ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ξεπουλάνε τη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Με 160 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 3 άκυρα υιοθετήθηκε απόφαση ιδιωτικοποίησης. Καταψήφισαν οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν με την παράταξη της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας». Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Το ξεπούλημα της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» αποφάσισε η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, κατά τη χτεσινή γενική τους συνέλευση. Η απόφαση, με την οποία η διοίκηση της Ενωσης εξουσιοδοτείται να πουλήσει τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, ελήφθη με 160 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 3 άκυρα.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος σε βάρος του συνεταιριστικού εργοστασίου, οι διαδικασίες του οποίου είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό με συνευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην οποία πρόσκειται η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών, που θέλουν να «βγάλουν από τη μέση» τον «Ολυμπο».

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Βάιος Αντωνίου επιτέθηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο εναντίον των εργαζομένων, επειδή είχαν καταγγείλει τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος.

Την απόφαση ξεπουλήματος καταψήφισαν οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν με την παράταξη της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» (ΛΑΕ). Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ Γιάννης Πατάκης και Γιώργος Σακοράφας τόνισαν ότι το ξεπούλημα του εργοστασίου είναι προμελετημένο και εντάσσεται στην εξυπηρέτηση της αντισυνεταιριστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, έχοντας αναλάβει να φέρει εις πέρας τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που στοχεύει στη συρρίκνωση και στη διάλυση των συνεταιρισμών προς όφελος του αδηφάγου μεγάλου κεφαλαίου, είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες ξεπουλήματος, μεθοδεύοντας την πλήρη απαξίωση του εργοστασίου, την ίδια ώρα που οι πωλήσεις των αγνών και άριστα ποιοτικών προϊόντων του είχαν εκτιναχτεί στα ύψη. Και αφού δημιουργήθηκε το πρόβλημα της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης για τη λειτουργία του, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης συνειδητά «δεν μπήκε στον κόπο» να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ και δε δέχτηκε τη συγκρότηση Επιτροπής Σωτηρίας του «Ολυμπος», στην οποία θα συμμετείχαν φορείς του νομού ώστε να απαιτήσουν όλοι μαζί από την κυβέρνηση να δώσει αυτά που οφείλει στους συνεταιρισμούς.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για την απόφαση ξεπουλήματος του συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που απέδειξε στην πράξη το καταστροφικό της έργο στον αγροτικό και συνεταιριστικό τομέα. Η κυβέρνηση δουλεύει συνειδητά και με βάση το σχεδιασμό της ΕΕ, για διάλυση της υπάρχουσας δομής και παραγωγής στην αγροτική οικονομία και τη δημιουργία στη θέση τους νέων αγροτικών τζακιών και μεγαλοεπιχειρήσεων, που θα ελέγχουν πλήρως αυτόν τον τομέα». «Γι' αυτό λοιπόν - συνεχίζει - όταν η Ενωση χρειάστηκε οικονομική στήριξη και ζήτησε δάνειο για κεφάλαια κίνησης 500 εκατ. δραχμών στον "Ολυμπο" έκανε πως δεν καταλάβαινε, αρνούμενη να δώσει αυτά που υποχρεούται σε μια ένωση που ούτε χρεωμένη ήταν, ούτε επισφαλές ήταν το δάνειο. Αυτό δείχνει καθαρά το κατά πόσο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι φιλοσυναιτεριστική ή φιλομονοπωλιακή. Δείχνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ποιους με την πολιτική του το ΠΑΣΟΚ φτιάχνει τρισεκατομμυριούχους και ποιους χρεοκοπεί.

Η συγκεκριμένη πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην Ενωση δούλεψε υπόγεια και στο σκοτάδι. Εκρυβε την αλήθεια και μονάχα όταν οι εργαζόμενοι στον "Ολυμπο" έβγαλαν το πρόβλημα στη "φόρα" άρχισε να ψελλίζει για την κατάσταση του εργοστασίου. Συνειδητά υπονόμευσε κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί μέτωπο όλων των μαζικών φορέων του νομού για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και για τη δημιουργία αγωνιστικής ασπίδας σωτηρίας του "Ολυμπος" από τον ίδιο το λαό.

Βαριές είναι οι ευθύνες και της ΝΔ, που κινείται στην ίδια λογική με το ΠΑΣΟΚ για "ελεύθερη αγορά", μη "κρατική στήριξη των συνεταιρισμών", "μονόδρομο της ΕΕ" κ. ά. Οχι μόνο στήριξε τους συγκεκριμένους συνεταιριστές της στο ΔΣ της Ενωσης, που σχεδίασαν μεθοδικά το ξεπούλημα του εργοστασίου, αλλά με τη σιωπή της κάλυψε και πολιτικά την πολιτική ιδιωτικοποίησης του "Ολυμπος"».

Και καταλήγει: «Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει ο "Ολυμπος" να σωθεί και ν' αναπτυχθεί σαν συνεταιριστικό εργοστάσιο, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της γνησιότητας και της ποιότητας των προϊόντων, προς όφελος του συνεταιριστικού κινήματος, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων σ' αυτό και βέβαια των καταναλωτών».

Παιχνίδια υπονόμευσης της «ΑΓΝΟ»

Παιχνίδια προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου παίζονται στην «ΑΓΝΟ», καταγγέλλουν, με ψήφισμά τους, οι εργαζόμενοι στη συνεταιριστική βιομηχανία, που βρίσκεται ήδη σε ειδική εκκαθάριση. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι θα αντιταχθούν σε κάθε επιλογή, που δε θα λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της ΑΤΕ απέναντι στους εργαζόμενους.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι χοντραίνει το αλισβερίσι, προκειμένου η "ΑΓΝΟ" να καταλήξει για ένα κομμάτι ψωμί στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, πράγμα που θα έχει τραγικές συνέπειες για την κτηνοτροφία στην περιοχή και στη χώρα και θα οδηγήσει τους 550 εργαζόμενους στην ανεργία, ισοπεδώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές, την ασφάλεια κτλ.», τονίζεται στο ψήφισμα της συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι διαδικασίες της ειδικής εκκαθάρισης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, από την άλλη, καμία ενέργεια δε γίνεται προς την κατεύθυνση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει πολιτεία και ΑΤΕ. Η υπόσχεση ότι η ειδική εκκαθάριση θα ήταν μέσο για να βρεθεί διέξοδος στην υπόθεση της «ΑΓΝΟ», στη λογική της εξυγίανσης και της παραπέρα βιωσιμότητας, άρχισε να ξεχνιέται. Ακόμη, οι υπεύθυνοι του σχεδίου που προέβλεπε ότι μέσα από τη σύσταση μιας νέας εταιρίας που θα διατηρούσε συνεταιριστικά χαρακτηριστικά και θα αναλάμβανε την «ΑΓΝΟ», δεν ακούγονται πια. Επίσης, επισημαίνεται ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και των δεσμεύσεων της πολιτείας και της ΑΤΕ, όπου μέσα από αυτές θα εξασφαλιζόταν η ομαλή, συνεχής και αναπτυξιακή πορεία της «ΑΓΝΟ», που σαν αποτέλεσμα θα είχε τη διατήρηση της απασχόλησης όλου του προσωπικού και υπό το νέο καθεστώς, με τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις και τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα, έντεχνα καθυστερεί.

Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε ομόφωνα το ΔΣ του Σωματείου να προχωρήσει στην κήρυξη κάθε μορφής κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση και η ΑΤΕ δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και δε λειτουργήσουν, παίρνοντας υπόψη τα αιτήματα των εργαζομένων (διατήρηση των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της «ΑΓΝΟ», των εργασιακών δικαιωμάτων και της απασχόλησης όλου του προσωπικού κλπ).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Φιλοαγροτική... εταιρία εξυπηρέτησης των εμποροβιομηχάνων!

Ξεπέρασε κάθε όριο κοροϊδίας των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας, επιχειρώντας χτες να εμφανίσει ως φιλοαγροτική μια απόφαση της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων - εξαγωγέων.

Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες την ίδρυση φορέα ανάπτυξης του εξωτερικού αγροτικού εμπορίου της χώρας με τον τίτλο «Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ». Τη μελέτη για τη δημιουργία του φορέα αυτού, που θα λειτουργεί ως εταιρία Holding, εκπόνησε η ΑΤΕ Finance και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών θα το πάρουν οι εμποροβιομήχανοι. Ο υπουργός Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις, δήλωσε ότι θα μπορούν να πάρουν και οι αγρότες μετοχές. Ομως, όπως ανακοίνωσε χτες, η ελάχιστη συμμετοχή στην εταιρία είναι 5.000.000 δραχμές, ποσό απαγορευτικό για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Το ερώτημα όμως που αφήνει αναπάντητο η κυβέρνηση είναι πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αγροτών, όταν η συγκεκριμένη εταιρία συστήνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων. Γιατί από το όλο ζήτημα, ΄για την εξεύρεση αγορών και την οργάνωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και έπειτα, καθώς και από τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, οι αγρότες δεν έχουν σε τίποτα θετικό να ελπίζουν. Αλλωστε, είναι γνωστή η πρακτική των εκβιαστικών μεθοδεύσεων των εμποροβιομηχάνων για να αγοράζουν τζάμπα την αγροτική παραγωγή, και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί προς το χειρότερο ακόμα και μετά την ίδρυση της εταιρίας «Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ». Φαίνεται δηλαδή ότι ο υπουργός Γεωργίας ικανοποίησε ένα αίτημα των εμποροβιομηχάνων και επιχειρεί, χωρίς ίχνος ντροπής, να το εμφανίσει ως φιλοαγροτικό!

Το ίδιο το θέμα της εξαγγελίας ίδρυσης εταιρίας ανάπτυξης του εξωτερικού αγροτικού εμπορίου αποτέλεσε, τις τελευταίες μέρες, άλλο ένα σημείο φτηνής προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε στη Λάρισα ότι θα δημιουργήσει «Ελληνικό Οργανισμό Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων» και ο υπουργός Γεωργίας, για να δείξει ότι η κυβέρνηση προηγείται, ανακοίνωσε χτες την ίδρυση της εταιρίας «Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ». Μόνο όμως που και οι δύο εξαγγελίες είναι φανερό ότι αφορούν την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και όχι των μικρομεσαίων αγροτών.

ΑΙΓΙΟ
Στο «εδώλιο» αύριο 180 αγρότες

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται αύριο το πρωί 180 αγωνιστές αγρότες της Αιγιάλειας, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95 και του '96.

Σε δύο ξεχωριστές δίκες που γίνονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου 40 αγρότες θα δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1995, όταν απέκλεισαν τη Νομαρχία Αχαΐας, και οι υπόλοιποι 140 για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996 και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της γέφυρας Μεγανήτη. Αναφορικά με την πρώτη δίκη οι 40 αγρότες οδηγούνται στο εδώλιο, όχι για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, αλλά επειδή υπέγραψαν κείμενο με τα αιτήματα διεκδίκησης των αγροτών.

Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, καθώς και τρεις δικηγόροι από την Πάτρα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες, θα τους υπερασπίσουν στην αυριανή δίκη αφιλοκερδώς.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΜΕΛΙΣΣΑ» ΠΕΛΛΑΣ
Τον κάνουν «κομπόστα»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρές δυσκολίες στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου προκαλούν οι «τεχνικές» δυσκολίες, που βάζουν ορισμένες τρίτες χώρες, όπως η Βραζιλία, με αποτέλεσμα πάνω από το 60% της παραγωγής να είναι απούλητη, δημιουργώντας τεράστια οικονομικά προβλήματα στους συνεταιρισμούς και τους αγρότες.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός «Μέλισσα» Πέλλας, ο οποίος, εκτός από τις εξαγωγικές δυσκολίες, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της παράλογης ρύθμισης παλαιού ληξιπρόθεσμου δανείου προς την ΑΤΕ, επισημαίνουν, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ ΜαρίαΜπόσκου και ΣταύροςΠαναγιώτου.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση: «Σύμφωνα με τους όρους της ρύθμισης, ο συνεταιρισμός μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής τους απαγορεύεται να συνάψει δάνειο για οποιαδήποτε ανάγκη του με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα εκτός της ΑΤΕ. Η ΑΤΕ όμως, με διάφορες προφάσεις, αρνείται να χρηματοδοτήσει το συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αδιέξοδα, που οδηγούν το συνεταιρισμό σε νέα χρεοκοπία και στο κλείσιμο».

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΤΕ αρνείται να δανειοδοτήσει το συνεταιρισμό για να εξασφαλίσει τα ίδια κεφάλαια, προκειμένου να ενταχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατασκευής βιολογικού καθαρισμού. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και βάσιμες απειλές για διακοπή της λειτουργίας του, ακριβώς επειδή στερείται συστήματος βιολογικού καθαρισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει για να αρθούν οι δυσκολίες στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου και πώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες που έχουν ήδη προκαλέσει στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς. Επίσης, τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσει η παράλογη συμπεριφορά της ΑΤΕ προς το συνεταιρισμό «Μέλισσα», για να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ