ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Δεν ακουμπούν τους πραγματικούς ενόχους

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν τελικά στους εφοπλιστές είναι για απλό πλημμέλημα! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την όλη διαδικασία, προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων

Associated Press

Οργή, αγανάκτηση και πλήθος ερωτημάτων εξακολουθεί να προκαλεί στο πανελλήνιο η δίκη για το πολύνεκρο έγκλημα με τους 81 νεκρούς του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», καθώς βρίσκεται πολύ μακριά από το πάνδημο αίτημα για παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων, δηλαδή των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με ευθύνη των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, το οποίο διεξάγει τη δίκη, οι εφοπλιστές Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας MFD (σήμερα HELLENIC SEA WAY), αν και κατηγορούμενοι εξακολουθούν, όπως και χτες, να μην πατάνε το πόδι τους στο δικαστήριο. Επιπλέον, από το κατηγορητήριο που παρουσίασε χτες ο εισαγγελέας, «ανοίγοντας» και την ουσιαστική διαδικασία της δίκης - τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα αφορούν σε προδικαστικά θέματα - έγινε εμφανές ότι οι μόνοι που θα κληθούν να πληρώσουν τελικά είναι οι ναυτεργάτες και συγκεκριμένα ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Α. Ψυχογιός, οι οποίοι και είναι οι μόνοι που παραπέμπονται για κακούργημα. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν τελικά στους εφοπλιστές είναι για απλό ...πλημμέλημα!

Συνολικά, το κείμενο του κατηγορητηρίου που παρουσίασε ο εισαγγελέας φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα της εφοπλιστόδουλης πολιτικής που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει επάξια η ΝΔ καλύπτοντας και τα εγκλήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, όπως αυτό που είχε αποτέλεσμα να χαθούν 81 ανθρώπινες ζωές. Το κείμενο δεν αναφέρει λέξη για τη συνολική κατάσταση του πλοίου, όταν τα στοιχεία που έχουν βγει στο φως βοούν ότι ήταν άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ακόμα και βλάβες που «βγάζουν μάτι», όπως στα συστήματα αντιδιατοιχισμού, αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο στους ναυτεργάτες. Στους εφοπλιστές οι μόνες ευθύνες που έχουν αποδοθεί είναι η ακαταλληλότητα των σωστικών μέσων, η έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού αξιοπλοΐας και διάφορα άλλα «ανώδυνα».


Επίσης χτες, το δικαστήριο εξέδωσε και απόφαση για τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι των κατηγορουμένων σχετικά με το ποιοι από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής έχουν δικαίωμα να παρίστανται. Σύμφωνα με την απόφαση, στη δίκη θα μπορούν να παραστούν μόνο οι πολιτικοί ενάγοντες για την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο με συνέπεια την ηθική βλάβη και όχι για την κατηγορία της ψυχικής οδύνης. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 13 του Ιούνη στο Εφετείο Αθηνών.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Να φύγουν οι κάμερες - χαφιέδες

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) να τοποθετήσει κάμερες 24ωρης παρακολούθησης στους θαλάμους ασθενών της νευροχειρουργικής κλινικής, με την αιτιολογία ότι τα περιστατικά που νοσηλεύονται στη συγκεκριμένη κλινική χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος και Π. Κοσιώνης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικ. Κακλαμάνη.

«Οι ασθενείς στη συγκεκριμένη κλινική, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη δεν έχουν ανάγκη από κάμερες αλλά από τις αυξημένες φροντίδες και την παρακολούθηση από επιστημονικά ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, επαρκές σε αριθμό, κάτι που γίνεται πλημμελώς μια και είναι γνωστές οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δε λειτουργεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία είναι απαραίτητη για σοβαρά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις κλινικές του νοσοκομείου», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα, ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των ασθενών, ενώ καταγράφεται κάθε νοσηλευτική και ιατρική πράξη των εργαζομένων στους θαλάμους.

«Στο ΠΑΓΝΗ ήδη υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης σε όλες τις εισόδους των κλινικών», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό πότε θα αποσυρθούν οι κάμερες παρακολούθησης των θαλάμων στη νευροχειρουργική κλινική και οι κάμερες καταγραφής από τις εισόδους των κλινικών. Ακόμα, πότε θα λειτουργήσει η ΜΑΦ που είναι απαραίτητη για τα σοβαρά περιστατικά. Τέλος, πότε θα προχωρήσει στην πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου με βάση τις σημερινές ανάγκες.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «Ρ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
«Σιγή ιχθύος» για τη ραδιενεργό «τορπίλη»

«Σιγήν ιχθύος», εξακολουθούν να τηρούν οι αρμόδιοι σχετικά με την αποκάλυψη του «Ρ» της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία 10.000.000 τόνοι επικίνδυνων καταλοίπων από το εργοστάσιο «Λιπασμάτων Δραπετσώνας» γεμάτων ραδιενέργεια (φωσφογύψος) βρίσκονται εδώ και 25 χρόνια στην περιοχή Σχιστού Περάματος, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, παρά μόνο σε ένα μικρό μέρος της έκτασης. Η χρόνια αδράνεια των υπευθύνων, αλλά και η σημερινή σιωπή τους είναι αντιστρόφως ανάλογη με το σοβαρότατο κίνδυνο μόλυνσης που διέτρεξαν τόσα χρόνια και εξακολουθούν να διατρέχουν οι περίοικοι, αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Η μόνη απάντηση που πήραμε επισήμως για το όλο θέμα ήταν αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και πάλι γενική και αόριστη. Συγκεκριμένα μας ειπώθηκε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες το ερευνούν»...

«Οταν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, οι υπερασπιστές τους πολεμάνε με κάθε τρόπο όποιον εναντιώνεται. Ενας τρόπος είναι και οι μηνύσεις». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχος Περάματος, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ακόμα μια μήνυση επειδή ως δήμαρχος του Περάματος ήθελε να προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου που είχε ριχτεί η φωσφογύψος.

Η οδύσσεια ξεκίνησε όταν η δημοτική αρχή της οποίας ήταν τότε επικεφαλής ο Γ. Πατσιλινάκος, πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει μελέτη για τη μόλυνση του εδάφους. Στη συνέχεια κατέθεσε τη μελέτη τόσο στο Δασαρχείο όσο και στον Οργανισμό Αθήνας. Οι δύο φορείς παρέπεμπαν την ευθύνη από τον έναν στον άλλον.

Μη έχοντας άλλη δυνατότητα, όπως μας τονίζει, η δημοτική αρχή προχώρησε τις εργασίες ανάπλασης του χώρου, ρίχνοντας μπάζα και από πάνω χώμα, ώστε να καλυφτεί η ραδιενεργός «πούδρα». Εκεί ήταν που ο Γ. Πατσιλινάκος δέχτηκε μηνύσεις από το Δασαρχείο, το Πολεμικό Ναυτικό και αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα εξαιτίας δημοσιεύματος στον Τύπο. Το μεν Δασαρχείο, προχώρησε σε μήνυση καθώς έκρινε την περιοχή αναδασωτέα. Παρ' όλα αυτά τα προηγούμενα 20 χρόνια επέτρεπε την απόρριψη της φωσφογύψου! Το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σε μήνυση καθώς ο χώρος αποτελούσε ιδιοκτησία του και ήταν χαρακτηρισμένο πολεμικό οχυρό. Οι δύο μηνύσεις έχουν εκδικαστεί και ο Γ. Πατσιλινάκος αθωώθηκε, ενώ εκκρεμεί για τις 13/6 η εκδίκαση της μήνυσης από το Δασαρχείο.

Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνει ο Γ. Πατσιλινάκος, ότι μέσα σε μια ημέρα προχώρησαν στον αποχαρακτηρισμό του χώρου από πολεμικό οχυρό, στην παραχώρησή του στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και τελικά σε ιδιώτη! Και αυτό την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή είχε ζητήσει να της παραχωρηθεί, προκειμένου να αναπλαστεί και να μην αποτελεί πια εστία μόλυνσης.

«Οταν επιστημονικά υπήρχε γνώση της ραδιενέργειας την οποία περιέχει η φωσφογύψος εδώ και 20 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτε από την πολιτεία, όπως αποκαλύπτεται τώρα και εξακολουθεί να μολύνει καθημερινά τη γειτονιά του μόνο και μόνο για να μη θιγούν συμφέροντα ιδιωτών - καταλήγει ο Γ. Πατσιλινάκος - δίκαια ο κόσμος γίνεται δύσπιστος και αγανακτεί με τους υπεύθυνους για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ