πορεία «εκδημοκρατισμού» της χώρας, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών τον φοιτητή Ακμπάρ Μοχαμάντι, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουλίου, με βασικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Λίγη ώρα αργότερα, σε 10ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο 22χρονος φοιτητής Αχμάντ Μπατεμπί, με την κατηγορία της «έκθεσης σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας», επειδή φωτογραφία του, όπου κρατούσε ματωμένη μπλούζα συμφοιτητή του, κυκλοφόρησε ευρέως σε όλα τα δυτικά ΜΜΕ. Και οι δύο φοιτητές καταδικάστηκαν ως «Μοχαρέμπ», δηλαδή ως «εχθροί του Ισλάμ». Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουλίου, που είχαν λάβει διαστάσεις εξέγερσης, είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 1.500 φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων κρατείται ακόμη στις ιρανικές φυλακές.
ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΜΠΑΤΜΑΝ. Στις συνεχείς προσπάθειες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του ΡΚΚ να εκκινηθεί μια «ειρηνευτική διαδικασία» για το Κουρδικό, οι τουρκικές αρχές απαντούν με κατασταλτικά μέτρα. Τελευταίο δείγμα, η σύλληψη τριών δημάρχων του «Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος», ή Χαντέπ, το Σάββατο, τους οποίους οι αρχές κατηγορούν για «σχέσεις με το ΡΚΚ».
Αλλο ένα δείγμα της «σκληρής στάσης» που τηρεί η Αγκυρα είναι ότι εξακολουθεί να αρνείται να επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρώην βουλευτή του Χαντέπ, Λεϊλά Ζάνα στη φυλακή. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Χικμέτ Σαμί Τουρκ, υποστήριξε ότι το αίτημα των Ευρωπαίων βουλευτών να επισκεφτούν στις φυλακές της Αγκυρας τη Λεϊλά Ζάνα είχε «πολιτικές διαστάσεις» - διότι το θέμα της «δημιουργεί κάθε φορά προβλήματα και δε θέλουμε να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους ξένους». Η Ζάνα, καταδικασμένη σε πολυετή φυλάκιση για «αυτονομιστική δράση», έχει τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο άλλος «στόχος» της κυβέρνησης Ετσεβίτ, είναι να εξοντώσει την ισλαμιστική «Χεζμπολάχ», η οποία αφού εκπλήρωσε την αποστολή της - τη «βοήθεια» στην εξόντωση Κούρδων και αριστερών τις προηγούμενες δεκαετίες - έχει καταστεί πλέον «άχρηστη» και αντικείμενο απηνούς κυνηγιού. Ο απολογισμός των «πεπραγμένων» των αρχών ενισχύει αυτήν την παραδοχή.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση της οργάνωσης έχουν συλληφθεί 1.757 άτομα σε 54 επαρχίες της χώρας. Από τους συλληφθέντες οι 707 αφέθηκαν ελεύθεροι, 858 έχουν προφυλακιστεί και 192 εξακολουθούν να ανακρίνονται. Στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών της αστυνομίας με υπόπτους για συμμετοχή στις δραστηριότητες της «Χεζμπολάχ», σκοτώθηκαν επτά «τρομοκράτες» - όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών - και πέντε αστυνομικοί. Κατασχέθηκαν 469 όπλα, 48.404 σφαίρες, 933 χειροβομβίδες, 31 εκτοξευτήρες ρουκετών και τρεις νάρκες. Το Σάββατο έγινε στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας έκτακτη σύσκεψη στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών κυβερνήσεων 11 επαρχιών με θέμα την πορεία των ερευνών για την εξάρθρωση της «Χεζμπολάχ]. Συζητήθηκαν όμως και θέματα που αφορούν στη δράση του ΡΚΚ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σααντετίν Ταντάν, ο οποίος πήρε μέρος στη σύσκεψη στο Βαν, διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. «Ο αγώνας εναντίον του ΡΚΚ, της "Χεζμπολάχ" και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχιστεί και θα έχει θετικά αποτελέσματα», τόνισε.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» πάντως έγραψε ότι σύμφωνα με «μυστική έκθεση» των αρχών στις επαρχίες όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα μέλη της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» είχαν πληροφόρηση μέσα από τον στρατό, από το 1994. Η «Χεζμπολάχ» είχε δώσει εντολή στα μέλη της «να καταταχθούν στον στρατό και να τους στέλνουν στοιχεία για τις μονάδες και ό,τι έγγραφο μπορούσαν να συλλέξουν». Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», αντίθετα, υποστηρίζει ότι από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας βγαίνει «το συμπέρασμα» πως το κράτος είχε άγνοια για τη δράση της «Χεζμπολάχ». Σύμφωνα εξάλλου με τη συντηρητική εφημερίδα «Ζαμάν», τα μέλη της «Χεζμπολάχ» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το Νόμο για τη Μεταμέλεια και δίνουν πληροφορίες στις αρχές προκειμένου να αποφύγουν τις καταδίκες τους. Στην κατάθεση του Αμπντουλαζίζ Τουνς, ενός μέλους της «Χεζμπολάχ» που συνεργάστηκε με τις αρχές, βασίστηκαν οι εκτεταμένες έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν ως συνέπεια τη σύλληψη εκατοντάδων μελών της οργάνωσης.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-
Ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποστείλουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, προκειμένου «να στηρίξουν τον αγώνα των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του πολέμου των ναρκωτικών», τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου εξακολουθούν, με την κάλυψη των επίσημων Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, να σπέρνουν το θάνατο...
Οπως οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, τουλάχιστον 28 αγρότες- όλοι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι - έχασαν τη ζωή τους στο τελευταίο κύμα βίας εκ μέρους των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ», το νέο κύμα βίας ξέσπασε την Πέμπτη, μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα, ότι προτίθεται να ξεκινήσει και νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη δεύτερη σε δύναμη αντάρτικη οργάνωση, τον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό», τον ELN και ενώ οι συνομιλίες με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας», τις FARC-EP, βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ωστόσο, αυτή η «ανάσα ειρήνης» δεν κατάφερε να σώσει τους 28 αγρότες, που δολοφονήθηκαν και τους άλλους έξι που τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσα σε αντάρτες και παραστρατιωτικούς της Δεξιάς σε πολλά χωριά στη Βόρεια Κολομβία, όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ από το στρατό και την αστυνομία. Οπως ανακοίνωσε αξιωματικός του στρατού, οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και εξακολουθούν να μαίνονται στην περιοχή Μόντες Ντε Μαρία, στις ακτές της Καραϊβικής, ανάμεσα στις «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» και παραστρατιωτικούς της Ακρας Δεξιάς, είχαν ως αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς ένθεν και ένθεν». Επιπλέον ο στρατός ανακοίνωσε πως παραστρατιωτικές ομάδες σκότωσαν πέντε χωρικούς και τραυμάτισαν άλλους δύο σε επίθεσή τους εναντίον της Κοινότητας Απαρτάδο, σε μία περιοχή παραγωγής μπανάνας.
Ομως η μη κυβερνητική οργάνωση Δικαιοσύνη και Ειρήνη, που εξαρτάται από την καθολική εκκλησία, ανακοίνωσε πως στη σφαγή αυτή συμμετείχε και ο στρατός, ενώ και οι 28 αγρότες που έχασαν τη ζωή τους, σφαγιάστηκαν με τον πιο ειδεχθή τρόπο, αφού πρώτα καταδικάστηκαν σε θάνατο, γιατί είχαν φιλικές διαθέσεις και βοηθούσαν τις FARC-EP!