ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το «Φόρεϊν Οφις» ανακοίνωσε χτες ότι οι αντιπροσωπείες από την τρόικα της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα συμφώνησαν τη Δευτέρα ότι το Ιράν «πρέπει να αναστείλει πλήρως» το πυρηνικό του πρόγραμμα και ανήγγειλαν ότι συγκαλούν έκτακτη σύνοδο του συμβουλίου των διοικητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ το διήμερο 2-3 Φλεβάρη, όπου θα αποφασιστεί ποια μέτρα θα ληφθούν σε βάρος της Τεχεράνης. Πλέον, σημείωναν ειδησεογραφικά πρακτορεία, μοιάζει «βεβαία» η παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων.
Η εξέλιξη σημειώθηκε ενώ, στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωνε ότι οι ρωσικές θέσεις όσον αφορά το θέμα «προσεγγίζουν» αυτές «της Γερμανίας, των Ευρωπαίων συμμάχων μας και των ΗΠΑ». Πάντως, συμπλήρωσε ότι «πρέπει να κινηθούμε πολύ προσεκτικά... να αποφύγουμε τις βιαστικές και λανθασμένες κινήσεις». Ενώ πρόσθεσε ακόμη πως η Τεχεράνη «δεν έχει ακόμη αποκλείσει εντελώς» την πρόταση - που δεν έχει προηγούμενο - να εμπλουτίζεται ουράνιο στο ρωσικό έδαφος για λογαριασμό του Ιράν.
Με δεδομένη την αλλαγή στάσης - και - της Ρωσίας, αναλυτές σημείωναν ότι η χώρα που μοιάζει πλέον να είναι η μόνη που διατυπώνει επιφυλάξεις όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης είναι η Κίνα.
Από την Τεχεράνη, χτες γινόταν γνωστό ότι η Τεχεράνη απαγόρευσε την αναμετάδοση του σήματος αλλά και της λειτουργίας εντός της χώρας του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, μετά τη λαθροχειρία - ή το «λάθος» σύμφωνα με τη διοίκησή του - που διέπραξε, αποδίδοντας την απόφανση του υπερσυντηρητικού Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι η Τεχεράνη «έχει δικαίωμα να έχει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα» ως «επιδιώκουμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα».
Associated Press |
Χιλιάδες κόσμου στο Καράτσι διαδήλωσαν ενάντια στο αμερικανικό έγκλημα |
Συνεχίστηκαν χτες, Δευτέρα, οι μαζικές διαδηλώσεις που άρχισαν το Σαββατοκύριακο, όταν επιβεβαιώθηκε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) της CIA ήταν αυτά που εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον του απομακρυσμένου χωριού Νταμαντόλα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους, περιλαμβανομένων πέντε γυναικών και πέντε παιδιών. Το Σάββατο, πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι στόχος της εισβολής στον πακιστανικό εναέριο χώρο και της επίθεσης στο χωριό Μπατζαούρ ήταν ο «δεύτερος τη τάξει στην "Αλ Κάιντα" Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι». Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι τον σκότωσαν, μαζί με άλλα «υψηλόβαθμα στελέχη» της οργάνωσης. Ομως, στελέχη των τοπικών αρχών διέψευσαν ότι υπήρχε οποιοδήποτε μέλος, πόσο μάλλον στέλεχος, της «Αλ Κάιντα» μεταξύ των νεκρών.
Η αποκάλυψη προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Καράτσι, που καταδίκασαν τους «τρομοκράτες του αμερικανικού στρατού» και τον ίδιο τον «Πρόεδρο» της χώρας, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ. Ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης, Σεΐκ Ρασίντ Αχμάντ, σχολίασε ότι όσον αφορά στην εικόνα τους στις μουσουλμανικές χώρες «οι ΗΠΑ κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω», ενώ η κυβέρνηση του στρατηγού - που αποτελεί καθεστώς πλήρως υποτελές στην Ουάσιγκτον - αναγκάστηκε να επιδώσει νέο «διάβημα διαμαρτυρίας» για την ενέργεια, παρότι αποτελεί ουσιαστικά πράξη πολέμου... Την ίδια στιγμή, οι ωμές τοποθετήσεις Αμερικανών κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών για τη σφαγή αμάχων διαδέχονταν η μια την άλλη: «Απολογούμαστε, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι δε θα το ξανακάναμε», είπε ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν στο CBS. «Είναι μια λυπηρή κατάσταση, αλλά τι να κάναμε; Είναι σαν την Αγρια Δύση εκεί έξω», υπερθεμάτιζε ο Δημοκρατικός Εβαν Μπάι στο CNN.
Η απίστευτη αυτή ενέργεια, που είναι παράνομη και εγκληματική βάσει του διεθνούς δικαίου, έτυχε υπεράσπισης και δι' επισήμων χειλέων: Το θέμα «είναι προφανώς δύσκολο για την κυβέρνηση του Πακιστάν», και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Πακιστανούς ώστε να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες τους», είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αλλά η «Αλ Κάιντα» δεν αποτελείται «από ανθρώπους που μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία». Η Ράις κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να πω στην κυβέρνηση και στο λαό του Πακιστάν ότι είμαστε σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Νεκροί και οι δύο πιλότοι του αμερικανικού ελικοπτέρου που βρέθηκε στο στόχαστρο των Ιρακινών ανταρτών, ανέφερε η λιτή ανακοίνωση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.
Το ελικόπτερο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, χτυπήθηκε από ρουκέτες και έπεσε σε περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας, κοντά στην κωμόπολη Μισχάντα.
Στο μεταξύ, ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε χτες στη βόρεια Βαγδάτη, στη διάρκεια επίθεσης στη συνοικία Ανταμίγια. Την ίδια ώρα, δύο βόμβες εξερράγησαν στη δυτική και την κεντρική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας αστυνομικός και ένας πολίτης. Στόχος των βομβιστικών επιθέσεων ήταν διερχόμενα οχήματα της αστυνομίας. Μετά τις εκρήξεις ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντάρτες χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Επίσης, 509 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή από τρεις φυλακές που διατηρούν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, από τις περιβόητες φυλακές του Αμπού Γράιμπ στη Βαγδάτη, από φυλακή στο νότιο Ιράκ αλλά και στην κουρδική πόλη Σουλεϊμανίγια. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ανάμεσα στους 509 είναι και δύο δημοσιογράφοι του, που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβρη στο Ραμάντι και ακόμη ένας ανεξάρτητος καμεραμάν που συνεργάζεται και πάλι με το «Ρόιτερς» και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια». Τρεις άλλοι Ιρακινοί δημοσιογράφοι που εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης κρατούνται ακόμη στο Αμπού Γράιμπ, παρά τις έντονες και συνεχείς εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωσή τους.
Στις αμερικανικές φυλακές, τόσο του Αμπού Γράιμπ όσο και στις υπόλοιπες επί ιρακινού εδάφους, γνωστές ανά την υφήλιο για τις εικόνες φρίκης με τα αμερικανικά βασανιστήρια, κρατούνται περίπου 32.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σουνίτες Αραβες, που θεωρούνται από τις ΗΠΑ ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και επιθέσεις.
Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε ο προεδρεύων δικαστής στην υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Κούρδος δικαστής Ριζγκάρ Αμίν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άσκηση πιέσεων εκ μέρους της ιρακινής κυβέρνησης με ζητούμενο σκληρότερη αντιμετώπιση του πρώην δικτάτορα. Χτες ανακοινώθηκε ότι ένας νέος δικαστής θα διευθύνει πλέον τη δίκη, που θα επαναρχίσει στις 24 Γενάρη καθώς και αυτή των επτά, αν και ο αντικαταστάτης του δεν έχει ακόμα επιλεγεί όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές.
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Αφγανιστάν χτες Δευτέρα, μία ημέρα μετά το θάνατο ενός υψηλόβαθμου Καναδού διπλωμάτη και άλλων δύο τουλάχιστον πολιτών στην περιοχή. Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι εκτελέστηκε ένα πρώην στέλεχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντουλ Σαμάντ Χάκσαρ, που είχε «αποστατήσει» και μεταπηδήσει στην κυβέρνηση του Χάμιντ Καρζάι.
Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν όταν βόμβα τοποθετημένη σε μοτοσικλέτα εξερράγη σε ανοιχτό χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για ένα φεστιβάλ στο Σπιν Μπολντάκ, στη μεθόριο με το Πακιστάν. Νωρίτερα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε μπροστά σε ένα όχημα του στρατού του Αφγανιστάν στην Κανταχάρ -πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας - με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος, τρεις Αφγανοί στρατιώτες και δύο πολίτες. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διεκδίκησε την ευθύνη για την ενέργεια, από την οποία τραυματίστηκαν επίσης άλλοι τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες και 10 πολίτες.
Στο μεταξύ, η καναδική κυβέρνηση επέμενε χτες ότι η δολοφονία ενός από τους κορυφαίους Καναδούς διπλωμάτες στο Αφγανιστάν «δε θα επηρεάσει τη δέσμευσή της στην ανοικοδόμηση» (διάβαζε, κατοχή) της χώρας. Ο πόλεμος στο νότιο Αφγανιστάν καλά κρατεί, παρ' όλη τη φιλολογία περί «ειρήνευσης» της χώρας, και παρ' όλη τη φημολογία περί «μετάβασης» της χώρας σε μια πολιτική διαδικασία, ρόλο «εξασφάλισης» της οποίας καλείται να αναλάβει το ΝΑΤΟ.