ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμβιβασμός υπό την απειλή πολιτικής κρίσης;
  • Δυναμώνουν οι πιέσεις για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη
  • Αγεφύρωτες φαίνεται να παραμένουν οι διαφορές μεταξύ γαλλογερμανικού άξονα και Βρετανίας
  • «Προσωρινή συμφωνία» προτείνει ο Γ. Φίσερ

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια «πολιτική κρίση» που θα πλήξει καίρια το ευρω-οικοδόμημα επισείεται από τις Βρυξέλλες και ορισμένες κυβερνήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ωστόσο την ίδια στιγμή παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές για τη μοιρασιά του προϋπολογισμού της ΕΕ, με τον Τ. Μπλερ όχι μόνο να μη δέχεται κουβέντα για περικοπή των κονδυλίων («επιστροφών») προς τη Βρετανία, αλλά και να απειλεί με βέτο! Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ιδέα για περικοπές των αγροτικών κονδυλίων, ενώ εναγώνιες εκκλήσεις για συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής απευθύνουν η λουξεμβουργιανή προεδρία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο.

Και εν μέσω όλων αυτών, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ ζήτησε να μη σταματήσει η «διεύρυνση» της ΕΕ, κάτι που σχεδόν θεωρούνταν δεδομένο μετά τα ηχηρά «όχι» στα δημοψηφίσματα για το «ευρωσύνταγμα». Μάλιστα εκπρόσωπος της προεδρίας της ΕΕ είχε επιβεβαιώσει ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων είχε αφαιρεθεί η παράγραφος που αφορούσε τη διεύρυνση.

Ειδικότερα, η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι είναι αποφασισμένη να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και κάλεσε τις 25 χώρες - μέλη να κάνουν «θυσίες» για να καταλήξουν σε έναν «ισορροπημένο συμβιβασμό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

«Αυτό θα κάνει καλό στην Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» στο «ευρωπαϊκό σύνταγμα».

Για μια «προσωρινή συμφωνία» στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί αργότερα, έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Φίσερ, εκτιμώντας ότι μια συμβιβαστική συμφωνία για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνέχεια να αναλάβει η βρετανική προεδρία.

«Δεν πρέπει να προσθέσουμε στην πολιτική και συνταγματική κρίση και μία οικονομική», δήλωσε απεγνωσμένα χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Επομένως, «χρειαζόμαστε μία συμβιβαστική λύση και αυτό είπα στον Βρετανό ομόλογό μου Τζακ Στρο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όμως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι το Παρίσι δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς στο θέμα των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες της χώρας του: «Είπα (σ.σ. στον Στρο) ότι ο Πρόεδρος Σιράκ προτίθεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Γαλλίας, ειδικά αυτά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Αναδιάρθρωση δαπανών ζητά ο Μπλερ

Αλλαγές εκ θεμελίων στις αγροτικές δαπάνες της ΕΕ ζήτησε από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ, σημειώνοντας ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπερασπιστεί σθεναρά την έκπτωση της βρετανικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ απέναντι στο Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και στους άλλους ηγέτες της Ενωσης.

«Η θέση μας όσον αφορά τη μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ παραμένει όπως περιγράφηκε πάρα πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Μπλερ έπειτα από συνάντηση που είχε χτες με το Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν στα περίχωρα της Μόσχας. «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τη βρετανική έκπτωση, αν δε συζητήσουμε το σύνολο της χρηματοδότησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του 40% του προϋπολογισμού που πηγαίνει στη γεωργία, μολονότι εκεί απασχολείται μόνον το 5% των ανθρώπων», σημείωσε, αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Περισσότερο σαφής ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι «ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και εγώ έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε βέτο εάν χρειαστεί». Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν τίθεται προς διαπραγμάτευση η βρετανική ετήσια «έκπτωση» στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο Τζακ Στρο σημείωσε: «Ο κόσμος αυταπατάται εάν πιστεύει ότι αυτό είναι το ζήτημα».

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος έχει σήμερα κρίσιμη συνάντηση με τον Τ. Μπλερ, αποκλείει οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα της ΚΑΠ και καλεί το Λονδίνο σε μία κίνηση καλής θέλησης για το θέμα των επιστροφών κονδυλίων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ επιμένει ότι το Λονδίνο πρέπει να παραιτηθεί από την έκπτωση, η οποία έφτασε πέρσι τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, λέγοντας ότι η Βρετανία είναι τώρα μια από τις πλουσιότερες χώρες - μέλη της ΕΕ, σε αντίθεση με το 1984 όταν της δόθηκε αυτή η έκπτωση.

Μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του BBC ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση επί του κοινοτικού προϋπολογισμού 2007-2013 «και η βρετανική κυβέρνηση να έχει μία ενεργό σύμπραξη σε αυτό το ζήτημα».

Γ. Φίσερ: Να μη σταματήσει η διεύρυνση

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ζήτησε χτες από την ΕΕ να μην υπαναχωρήσει στα σχέδιά της για περαιτέρω διεύρυνση, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια.

Ο Φίσερ επισήμανε επίσης ότι η Γερμανία πιστεύει πως η διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν μεμονωμένα τι θα κάνουν.

Αν μία χώρα δείχνει να κατευθύνεται προς την καταψήφιση της συνταγματικής συνθήκης, τότε δεν έχει νόημα να συνεχίσει με τη διαδικασία, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε εξάλλου τους ισχυρισμούς ότι αποτελεί βήμα προς τα πίσω η έλλειψη μιας ειδικής αναφοράς στην προγραμματισμένη έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία στο σχέδιο τελικών συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι λειτουργούμε»...

Βαθαίνει η κρίση του ΟΧΙ, οργιάζουν τα σενάρια για το μέλλον της Συνθήκης, ενώ γίνεται προσπάθεια επιφανειακού «εξευμενισμού» των Ευρωπαίων...

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Σε θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξαχθεί την 16η και 17η του Ιούνη, στις Βρυξέλλες, καθώς οι «25» πασχίζουν να βρουν δρόμο διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο τους οδήγησε το διπλό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα», κατά το γαλλικό και ολλανδικό δημοψήφισμα. Στην ατζέντα της Συνόδου, κυριαρχούν τα θέματα της πορείας της ημιθανούς «Συνταγματικής Συνθήκης» και των δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ γίνονται προσπάθειες να εξαιρεθούν από τα Συμπεράσματα λέξεις - κλειδιά, που σύμφωνα με τις ηγεσίες των κρατών - μελών, θα μπορούσαν να εντείνουν το «αντιευρωπαϊκό αίσθημα», που αποκάλυψαν τα δημοψηφίσματα και το οποίο συνεχώς ενισχύεται.

Βαθαίνει η κρίση του ΟΧΙ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στη συνάντησή τους, σύμφωνα και με δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, Πέτρου Μολυβιάτη, επανέλαβαν τη θέση της συνέχισης της επικύρωσης της «Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης», αφήνοντας τη Σύνοδο να απαντήσει στο αν η διαδικασία θα εξακολουθήσει «κανονικά», ή αν θα υπάρξει μια περίοδος περισυλλογής, σε μια προσπάθεια να περάσει η περίοδος της παρούσας κρίσης και να ξεχαστεί η διάθεση απόρριψης του θεσμού της ΕΕ από τους πολίτες.

Ωστόσο, δε φαίνεται να παροπλίζονται και άλλα σενάρια που θέλουν εγκατάλειψη του εγχειρήματος της «Συνταγματικής Συνθήκης», διατηρώντας, απλά, όσα στοιχεία θέλει πάση θυσία να κρατήσει η ηγεσία των «25» και την ενσωμάτωσή τους στη Συνθήκη της Νίκαιας.

Εξω η Τουρκία και η διεύρυνση από τα Συμπεράσματα

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων χρησιμοποιήθηκε και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Δεδομένου του αρνητικού κλίματος, που έχει δημιουργηθεί, προτιμήθηκε στο τελικό κείμενο της Συνόδου να αποκλειστεί κάθε αναφορά στη διεύρυνση και την ένταξη της Αγκυρας. Απαίτηση που εκφράστηκε εντονότερα από τις χώρες - μέλη, στις οποίες επίκεινται δημοψηφίσματα για το «ευρωσύνταγμα».

Οι 25 ΥΠΕΞ επικύρωσαν το κείμενο του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ζητώντας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπογράψει πριν από τη λήξη της Συνόδου, ώστε να αποφευχθεί και η παραμικρή ανάγκη αναφοράς της στα Συμπεράσματα. Το τελικό κείμενο του Ιούνη θα περιοριστεί να επαναλάβει ότι επιβεβαιώνει τις αποφάσεις της Συνόδου του Δεκέμβρη, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς και την απόφαση να μην παρευρεθεί στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Αναφορικά με την επαναφορά του όρου casus beli, από την Τουρκία, ο Πέτρος Μολυβιάτης, περιορίστηκε να δηλώσει ότι μια τέτοια κίνηση, αποτελεί αναχρονιστική απόφαση, κατάλοιπο μιας ξεπερασμένη εποχής...

Η απόρριψη της Συνθήκης του «Συντάγματος της Ευρώπης» έχει δημιουργήσει μία συνεχώς εντεινόμενη κρίση στους κόλπους της ΕΕ, που σε κάθε προσπάθεια να μεταστρέψει το κλίμα υπέρ της πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Γεγονός, που οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις, με μοναδικό αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο αυταρχικός χαρακτήρας της Ενωσης, βαθαίνοντας το ρήγμα με τους πολίτες...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μια υπογραφή φέρνει και αναγνώριση;

Το πρωτόκολλο προσαρμογής της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ εγκρίθηκε χτες χωρίς συζήτηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Μένει η υπογραφή του από την Αγκυρα, που για πολλούς σημαίνει έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις από το Λουξεμβούργο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανέφερε ότι στο κείμενο του πρωτοκόλλου δε γίνεται αναφορά στην Τουρκία. Αυτό, είπε, οφείλεται στην απροθυμία αρκετών χωρών να την αναφέρουν ονομαστικά, φοβούμενες ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετες αντιδράσεις στην έγκριση της συνταγματικής συνθήκης, με αύξηση των υποστηρικτών του «ΟΧΙ». Ο υπουργός εκτίμησε ότι η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη το πρωί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δε θα τον εξέπληττε αν η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ονομαστικά, αποφύγει να το υπογράψει.

Ακόμα ο Γ. Ιακώβου δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν έχει ετοιμάσει αντιδήλωση ως απάντηση σε ενδεχόμενη δήλωση της Τουρκίας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής δε συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισε ότι στην αντιδήλωση θα τονίζεται πως η δήλωση της Τουρκίας δεν έχει καμιά πρακτική ή νομική ισχύ. Στο θέμα αυτό, είπε ο Γ. Ιακώβου, υπάρχει απόλυτη συμφωνία και είναι σαφέστατη η θέση της ευρωπαϊκής Προεδρίας. Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία θα προβεί στη δήλωση για εσωτερική κατανάλωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η οποιαδήποτε δήλωση εκ μέρους της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να αποδεχτεί μια τέτοια δήλωση παρά μόνο ως ξεχωριστή δήλωση της Τουρκίας.

Εξάλλου, ο Κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε άκαιρη, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, την προσπάθεια του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επαναφορά της περσινής έκθεσής του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκθεση που αφορούσε στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων επί του «σχεδίου Ανάν» και επέρριπτε διάφορες ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, επειδή δεν υπερψήφισε το αμερικανόπνευστο «σχέδιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει και στο παρελθόν και τώρα ότι η «έκθεση» είναι αβάσιμη, άδικη και μονομερής και επ' αυτού είχαν κατατεθεί και λεπτομερώς οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι θέσεις αυτές, είπε, εξακολουθούν να ισχύουν. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και καιρό εργάζεται μεθοδικά για να αρχίσει μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ήταν επιθυμία της Ουάσιγκτον η δήλωση Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε πως δε θέλει να προσθέσει τίποτε στις δηλώσεις του Δ. Χριστόφια και υπενθύμισε πως αυτή την περίοδο βρισκόμαστε ενώπιον διεργασιών για το Κυπριακό.

Αδιαφορεί η ελληνική κυβέρνηση

«Ουδέτερη» και «αδιάφορη» (!) στάση απέναντι στην πρόκληση του Κ. Ανάν να προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περσινή απαράδεκτη έκθεσή του για το Κυπριακό, τηρεί η ελληνική κυβέρνηση, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Κ. Καραμανλής κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζ. Μπους.

«Για την αναφερόμενη από σας ενέργεια του κ. Ερντογάν και του ΟΗΕ, δε θα κάνω κάποιο σχόλιο σήμερα»(!), δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν του ζητήθηκε χτες να σχολιάσει τις κινήσεις Ανάν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα. «Θα μείνω σε όσα έχουμε πει για την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», περιορίστηκε, συμπληρώνοντας ότι «εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή οι διαδικασίες. Να συζητηθεί από την αρχή η υπόθεση του Κυπριακού. Το έχουμε πει πολλές φορές αυτό».

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - «ΕΥΡΩΠΟΥΛΜΑΝ»
Τα μάζεψαν και έφυγαν...

Ως ωμή πρόκληση χαρακτηρίστηκε από τους Μυτιληνιούς το περίφημο «ευρωπούλμαν». Οταν το αντίκρισαν, το πρωί της περασμένης Πέμπτης μέσα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, όπου πήγε να προπαγανδίσει την ΕΕ των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας του ξεκληρίσματος της αγροτιάς, της καταστροφής των μικρομεσαίων ΕΒΕ, της ευρωαστυνομίας, του ευρωεντάλματος, των τρομονόμων, του ευρωστρατού!

Κι αυτό, παρά το ΟΧΙ από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας! Παρά τη σφυγμομέτρηση, εδώ στην Ελλάδα, που δείχνει πως εάν γινόταν δημοψήφισμα ο λαός μας θα ψήφιζε στην πλειοψηφία του ΟΧΙ!

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ και της αντίστοιχης της ΚΝΕ στην πρόκληση του ευρωλεωφορείου και των προπαγανδιστών της ΕΕ. Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με πανό που έγραφε «ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα, ΟΧΙ στην ΕΕ» με σημαίες και με συνθήματα, όπως: «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε το πούλμαν σας και μπρος», «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», «Ενωση και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψηφίσατε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός». Το αποτέλεσμα ήταν ύστερα από μια ώρα να «τα μαζέψουν» και να φύγουν από την πλατεία Σαπφούς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θα ζητήσει διευκρινίσεις για το «βασικό μέτοχο»

Το νομικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν οι ελληνικές αρχές μετά την απόσυρση του νόμου περί βασικού μετόχου 3310/2005, θα ζητήσει να πληροφορηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή που θα αποστείλει στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, ο γενικός διευθυντής, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, της ΕΕ, Αλεξάντερ Σάουμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΕ, στο κοινοτικό δίκαιο αντίκειται τόσο ο νόμος 3310/2005 περί βασικού μετόχου της ΝΔ, όσο και ο 3021/2002, του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για διάσταση του ελληνικού Συντάγματος, έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η ΕΕ, στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση απαιτούσε κατάργηση του νόμου της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μη εφαρμογή της Συνταγματικής Συνθήκης, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την αιτιολογημένη γνώμη, καθιστώντας σαφές, ότι το εθνικό δίκαιο οφείλει να προσαρμόζεται στις κοινοτικές επιταγές.

Θυμίζουμε ότι, τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ, που διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι θα υπερασπιστεί τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, δε δίστασε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτροπής και να παγώσει το νόμο περί βασικού μετόχου, προκειμένου να «τακτοποιήσει» τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τις «διορθώσεις» για τις παρατυπίες του Γ' ΚΠΣ, ξεχνώντας όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Ετσι σήμερα η ΕΕ προτίθεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, να ζητήσει διευκρινίσεις για το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, προκειμένου να «δώσει την άδειά της», ενώ υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές, ότι «είναι στη διάθεσή τους, για οποιαδήποτε πληροφορία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ