ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΡΗΝΑΝΙΑΣ - ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ
Ζητούν απαντήσεις για τα προβλήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία χτυπά η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Γερμανίας. Ανήσυχοι οι γονείς δηλώνουν ότι στερείται από τα παιδιά τους το δικαίωμα να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υποδομής. Οι γονείς ζητούν πραγματική στήριξη της εκπαίδευσης των σχολείων της Γερμανίας, ενώ βρίσκονται «στο σκοτάδι» για το καθεστώς λειτουργίας τους και δηλώνουν ότι «η ελληνική πολιτεία θέλει άμεσα ή έμμεσα να κλείσει τα σχολεία μας».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων, «η σφαγή των παιδιών αρχίζει από φέτος στη Γ` Λυκείου, που στερούν από τα παιδιά μας τη δυνατότητα να μπουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με το βαθμό του απολυτηρίου τους όπως ίσχυε μέχρι τώρα». Αναφέρονται επίσης σε κτιριακά προβλήματα και δηλώνουν ότι η αποστολή συντονιστών στην περιοχή τους δεν έχει βοηθήσει στα προβλήματα. «Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι ο χαρακτηρισμός των Λυκείων μας ως "ειδικά"» και δηλώνουν ότι δεν ξέρει πια κανείς «αν το Απολυτήριο των Ελληνικών Λυκείων της Γερμανίας θα είναι ισότιμο, αντίστοιχο και ισοδύναμο με το Απολυτήριο των Ελληνικών Λυκείων στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω θέματα και τους τρόπους διεκδίκησης λύσεων θα συζητήσουν οι γονείς σε γενική συνέλευση που θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 12.30 το μεσημέρι, στο ενοριακό κέντρο Απόστολος Ανδρέας, Am Schonenkamp στο Ντύσσελντορφ.

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Ούτε μελέτη αποκατάστασης!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' τα γραφεία του ΟΣΚ οργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη οι γονείς του 1ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου - που φιλοξενεί το 1ο - με τη συμμετοχή του Δήμου Ν. Ιωνίας

Ακόμα περιμένει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, για επισκευή...Η ταλαιπωρία μαθητών και γονιών συνεχίζεται
Ακόμα περιμένει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, για επισκευή...Η ταλαιπωρία μαθητών και γονιών συνεχίζεται
Μετά από πέντε μήνες απραξίας - και κοροϊδίας - για την αποκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, που έπαθε σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 7.9.1999, γονείς και μαθητές οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων την ερχόμενη Τρίτη, 15.2.2000, με αίτημα την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την οριστική αποκατάσταση του σχολείου.

Την απόφαση για τη διαμαρτυρία πήραν την περασμένη Τετάρτη σε κοινή συνέλευση οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου - που φιλοξενεί τους μαθητές του 1ου - με τη συμμετοχή του Δήμου Νέας Ιωνίας και της τοπικής Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Είχαν προηγηθεί «πολλοί ποδαρόδρομοι» και υπομνήματα των γονιών προς κάθε κατεύθυνση, απ' όπου εισέπραξαν μόνο υποσχέσεις.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο είναι ιστορικό, γιατί χτίστηκε το 1927. Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές και χαρακτηρίστηκε «κίτρινο». Ετσι, το 1ο Δημοτικό συστεγάστηκε με το 3ο Δημοτικό Σχολείο σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί - απόγευμα). «Η συστέγαση 600 μαθητών έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα (οικογενειακά, οικονομικά, υγιεινής κλπ.) στους γονείς και στα παιδιά, καθώς ορισμένα παιδιά αναγκάζονται να έρχονται απ' το πρωί και να φεύγουν το απόγευμα» επισημαίνουν στην απόφασή τους οι γονείς των δύο σχολείων.

Το 1ο και το 3ο είναι ολοήμερα σχολεία. Μερικοί γονείς - και απ' τα δυο σχολεία - δε βρήκαν κάποια λύση για τη φύλαξη των παιδιών τους και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και τους δασκάλους του ολοήμερου, βρήκαν τη φόρμουλα να έρχονται τα παιδιά απ' το πρωί στο σχολείο - σαν να ήταν ολοήμερο - και να συνεχίζουν το απόγευμα κανονικά την απογευματινή βάρδια.

Πρόκειται για μια βάρβαρη λύση, που προκρίθηκε απ' τους γονείς με την προσδοκία και της σύντομης αποκατάστασης του σχολείου. Παρόμοια προβλήματα θα οξυνθούν καθώς τελειώνουν πια οι διευκολύνσεις που είχαν εξασφαλίσει ορισμένοι γονείς απ' τις δουλιές τους και αναγκάζονται είτε να πληρώνουν είτε να σκέφτονται τη βάρβαρη λύση της ολοήμερης ταλαιπωρίας.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, από τις αρχές Δεκέμβρη αντιπροσωπεία των συλλόγων με εκπρόσωπο του Δήμου Ν. Ιωνίας είχαν συνάντηση με τον διευθυντή Κατασκευών του ΟΣΚ, όπου έμαθαν ότι το 3ο Δημοτικό Σχολείο - όπως και άλλα πενήντα σχολεία - έχει βλάβες στο φέροντα οργανισμό και ότι χρειάζεται ειδική μελέτη για την επισκευή ή την ανακατασκευή του σχολείου. Μάλιστα τους έδωσε και τη διαβεβαίωση ότι η ανάθεση των μελετών γι' αυτά τα σχολεία θα άρχιζε στις 6.12.1999 ώστε τα παραπάνω σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν το Σεπτέμβρη του 2000 .

Εκτοτε όμως οι γονείς - εν μέσω διαφόρων πληροφοριών - περίμεναν από μέρα σε μέρα τη μελέτη. Κι όταν την περασμένη Τετάρτη (2.2.2000) κατάφεραν να συναντηθούν με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ Μ. Μπαλτά έμαθαν ότι η ανάθεση της μελέτης έγινε τηλεφωνικά το βράδυ της προηγούμενης μέρας - δηλαδή την 1.2.2000.

«Τα περιθώρια αναμονής και υπομονής έχουν εξαντληθεί. Ζητάμε συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις και ενέργειες που να οδηγούν στην άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων χωρίς άλλες παλινωδίες», τονίζουν οι γονείς στην απόφαση της κοινής συνέλευσης.

ΠΣΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις των φοιτητών

Μετά τις εκλογές θα συζητηθεί η μεταφορά τους

Παγώνει τελικά το θέμα της μεταφοράς των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Πανεπιστήμιο του νησιού, που προέκυψε μετά από σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Χτες το πρωί, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συζητούσε για το αν θα έδινε εξουσιοδότηση στον πρύτανη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα ανταλλάγματα που θα έπαιρνε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την υιοθέτηση των ακυρωθέντων ΠΣΕ. Τα προγράμματα αυτά έχουν κριθεί αντισυνταγματικά, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εντάσσονται στα ευρύτερα σχέδια της κυβέρνησης για την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης σε φθηνή κατάρτιση για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Την ώρα της συνεδρίασης της συγκλήτου στο Ηράκλειο, φοιτητές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο «θεσμό» των ΠΣΕ και στη μετεγκατάσταση των υπαρχόντων ΠΣΕ, που έχουν μετονομαστεί σε «Ειδικά Προγράμματα Σπουδών», από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Πανεπιστήμιο. Ηταν μια πραγματικά δυναμική κινητοποίηση, με την οποία οι φοιτητές διαδήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη λειτουργία προγραμμάτων.

Αυτές ακριβώς τις αντιδράσεις των φοιτητών φαίνεται να υπολογίζουν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, φοβούμενοι τη μεταφορά στο Πανεπιστήμιο, μαζί με τα ΠΣΕ, και των έντονων αντιδράσεων που αυτά είχαν ξεσηκώσει στο Πολυτεχνείο. Ετσι το θέμα δε συζητήθηκε στη σύγκλητο, αλλά ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθεί μετά τις εκλογές και με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΔΕΕ - ΕΣΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποσυρθεί η πειθαρχική δίωξη

Την πλήρη απαλλαγή της εκπαιδευτικού

Ρένας Τερζηβασιλειάδου, στα πλαίσια του συνταγματικού δικαιώματος για ελεύθερη έκφραση και πολιτική συνδικαλιστική δράση, ζητά η ΔΕΕ - ΕΣΑΚ εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, μετά τη συνεδρίαση - φιάσκο του Β` ΠΥΣΔΕ, που αποφάσισε την αναβολή «εκδίκασης» της υπόθεσης για το Μάρτη, αφού όπως προέκυψε παραπέμφθηκε χωρίς προηγουμένως να της έχει δοθεί η δυνατότητα προσκόμισης μαρτύρων υπεράσπισης. Η καθηγήτρια του Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, παραπέμφθηκε με την κατηγορία της απείθειας, διότι εκφράστηκε δημοσίως υπέρ πολιτικού κόμματος, καθώς επίσης και για άσκηση δημόσιας κριτικής κατά προϊσταμένης αρχής (το διευθυντή του Λυκείου). Στην πραγματικότητα, την περασμένη άνοιξη, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των μαθητών να ενημερώνουν τους συμμαθητές τους για την πορεία των κινητοποιήσεων και κατήγγειλε την αυταρχική συμπεριφορά του Γ. Παπαδόπουλου, διευθυντή του σχολείου.

Το πόρισμα της παραπομπής της Ρ. Τερζηβασιλειάδου στηρίχτηκε μόνο σε μαρτυρίες κατηγορίας, αφού της αφαιρέθηκε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της φέρνοντας μάρτυρες υπεράσπισης. Οπως καταγγέλλει η ΔΕΕ - ΕΣΑΚ εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, «η προηγούμενη παράτυπη ανακριτική διαδικασία που διεξήχθη από τον προϊστάμενο Ε. Κουλουμπή, αποδεικνύει την εις βάρος της σκευωρία από τον διευθυντή του 1ου Λυκείου Νεάπολης με χαλκευμένες κατηγορίες, οι οποίες ως ανυπόστατες τυπικά και ουσιαστικά θα κατέρρεαν». Και καταλήγει σημειώνοντας πως «οι μεθοδεύσεις ορισμένων κύκλων να τρομοκρατήσουν με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και να βαφτίσουν πειθαρχικές τις πολιτικές διώξεις είναι όχι μόνο αντιδημοκρατικές, αλλά και επικίνδυνες».

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ
Σε εκλογές προχωρούν οι σπουδαστές

Σε διαδικασία εκλογών προχωράει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ), και καλεί τους σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές, που θα γίνουν στις 21 - 29 Φεβρουαρίου, και να πουν «όχι» στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης.

Ο ΣΥΣΠΙΣ δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τους σπουδαστές, κάτω από την ανάγκη να βρεθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν μέσα στις σχολές. Σημειώνουμε ότι σε προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν πάνω από 1.800 σπουδαστές, από περίπου 40 σχολές, παρά τις προσπάθειες των σχολαρχών να παρεμποδίσουν τις διαδικασίες.

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι η δημιουργία συστήματος Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενταγμένης στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου. Επίσης οι σπουδαστές ζητούν πάγωμα των διδάκτρων, δωρεάν φωτοτυπίες και υλικά από τις σχολές, προγράμματα σπουδών σύγχρονα και αναβαθμισμένα, με τεχνολογική υποδομή και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλο ένα αίτημα είναι οι αναβολές στράτευσης μέχρι και τις εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες πρέπει να είναι αδιάβλητες και αξιοκρατικές πάνω σε καθορισμένη ύλη, η κατάργηση των γραφείων ευρέσεως εργασίας που εμπορεύονται την ανάγκη του νέου ανθρώπου για δουλιά, ασφάλιση και πληρωμή των όποιων πρακτικών ασκήσεων, με το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ