Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
«ΜΝΗΜΕΣ ΚΟΥΡΣΚ» ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Παγιδευμένοι στο βυθό 7 ναυτικοί

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

Σωστικό σκάφος κατάφερε να συνδέσει ένα καλώδιο σε ένα μίνι -υποβρύχιο με 7μελές πλήρωμα, το οποίο είχε παγιδευτεί χτες σε βάθος 190 μέτρων, αφού μπλέχτηκε σε ψαράδικα δίχτυα στην Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή, δήλωσε το Σάββατο - βράδυ Παρασκευής, ώρα Ελλάδας - ο διοικητής του Στόλου του Ειρηνικού του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, Βίκτορ Φιοντόροφ. Σύμφωνα με τα «Interfax» και «Associated Press», ο ίδιος προσέθεσε πως το σωστικό σκάφος προσπαθούσε να ανυψώσει το μίνι-υποβρύχιο, ένα βαθυσκάφος τύπου «Priz», σε βάθος όπου θα είναι προσβάσιμο από δύτες και σωστικά σκάφη.

Η επιχείρηση αυτή μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους 7 Ρώσους ναυτικούς - αφού θα τους «φθάσουν» οι διασώστες ή θα μπορέσουν να βγουν μόνοι τους, εάν μπορούν, από το υποβρύχιο. Η ανακοίνωση του Φιοντόροφ ήταν η πρώτη καλή είδηση μιας ημέρας που έφερε στους Ρώσους «μνήμες Κουρσκ» - του πυρηνικού υποβρυχίου που αποτελούσε το καμάρι του πολεμικού ναυτικού πριν βυθιστεί στη Θάλασσα του Μπάρεντς τέτοιες μέρες πριν από πέντε χρόνια, το 2000, υπό συνθήκες που παραμένουν ως και σήμερα αδιευκρίνιστες, με αποτέλεσμα οι 118 ναυτικοί του να βρουν το θάνατο.

ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία έστελναν ειδικά διασωστικά βαθυσκάφη και άλλα σωστικά μέσα, καθώς το ρωσικό Ναυτικό έδινε «μάχη με το χρόνο», αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις το ρωσικό μίνι-υποβρύχιο είχε αποθέματα αέρα που επαρκούσαν για 24 ως 48 ώρες. Στο υποβρύχιο «Priz» (με μήκος 13,5 μέτρα, πλάτος 3,8 μ., μέγιστη ταχύτητα 3,3 κόμβων, μέγιστο επιχειρησιακό βάθος 1.000 μ., κατασκευασμένο από τιτάνιο και μέγιστη διάρκεια αυτονομίας αέρα 120 ώρες) επικρατούσε θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου και αυτό αποτελούσε σημαντική δυσκολία για τους 7 ναυτικούς. Πάντως, το επιτελείο του Ναυτικού δήλωνε ότι βρίσκεται σε «διαρκή επικοινωνία» με το πλήρωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ