ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΔΣΑ
Καταγγέλλουν τα νέα αυταρχικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των μαζικών φορέων για τα μέτρα παρακολούθησης και αποθήκευσης των επικοινωνιών διαφόρου τύπου, που αποφάσισαν οι «25» στις Βρυξέλλες.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει τα παρακάνω:

«Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τα νέα αυταρχικά μέτρα που αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ βάσει των οποίων θα αποθηκεύονται και θα ανταλλάσσονται ακόμη και εκτός ΕΕ τα δεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων και της κίνησης στο διαδίκτυο, ενώ θα είναι δυνατή ακόμη και η εμπορική τους αξιοποίηση.

Πρόκειται για ιδιαίτερα αντιδημοκρατικά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο του κοινού "αντιτρομοκρατικού" αγώνα ΗΠΑ - ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί και ενισχυθεί: ο ευρωτρομονόμος, η Συνθήκη Σένγκεν, η Ευρωπόλ κλπ.

Οι μηχανισμοί αυτοί στόχο έχουν τα λαϊκά κινήματα, τους φιλειρηνιστές, όσους αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Αποτελούν την εσωτερική πλευρά του δόγματος του προληπτικού πολέμου, το οποίο υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το NATO, αλλά και η ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί με την ευκαιρία ότι η ΕΕ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας το δόγμα του προληπτικού πολέμου στο άρθρο 43 του λεγόμενου Ευρωσυντάγματος.

Καρπός της ίδιας πολιτικής είναι οι μυστικές φυλακές - κολαστήρια της εγκληματικής CIA που υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με την ανοχή έως και στήριξη της ΕΕ, όπως αυτό φάνηκε από τις χτεσινές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και την ανοιχτή επιδοκιμασία τέτοιων πρακτικών από τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ υπογράφτηκε η συμφωνία έκδοσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, βάσει της οποίας μπορεί κάποιος να συλλαμβάνεται στην Ελλάδα και να καταλήγει στα σύγχρονα Αουσβιτς του Γκουαντανάμο ή του Αμπού Γκράιμπ.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την ΕΕ, μαζί και την ελληνική κυβέρνηση που συνυπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις και να δυναμώσει τον αγώνα απαιτώντας:

Την κατάργηση όλων των αντιδραστικών μέτρων που περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις κινημάτων και λαών που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες του λαϊκού κινήματος.

Ενα δυνατό - μαζικό - μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα για να εμποδίσει τα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και του NATO που θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Την πλήρη αντίθεσή του με τις πρόσφατες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παρακολούθηση των τηλεφωνικών διαλέξεων και τη μακροχρόνια διατήρηση προσωπικών δεδομένων που ουσιαστικά «ανάβουν το πράσινο φως» για τη δράση του «Μεγάλου Αδελφού» στις 25 χώρες της Ευρώπης εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε χτες τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Δ. Γουργουράκη.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ, που αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δ. Παξινό και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Μ. Κοκκινάκη, Κ. Παπαδάκη και Θ. Καμενόπουλο, αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και εξέφρασε την ανησυχία του γι' αυτά που συμβαίνουν τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στη χώρα μας.

Ο ΔΣΑ έκανε λόγο «για γενικευμένο κίνδυνο κατά των προσωπικών δεδομένων που απειλείται από τις πρόσφατες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παρακολούθηση τηλεφωνικών διαλέξεων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τη μακροχρόνια διατήρηση και δυνατότητα εμπορευματοποίησης των δεδομένων».

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας αναφέρθηκε και στα τελευταία κρούσματα με τις κρυφές κάμερες και τις παράνομες βιντεοσκοπήσεις. Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ σημείωσε στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δ. Γουργουράκη ότι υπάρχουν φαινόμενα με επανειλημμένες παραβιάσεις του τεκμηρίου αθωότητας, της προσωπικότητας και των κανόνων δεοντολογίας από την τηλεοπτική χρήση κρυφής κάμερας και την προβολή παράνομων και αθέμιτων ηχογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων και προϊόντων υποκλοπών.

Επίσης, συζητήθηκε και το μεγάλο θέμα με τη λειτουργία των καμερών στους δρόμους της Αθήνας που τη γενίκευσή τους ζητάει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΣΑ με τον Δ. Γουργουράκη αναφέρθηκε ότι τα ανεπαρκή οικονομικά μέσα της Αρχής Προστασίας έχουν ως συνέπεια να μην μπορεί να ελέγχεται αν η Πολιτεία τηρεί τους όρους που έχει θέσει η Αρχή για τις κάμερες.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ξεδιπλώνονται δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις με θέμα την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη:

- Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Palatino», με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.

Την Κυριακή 11 Δεκέμβρη:

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κόρινθο. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στα Μονόσπιτα. Θα μιλήσει η Ιωάννα Σοφρόνωφ, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη:

-- Η ΝΕ Κιλκίς, στις 7 μ.μ., στο Αναψυκτήριο στο Χέρσο. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Βοιωτίας στη Θήβα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, στις 7 μ.μ.

- Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δήμου Ιεράπετρας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη:

-- Η ΚΟ Βοιωτίας στον Ορχομενό, στο κέντρο «Αχλαδιά», στις 7 μ.μ.

Την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη:

- Η ΝΕ Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ (Μεγάλου Αλεξάνδρου). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Τρικάλων, στις 7 μ.μ., στο «Φρούριο». Ομιλητής ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 18 Δεκέμβρη:

- Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε να συνδράμει και οικονομικά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας και την ειρήνη και σήμερα μένουν αβοήθητοι από την πολιτεία. Κάθε συμβολή στην επίτευξη των στόχων της «Δημοκρατικής Μέριμνας» είναι σπουδαία και μπορεί να κατατίθεται είτε στα γραφεία της Ενωσης, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 2103822776 είτε στο λογαριασμό 129, 592361-13 στην Εθνική Τράπεζα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ενοχλεί η αυριανή κινητοποίηση

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης (6/12) δυο στελέχη της ΚΝΕ στην Καλαμάτα εντόπισαν σχολικό φύλακα έξω από το 1ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης να ξηλώνει αφίσες του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Οταν ζήτησαν το λόγο, δέχτηκαν φραστική επίθεση και απειλές από το φύλακα ο οποίος κάλεσε την Αστυνομία. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασαν στο χώρο τέσσερις αστυνομικοί (οι δυο με πολιτικά) και έλεγξαν τις αστυνομικές ταυτότητες των στελεχών της ΚΝΕ. Οταν τα στελέχη της ΚΝΕ ζήτησαν αντίστοιχα τα στοιχεία των αστυνομικών, συνάντησαν την άρνησή τους, που συνοδεύτηκε από απειλές και από μια προσταγή στο φύλακα να κατεβάσει όσες αφίσες είχαν απομείνει στον τοίχο!

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ καταγγέλλει το παραπάνω γεγονός, απαντάει ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και καλεί εργάτες, αγρότες, σπουδαστές και μαθητές στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ