ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αξονες σε καρμπόν εμπορευματοποίησης

«Το μάρμαρο» θα πληρώσουν τα Ταμεία και οι ασφαλισμένοι καθώς η κυβέρνηση δε δεσμεύτηκε σε τίποτε για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος

Στην πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ΝΔ, περιλαμβάνοντας στην ΠΦΥ τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων
Στην πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ΝΔ, περιλαμβάνοντας στην ΠΦΥ τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων
Με το καρμπόν της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνέταξε και η κυβέρνηση της ΝΔ τους βασικούς άξονες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που εγκρίθηκαν χτες απ' την Κυβερνητική Επιτροπή και θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του Γενάρη για «δίμηνη δημόσια διαβούλευση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Απ' το σχέδιο έχουν εξοβελιστεί στην κυριολεξία η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας. Οπως διαφάνηκε τόσο απ' τις δηλώσεις των υπουργών Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, και Απασχόλησης, Πάνου Παναγιωτόπουλου, όσο και «απ' τον πυρήνα της μεγάλης υγειονομικής μεταρρύθμισης», το σχέδιο θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα καθώς για τη χρηματοδότησή του δεν αναφέρθηκε τίποτα.

Απ' τη δομή της ΠΦΥ προκύπτει ότι η χρηματοδότηση μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, η επιβάρυνση των χρηστών των υπηρεσιών ΠΦΥ προκύπτει αβίαστα απ' το συνδυασμό των εξαγγελιών της κυβέρνησης και του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ - την υλοποίηση του οποίου επικαλέστηκαν και οι δύο υπουργοί - και που μεταξύ των άλλων προβλέπει την «οριοθέτηση των απαραίτητων ιατρικών πράξεων» καθώς και την «κοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων, αλλά και πράξεων που δεν περιλαμβάνονται στην επίσκεψη».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για δεκαετή ορίζοντα πλήρους ανάπτυξης με 6.000 οικογενειακούς γιατρούς -όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 1.300 γενικοί γιατροί. Και οι δύο υπουργοί αντιπαρήλθαν με το «θα δούμε» τις επίμονες ερωτήσεις του «Ρ» τόσο για τις εργασιακές σχέσεις των οικογενειακών γιατρών όσο και για την κάλυψη του ετήσιου κόστους σε πλήρη ανάπτυξη. Οπως προκύπτει απ' τις ανακοινώσεις των υπουργείων, οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι ιδιώτες «συμβεβλημένοι με το ΕΣΥ», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αυτό το σχήμα χρειάζεται 350 εκατ. ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους υπουργούς, «κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών θα ανατεθεί σε διεθνή οίκο η εντολή οικονομικής μελέτης προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της σημαντικότατης αυτής προσπάθειας». Πάντως, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι αυτή η μελέτη θα έχει τα χαρακτηριστικά «κόστους-οφέλους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανάμεσα στους πυρήνες της «υγειονομικής μεταρρύθμισης» είναι η «ενσωμάτωση του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ και των κλάδων Υγείας των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ» και η «θεσμοθέτηση Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κεντρικά) και Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (περιφερειακά) μέσα στα πλαίσια των Διοικήσεων Υγειονομικής Περιφέρειας».

Δικομματικές δομές

Η βασική δομή υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - όπως την παρουσίασαν μετά την Κυβερνητική Επιτροπή τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης - είναι:

1. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ.

2. Τα Αστικά Κέντρα Υγείας. Σ' αυτά περιλαμβάνονται οι μονάδες Υγείας του ΙΚΑ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νέα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που είχαν ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ).

Στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ, όπως είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος (29.6.2001), είχαν ενταχτεί μόλις 10-13 Κέντρα Υγείας αστικού τύπου σε όλη τη χώρα. Πέντε στην Αττική (νοσοκομείο πρώην αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό, Θρακομακεδόνες, Περιστέρι, Καλύβια και Κερατσίνι), δύο στη Θεσσαλονίκη και τρία σε ισάριθμες πόλεις της χώρας.

Απ' αυτά τελείωσε κτιριακά και θα λειτουργήσει με επικουρικό προσωπικό το Κέντρο Υγείας Καλυβίων.

3. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα παρέχεται από τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.

Ο άξονας αυτός έρχεται σε ευθεία αντίθεση ακόμα και με το ψευδεπίγραφο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που παρουσίασε στις 14/1/2004 και στο οποίο διακήρυσσε: «Τα νοσοκομεία θα παρέχουν μόνο Δευτεροβάθμια Περίθαλψη - και όχι και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όπως σήμερα» (σελίδα 32).

4. Ιδιωτικά Ιατρεία Οικογενειακών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΕΣΥ.

Τα σημεία 1, 2 και 3 είναι, σχεδόν, αντιγραφή του άρθρου 2 του νόμου 3235/18.2.2004 (ΦΕΚ Α΄ 35) που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Και το σημείο 4 περίπου είναι πάνω-κάτω το ίδιο καθώς στο νόμο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Η ΠΦΥ παρέχεται από άλλους φορείς που συνδέονται οργανωτικά ή λειτουργικά με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ». Και όπως επεξηγείται σε άλλα άρθρα, η παροχή αυτή μπορεί να γίνει από ιδιώτες γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου - όπως ακριβώς προβλέπει και η ΝΔ.

Ανούσια αντιπαράθεση

Ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης επικέντρωσε την κριτική του στην πιθανή υποψηφιότητα του Ν. Κακλαμάνη για τη δημαρχία της Αθήνας και ζήτησε την εφαρμογή του νόμου 3235/2004.

Απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης κατηγορώντας δημαγωγικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για «εικοσαετή αγρανάπαυση».

Για το «θε-ΑΘΗΝΑΙ» - όπως κατηγορεί τον υπουργό Υγείας - είναι στην κυριολεξία και η ανακοίνωση του Συνασπισμού καθώς δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών από υπηρεσίες ΠΦΥ.


Πάλη για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Στις συνθήκες της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τα εξαγγελθέντα μέτρα θα χειροτερέψει η ήδη δραματική κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων» τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οχι στους "κοινωνικούς διαλόγους" και στη συναίνεση. Καμιά αναμονή! Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, παρότι δεν ήταν συγκεκριμένες, είναι βέβαιο ότι περιέχουν αντιλαϊκά μέτρα, γιατί κινούνται στη γενική κατεύθυνση της πολιτικής της που στρέφεται κατά των λαϊκών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να μην εφησυχάσουν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να εντείνουν την πάλη τους για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Με ανεπτυγμένες την πρόληψη και όλες τις βαθμίδες του, με οικογενειακούς - γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενταγμένους στο σύστημα, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.

Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με κρατική χρηματοδότηση πλήρη, επαρκή και χωρίς πληρωμή από το λαό και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια εξαγγέλλουν μέτρα, φτιάχνουν νόμους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όμως τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να βιώνουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό, σε δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης.

Ταυτόχρονα με τη χειροτέρευση του Συστήματος Υγείας αυξάνουν οι ιδιωτικές πληρωμές.

Στις συνθήκες της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τα εξαγγελθέντα μέτρα θα χειροτερέψει η ήδη δραματική κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων. Αυτό αποδεικνύεται από την ιδιαίτερη αναφορά που έγινε για σύνταξη μελέτης κόστους - οφέλους, δηλαδή ότι θα υπολογίζεται το πόσο κοστίζει η θεραπεία μιας ασθένειας και ανάλογα θα καλύπτεται ή όχι από τις υπηρεσίες υγείας. Ετσι κι αλλιώς η χρηματοδότηση θα συνεχίσει να γίνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή από τα λεφτά των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διεκδικήσουν υψηλού επιπέδου Δημόσιες Δωρεάν Υπηρεσίες Πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οικογενειακού γιατρού, περίθαλψης και αποκατάστασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ