Με αποκλεισμό της Εθνικής οδού, συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, απαίτησαν χτες τη διασφάλιση της δουλιάς τους, Αρνείται η κυβέρνηση να απαντήσει
Από την πορεία των εργαζομένων της ΒΙΟΜΑΓΝ |
Ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης - μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλο - δεν τους έδωσε καμία απάντηση, ενώ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δεν τους δέχτηκε καθώς εκείνη την ώρα είχε γεύμα με τον Σουηδό ομόλογό του!
Τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι έμειναν στο «δρόμο» μετά το κλείσιμο της επιχείρησης (λόγω πτώχευσης) από τους συνιδιοκτήτες Κ. Βαρβούτη και ΑΣΠΙΣ, είναι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα (μισθοί πέντε μηνών) και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους. Επίσης, να ανακληθεί η πτωχευτική διαδικασία και η κυβέρνηση να εξυγιάνει την επιχείρηση και να συνεχίσει τη λειτουργία της. Οι εργαζόμενοι έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τις καταγγελίες σύμβασης, ώστε να πάρουν δεδουλευμένα τριών μηνών από το Ταμείο φερεγγυότητας του ΟΑΕΔ, θεωρώντας ότι αυτό θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο της επιχείρησης.
Η επιτροπή ...υποδοχής σε ετοιμότητα |
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Αντίθετα, αίσθηση έκανε η απουσία, από τις περισσότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας.
Οι εργαζόμενοι θέλησαν να συνεχίσουν την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και να δώσουν το ψήφισμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η Αστυνομία όμως δεν τους επέτρεψε και πάλι. Ετσι, πήγε αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπάλληλος έλαβε το ψήφισμά τους! Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν και πάλι την οδό Σταδίου για δύο ώρες και κατόπιν έκαναν πορεία προς το Πεδίον του Αρεως.
Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή, στην πλατεία Μαντουδίου, βουλευτές και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να πείσουν τους εργαζόμενους, ότι «η υπόθεση των μεταλλείων λευκολίθου τελείωσε» και να αρκεστούν στην προσπάθεια για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε το μέλος της Γ. Μαυρίκος, ο οποίος τόνισε ότι όλα τα κόμματα - εκτός του ΚΚΕ - έχουν την ευθύνη για το κλείσιμο της επιχείρησης καθώς ψήφισαν στη Βουλή τη σκανδαλώδη σύμβαση ξεπουλήματος του συγκροτήματος Σκαλιστήρη. Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι πρέπει να παρέμβουν η κυβέρνηση και η ΕΤΒΑ και να αναλάβουν τη λειτουργία της επιχείρησης - αφού καταγγελθεί η κατάπτυστη σύμβαση - και να μην προχωρήσει η πτώχευση.
Συγκέντρωση στα δικαστήρια, αύριο στις 9 το πρωί ενάντια στη συρρίκνωση και στις απολύσεις
Αύριο θα συζητηθεί στο δικαστήριο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει το σωματείο για τις εφτά απολύσεις των εργαζομένων. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου, η δίκη της Τετάρτης είναι ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή του μεγάλου αγώνα, που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να μην περάσουν οι απολύσεις και να μη διαλυθεί η ΣΟΦΤΕΞ. Να σημειωθεί ότι και οι επτά απολυμένοι έχουν απορρίψει την... πρόταση της διοίκησης, να μεταφερθούν και να εργαστούν στο εργοστάσιο της Αθήνας ή του Μεγάλου Πεύκου.
Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Π. Φορλίν, σε συνάντησή του με τους υφυπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΟΑΕ και το σωματείο, είχε δεσμευτεί να αναστείλει τις απολύσεις των επτά εργαζομένων μέχρι τις 31 Μάρτη, ώστε να τους δώσει το περιθώριο να δεχτούν να εργαστούν στο εργοστάσιο της Αθήνας. Ωστόσο, η διεύθυνση της εταιρίας, με επιστολή της ακυρώνει τη δέσμευσή της και δηλώνει στους εργαζόμενους ότι οι όποιες ρυθμίσεις διευκόλυνσης για την εργασία τους στην Αθήνα (κάποιες αποζημιώσεις κλπ.) «δεν επηρεάζουν τη γενόμενη απόλυση η οποία ισχύει κανονικά και κατά κανένα τρόπο δε θεμελιώνουν ούτε στοιχειοθετούν εργασιακή συνήθεια ή πρακτική της εταιρίας»! Το αποτέλεσμα, αυτής της τακτικής, σύμφωνα και με εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ, είναι η ένταση της δυσαρέσκειάς τους και της αποφασιστικότητάς τους, που αναμένουν να εκφραστεί και στην αυριανή συγκέντρωση.
Σκόπιμα ασαφές πλαίσιο διεκδίκησης από την πλειοψηφία. Αγώνα και συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες πρότεινε η ΔΑΣ
Την ώρα που η υποαπασχόληση και το ωρομίσθιο μαστίζει το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων - κυρίως στο εμπόριο - και οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας στην τελευταία Ολομέλεια της διοίκησης, την περασμένη βδομάδα, ενόψει της καταγγελίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του κλάδου, κατέληξε να προτείνει στα σωματεία του κλάδου ένα σκόπιμα ασαφές «διεκδικητικό» πλαίσιο.
Οι συμβάσεις που πρόκειται να διαπραγματευτεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι οι εξής: Εμπορίου, Παροχής Υπηρεσιών, Εργαζομένων στα Ιδιωτικά Ταχυδρομεία, Υπαλλήλων Δικηγορικών Γραφείων, Διοικητικού Προσωπικού Βιομηχανίας, Φυλάκων - Νυχτοφυλάκων - Θυρωρών Βιομηχανίας, Καθαριστών - Καθαριστριών Βιομηχανίας.
Στα Σχέδια Καταγγελίας των Συμβάσεων, που προωθεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ενώ καταγράφονται οι απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων τα τελευταία επτά χρόνια - που αγγίζει περίπου το 17% - δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό διεκδίκησης αυξήσεων.
Σχετικά με τα θεσμικά, η πλειοψηφία ασχολείται με επιμέρους θέματα και δεν αγγίζει καν τα προβλήματα του ωραρίου, της ημιαπασχόλησης, του ωρομίσθιου, σαν να μην υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα Ιδιωτικά Ταχυδρομεία - με απόφαση της πλειοψηφίας - έχει διαχωριστεί από τους υπόλοιπους ιδιωτικούς υπαλλήλους, με τη δικαιολογία ότι είναι ένας ανεξάρτητος δυναμικός κλάδος, που πρέπει να έχει δική του σύμβαση. Τη στιγμή μάλιστα που ο συγκεκριμένος χώρος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τα ωράρια εργασίας και τις αποδοχές.
Στον αντίποδα όλων αυτών, η παράταξη της«Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»(ΔΑΣ) έβαλε ένα πλαίσιο συντονισμού και με άλλες Ομοσπονδίες για να καταγγείλουν τις συλλογικές συμβάσεις και συνολικά τις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, πρότεινε να απαιτηθεί κατώτερο μεροκάματο στις 10.000 δρχ., κατώτερος μισθός στις 250.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή 200.000 δρχ. Επιπλέον, απαιτεί την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και την καθιέρωση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου.
Ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΔΑΣ, δήλωσε στο «Ρ»: «Χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις από την Ομοσπονδία και σαφές διεκδικητικό πλαίσιο, ώστε μαζί και με άλλες Ομοσπονδίες να καταγγείλουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Το ΠΑΜΕ έχει χαράξει αγωνιστικό πλαίσιο, που και εμείς από την πλευρά μας θα συνταυτιστούμε μ' αυτό και θα αντιπαρατεθούμε στη μιζέρια των Ευρωπαίων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων».
Σε λίγες μέρες η ρύθμιση για τη μετατροπή σε ΑΕ των υπόλοιπων μεγάλων λιμανιών της χώρας
Τα «γένια» της κυβέρνησης για την απόφαση του ξεπουλήματος των λιμανιών «ευλόγησε» για άλλη μια φορά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, χτες, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων (Π.Σ.(Ε).Ν.Π.), με θέμα: «ο νέος ρόλος του ναυτικού πράκτορα στα νέα λιμάνια». Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των ημερών θα ψηφιστεί στη Βουλή η ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων μεγάλων λιμανιών της χώρας.
Η προεκλογική σκοπιμότητα, έκανε τον υπουργό να υποστηρίξει ότι μέσω ΟΛΠ θα επενδυθούν χρήματα και στη Ζώνη για τη βελτίωση της υποδομής της. Ωστόσο, στη σχετική «Εκθεση Στρατηγικού Σχεδίου» του νέου...ΟΛΠ ΑΕ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση της Ζώνης, ενώ σαφής είναι ο υπαινιγμός ότι οι χώροι της μπορεί να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς!
Πολύ περισσότερο, η σημερινή κατάσταση της Ζώνης, με την τραγική ανεργία και τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομή, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμη και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση το 1995, για συγκεκριμένα έργα, δεν έχουν γίνει πράξη.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Π.Σ.(Ε).Ν.Π. Γιάννης Θεολογίτης αφού σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι για το μέλλον του ναυτικού πράκτορα με το προωθούμενο σύστημα της ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων και τη μετατροπή του ΟΛΠ σε ανώνυμη εταιρία, πρόσθεσε ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι... απαραίτητη.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, Κώστας Μανιατόπουλος, επισήμανε, ουσιαστικά, ότι θα ενταθούν οι ρυθμοί ιδιωτικοποίησης. Αποκαλυπτικός στην τοποθέτησή του ήταν ο Γιάννης Μίχας, μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος ξεκάθαρα ζήτησε να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα η ολοκλήρωση και η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου που προβλέπει το ξεπούλημα του λιμανιού!
Συναντήσεις κλιμακίου του ΟΟΣΑ με ΓΣΕΕ, Μ. Νεκτάριο και Π. Τήνιο
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά στις σημερινές συνθήκες η συνάντηση, που είχε κλιμάκιο του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χτες με τον πρόεδρο και μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για την ...αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των επαφών, που έχει το κλιμάκιο για την πλήρη καταγραφή της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να καταρτίσει την ετήσια έκθεσή του. Να δώσει, δηλαδή, τις νέες κατευθύνσεις του.
Το κλιμάκιο είχε, επίσης, συνάντηση χτες με τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Π. Τήνιο, κάτι που κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα. Ωστόσο, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ - με αλλεπάλληλες εκθέσεις του τα τελευταία χρόνια - για ριζικές «μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, στην κατεύθυνση της διάλυσης του κοινωνικού του χαρακτήρα, τις οποίες έχουν υιοθετήσει αναφανδόν και ο Μ. Νεκτάριος και ο Π. Τήνιος και, συνολικά, η κυβέρνηση.
Το εισόδημα των εργαζομένων, η κοινωνική ασφάλιση και οι εργασιακές σχέσεις, ήταν τα θέματα της συνάντησης του κλιμακίου με τη ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία - σύμφωνα με ανακοίνωσή της - ενημέρωσε για τις θέσεις της πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Θέσεις, που, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, εξαντλούνται στη στήριξη ουσιαστικά των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Να σημειώσουμε πως από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε στην κυβέρνηση η Κομισιόν, προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα «σύγκλισης» και η ένταξη στο ΕΥΡΩ, ήταν το «πάγωμα» των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η άμεση «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού. Τους όρους αυτούς αποδέχτηκε η κυβέρνηση, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατά την καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δε θα μπει σε αμφισβήτηση η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ!