ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Αμέσως μετά τη συνάντησή της χτες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μιλώντας εξ ονόματος του ΚΚΕ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ΓΓ του ΟΗΕ ή και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Αυτό όμως που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι δύο χρόνια περίπου μετά το δημοψήφισμα έχει κερδίσει έδαφος και στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν ένα σχέδιο το οποίο οδηγούσε στην ουσία, με μαθηματική ακρίβεια, αργά ή γρήγορα στη διχοτόμηση. Αυτό που σήμερα έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι να διεκδικηθεί η επίλυση του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ που προβλέπουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς βεβαίως διεθνή επιδιαιτησία. Σ' αυτή την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε την ενεργητική μας αλληλεγγύη στην Κύπρο και θα ελέγχουμε την ελληνική κυβέρνηση κατά πόσο στηρίζει σε μια τέτοια κατεύθυνση την επίλυση του Κυπριακού».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κοινές οι ανησυχίες Αθήνας και Λευκωσίας

Εχοντας την εκτίμηση πως ενδεχόμενη αποτυχία μιας ακόμη προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει επικίνδυνες τριβές και εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν πως η όποια πρωτοβουλία αναληφθεί θα πρέπει να προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Οι κοινές αντιλήψεις Αθηνών και Λευκωσίας, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί συμπίπτουν με αναλύσεις αμερικανικών ινστιτούτων στρατηγικών μελετών που παρουσίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του χτεσινού «Εθνους», ο «Εκόνομιστ», αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, και του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, χτες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι η όποια νέα προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχίας.

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο επισήμανε την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Τ. Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την οποία χαρακτήρισε «μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση και ένα βήμα στο πλαίσιο των θέσεων που έχουμε επανειλημμένως τονίσει». Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και στη βάση μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς επιδιαιτησία, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας ακόμη αποτυχίας. Και, βεβαίως, η λύση που θα προκύψει θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και να λαμβάνει υπόψη τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τη σταθερή και πολυτιμότατη συμπαράσταση της Ελλάδας, όχι μόνο για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αλλά, θα πρόσθετα, και σε όλα τα διαδικαστικά μέτρα που χρειάζονται για τις κινήσεις μας τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οσον αφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και στις κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ήδη η απόφαση της ΕΕ και ότι εντός του 2006 και μετά από έκθεση της Κομισιόν θα γίνει επισκόπηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τους χειρισμούς του Τάσσου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν στο Παρίσι και κατά πόσον οι χειρισμοί αυτοί είχαν τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, ο Κ. Καραμανλής απάντησε: «Γνωρίζετε ότι είμαστε σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία. Αυτό συνεχίζει και θα συνεχίζεται. Αλλωστε, νομίζω ότι έκανα πολύ σαφές ότι ήταν μια πολύ επιτυχής συνάντηση. Και ελπίζω ότι θέτει τις βάσεις για μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ώστε να φτάσουμε στο από όλους επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στην ερώτηση, τέλος, εάν υπάρχει κάποια παράσταση προς τις ΗΠΑ για την ενίσχυση του εμπορίου με τα Κατεχόμενα, ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Εγώ δεν βλέπω τίποτα το νέο. Είναι η πάγια τακτική των ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη μου, λανθασμένα, πιστεύουν ότι θα φέρουν την επανένωση της Κύπρου με την υιοθέτηση του απευθείας εμπορίου για τους Τουρκοκύπριους. Δεν φαίνεται όμως αυτή η θέση να υποστηρίζεται από πολλούς άλλους».

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις περί της εμμονής τους για αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν πως η διαδικασία των συνομιλιών της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ αποτελεί ένα χώρο όπου μπορούν να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς την Αγκυρα. Μέσα από αυτή τη λογική η ελληνική πλευρά επιθυμεί και προκαλεί την ΕΕ να αναμειχθεί στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, ωστόσο, δεν επιθυμούν να αναλάβουν ένα τέτοιο βάρος και παραπέμπουν το Κυπριακό στον ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αξιοποιούν το κυπριακό πρόβλημα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και ενδεχομένως να την επιβραδύνουν ή να τη ματαιώσουν.

Η τακτική αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Αθήνα, καθώς οι πιθανές ευρωτουρκικές τριβές θα εκδηλωθούν με εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά...

Χρέος η συνέχιση του αγώνα

Εκδήλωση προς τιμήν του αγωνιστή Νίκου Νικηφορίδη διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η ΕΔΥΕΘ

Σήμερα, που οι νεοβάρβαροι της Νέας Τάξης - ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ -έχουν σπείρει την περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με ραδιενεργά και τοξικά δηλητήρια, που εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές καταδικάζοντας τους λαούς και τα παιδιά σε ζωή με πολέμους, φτώχεια και ανέχεια, είναι χρέος κάθε εργαζόμενου, κάθε νέου, όλου του λαού να συσπειρωθεί στο φιλειρηνικό κίνημα και να δυναμώσει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Αυτό το μήνυμα αναδείχτηκε και μέσα από την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μάρτη στο πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι της ειρήνης αντάμωσαν, στο πάρκο Ειρήνης, λίγα μέτρα μακριά από το Επταπύργιο, που είχε μετατραπεί σε χώρο βασανιστηρίων και εκτελέσεων για χιλιάδες αγωνιστές. Εκεί εκτελέστηκε πριν από 55 χρόνια και ο Νίκος Νικηφορίδης, σε ηλικία 23 ετών. Είχε συλληφθεί στις αρχές του 1950 και παραπέμφθηκε σε έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας, για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια συλλογής υπογραφών κάτω από την «έκκληση της Στοκχόλμης» που εξέφραζε την αντίθεση στην εξάπλωση των ατομικών όπλων και υπογράφηκε συνολικά από 200 εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αλλοι 14 νεολαίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Στην εκδήλωση μίλησε η Αναστασία Γρηγοριάδου, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, που, εκφράζοντας την απόφαση των χιλιάδων αγωνιστών στη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, δήλωσε την απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Οπως είπε, «συνεχίζουμε, για να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες και τον πόλεμο στο Ιράκ. Για να μην ανάψει η φωτιά που είναι έτοιμη στο Κοσσυφοπέδιο και συμπαρασύρει και τους γειτονικούς λαούς. Για να συμπαρασταθούμε στους Παλαιστίνιους και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για τη λευτεριά τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό. Για να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα κατοχής από τις άλλες χώρες. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ. Για να μην περάσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Για τη συνεργασία και τη φιλία των λαών. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά όλου του κόσμου».

Στο Νέο Δελχί ο Θανάσης Παφίλης

Αναχώρησε για το Νέο Δελχί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Θανάσης Παφίλης, προκειμένου να πάρει μέρος σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια στο Σύγχρονο Κόσμο». Το Συνέδριο οργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Αδέσμευτων Χωρών (International institute for Non - Aligned Studies) με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, βουλευτών, διπλωματών, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ