ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
Παράταση κάτω από την πίεση των αντιδράσεων

Συνεχίζεται πιο εντατικά η συγκέντρωση υπογραφών στο http://4ksm.kke.gr

Νέα εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση των απειλών για απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας. Στελέχη της Οργάνωσης συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον υφυπουργό του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες ενάντια στην ΚΕΝ ότι: «λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα και πως ενεργεί ενάντια στο νόμο και το Σύνταγμα, επειδή παλεύει για την επαναστατική ανατροπή του σημερινού συστήματος». Φυσικά οι Τσέχοι νεολαίοι κομμουνιστές παρουσίασαν για άλλη μια φορά τις θέσεις τους και ο υφυπουργός δήλωσε πως θα τους απαντήσει σε 2-3 εβδομάδες για το τι εξέλιξη θα υπάρξει. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα παράταση της προθεσμίας που αρχικά είχε θέσει το υπουργείο Εσωτερικών για τις 31 Δεκέμβρη του 2005 και μετά για τις 4 Μάρτη του 2006.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραδόθηκαν οι υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί στην ιστοσελίδα http://4ksm.kke.gr στην τσέχικη κυβέρνηση. Επίσης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη παρέδωσε τις υπογραφές και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι εξελίξεις αυτές μας θέτουν σε ακόμα πιο αυξημένες ευθύνες να ενισχύσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την αλληλεγγύη μας με την ΚΕΝ Τσεχίας, αλλά και την αντίδρασή μας σε αυτές τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Ενας τρόπος είναι η συνέχεια της συγκέντρωσης υπογραφών στο http://4ksm.kke.gr. Χτες το βράδυ, οι υπογραφές είχαν ξεπεράσει τις 3.810 από πολλούς επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους από δεκάδες χώρες του πλανήτη μας.

ΚΚΕ
Για τα 85χρονα του Πορτογαλικού ΚΚ

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του Κόμματος

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, στέλνει τους θερμούς χαιρετισμούς της στην ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ και σε όλους τους Πορτογάλους κομμουνιστές με αφορμή τα 85χρονα της ίδρυσης του κόμματος (6/3/1921) και τα 75χρονα από την πρώτη έκδοση της εφημερίδας «Αβάντε» (15/02/1931).

«Γεννημένο μέσα από το εργατικό κίνημα και εμπνευσμένο από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ίδρυση του Πορτογαλικού ΚΚ σηματοδότησε μια νέα φάση στην πάλη της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της χώρας σας», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της Πορτογαλίας το Πορτογαλικό ΚΚ έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή. «Ηταν το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε στη φασιστική καταπίεση. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πάλη ενάντια στη φασιστική δικτατορία, στην Επανάσταση του Απρίλη και τους βαθιούς μετασχηματισμούς που ακολούθησαν, τη γεωργική μεταρρύθμιση, τις κρατικοποιήσεις, την καθιέρωση του δημοκρατικού καθεστώτος, την κατάργηση της αποικιοκρατίας και τη στήριξη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στις αποικίες. Εδωσε σκληρές μάχες ενάντια στη διαδικασία της αντεπανάστασης, ενάντια στην παλινόρθωση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της κατεδάφισης των επιτευγμάτων του Απρίλη. Τροφοδότησε το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως του Μπέντο Γκονσάλβες και του Αλβαρο Κουνιάλ».

Σε ό,τι αφορά τις μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας με το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚΕ δηλώνει περήφανο. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αγωνιστεί πλάι πλάι σε πολλά μέτωπα. Ιδιαίτερα εκτιμούμε την ενεργό συνεισφορά σας στην ανάπτυξη των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, στις προσπάθειες ενίσχυσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για την υπεράσπιση της κομμουνιστικής ταυτότητας και ιδεολογίας και την προβολή της σοσιαλιστικής εναλλακτικής».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ταξικής πάλης που έχει διαψεύσει αυτούς που μιλούσαν για το «τέλος της ιστορίας» και τον «αναπόφευκτο θάνατο του Μαρξισμού - Λενινισμού και των κομμουνιστικών κομμάτων», η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι «αυτές οι εξελίξεις προβάλλουν τον απαραίτητο ρόλο των κομμουνιστικών κομμάτων συνεπών στις επαναστατικές αρχές, στο σοσιαλισμό ως τη μόνη εναλλακτική στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Καταλήγοντας, η επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει πως «το Κόμμα μας πιστεύει πως σ' αυτές τις συνθήκες αυξάνεται η ανάγκη για μια διακριτή και χειροπιαστή διεθνή παρουσία των κομμουνιστών. Κομμουνιστικά κόμματα που στηρίζουν το Μαρξισμό - Λενινισμό, το Προλεταριακό Διεθνισμό και το στόχο του σοσιαλισμού μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη συνεισφορά στην ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, στην ανάπτυξη του συντονισμού και της κοινής δράσης των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Μαυροβούνιοι βουλευτές ενέκριναν νομοσχέδιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος πιθανώς στις 21 Μάη με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από τη Σερβία και το οποίο θέτει το ποσοστό 55% των ψήφων ως όριο για να κριθεί θετικό το αποτέλεσμα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ενας Αλβανός καταζητούμενος σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά από αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης χτες τα ξημερώματα στο αλβανόφωνο χωριό Κόντοβο (10 χλμ από τα Σκόπια).

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Κυανόκρανοι του ΟΗΕ σταμάτησαν χτες κοινή στρατιωτική επιχείρηση με 2.500 Κογκολέζους στρατιώτες κατά ενόπλων στην πόλη Τσέγι της βορειοανατολικής επαρχίας Ιτούρι, μετά τη στασίαση 50 εκ των Κογκολέζων στρατιωτών που άρχισαν να λεηλατούν κατοικημένες περιοχές και να ρίχνουν για εκφοβισμό πυρ στον αέρα κατά των κυανοκράνων...

ΓΡΙΠΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Ανησυχία για νέα κρούσματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ -ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την πιθανότητα εκδήλωσης κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών σύντομα σε άγρια ή οικόσιτα πτηνά στις ΗΠΑ προέβλεψε χτες ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους, Μάικλ Λίβιτ. Ωστόσο, κατά την κατάθεσή του σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας δέχτηκε τα επικριτικά βέλη αρκετών «Δημοκρατικών» γερουσιαστών. Μεταξύ, άλλων, επειδή παρατηρούνται καθυστερήσεις και ελλείψεις στην εφαρμογή μέτρων προετοιμασίας και ενημέρωσης του κόσμου, καθώς και σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία και διάθεση εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων. Λίγη ώρα μετά, εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων πρότειναν την αναπροσαρμογή της τρέχουσας πολιτικής προμήθειας και διάθεσης αντιγριπικών εμβολίων για τον ερχόμενο χειμώνα...

Στο Πεκίνο, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χου Λιανγκτζού, φαινόταν επίσης ανήσυχος για την εκδήλωση πιθανώς πολλών νέων κρουσμάτων της νόσου σε πτηνά και ανθρώπους με την αύξηση του κύματος αποδημητικών πτηνών προς την ανατολική επαρχία Τζιαντζού το προσεχές δίμηνο. Ανακοίνωσε έτσι τη συγκρότηση 100 σταθμών εποπτείας με προσωπικό 1.000 ατόμων σε διάφορα σημεία της επαρχίας Τζιαντζού.

Στη βόρεια Σερβία επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά η ύπαρξη του ιού Η5 σε αγριόκυκνο. Στο Ιράκ ανακοινώθηκε πως νοσηλεύεται μία γυναίκα απ' τη βόρεια επαρχία Νασιρίγια κι ένας άνδρας με ύποπτα συμπτώματα της νόσου απ' την επαρχία Νταγιάλα. Αναφέρθηκαν, επίσης, νέα κρούσματα σε πτηνά στην περιφέρεια σε χωριά της επαρχίας Νταγιάλα (βορειοανατολικά της Βαγδάτης) και στο προάστιο Σούλα της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβική δυσφορία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε χτες ο «Πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου, στον 45χρονο Αγκίμ Τσέκου, επικεφαλής των «Σωμάτων Προστασίας Κοσσόβου». Ο Τσέκου δέχτηκε με προθυμία δηλώνοντας «έτοιμος» να αποδεχτεί το αξίωμα του πρωθυπουργού «για το συμφέρον του Κοσσόβου».

Το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό την μπαγκέτα Τσέκου αναμένεται να πάρει την έγκριση της πλειοψηφίας των 120 μελών της «Βουλής» μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Πάντως, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσέκου προκάλεσε (όπως αναμενόταν) τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου. Εις εκ των Σέρβων που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα των συνομιλιών της Βιέννης, ο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, σχολίασε το διορισμό Τσέκου λέγοντας πως «μάλλον δεν είναι καλή ιδέα ο διορισμός στρατηγών ή πρώην μαχητών σε πολιτικά πόστα». Η πρόεδρος του σερβικού Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Σάντα Ράσκοβιτς Ιβιτς, δήλωσε: «Ο διορισμός του Τσέκου αποτελεί ένδειξη ότι η αλβανική πλευρά χάνει την αυτοκυριαρχία της και οδεύει προς τη ριζοσπαστικοποίηση».

Ο Κοστούνιτσα για τον Μλάντιτς

Παράλληλα, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να υποστηρίζει την παράδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν το ευρωενωσιακό «τελεσίγραφο» της 31ης του μήνα. Σχολιάζοντας μάλιστα τα πρόσφατα σενάρια του σερβικού Τύπου για τη «σύλληψη» Μλάντιτς, ο Κοστούνιτσα υποστήριξε ότι επρόκειτο για «προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης... με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ίδιο το κράτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ