Σκληραίνει τη μεταναστευτική πολιτική ο Τ. Μπλερ
Associated Press |
Διαμαρτυρία χτες στο Λονδίνο μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε |
Νέο πακέτο «αντιτρομοκρατικών» μέτρων εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, λίγο πριν αφήσει τη βρετανική πρωτεύουσα για τις διακοπές του... Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι «επαρκής δικαιολογία» για να παραμεριστούν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας... Ετσι, η υπάρχουσα νομοθεσία για τους μετανάστες καθίσταται αυστηρότερη...
Και τι δεν είπε ο Μπλερ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν από τις θερινές διακοπές... «Η απέλαση ή άρνηση εισόδου στη χώρα όσων δικαιολογούν τη χρήση βίας και υποδαυλίζουν τα μίση είναι αναγκαία», τόνισε και πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα δεν έχουν στόχο τη μουσουλμανική κοινότητα: «Γνωρίζουμε, συνέχισε ο Τ. Μπλερ, ότι οι μουσουλμάνοι της Βρετανίας καταδικάζουν τις πράξεις των ακραίων στοιχείων και καλωσορίζουμε όσους έρχονται στη χώρα μας έτοιμοι να ασπαστούν τις αρχές μας»...
Ο Μπλερ κατέστησε σαφές ότι οι ξένοι υπήκοοι που έχουν σχέσεις με ακραίες ιστοσελίδες ή οργανώσεις θα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απέλασης. «Η είσοδος στη Βρετανία δεν είναι δικαίωμα, αλλά και αυτοί που έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία έχουν την υποχρέωση να μοιράζονται και να υποστηρίζουν τις αξίες που διατηρούν τον βρετανικό τρόπο ζωής», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος κατέστησε επίσης σαφές πως τα νέα μέτρα αφορούν και τα άτομα που έχουν ζητήσει και έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως το Λονδίνο θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από περίπου 10 χώρες ότι οι απελαθέντες σ' αυτές δε θα κακοποιηθούν. «Εχουμε ήδη συμφωνήσει σχετικά με την Ιορδανία και έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με το Λίβανο και την Αλγερία», διευκρίνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τ. Μπλερ μπορούν να υιοθετηθούν στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας ενώ άλλα θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο.
Διαφορετικές ήταν οι αντιδράσεις των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Συντηρητικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρέτισε κατ' αρχάς τα νέα μέτρα, τα οποία θα εξετάσει τώρα λεπτομερώς. Αντίθετα, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε πως δε θα τα υποστηρίξει διότι εκτιμά ότι μπορεί να οξύνουν το κλίμα και να αποξενώσουν τη μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας.
Την ίδια στιγμή, κατηγορίες σε βάρος τριών ατόμων απήγγειλαν οι Βρετανοί σε σχέση με τις αποτυχημένες επιθέσεις της 21ης του Ιούλη. Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άνδρα, όλοι κάτοικοι νότιου Λονδίνου.
Είναι παράδοξο... αλλά πια οι όροι φαίνεται να έχουν αντιστραφεί και τώρα οι ΗΠΑ ακολουθούν τη Βρετανία. Ετσι, η αφορμή ήταν οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Λονδίνο, για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στη Νέα Υόρκη οι αρχές, πράττοντας τα δέοντα, κατά την άποψή τους πάντα, εγκαινίασαν τους τυχαίους ελέγχους των προσωπικών αντικειμένων των επιβατών του μετρό.
Το μέτρο προκάλεσε την αντίδραση πολλών πολιτών με κορύφωση τη μήνυση που κατατέθηκε χτες από την Ενωση Ατομικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης εναντίον του αστυνομικού διοικητή της πόλης, Ρέιμοντ Κέλι, και του δήμου, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό. Οι έρευνες αποτελούν ασφαλώς κάποια ενόχληση, αλλά είναι αναγκαίες, ήταν το σχόλιο του δημάρχου, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Αμετακίνητος ο Αμερικανός πρόεδρος στην πολιτική στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Ο διάλογος του Αμερικανού προέδρου με τους «σούπερ - ήρωές του» παραμένει δραματικά ανοιχτός. Ετσι μετά τον Μπιν Λάντεν και τον Αλ Ζαρκάουϊ ο Τζορτζ Ου. Μπους απάντησε και στο αίτημα του υπαρχηγού της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι για άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ, λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διώκει τα μέλη της οργάνωσης και ότι παραμένει αμετακίνητος στην πολιτική του στο Ιράκ...
Και για να διανθιστούν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, δημοσίευμα των «New York Times» βασιζόμενο σε «εμπιστευτικές εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης», που συντάχθηκαν μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, αναφέρει ότι «το ενδιαφέρον της "Αλ Κάιντα" παραμένει επικεντρωμένο στις ΗΠΑ και ότι στόχος είναι να πλήξει την αμερικανική ασφάλεια και την οικονομία». Και στο δημοσίευμα προσθίθεται ότι εκτός από το γνωστό μέχρι σήμερα είδος επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, η «Αλ Κάιντα» είναι πιθανόν να προσπαθήσει να προκαλέσει συγκρούσεις φορτηγών με αμαξοστοιχίες που μεταφέρουν εύφλεκτα υλικά ή και να χρησιμοποιήσει και πάλι αεροπλάνα, όπως στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001..!
Στο ίδιο το Ιράκ, οι ηγέτες των κυρίων πολιτικών παρατάξεων ανέβαλαν για την Κυριακή τη συνάντηση με την επιτροπή που έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας. Σκεπτικό της αναβολής να «συμμετάσχουν περισσότεροι πολιτικοί».
Σκοπός της συνάντησης είναι η γεφύρωση του χάσματος των απόψεων που υπάρχει επί πολλών κρίσιμων θεμάτων, όπως η επίσημη ονομασία του κράτους, η δομή της κυβέρνησης και η σχέση του κράτους με τη θρησκεία.
Η πίεση που ασκείται στη συντακτική επιτροπή είναι μεγάλη, καθώς η διορία για την ολοκλήρωση του συντάγματος λήγει στις 15 Αυγούστου.
Τον Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του συντάγματος, για το οποίο εκφράζονται φόβοι καθυστέρησης, εφόσον δεν τηρηθεί η προθεσμία της 15ης Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή στον ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Μπόλτον, στο ντεμπούτο του στα Ηνωμένα Εθνη κατά την υιοθέτηση απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου καταδικάζεται η πρόσφατη έκρηξη βίας, εκσφενδόνισε τις πρώτες έμμεσες απειλές, καλώντας τη Συρία και το Ιράν να «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να σταματήσουν τη στήριξη με χρήματα και όπλα της ιρακινής αντίστασης».
Τέλος, ενώπιον δικαστηρίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του ΟΗΕ, Μπένον Σέβαν, καθώς ανεξάρτητη επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σέβαν δωροδοκήθηκε.
Ο Μπένον Σέβαν κατηγορείται ότι παραβίαζε τους κανονισμούς προμηθειών και ασφάλειας κατά την επιλογή εργολάβων, προς όφελος συγκεκριμένων εταιριών. Μεταξύ άλλων, την περίοδο 1998-2001 μεσολάβησε ώστε η ιρακινή κυβέρνηση να επιλέξει ως εργολάβο την «African Middle East Petroleum» (AMEP).
Το πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο αντί τροφίμων» (1996 - 2003) επέτρεπε στο Ιράκ να εξάγει πετρέλαιο, εφόσον τα έσοδα διατίθεντο για είδη πρώτης ανάγκης.
ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--
Σωστικό σκάφος κατάφερε να συνδέσει ένα καλώδιο σε ένα μίνι -υποβρύχιο με 7μελές πλήρωμα, το οποίο είχε παγιδευτεί χτες σε βάθος 190 μέτρων, αφού μπλέχτηκε σε ψαράδικα δίχτυα στην Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή, δήλωσε το Σάββατο - βράδυ Παρασκευής, ώρα Ελλάδας - ο διοικητής του Στόλου του Ειρηνικού του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, Βίκτορ Φιοντόροφ. Σύμφωνα με τα «Interfax» και «Associated Press», ο ίδιος προσέθεσε πως το σωστικό σκάφος προσπαθούσε να ανυψώσει το μίνι-υποβρύχιο, ένα βαθυσκάφος τύπου «Priz», σε βάθος όπου θα είναι προσβάσιμο από δύτες και σωστικά σκάφη.
Η επιχείρηση αυτή μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους 7 Ρώσους ναυτικούς - αφού θα τους «φθάσουν» οι διασώστες ή θα μπορέσουν να βγουν μόνοι τους, εάν μπορούν, από το υποβρύχιο. Η ανακοίνωση του Φιοντόροφ ήταν η πρώτη καλή είδηση μιας ημέρας που έφερε στους Ρώσους «μνήμες Κουρσκ» - του πυρηνικού υποβρυχίου που αποτελούσε το καμάρι του πολεμικού ναυτικού πριν βυθιστεί στη Θάλασσα του Μπάρεντς τέτοιες μέρες πριν από πέντε χρόνια, το 2000, υπό συνθήκες που παραμένουν ως και σήμερα αδιευκρίνιστες, με αποτέλεσμα οι 118 ναυτικοί του να βρουν το θάνατο.
ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία έστελναν ειδικά διασωστικά βαθυσκάφη και άλλα σωστικά μέσα, καθώς το ρωσικό Ναυτικό έδινε «μάχη με το χρόνο», αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις το ρωσικό μίνι-υποβρύχιο είχε αποθέματα αέρα που επαρκούσαν για 24 ως 48 ώρες. Στο υποβρύχιο «Priz» (με μήκος 13,5 μέτρα, πλάτος 3,8 μ., μέγιστη ταχύτητα 3,3 κόμβων, μέγιστο επιχειρησιακό βάθος 1.000 μ., κατασκευασμένο από τιτάνιο και μέγιστη διάρκεια αυτονομίας αέρα 120 ώρες) επικρατούσε θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου και αυτό αποτελούσε σημαντική δυσκολία για τους 7 ναυτικούς. Πάντως, το επιτελείο του Ναυτικού δήλωνε ότι βρίσκεται σε «διαρκή επικοινωνία» με το πλήρωμα.