ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ολα του γάμου δύσκολα...
  • Χωρίς αποτέλεσμα η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών
  • «Ανοιχτή» σε παραχωρήσεις η ελληνική κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Ολα θα τα δώσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει η συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, για την περίοδο 2007-2013, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της. Η δυσφορία, που προκάλεσαν οι βρετανικές θέσεις, ιδιαίτερα στις οικονομικά πιο αδύναμες χώρες, ήταν έκδηλη και κατά την έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, η οποία έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία των κρατών - μελών εξέφρασαν απογοήτευση για τις προτάσεις της Προεδρίας, χαρακτηρίζοντάς τις μη αποδεκτές...

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ι. Βαληνάκης, ο οποίος και δήλωσε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να «διεκδικήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τις αναπτυξιακές της ανάγκες, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια για χαμένες ευκαιρίες και ευρώ, αλλά και η ύπαρξη συμφωνίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ώστε η Ευρώπη να αποφύγει να βυθιστεί σε παρατεταμένη κρίση».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών πρόκειται για μία σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, με άγνωστη έκβαση, καθώς δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμά τους, λόγω του ότι οι θέσεις όλων των κρατών - μελών ενδέχεται να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, τόσο από τις δηλώσεις του ίδιου, όσο και από άλλα μέλη της κυβέρνησης, η Ελλάδα εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει άνευ όρων παραχωρήσεις, με τη δικαιολογία ότι θέλει να προλάβει να κατοχυρώσει το Δ' ΚΠΣ στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, αν η απόφαση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό μετατεθεί στο 2006, μένουν εκτός επιδοτήσεων, η Αττική, η Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και τα Ιόνια νησιά.

Παρ' όλ' αυτά δεν αναφέρεται το σημαντικότερο όλων, ότι όσα λεφτά και να εγκριθούν, στην πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά που μπορεί να απορροφηθούν, καθώς κάθε κράτος - μέλος οφείλει να δαπανά εξ ιδίων πόρων, ίσα ποσά με αυτά που λαμβάνει ως επιδοτήσεις.

Οπως προκύπτει, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση απλά θα στηρίξει τις αποφάσεις των ισχυρών της ΕΕ, χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις. Αλλωστε, συμφωνεί με την ουσία της πρότασης της Προεδρίας καθώς, πέρα από τη βρετανική επιταγή, η πρόταση εξασφαλίζει τα κονδύλια για την τρομοκρατία και την ακύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των Ευρωπαίων, την παγκοσμιοποίηση και τις επιταγές της Λισαβόνας και θυσιάζει τις επιδοτήσεις για τη γεωργία, την υγεία, τον πολιτισμό...

Ανασύνταξη δυνάμεων...

Παράλληλα, εξακολουθούν να εκδηλώνονται αντιδράσεις και να διαμορφώνεται το κλίμα που θα οδηγήσει και στη Σύνοδο Κορυφής, με την πλειοψηφία των χωρών να θεωρούν την πρόταση μη αποδεκτή, καθόλου ρεαλιστική και μη φιλόδοξη. Οπως δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε τις βρετανικές θέσεις και συμφώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους, επαναλαμβάνοντας τους χαρακτηρισμούς περί απαράδεκτων και εκτός πραγματικότητας.

Φτάνοντας στο κονκλάβιο των υπουργών, ο Χ. Μ. Μπαρόσο, υποστήριξε ότι «η πρόταση της Προεδρίας είναι ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω. Θεωρούμε αυτή την πρόταση απαράδεκτη. Πιστεύουμε ότι μία συμφωνία είναι επιθυμητή και δυνατή. Θα ήταν όμως πολύ πιο εύκολη με μία νέα πρόταση. Αυτή εδώ είναι απαράδεκτη».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, μιλώντας πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου, δήλωνε ότι «το περιθώριο για μια συμφωνία είναι οπωσδήποτε μικρό». Στη λήξη της συζήτησης, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι δεν είχε αποτέλεσμα, τονίζοντας όμως ότι τα περιθώρια αλλαγών, στην παρούσα πρόταση, είναι ελάχιστα.

Εως και τη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα, τα πάντα είναι ρευστά και οι θέσεις των κρατών - μελών δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν δεδομένες, καθώς οι πιέσεις για μία οποιαδήποτε απόφαση είναι τεράστιες - ώστε να αποδείξει η ΕΕ ότι λειτουργεί - και τα συμφέροντα ποικίλουν, αφού οι Βρετανοί απέφυγαν, μέχρι στιγμής, ένα ενιαίο μέτωπο, δυσαρεστώντας τους ετέρους σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο...


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ του σχεδίου Ανάν

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν και «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν να το επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί αυτό αποδεκτό και από τις δυο πλευρές», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι, επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα ήταν αυτή που απέρριψε το σχέδιο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για προσπάθεια του ΟΗΕ και κάλεσε για πολλοστή φορά τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «καλή θέληση» και να εκμεταλλευτούν «την ευκαιρία» που παρουσιάζεται για την επίτευξη συνολικής λύσης που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση των δυο κοινοτήτων.

Κατά Ερντογάν - Παπαδόπουλου ο Ακιντζί

Την εκτίμηση ότι με την πολιτική που ακολουθούν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δίνουν την εντύπωση πως δεν επιθυμούν σύντομα λύση του Κυπριακού, διατύπωσε ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κόμματος «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας», Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός διατύπωσε την εκτίμηση αυτή μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Η συνάντηση, που κράτησε δύο ώρες, έγινε χτες το πρωί στην κατοικία του Κύπριου προέδρου.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι διαφώνησε με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, στην παλιά Λευκωσία. «Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε ο Μ. Ακιντζί, επέμεινε ότι υπάρχει παραβίαση από τουρκικής πλευράς του "στάτους κβο" στη νεκρή ζώνη, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει το αντίθετο.

Οπως είπε, όσες φορές μίλησε με τα Ηνωμένα Εθνη, δεν του επιβεβαίωσαν ότι παραβιάζεται η νεκρή ζώνη στην περιοχή.

«Αντί να ρίχνουμε ένα τείχος, κτίζουμε τείχη στο μυαλό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ