ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
«Σφραγίδα» συγκάλυψης από τον Κ. Καραμανλή

ICON

Την προσωπική του σφραγίδα στη συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών έβαλε πανηγυρικά χτες ο Κ. Καραμανλής, αποενοχοποιώντας το πολυπλόκαμο σύστημα γενικευμένης παρακολούθησης και τις αντιδραστικές τρομο-συμφωνίες ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός στο πολυδιαφημισμένο «διάγγελμά» του δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση στα πιεστικά αναπάντητα ερωτήματα και ακριβώς γι' αυτό κινήθηκε στην κατεύθυνση της συγκάλυψης, καταφεύγοντας στις γνωστές από τα παλιά μεγαλόστομες διακηρύξεις και «διαβεβαιώσεις». Ουσιαστικά, έκανε μια επίδειξη της βούλησης και της «αποφασιστικότητας» της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την υπόθεση των υποκλοπών, δίχως όμως να προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της αλήθειας. Επιπλέον, ο δρόμος που έδειξε και τα (ανούσια) μέτρα για τη «θεσμική θωράκιση» επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν τόσο ο πολυπλόκαμος μηχανισμός γενικευμένης παρακολούθησης όσο και οι αντιδραστικές συμφωνίες που τον «εκτρέφουν». Κινούμενος στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού και της συσκότισης ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να υπαινιχθεί ότι το πρόβλημα είναι «η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών»... Στην προσπάθειά του να πείσει ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να αποκαλύψει τους «δράστες» των υποκλοπών, επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση αφ' ενός αποκάλυψε την υπόθεση και αφ' ετέρου ήταν ο «στόχος των εγκληματικών ενεργειών», δίχως όμως να εξηγήσει πως παρ' όλα αυτά η υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι.

Παράλληλα, κατέβαλε προσπάθειες να πείσει ότι η κυβέρνηση «θα» κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την «αποτελεσματική θωράκιση της πολιτείας», «την προστασία των εθνικών συμφερόντων και την ασφάλεια των πολιτών», στόχοι που παρά τον γενικόλογο χαρακτήρα τους μόνο εύλογα ερωτήματα και ανησυχία μπορεί να προκαλέσουν με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να κινείται στο πλαίσιο των τρομο-συμφωνιών ΕΕ-ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις Καραμανλή περίσσεψαν τα παχιά λόγια και οι διακηρύξεις καλών προθέσεων, δίχως όμως κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

«Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, στα χέρια της Δικαιοσύνης και ήδη έχει εισέλθει σε νέα αποφασιστική φάση. Διερευνώνται τα πάντα και σε κάθε κατεύθυνση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν, όπου κι αν βρίσκονται. Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σε ανάλογης φύσης ζητήματα, στον τόπο μας».

Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις μέσα στις οποίες κινείται το σχέδιο της κυβέρνησης «για αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα», ο πρωθυπουργός είπε ότι επιδιώκεται η «περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου», «ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών με το προσωπικό και τα μέσα που απαιτούνται», «εντατική διενέργεια ελέγχων» και «καθιέρωση πλαισίου αυστηρότερων ποινών».

Συναντήσεις για το θεαθήναι

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Ν. Αλεξανδρίδη, και τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Α. Λαμπρινόπουλο, καθώς και με ομάδα πανεπιστημιακών, αποτελούμενη από τους Δημ. Τσάτσο, Αντ. Μανιτάκη και Χρ. Καψάλη.

Εκ μέρους των πανεπιστημιακών ο Δ. Τσάτσος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ομάδα των ακαδημαϊκών μια γνωμοδότηση για το εάν είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών ή χρειάζεται να βελτιωθεί.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Ν. Καραχάλιου, ότι μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης στην υπόθεση των υποκλοπών είναι να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος αντιαμερικανισμού!

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα και εμείς ως κόμμα δουλεύουμε αθόρυβα σε τρεις κατευθύνσεις», είπε (στον «Αλφα 9,89»), και συμπλήρωσε: «Πρώτον, πρέπει, να επουλώσουμε το αίσθημα της εθνικής ασφάλειας. Δεύτερον, πρέπει να διατηρήσουμε το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και, τρίτον, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε μια ευαίσθητη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια κλίματος, είτε αντιαμερικανισμού, είτε αντιευρωπαϊσμού στους πολίτες»...

Το ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στο «διάγγελμα» του πρωθυπουργού το ΠΑΣΟΚ και μεταφέροντας την όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην τήρηση ή μη των θεσμών, συνέχισε και χτες να αφήνει στο «απυρόβλητο» της κριτικής του και των καταγγελιών του τη δράση των μηχανισμών «παρακολούθησης» και όλου του πλέγματος των υπηρεσιών και των πολυεθνικών, που συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό «για εκκωφαντική σιωπή και συγκάλυψη», ότι «εμφανίστηκε για να μιλήσει σαν ο άσχετος τρίτος και όχι ως ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας» και ότι «συνεχίζει απλά μια επικοινωνιακή τακτική στη γραμμή, παραπλάνηση, συγκάλυψη, εμπαιγμός, μετάθεση ευθυνών». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λειτούργησε έξω από τους θεσμούς» και ότι «δεν είχε την πολιτική βούληση να λειτουργήσουν οι θεσμοί», ενώ στα περί ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου, ο Ν. Αθανασάκης είπε πως στην περίπτωση «που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα θεσμικής ενίσχυσης, εκεί βεβαίως κάθε κόμμα, με βάση το πλαίσιο των αρχών του, οφείλει και μπορεί να συμβάλει».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ
Και δεύτερο τετράδιο με σημειώσεις

Με αποκαλύψεις που σταδιακά δίδονται στη δημοσιότητα, ώστε η όλη ιστορία να κρατά το ενδιαφέρον σαν καλογραμμένο αστυνομικό θρίλερ, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για το θάνατο του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

Χτες ο δικηγόρος της οικογένειας Θεμιστοκλής Σοφός παρέδωσε στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη και δεύτερο τετράδιο με σημειώσεις του εκλιπόντα για τεχνικά θέματα από τον Απρίλη του 2004 έως τις 24/1/2005, καθώς και ένα έγγραφο με το οποίο, από τον περασμένο Ιούνη, η οικογένεια Τσαλικίδη ζητούσε από την αστυνομία να ερευνήσει το e- mail του, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου. Επίσης, ο δικηγόρος έδωσε στον εισαγγελέα τον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού τηλεφώνου του Τσαλικίδη και λίστα με τις τελευταίες εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις. Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο Θεμ. Σοφός, από τη λίστα προκύπτει πως το τελευταίο άτομο με το οποίο μίλησε ο εκλιπών δεν ήταν η αρραβωνιαστικιά του Σάρα Γαλανοπούλου, αλλά άγνωστο, μέχρι στιγμής, άτομο. Προηγουμένως, ο Τσαλικίδης είχε δεχτεί κλήση πιθανότατα από τηλέφωνο της Vodafone, ενώ, μετά από αυτή τη συνομιλία, καταγράφηκαν άλλες δύο κλήσεις, ενδεχομένως από το ίδιο τηλεφωνικό κέντρο, οι οποίες δεν απαντήθηκαν.

Τέλος, ο Θεμ. Σοφός έδωσε στον εισαγγελέα Διώτη e-mail του Τσαλικίδη, με παραλήπτες τα στελέχη της Vodafone Μαστοράκη, Μπάμπαλη και Βασιλείου και αντικείμενο, σύμφωνα με τον συντάκτη του, θέματα υψίστης σπουδαιότητας, δηλαδή, όπως είπε ο δικηγόρος της οικογένειας, για ενέργειες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2005 για συγκεκριμένο ζήτημα βελτίωσης δικτύου.

Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, ο εισαγγελέας Γιώργος Ακτύπης που έχει χρεωθεί τη διενέργεια της ανάκρισης για το θέμα των υποκλοπών αναμένεται να καλέσει στελέχη της Vodafone και της ΕΥΠ, ενώ θα οριστούν και ειδικοί πραγματογνώμονες για να αποκρυπτογραφήσουν το πειρατικό λογισμικό. Υπενθυμίζουμε ότι μετά από προκαταρκτική εξέταση που κράτησε 11 μήνες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δε βρήκε τίποτα, με αποτέλεσμα να ασκηθεί δίωξη κατ' αγνώστων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός παρήγγειλε χτες εγγράφως στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη και τον 24ο τακτικό ανακριτή Γ. Ακτύπη να διεξάγουν κατά απόλυτη προτεραιότητα, τόσο τις ανακρίσεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές όσο και τις συνθήκες θανάτου του Κ. Τσαλικίδη, λόγω της μεγάλης σημασίας αυτών των δύο υποθέσεων.

Να κληθεί στη Βουλή ο Γ. Κορωνιάς

Την άμεση κλήση του διευθύνοντος συμβούλου της VODAFONΕ Γ. Κορωνιά και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Ι. Αγγέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητούν από τον πρόεδρό της οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Με επιστολή τους προς τον Α. Καραμάριο οι βουλευτές Λ. Κανέλλη, Α. Κακλαμάνης, Ε. Βενιζέλος, Φ. Πετσάλνικος, Μ. Παπαϊωάννου και Φ. Κουβέλης τονίζουν ότι μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής, παρουσία των Γ. Βουλγαράκη και Α. Παπαληγούρα, ουσιαστικά διακόπηκε το έργο της για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών αφού δεν υπήρξε συνέχεια στις ακροάσεις. Οι βουλευτές κάνουν επίκληση των σχετικών άρθρων του κανονισμού της Βουλής, ζητώντας την κατάθεση των παραπάνω προσώπων και αναφέρουν ότι στη συνέχεια η Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει την ημερήσια διάταξη των επόμενων συνεδριάσεών της για το θέμα των υποκλοπών.

ΚΚΕ
Ο λαός να βάλει τέρμα και στη συγκάλυψη και στην αντιλαϊκή πολιτική

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Τίποτα δεν πρόσθεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ώστε να υπάρξει έστω και μια ρωγμή στο σκοτάδι των υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Αρα οι ευθύνες της κυβέρνησης παραμένουν μεγάλες.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ, που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι η αλήθεια δεν πρόκειται να γίνει γνωστή.

Επόμενο, αφού την ενοχή κρατών, εταιριών, κυβερνήσεων, υπηρεσιών και άλλων μηχανισμών του ιμπεριαλισμού, φροντίζουν να την κρατούν καλά κρυμμένη. Σε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένη, συμμετέχει, και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως συμμετείχαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα των υποκλοπών δεν αφορά ορισμένα πρόσωπα, που κι αν ακόμα εντοπιστούν και τιμωρηθούν, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια. Πολύ περισσότερο που οι διάφοροι παράγοντες, κυβερνητικοί και μη, προσπαθούν να εθίσουν την κοινή γνώμη με το διαχωρισμό της παρακολούθησης σε νόμιμη και παράνομη. Ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε οι όποιες αρχές πρόκειται να φέρουν φως στην υπόθεση, όπως υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, αφού ισχύουν οι αντιδραστικές συμφωνίες και νόμοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και όλο το δήθεν "αντιτρομοκρατικό" νομικό πλαίσιο.

Η εποχή της συγκάλυψης δεν πέρασε, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς για το λαό διαρκεί ακόμα, αφού δεν έχει βάλει ο ίδιος τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική. Μένει να το κάνει, εντείνοντας την πάλη του για την κατάργηση όλων των συμφωνιών, στο πλαίσιο της δράσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά».

Διαψεύδει «δηλώσεις Κορωνιά» η «Vodafone»

Η πολυεθνική εταιρία «Vodafone» επιχειρεί να διαψεύσει δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία φέρουν τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γ. Κορωνιά να δηλώνει ότι δέχτηκε πιέσεις για παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, ο Γ. Κορωνιάς μεταξύ άλλων φέρεται να καταγγέλλει ότι «κάποιοι» είχαν ζητήσει από την εταιρία να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις το 2004, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι ο ίδιος «πέταξε έξω κάτι Εγγλέζους». Για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη και το αν αυτός συνδέεται με τις υποκλοπές, ο Γ. Κορωνιάς φέρεται να δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή ζήτησε να διαλευκανθεί η συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Γ. Κορωνιάς φέρεται να μην αποκλείει τα ενδεχόμενα εμπλοκής στις υποκλοπές τεχνικού της εταιρίας του ή του συντηρητή της «Ericsson», ακόμη και το ενδεχόμενο το λογισμικό της υποκλοπής να προήλθε από τη σουηδική εταιρία. Ακόμη, ο Γ. Κορωνιάς φέρεται να είχε ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού στις 10 Μάρτη πως από τον έλεγχο που έκανε εντόπισε ότι ο μηχανισμός καταγραφής των συνδιαλέξεων βρισκόταν εντός της αμερικανικής πρεσβείας.

Με ανακοίνωσή της η «Vodafone» υποστηρίζει για όλα αυτά: «Αναφορικά με τις φημολογίες που παρουσιάζονται από μερίδα του Τύπου σχετικά με υποτιθέμενες δηλώσεις που αποδίδουν προσωπικά στον ίδιο τον κ. Γ. Κορωνιά, η Vodafone δηλώνει κατηγορηματικά ότι όλες οι επίσημες θέσεις της έχουν εκφραστεί αποκλειστικά ενώπιον της Δικαιοσύνης και διαμέσου των Δελτίων Τύπου, ανακοινώσεων και ενημερωτικής καταχώρισης προς τα ΜΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ