Ο εργολάβος που τον απασχολούσε ανασφάλιστο δεν ήξερε καν το όνομά του
Ενας ακόμα οικοδόμος, θύμα νέου εργοδοτικού εγκλήματος που σημειώθηκε χτες στη Λάρισα, πλήρωσε με τη ζωή του την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Μία μέρα μετά τα δύο σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, που σημειώθηκαν στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και στην Εύβοια, ένα ακόμη ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων στο βωμό του κέρδους. Νεκρός είναι ο αλβανικής καταγωγής εργάτης Βραϊλίκα Αρτάν.
Ηταν 11.30 το πρωί, όταν ο οικοδόμος, ηλικίας περίπου 30 χρονών, καταπλακώθηκε από μεγάλες ποσότητες μπετού, την ώρα που εκτελούσε εργασίες εκσκαφής νεοαναγειρόμενης οικοδομής, σε βάθος 2,5 μέτρων, στη συνοικία «Θεσσαλικό». Οι συνθήκες δουλιάς ήταν άκρως επικίνδυνες, αφού αν κι εκτελούσε εργασίες σε τόσο μεγάλο βάθος, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας ώστε ν' αποφευχθεί το κακό.
Αυτό διαπίστωσε και «ιδίοις όμμασι» ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΕΚΛ Τάκης Τσιόγκας, ο οποίος βρέθηκε με άλλους συνδικαλιστές στην οικοδομή, πριν ακόμα ανασυρθεί το πτώμα του νεκρού εργάτη. Το τραγικό και συνάμα εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι για σχεδόν δέκα ώρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του, ο εργάτης παρέμενε «αγνώστων στοιχείων». Ακόμα και ο εργοδότης του, που τον απασχολούσε ανασφάλιστο, δήλωνε ότι δεν ήξερε τα στοιχεία του σκοτωμένου εργάτη!
Μόνο την τελευταία πενταετία στο Νομό Λάρισας 27 εργαζόμενοι συνολικά έχασαν τη ζωή τους. Το θέμα των εργατικών «ατυχημάτων» στο Νομό Λάρισας έφερε, πριν ένα μήνα, στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ έθεσαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως «η προστασία των εργατικών "ατυχημάτων" και της ανθρώπινης ζωής συνδέεται με το χτύπημα της εντατικοποίησης, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την εργασία με ουσιαστικά δικαιώματα».
Ξεσαλώνουν οι εργοδότες, ενθαρρημένοι από την πολιτική που γιγαντώνει τα κέρδη τους
Με δυναμικές κινητοποιήσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαντάει στις εντεινόμενες απολύσεις και διώξεις συνδικαλιστών (φωτ. από κινητοποίηση στην εταιρίαΒΑΚΕΝΧΟΥΤ) |
Η εργοδοσία προχώρησε στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συνδικαλιστή - και εργαζόμενου στην επιχείρηση για πάνω από 10 χρόνια - στις 18 Νοέμβρη. Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες που έκανε το 2000, όταν προσέφυγε στο άρθρο 15 του Ν.1264/82 και επικαλούμενη ανυπόστατους λόγους αξίωσε να αρθεί η συνδικαλιστική ιδιότητα του Α. Καλύμνιου, ώστε να τον απολύσει. Η πρωτοβάθμια επιτροπή όμως, με την 8/2000 απόφασή της απέρριψε τότε την αίτηση της εταιρίας, για να προχωρήσει σήμερα στη χωρίς κανένα άλλοθι απόλυσή του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη μέσα σε λίγο διάστημα περίπτωση συνδικαλιστικής δίωξης στην περιοχή του Θριασίου. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβρη η απόλυση τριών εργαζομένων χωρίς αποζημίωση της εταιρίας μεταφορών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ από τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ DIA, όταν συγκρότησαν τριμελή σωματειακή επιτροπή και έγραψαν στο σωματείο οδηγών μαζικά εργαζόμενους.
Μέσα σε μια βδομάδα, στο δρόμο πετάχτηκαν και 10 εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ, από τους πρωτοπόρους στη συνδικαλιστική δουλιά και στην οργάνωση των απεργιακών αγώνων στην επιχείρηση. Τις απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων, καλώντας τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 14 Δεκέμβρη.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν για μια ακόμη φορά σήμερα συνδικαλιστές του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κ. Αρτεμίου, στο πλαίσιο της βιομηχανίας δικαστικών διώξεων που έχει στήσει η εργοδοσία. Συμπαραστάτες στο πλευρό των διωκόμενων συνδικαλιστών θα βρεθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί. Τα πρωτοβάθμια συνδικάτα μέλη της ΠΟΕΕΠ απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών. Επίσης, ζητούν εισαγγελική έρευνα για να τιμωρηθούν οι σκευωροί και με νομοθετική ρύθμιση να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη των αδίκως καταδικασθέντων συναδέλφων τους.
Εξάλλου, τη δίωξη του Ακη Οργαντζή, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Τουρισμού - Επισιτισμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.
Ο Ακης Οργαντζής διώκεται μετά από μήνυση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου «ΚΑΨΗΣ», επειδή υπερασπίστηκε απολυμένη καμαριέρα. Η εργοδοσία έχει σύμμαχο στο πλευρό της τη συμβιβασμένη εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η κατάθεση του γραμματέα του Σωματείου Π. Γκουντενούδη, που αντί να σταθεί στο πλευρό της απολυμένης καμαριέρας βγάζει λάδι την εργοδοσία και την αντεργατική δράση της.
Η Διοίκηση του ΕΚΘ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Α. Οργαντζή και απαιτεί να σταματήσει η βιομηχανία δικαστικών διώξεων των συνδικαλιστικών στελεχών που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Θεσσαλονίκη.