Αμετακίνητος ο Αμερικανός πρόεδρος στην πολιτική στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Ο διάλογος του Αμερικανού προέδρου με τους «σούπερ - ήρωές του» παραμένει δραματικά ανοιχτός. Ετσι μετά τον Μπιν Λάντεν και τον Αλ Ζαρκάουϊ ο Τζορτζ Ου. Μπους απάντησε και στο αίτημα του υπαρχηγού της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι για άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ, λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διώκει τα μέλη της οργάνωσης και ότι παραμένει αμετακίνητος στην πολιτική του στο Ιράκ...
Και για να διανθιστούν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, δημοσίευμα των «New York Times» βασιζόμενο σε «εμπιστευτικές εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης», που συντάχθηκαν μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, αναφέρει ότι «το ενδιαφέρον της "Αλ Κάιντα" παραμένει επικεντρωμένο στις ΗΠΑ και ότι στόχος είναι να πλήξει την αμερικανική ασφάλεια και την οικονομία». Και στο δημοσίευμα προσθίθεται ότι εκτός από το γνωστό μέχρι σήμερα είδος επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, η «Αλ Κάιντα» είναι πιθανόν να προσπαθήσει να προκαλέσει συγκρούσεις φορτηγών με αμαξοστοιχίες που μεταφέρουν εύφλεκτα υλικά ή και να χρησιμοποιήσει και πάλι αεροπλάνα, όπως στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001..!
Στο ίδιο το Ιράκ, οι ηγέτες των κυρίων πολιτικών παρατάξεων ανέβαλαν για την Κυριακή τη συνάντηση με την επιτροπή που έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας. Σκεπτικό της αναβολής να «συμμετάσχουν περισσότεροι πολιτικοί».
Σκοπός της συνάντησης είναι η γεφύρωση του χάσματος των απόψεων που υπάρχει επί πολλών κρίσιμων θεμάτων, όπως η επίσημη ονομασία του κράτους, η δομή της κυβέρνησης και η σχέση του κράτους με τη θρησκεία.
Η πίεση που ασκείται στη συντακτική επιτροπή είναι μεγάλη, καθώς η διορία για την ολοκλήρωση του συντάγματος λήγει στις 15 Αυγούστου.
Τον Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του συντάγματος, για το οποίο εκφράζονται φόβοι καθυστέρησης, εφόσον δεν τηρηθεί η προθεσμία της 15ης Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή στον ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Μπόλτον, στο ντεμπούτο του στα Ηνωμένα Εθνη κατά την υιοθέτηση απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου καταδικάζεται η πρόσφατη έκρηξη βίας, εκσφενδόνισε τις πρώτες έμμεσες απειλές, καλώντας τη Συρία και το Ιράν να «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να σταματήσουν τη στήριξη με χρήματα και όπλα της ιρακινής αντίστασης».
Τέλος, ενώπιον δικαστηρίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του ΟΗΕ, Μπένον Σέβαν, καθώς ανεξάρτητη επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σέβαν δωροδοκήθηκε.
Ο Μπένον Σέβαν κατηγορείται ότι παραβίαζε τους κανονισμούς προμηθειών και ασφάλειας κατά την επιλογή εργολάβων, προς όφελος συγκεκριμένων εταιριών. Μεταξύ άλλων, την περίοδο 1998-2001 μεσολάβησε ώστε η ιρακινή κυβέρνηση να επιλέξει ως εργολάβο την «African Middle East Petroleum» (AMEP).
Το πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο αντί τροφίμων» (1996 - 2003) επέτρεπε στο Ιράκ να εξάγει πετρέλαιο, εφόσον τα έσοδα διατίθεντο για είδη πρώτης ανάγκης.