Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πληρώνουν την «αναδιάρθρωση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μεγάλη ταλαιπωρία βάζει τους συνταξιούχους του Δήμου Κρύας Βρύσης Εδεσσας η Εθνική Τράπεζα μετά την απόφασή της να κλείσει το υποκατάστημα της περιοχής από όπου οι συνταξιούχοι εισπράττουν τις συντάξεις τους. Η Τράπεζα κλείνει το υποκατάστημα για λόγους επιχειρησιακούς και αναγκάζει τους συνταξιούχοι των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ να πηγαίνουν στα Γιαννιτσά, που απέχουν 24 χιλιόμετρα από την Κρύα Βρύση, προκειμένου να πάρουν τις συντάξεις τους.

Η ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους είναι μεγάλη, αφού όπως καταγγέλλουν: «Το λεωφορείο κάνει 35 λεπτά για να φτάσει στα Γιαννιτσά και μετά πρέπει να περπατήσουμε πεντακόσια μέτρα από το πρακτορείο του ΚΤΕΛ μέχρι το κατάστημα της Εθνικής ξοδεύοντας άλλα 4 ευρώ, ενώ το ταξί χρεώνει 15 ευρώ την αναμονή ανά ώρα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τονίζουν, οι πενιχρές συντάξεις των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, αλλά και άλλων ταμείων μετά το κλείσιμο του τραπεζικού υποκαταστήματος να μειωθούν κι άλλο, γιατί θα πρέπει μια φορά το μήνα τουλάχιστον να χρεώνονται τα έξοδα μετακίνησης στα Γιαννιτσά.

Δε φτάνει δηλαδή που οι συντάξεις τους είναι ψίχουλα, οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους και την «επιχειρησιακή αναδιάρθρωση» της τράπεζας.

Κατασκεύασμα των αμερικανικών υπηρεσιών

«Τώρα περισσότερο από ποτέ η NEMECIS αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει τη δημόσια ομολογία του Ρόμπιν Κουκ για το ότι ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν παρά ένα κατασκεύασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και η Αλ Κάιντα τίποτε περισσότερο από τον κωδικό μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Εκεί ήταν καταχωρισμένοι όλοι οι έμμισθοι μουσουλμάνοι υπάλληλοι που πριν από χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν για να εξολοθρεύσουν τους "κακούς" Ρώσους. Μόνο που η "εκπαίδευση" τελικώς χρησίμευσε και σε άλλους τομείς...» Αυτά γράφει -ανάμεσα σε άλλα - στο τελευταίο τεύχος της η NEMECIS, παρουσιάζοντας και αναδημοσιεύοντας ένα πράγματι αποκαλυπτικό άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, το οποίο είχε δημοσιευτεί τον Ιούλη του 2005 στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». Λίγες μέρες μετά, ο Ρόμπιν Κουκ άφηνε την τελευταία του πνοή σε μια εκδρομή στη Σκοτία.

Στο ίδιο τεύχος της NEMECIS υπάρχει μια σειρά ακόμη ενδιαφερόντων άρθρων και ρεπορτάζ.

«Πρωταθλητές» στο νέφος...

Μπορεί κάποιοι να θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, αλλά το νέφος είναι εδώ! Και μάλιστα με μια ακόμη πιο επικίνδυνη μορφή - αυτή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων - που απειλούν την υγεία των κατοίκων, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Αποστομωτικό, λοιπόν, για όλους αυτούς - και κυρίως για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ήταν το προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο αυτού του τύπου το νέφος έκανε ποδαρικό στην Αθήνα, με τιμές πολλαπλάσιες από τα παραδεκτά όρια στον Πειραιά, στην οδό Αριστοτέλους και το Μαρούσι.

Με βάση μάλιστα την ετήσια έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση - στοιχεία της οποίας είχε δημοσιεύσει και ο «Ρ» προ μηνών - οι ρύποι αυτοί, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι υπαίτιοι για 240.000 θανάτους το χρόνο σ' ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνουν υπερβάσεις 205 μέρες το χρόνο στη Θεσσαλονίκη και 116 στην Αθήνα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε «πρωταθλήτρια» της Ευρώπης στον τομέα αυτό...

... και στην καταστροφική πολιτική

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια προτείνει τις αναγκαίες λύσεις και μέτρα για την καταπολέμησή του: Μεταξύ αυτών, την τοποθέτηση φίλτρων στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής και - προπάντων - την αύξηση του πράσινου και την αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων.

Κι, όμως, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, αδιαφορούν παντελώς. Κι ακόμη χειρότερα: Με την πολιτική τους - ακόμη και με δασοκτόνους νόμους που ψήφισαν ή εφαρμόζουν από κοινού - παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο κάθε ελεύθερο χώρο «πυρπολώντας» και τσιμεντοποιώντας ακόμη και την ελάχιστη δασοκάλυψη που έχει απομείνει.

Αν αυτή η πολιτική δεν είναι εγκληματική, τότε τι είναι;

Στη φάκα της ΚΑΠ

Το «τυράκι» των αποσυνδεμένων ενισχύσεων, που ξεκινούν να ισχύουν από φέτος και θα αρχίσουν να παίρνουν στα χέρια τους από του χρόνου οι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχει μπει σε μια πολύ καλά καμουφλαρισμένη φάκα. Τα όσα αποφασίστηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ είναι μια καλοστημένη παγίδα, για να βγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες χωρίς μεγάλο κόστος. Και ό,τι παράγεται να αγοράζεται από τις βιομηχανίες τροφίμων-πολυεθνικές σε εξευτελιστικές τριτοκοσμικές τιμές. Τιμές που χρόνια τώρα διαμόρφωσαν ΕΕ και ΗΠΑ με την καταβολή επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα βιομηχανικού ενδιαφέροντος. Τώρα οι επιδοτήσεις κόβονται και θα κοπούν ακόμα περισσότερο, γιατί προέχουν άλλα συμφέροντα. Ομως, οι αγρότες καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τις εξευτελιστικές τιμές που ήδη έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά. Τιμές, οι οποίες είναι προς όφελος πάντα των κερδοσκοπικών επιδιώξεων της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών.

Σε αυτό το αρνητικά διαμορφωμένο περιβάλλον για τους μικρομεσαίους αγρότες, από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς τους έχει στηθεί μια ύπουλη και κουτοπόνηρη προπαγάνδα. Η αλήθεια, βέβαια, πάντα αποκρύπτεται. Το ίδιο και οι επιπτώσεις. Με το λέγε λέγε, σε πολλούς αγρότες δημιουργήθηκε η αίσθηση πως θα κάθονται και θα πληρώνονται ή πως θα μπορούν να καλλιεργούν ό,τι θέλουν. Ομως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Οι νέες αποσυνδεμένες επιδοτήσεις πράγματι φαντάζουν περισσότερο με προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εγκατάλειψης της παραγωγής. Ομως, αν δεν υπάρχει παραγωγή και καλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, τα λεφτά αυτά δε φτάνουν να ζήσει κανείς. Και επιπλέον τα ψίχουλα αυτά δε θα δίνονται για μια ζωή. Δηλαδή, τι θα γίνει αν το 2013 κοπούν ακόμα πιο πολύ ή καταργηθούν εντελώς; Και καλά αυτοί που είναι πάνω από 55 χρόνων, μπορεί και να ψευτοζήσουν με μια ψωροσύνταξη... Οι πιο νέοι, που θα έχουν και οικογένειες να θρέψουν, τι θα κάνουν;

Αυτό που επίσης φαίνεται είναι πως τα επόμενα χρόνια η ελληνική γεωργία θα υποστεί ένα ισχυρό σοκ. Η παραγωγή θα συρρικνωθεί, η τιμή στη γη προφανώς θα πέσει και σε λίγα χρόνια οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που κάποιοι επιτήδειοι και οικονομικά ισχυροί θα συγκεντρώνουν μαζικά αγροτική γη και δικαιώματα αποσυνδεμένων ενισχύσεων. Δεν αποκλείεται να είναι και εταιρίες. Και οι λίγοι μεγαλοαγρότες που θα απομείνουν θα δουλεύουν φασόν, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των βιομηχανιών τροφίμων και πολυεθνικών. Ομως, στην Ελλάδα κάποιοι κουτοπόνηροι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ διαδίδουν διάφορα απίθανα και απατηλά σενάρια στις αγροτικές περιοχές. Για παράδειγμα, λέγεται πως οι ετεροεπαγγελματίες θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν τα χωράφια τους μπιρ παρά και θα τα πάρουν οι πραγματικοί αγρότες. Ομως, ποιοι πραγματικοί αγρότες θα τα πάρουν; Μπορούν οι πραγματικοί αγρότες των 50, των 100 ή των 150 στρεμμάτων να αγοράσουν μεγάλα χωράφια και πόσοι πραγματικοί αγρότες θα μπορούν να παράγουν με τις εξευτελιστικές επιδοτήσεις και τιμές που θα επιβάλουν ΚΑΠ και ΠΟΕ; Και επιπλέον, τι εισόδημα θα έχουν;..


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα εργατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ βέβαια την έρευνα της Γιούροστατ για να μας πει αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά. Οτι δηλαδή οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (χωρίς να είναι φυσικά αντίστοιχες και οι αμοιβές τους, στις περισσότερες απ' αυτές).

Πάντως ακόμη και αυτό το στοιχείο θα ήταν ενδιαφέρον να το μελετήσουν όσοι στη Νέα Δημοκρατία σήμερα και στο ΠΑΣΟΚ χτες μας «πήραν τ' αυτιά» με τα λογύδρια περί αύξησης της παραγωγικότητας και την αναγκαιότητα της καθήλωσης των μισθών.

Μόνον που αυτούς άλλο τους ενδιαφέρει: Το πώς θα μεγαλώσει μια ούτως ή άλλως μεγάλη εκμετάλλευση. Εξ ου και οι προσπάθειες για επέκταση της μερικής απασχόλησης, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και όλα τα συναφή αντεργατικά μέτρα. Βολεύονται αμφότεροι. Και τα κέρδη των αφεντικών αυγαταίνουν, και το υπουργείο Απασχόλησης μαγειρεύει τους δείκτες ανεργίας.

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ καταλάβει καλά, την πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της Υγείας η κυβέρνηση τη θεωρεί το ισχυρό της χαρτί; Πιστεύει ότι είναι τόσο καλά τα πράγματα στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να προβάλλεται το παραγόμενο έργο ως βιτρίνα;

Αν είναι έτσι, μάλλον έχουν μπερδέψει το επικοινωνιακό παιγνίδι του υπουργού τους και όπως ακούγεται υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, με την ανάγκη πραγματικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας.

Και, βέβαια, ακόμη και οι πλέον αφελείς θα συνειδητοποιήσουν στο τέλος, ότι όσο και να προβάλλει η κυβέρνηση τις όσες ασχημονίες - όντως - έκαναν οι προηγούμενοι, δε σημαίνει ότι βελτιώνει τα πράγματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζουν να «χάσκουν» στα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας, ακόμα και σε αυτά που κόπηκαν σχετικά πρόσφατα οι κορδέλες των εγκαινίων τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση; ζουν, βασιλεύουν και επεκτείνονται... Αλλωστε και το επικείμενο νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία ενισχύει ακόμη περισσότερο τους παλιούς και νέους «επενδυτές» που θέλουν να μπουν στο χώρο. Φυσικά, όχι έχοντας στόχο την παροχή των απαιτουμένων υπηρεσιών Υγείας στα λαϊκά στρώματα και, μάλιστα, δωρεάν...

Επιμένει στις διαψεύσεις;

Γρηγοριάδης Κώστας

Πράκτορες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6 ήταν παρόντες στις ανακρίσεις των απαχθέντων Πακιστανών στην Ελλάδα. Η ομολογία ανήκει σε Βρετανούς αξιωματούχους και δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Ομπσέρβερ». Κατόπιν αυτού, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε - εμμέσως πλην σαφώς - το δημοσίευμα λέγοντας: Οταν ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, διέψευδε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και δήλωνε πως ο σχετικός θόρυβος είναι «κατασκευασμένος» και «ανόητος», εννοούσε ότι οι Βρετανοί πράκτορες δε συμμετείχαν άμεσα στο γεγονός και όχι ότι δεν ήταν παρόντες. Κι έσπευσε να προσθέσει ότι είναι πάγια τακτική να μην επιβεβαιώνονται ή να μη διαψεύδονται πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της ΜΙ6.

Ο κ. Βουλγαράκης επιμένει ακόμη στις δικές του διαψεύσεις; ΄Η, μήπως, οι διαψεύσεις του αφορούσαν τις πληροφορίες ότι οι απαγωγές και οι ανακρίσεις έγιναν από Βρετανούς πράκτορες, ενώ οι τελευταίοι απλώς επόπτευαν τις σχετικές δραστηριότητες των Ελλήνων συναδέλφων τους..;

Το «σίριαλ» συνεχίζεται...

Περάσαμε τις γιορτές με τα ΜΜΕ να μας «βομβαρδίζουν», μέρα - νύχτα, για την αστυνομική καταδίωξη του Ρώσου δραπέτη και δολοφόνου. Κι εκεί που είπαμε ότι το θέμα έληξε με την ανεύρεση του πτώματός του, το «σίριαλ» συνεχίζεται με νέα «επεισόδια». Την αφορμή έδωσε η εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Ρώσου και κάποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιατροδικαστών, ενώ στη διατήρηση του «σίριαλ» συμβάλλει και η επίσημη σιωπή των αρμοδίων της κυβέρνησης, οι οποίοι φέρουν και τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα τμήματα μεταγωγών κρατουμένων, αλλά και για τη δράση των αστυνομικών αρχών.

Ετσι συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της αντιλαϊκής επίθεσης, η οποία κλιμακώνεται. Και δεν έρχονται στη δημοσιότητα λαϊκά προβλήματα που σχετίζονται με τη διόγκωση της ανεργίας, τη νέα φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την ένταση του ρυθμού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, την προώθηση νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων κ.ά. Κι αυτό είναι φανερό ότι «βολεύει» πολύ την κυβέρνηση κι όσους συμπορεύονται με την αντιλαϊκή πολιτική της.

Οι εξετάσεις ... στις ενστάσεις

Εκεί που η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων έπρεπε να έχει τελειώσει, για να μπορούν να γίνουν οι ενστάσεις σε δεύτερο βαθμό, προκειμένου να γίνουν οι δηλώσεις της νέας ΚΑΠ μέχρι τις 15/5/2006, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω σχετικής ανακοίνωσής του φτηνές εντυπώσεις περί γρηγοράδας και δικαιοσύνης...

Οπως ανακοινώθηκε, δικαιώθηκαν 37.875 εντάσεις. Ομως δεν ανακοινώθηκε πόσες απορρίφτηκαν... Εκτός αν αρχικά εξετάζονται αυτές που θα δικαιωθούν στα σίγουρα. Γιατί εκ πρώτης φαίνεται να εξετάζονται οι εύκολες περιπτώσεις. Για τις δύσκολες θα μιλήσει το «δίκαιο» του ΟΠΕΚΕΠΕ... Πάντως αν κρίνει κανείς ότι υποβλήθηκαν 330.000 εντάσεις, με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι εξετάστηκε το 11,5% των ενστάσεων. Κι εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα πόσο γρήγορα θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις, ώστε να μπορούν να ξανακάνουν ένσταση όσοι διαφωνούν με την τελική ενιαία ενίσχυση και τα δικαιώματα που θα τους βγάλουν. Πάντως, το σίγουρο είναι πως όσοι κάνουν ενστάσεις, για να λάβουν όσα τους έταξαν και όσα πίστεψαν, θα... απορριφθούν παταγωδώς.

Δάσκαλε που δίδασκες...

Ολιγοήμερες διακοπές στο Παρίσι έκανε ο αρχιεπίσκοπος, στις αρχές του περασμένου μήνα και συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητο και τον πρώην κληρικό και τέως διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Νικ. Κολοσούσα. Αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν τις προάλλες και η Αρχιεπισκοπή έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση της. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ο αρχιεπίσκοπος έκανε ολιγοήμερες διακοπές στο Παρίσι, συνοδευόμενος μόνον από το διάκονό του. Δε λέει μόνον αυτό, όμως. Προσθέτει, ακόμη, ότι «τα έξοδα του ταξιδιού δεν επιβάρυναν ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και την Αρχιεπισκοπή», ενώ συνεργάτες του αρχιεπισκόπου διευκρίνιζαν ότι το ταξίδι «χρηματοδότησε κάποιος φίλος». Και πέρα απ' αυτό, όπως έγραφε η εφημερίδα «Καθημερινή», ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας διέμεινε στο πολυτελές ξενοδοχείο «Γεώργιος Ε΄» της πολυεθνικής αλυσίδας «Φορ Σίζον», ένα από τα ακριβότερα του Παρισιού.

Σημειώνουμε το γεγονός των «επιχορηγούμενων» διακοπών του αρχιεπισκόπου αποκλειστικά και μόνον επειδή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα επανειλημμένα έχει διακηρύξει ο κ. Χριστόδουλος, περί λιτής ζωής των αρχιερέων και της κατάργησης των «τυχερών» των επισκόπων. Κατά τα άλλα, δικαίωμά του είναι να κάνει τις διακοπές του, όπου, όπως και όποτε θέλει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη της υπερκάλυψης

Το ξεκίνημα του νέου χρόνου για το ΚΚΕ συνέπεσε με την επιτυχή έκβαση μιας σημαντικής μάχης που έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, αυτή της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης, με υπερκάλυψη κατά 101,6% του πανελλαδικού πλάνου, γεγονός που ενθαρρύνει και ωθεί σε ακόμα πλατύτερο πολιτικό άνοιγμα, σε ένταση της δράσης. Η υπερκάλυψη ήταν αποτέλεσμα ενός πλατιού ανοίγματος μέσα στο λαό και επιβεβαίωσε το αυξημένο κύρος και την επιρροή του ΚΚΕ, τους ισχυρούς δεσμούς που έχει οικοδομήσει με την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Παρότι η μάχη αυτή δεν έχει λήξει εντελώς, καθώς η οικονομική εξόρμηση λήγει στις 16 Γενάρη και οι Κομματικές Οργανώσεις συνεχίζουν για την κάλυψη και υπερκάλυψη των αναπροσαρμοσμένων πλάνων που καθεμία με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές της έχει καθορίσει, νέα καθήκοντα και προκλήσεις υψώνονται μπροστά τους, άρρηκτα συνδεδεμένα στο σύνολό τους. Για παράδειγμα, το πώς το πλατύ άνοιγμα που υλοποιήθηκε για την οικονομική εξόρμηση και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που αυτό είχε, θα βαθύνουν περισσότερο στην προοπτική της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για την αποδυνάμωση των συνεταίρων του δικομματισμού και την αποφασιστική ενίσχυση των συνδυασμών αγωνιστικής συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ. Η μάχη αυτή, έχοντας και οικονομική διάσταση, προκαλεί τις Κομματικές Οργανώσεις να δώσουν έως τα μέσα του Γενάρη τον καλύτερό τους εαυτό για όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις στην οικονομική εξόρμηση.

Δεν είναι η μοναδική μάχη αυτή για τον επόμενο χρόνο. Η δεδομένη σκλήρυνση μιας ήδη αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει συναγερμό για τις κομματικές δυνάμεις. Η ανάγκη ανάπτυξης ενός πλατιού λαϊκού κινήματος που θα αντιπαλέψει αυτή την πολιτική, θα υπερασπίσει κεκτημένα και θα διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι καθήκον σύνθετο, που απαιτεί σκληρή πολιτικοϊδεολογική δουλιά, τέτοια που να ωθεί σε δράση, να απαντά στην προπαγάνδα και τα ιδεολογήματα της άρχουσας τάξης, αλλά και να ανοίγει προοπτική, να πείθει για τη διέξοδο όπως αυτή αποτυπώνεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της δράσης των μελών και των φίλων του ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη των στόχων μας. Ανάμεσα στους οποίους στην παρούσα φάση είναι και η μαζική καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου, των εμπνευστών του και των στοχεύσεών τους, που δεν είναι μόνο η κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού και το χτύπημα των κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά η ποινικοποίηση της αγωνιστικής λαϊκής δράσης στο σύνολό της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ