ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Οταν έχουν κέφια τα εξάστηλα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
παιχνίδια που παίζουν πλάι - πλάι οι τίτλοι:

-- όπως αυτός που εξηγεί τον άλλο, δηλώνοντας ότι με «έγκριση του πρέσβη» οι «παροχές Καραμανλή» και η «εξόρμηση στο λαό» του Παπανδρέου. Είναι μη μπλέξουν τα καλώδια στο... δίκτυο.

-- όπως και με τους συμπληρωματικούς τίτλους για την προσέγγιση των συνδικάτων και το άδειασμα των τραπεζιτών!

Πάει ανατράπηκε ο καπιταλισμός!

Αρκεί να τους ξαναψηφίσεις. Οτι ούτε καν κοστούμι δεν αλλάζουν για να σε εξαπατήσουν, απλά αγνόησέ το. Πού να κάθεσαι τώρα να σκέφτεσαι τι σημαίνει «άλλαξε ο Μανωλιός...».

Ωραίοι! Ολοι αυτοί που πασχίζουν να εμφανίσουν μετά τον Παπανδρέου και τον Καραμανλή φιλεργάτη! Να τσιμεντάρουμε την πλώρη μας παιδιά, γιατί βγάζει ρωγμές στην πρώτη φουρτούνα.

Ακόμα καλυτερότεροι όσοι, δήθεν, κλαίνε για τους άκαρδους τους καπιταλιστές που τόσα παίρνουν και τίποτα δε δίνουν.

Μα, αδερφέ μου, αν ήταν να δώσει, δε θα ήταν καπιταλιστής. Στην αγορά βγαίνει ο άνθρωπος, εμπόρευμα αγοράζει, εργατική δύναμη στη φτηνότερη τιμή που μπορεί να τη χτυπήσει και βγάζει κέρδος από την υπεραξία. Αυτός δεν είναι ο Νόμος; Προτείνεις ανατροπή του Νόμου; Ρώτησες τον Πρετεντέρη;

Λοιπόν: Είναι ηθικοί - ηθικότατοι, νόμιμοι - νομιμότατοι, δικό τους το μαχαίρι και το πεπόνι.

Πρόβλημα των εργατών να πάρουν και το μαχαίρι (φτου κακιά λέξη) και το πεπόνι. Πρόβλημα των εργατών να επιβάλουν το δικό τους νόμο. Πρόβλημα των εργατών το δικό τους καθάριο πρόσωπο να κάνουνε σημαία χωρίς κανένα σεβασμό σε «ιερά και όσια».

Τα περί χριστιανικού καπιταλισμού, όπως και τα άλλα για τον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, είναι για κάτι Καρατζαφέρηδες και Αλαβάνους που λένε και καμιά μπαρούφα να περνάει η ώρα κι όποιος τσιμπήσει. Εκτός κι μιλάει κάποιος απ' όλους αυτούς για ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού, να το συζητήσουμε. Αλλά πάλι κινδυνεύουμε να στεναχωρήσουμε κάτι γραφίδες εκεί στο «Εθνος» που δεν αντέχουν τους «αμίμητους» ισχυρισμούς του ΚΚΕ. «Εθνος» γράψαμε και θυμηθήκαμε κάτι «αμίμητα» περί δύο εθνών. Στις 15 Μάρτη δεν είναι που απεργεί το δικό σου Εθνος;

Μαύρο, φίλε. Φούμο, από τον πρώτο τους ως τον τελευταίο. Κι άστους να παριστάνουν τις «εγώ ψάχνω γαμπρό με αίσθημα». Τελειωμένα προξενιά.

Πόσο μακρινό το δείγμα, του άλλου, του Ιορδάνη... *

Ο Αγαπητός, λέει, αυτός του «Δημητρούλα», έκανε μήνυση στο ΝΑΤ γιατί τόλμησαν να του ζητήσουν να πληρώσει 2,25 δισ. δρχ. που χρωστάει στο Ταμείο. Ωραίος. Ζητάει μάλιστα να πληρώσει το ΝΑΤ και τα δικαστικά έξοδα. Ακόμα πιο ωραίος.

Κι άντε εσύ να ξαναψηφίζεις τους εκπροσώπους του «αυτοδημιούργητου»...

Το πιο ωραίο το διαβάσαμε στην «Αυγή», είναι η έκθεση της ΟΚΕ που εκτιμά ότι για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός, γιατί αλλιώς απειλείται η κοινωνική συνοχή! Μαύρο!

* «μυστήριο ζεϊμπέκικο» από μια άσημη τριάδα, ως σπονδή...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΒΑΝΤΙ «ΜΙΝΤΙΑ»

ΔΗΛΑΔΗ, Ν' ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ; «Στο παρελθόν, ακόμη και το πρόσφατο, υπήρξαν μονομερείς "διευκολύνσεις" στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ευνοϊκές "ρυθμίσεις" χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που δεν απέδωσαν το (θεωρητικά...) ποθούμενο αποτέλεσμα λόγω νοοτροπίας και "φαταουλισμού" των "εχόντων και κατεχόντων". Οι φορολογίες μειώθηκαν, αλλά επενδύσεις δεν έγιναν. Το εργατικό κόστος μειώθηκε (κατά 25% σε διάστημα 25 ετών...) αλλά η ανταγωνιστικότητα και ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων δεν επιχειρήθηκαν καν. Μήπως είναι καιρός για νέους προβληματισμούς και προσανατολισμούς;» (οι διαπιστώσεις από τον Θ. Οικονομόπουλο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ»: «Μήπως ο τρόπος με τον οποίο σήμερα γίνεται κανείς διάσημος, κυρίως για περιορισμένη χρονική διάρκεια, είναι ένα από τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική παρακμή; (...) Αν στο παρελθόν η φήμη ενσωμάτωνε ή αντιπροσώπευε τις ευγενέστερες και υψηλότερες αξίες, όπως οι μεγάλες σκέψεις και τα ιδανικά ή οι υπηρεσίες για το υψηλότερο αγαθό, οι σημερινές δημοσιότητες πάσχουν από μια ναρκισσιστική ιδεοληψία (...) Ο νέος τύπος διασημότητας είναι πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμος από τα μέσα επικοινωνίας και είναι, βεβαίως, πιο επικερδής» (ο Σ. Παπαθανασόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα «ΝΕΑ»).

ΜΠΑ, ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ... «Αυτή την περίοδο η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ πιέζεται εξαιτίας των δημοσκοπήσεων, γι' αυτό και ο κ. Αλαβάνος έδωσε πράσινο φως για τοπικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΣΣΣΣ... «Μωρέ, εντάξει, να το κάνουμε το αντιπολιτευτικό μέτωπο που προτείνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αλλά να, αυτό το ΚΚΕ δε δέχεται. Θα μου πείτε και πού το κακό; Αν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί, θα την έκανε, νομίζετε, την πρόταση ο σύντροφος; Αφού στο ΠΑΣΟΚ απευθύνεται!» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ για τη γρίπη των πτηνών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κυβέρνηση προσεγγίζει τα συνδικάτα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η κυβέρνηση αδειάζει ΣΕΒ και τραπεζίτες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ διά χειρός μάνατζερ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΡΟΧΕΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ εξόρμηση στον λαό ο Γ. Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ του πρέσβη των ΗΠΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζια μπαϊράκια εναντίον του «Καποδίστρια»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ο «Καποδίστριας» ταλανίζει την Ελλάδα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ των Ελλήνων διχάζουν τη Βουλή

ΧΩΡΑ: Μπόνους έως 3.000 ευρώ στους τραπεζικούς

ΤΑ ΝΕΑ: Και μισθωτοί στο στόχαστρο της Εφορίας

ΕΘΝΟΣ: ΕΞΕΓΕΡΣΗ για τα ρουσφέτια

Η ΑΥΓΗ: Πληθωρισμός δύο ταχυτήτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΚΙΝΗΤΑ οι προβλέψεις τιμές και ζήτηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ασπρο

«Το πρώτο μουσικό όργανο που πιάνει στα χέρια του είναι το μαντολίνο που ανήκε στον εκτελεσθέντα το '44 στο μπλόκο της Κοκκινιάς από τους Γερμανοτσολιάδες μεγαλύτερο αδερφό του, Γιώργο. Λίγο αργότερα, το '48 πρωτοπιάνει στα χέρια του και μπουζούκι, δανεικό από το κουρείο της γειτονιάς του. Μαγεύεται. Αεικίνητος, όταν δε δουλεύει στο τσαγκαράδικο, ή δεν παίζει μπουζούκι, ασχολείται με τον αθλητισμό. Για ένα μικρό διάστημα εντάσσεται στην εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού (...) δεξιοτέχνης στο τρίχορδο μπουζούκι. Ικανός να παίζει ένα καταπληκτικό ταξίμι επί 20 λεπτά χωρίς να επαναλαμβάνει ποτέ την ίδια μουσική φράση. Κι όμως ο Ιορδάνης Τσομίδης, που πέθανε χτες από ανακοπή καρδιάς, στα 74 χρόνια του, εμφανιζόταν σποραδικά σε μικρότερα κέντρα. Από άποψη. Δεν ήθελε να ενταχθεί σε μεγάλες ορχήστρες ή να υποκύψει στο "σύστημα" (...) έκανε το μπουζούκι του να πετάει φωτιές αν τον ενέπνεαν τα μάτια μιας γυναίκας στο ακροατήριό του» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Μαύρο

«Στις συνομιλίες που ακολούθησαν ο κ. Μπους χαρακτήρισε το Αφγανιστάν "παράδειγμα ελευθερίας" για τις άλλες χώρες της περιοχής, υπονοώντας κυρίως το γειτονικό Ιράν. "Είστε πηγή έμπνευσης για τους άλλους και η έμπνευση αυτή θα έχει αποτέλεσμα και άλλοι λαοί να απαιτήσουν την ελευθερία τους" δήλωσε» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ