ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις!
  • Ευκαιρία για «ανανέωση» της αντιλαϊκής επίθεσης με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, θεωρεί την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός
  • Ξύπνησαν μέχρι και σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού...

Σε ψήφο εμπιστοσύνης προς τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη δεδομένη έτσι και αλλιώς «ψήφο εμπιστοσύνης» που θα πάρει από τους νεοδημοκράτες βουλευτές ο Κ. Καραμανλής.

Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την «κυριαρχία» του σε επίπεδο εντυπώσεων μετά τη δικομματική συμπαιγνία στη Βουλή και την εκούσια στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θα επιταχύνει το βήμα του στην επιβολή των «διαρθρωτικών αλλαγών» που έχει σχεδιάσει για μέσα στο καλοκαίρι.

Το κυβερνητικό επιτελείο, αντιγράφοντας παλαιότερα ταχυδακτυλουργικά κόλπα της εποχής Σημίτη, επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η θέση του Κ. Καραμανλή «αναβαθμίζεται και ενισχύεται» μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης και άρα «λύνονται τα χέρια» του να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής του.

Το μήνυμα που με λίγα λόγια εκπέμπει σε όλους τους τόνους το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «η κοινωνία εξακολουθεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση» και, άρα, νομιμοποιείται να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. «Ξεχνούν» βέβαια ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνονταν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, αλλά διαβεβαιώσεις για σύγκλιση μισθών, αύξηση συντάξεων κ.ά...

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε βέβαια κλίμα ευφορίας για την «επικοινωνιακή νίκη» στη Βουλή, ενώ εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής επιτυγχάνει και μια σειρά άλλους επιμέρους στόχους, όπως απομάκρυνση του ανασχηματισμού, η συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων κ.α. «Για το επόμενο διάστημα, που θα γίνει το έλα να δεις με το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, εξασφαλίζει ησυχία», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΝΔ. Παράλληλα εκτιμούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε «φάση παρατεταμένης εσωστρέφειας και κρίσης», γεγονός που σε συνδυασμό με την υποστήριξη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, «διευκολύνει αφάνταστα τον Καραμανλή».

Στελέχη που βρίσκονται «πιο βαθιά στα πράγματα» δεν έκρυβαν ότι ο Κ. Καραμανλής «έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με τον επιχειρηματικό κόσμο, ιδιαίτερα με τους τραπεζίτες», πράγμα που θα του εξασφαλίσει ταυτόχρονα και μια ισχυρή υποστήριξη σαφώς μεγαλύτερη απ' ό,τι μέχρι σήμερα. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου επισείει γκάλοπ που δείχνουν ότι η «κοινή γνώμη» επικροτεί τάχα την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προβάλλοντας την υποστήριξη στην άρση της μονιμότητας.

Το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος αποτυπώνεται από τις δηλώσεις που έκαναν στελέχη του. «Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απέδειξε και σήμερα γιατί τον εμπιστεύονται οι πολίτες, γιατί τον εμπιστεύεται η κοινωνία», υποστήριξε ο Δ. Σιούφας, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα, επίσης, απεδείχθη γιατί η κοινωνία και οι πολίτες εμπιστεύονται τη νέα διακυβέρνηση»(!).

Περιγράφοντας τους στόχους κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, είπε ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να δείξουν «τα βάρη που έρχονται από το χθες», δεύτερον «το μεγάλο έργο το οποίο πραγματοποιείται στο διάστημα αυτών των 15 μηνών» και τρίτον «το σχέδιο και το όραμα του Κ. Καραμανλή και για το 2010 και μετά».

Περισσότερο αποκαλυπτικός ο Μ. Εβερτ είπε ότι «με την πρόταση μομφής το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα δώρο στον Κ. Καραμανλή, έστω και καθυστερημένα για τη γιορτή του. Δώρο που θα μετατραπεί σε άνετη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων».

Και εκλογικός αιφνιδιασμός;

Η χτεσινή «επικοινωνιακή επιτυχία» του Κ. Καραμανλή «ξύπνησε» σενάρια για άμεση προσφυγή στις κάλπες και εκλογικό αιφνιδιασμό. Ορισμένοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι τώρα ο Κ. Καραμανλής έχει μια σπάνια ευκαιρία να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, αυτή τη φορά όμως στη βάση της εν λευκώ εξουσιοδότησης για τις «διαρθρωτικές αλλαγές». Στη βάση αυτή δεν απέκλειαν να ζητήσει κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή την ανανέωση της εμπιστοσύνης του ίδιου του λαού.

Κυβερνητικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε ο «Ρ» διέψευδαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες ταυτόχρονα το σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες.

ΠΑΣΟΚ
Προβληματισμός και αμηχανία...

Με φόντο ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, χτες το πρωί στήθηκε στη Βουλή μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή, η οποία στη διάρκεια της μέρας εξελίχτηκε σ' ένα κυνήγι «μαγισσών», ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να καταθέσει «πρόταση δυσπιστίας» κατά του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, την οποία δε γνώριζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε διαρρεύσει στον Τύπο, προκάλεσε έντονο προβληματισμό και αμηχανία ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εντονα ερωτηματικά όμως γεννά και η επιμονή του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στην πρόταση μομφής κατά του υπουργού, παρότι γνώριζε ποια θα ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. Η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, που ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, ματαίωσε τη χτεσινή συζήτηση, αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις μετά από μια ανούσια αντιπαράθεση, να «ανοίξει» ο δρόμος για μια «συναινετική» προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ετσι, ενώ αρχικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή γκέλα», στη συνέχεια δήλωναν ότι θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του αρχηγού τους. «Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Καστανίδης.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό το Γιώργο Παπανδρέου αμέσως μετά τη συζήτηση στη βουλή, και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν είχε μιλήσει σε κανέναν για την πρωτοβουλία του», εκτός σύμφωνα με πληροφορίες από κάποιους στενούς του συνεργάτες.

Την ίδια στιγμή πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι η δημοσιοποίηση της κίνησης του Γ. Παπανδρέου ήταν προϊόν «υποκλοπής». Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Α. Λοβέρδος που μιλώντας στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» δήλωσε: «Δεν είμαι λάτρης και φίλος των υπονοουμένων, αλλά απ' ό,τι συζητάμε στο ΠΑΣΟΚ η διαρροή στον Τύπο δεν είναι προϊόν τίμιας δουλιάς. Μπορεί να είναι και υποκλοπή»... Αυτή την εκδοχή, σύμφωνα με πληροφορίες έσπευσε να αποκλείσει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στη Βουλή, έκανε λόγο για προσωπικό χειρισμό.

Παράλληλα και ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να εξηγήσει τη... διαρροή, άρχισε ένα «κυνήγι» για να βρεθεί ποιος έδωσε την πληροφορία στον «Ελεύθερο Τύπο» και την «Απογευματινή», για την κίνηση του Γ. Παπανδρέου και μέχρι αργά χτες το βράδυ κυκλοφορούσαν πολλά ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Από την πλευρά του ο Ευάγ. Βενιζέλος, δήλωσε άγνοια για την «πρόταση δυσπιστίας» και σημείωσε ότι «ο ηγέτης αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι η συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «μπορεί να συσπειρώσει την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ, ωστόσο θα αποκαλύψει το πολιτικό της πρόβλημα και ταυτόχρονα θα συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του».

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση στη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ
Πολιτικό θέατρο με φόντο την αντιλαϊκή πολιτική

Την Παρασκευή αρχίζει η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Θέατρο ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με σκηνοθέτη την αντιλαϊκή πολιτική παίχτηκε χτες στη Βουλή - στη συζήτηση κατά τα άλλα για την οικονομική πολιτική - με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Το θέμα άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του - στην οποία ουσιαστικά διαγωνίστηκε με τον πρωθυπουργό σε αντιλαϊκές προτάσεις - κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη επειδή όπως είπε «έχει βαρύτατη προσωπική πολιτική ευθύνη για τις εισηγήσεις και τους χειρισμούς του που οδήγησαν σε αδιέξοδο την οικονομία».

Ο πρωθυπουργός έδειξε να μην αιφνιδιάζεται - άλλωστε η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου είχε «διαρρεύσει» σε χτεσινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες - και αφού είπε ότι η πορεία της οικονομίας δεν είναι θέμα ενός προσώπου αλλά συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, αντιπρότεινε η συζήτηση να μετατραπεί σε συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά στην κυβέρνηση. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι με τη συζήτηση αυτή θα τεθούν όλα τα θέματα και θα φανούν οι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση «και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα παρελθόντα χρόνια». Ανταπαντώντας ο Γ. Παπανδρέου εξέλαβε την πρόταση του πρωθυπουργού ως ενέργεια που «αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Οπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει όποτε θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Σώματος.

Στο σημείο αυτό και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την οικονομία διακόπηκε με αποτέλεσμα να μην προλάβει να τοποθετηθεί επί του θέματος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και να μη γίνουν και οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό, η συζήτηση αρχίζει δύο μέρες μετά την υποβολή της πρότασης εμπιστοσύνης και τερματίζεται με ψηφοφορία. Ετσι η συζήτηση θ' αρχίσει την Παρασκευή το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν η πρότασή της εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120 βουλευτές) του συνόλου των βουλευτών.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Στημένο παιχνίδι

Για στημένο παιχνίδι έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν χτες στη Βουλή, καταγγέλλοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πως μοναδικό σκοπό έχουν να κρατήσουν ενωμένες τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε και τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι το κόμμα του στερήθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στη συζήτηση η οποία διακόπηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ